• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem pilsētu, rajonu, pagastu pašvaldību vēlēšanu likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.1996., Nr. 59/60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28697

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Satversmes tiesas likumprojektu

Vēl šajā numurā

04.04.1996., Nr. 59/60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dokuments nr.597

Par grozījumiem pilsētu, rajonu, pagastu pašvaldību vēlēšanu likumā

Saeimas Prezidijam

Tautas saskaņas partijas frakcija iesniedz izskatīšanai Saeimā likumprojektu “Grozījumi Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā”. Mēs ierosinām Saeimai savlaicīgi sākt diskusiju, kādam būtu jābūt pašvaldību vēlēšanu likumam.

Piedāvātie grozījumi ņem vērā to pieredzi, kas Latvijā izveidojusies, pielietojot proporcionālo vēlēšanu sistēmu divās Saeimas un vienās pašvaldību vēlēšanās. Svarīgākie piedāvātie grozījumi ir šādi: pašvaldību pilnvaru termiņš pagarināts uz 4 gadiem, aktīvās vēlēšanu tiesības piešķirtas arī nepilsoņiem, izslēgts nodzīvošanas cenzs deputātu kandidātiem attiecīgajā teritorijā un pasīvo vēlēšanu tiesību ierobežojumi VDK darbiniekiem un aģentiem, paplašinātas iespējas kandidātu sarakstu iesniegšanai, vienlaicīgi palielinot drošības naudu (atbilstoši likumam par pašvaldību deputātu atsaukšanas kārtību), precizētas vēlēšanu komisiju tiesības izdarīt grozījumus sarakstos, ieteikts katram sarakstam drukāt atsevišķu vēlēšanu zīmi, nosakot iekšēji grozāmo sarakstu principu, ieteikts pielietot vēlēšanu aploksnes, lai nerastos kļūdas balsu skaitīšanā un tiktu nodrošināts vēlēšanu aizklātības princips, precizēta balsošana mājās, kā arī precizēta balsu skaitīšanas kārtība un ierosināti citi minētajiem grozījumiem atbilstoši precizējumi.

Deputāti: J.Urbanovičs, V.Dozorcevs, L.Stašs,

1996.gada 27.martā A.Ameriks, V.Kalnbērzs, L.Kuprijanova

Likumprojekts “Grozījumi Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā”

Izdarīt Pilsētas domes, rajona padomes un pagasta padomes vēlēšanu likumā šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.pantu šādā redakcijā:

“1.pants. Pilsētas domi, rajona padomi un pagasta padomi (turpmāk — domi (padomi)) ievēlē vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās uz četriem gadiem. Domes (padomes) kārtējās vēlēšanas notiek marta otrajā svētdienā.”

2. Izteikt 5.pantu šādā redakcijā:

“5.pants. Tiesības vēlēt domi (padomi) ir Latvijas Republikas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši 18 gadu vecumu, ja vien uz viņiem neattiecas kāds no šā likuma 6.pantā minētajiem ierobežojumiem.”

3. Izteikt 8.pantu šādā redakcijā:

“8.pants. Domē (padomē) var ievēlēt Latvijas Republikas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 21 gada vecumu, ja uz viņu neattiecas kāds no šā likuma 9.pantā minētajiem ierobežojumiem.”

4. Izslēgt 9.panta 4.punktu un uzskatīt šā panta 5.punktu par 4.punktu.

5. Izteikt 15.pantu šādā redakcijā:

“15.pants. Deputātu kandidātu sarakstus domes (padomes) vēlēšanām var iesniegt reģistrētas politiskās organizācijas vai to reģistrētas vai nereģistrētas apvienības, gan arī vēlētāju apvienības.

Vēlētāju apvienību veido tās personas, kuras ir parakstījušas attiecīgo kandidātu sarakstu, kā arī šajā sarakstā pieteiktās personas. Par vēlētāju apvienības darbības likumību atbild attiecīgā kandidātu saraksta iesniedzēji.

Kandidātu saraksti iesniedzami, sākot ar četrdesmito dienu pirms vēlēšanu dienas, bet ne vēlāk kā 30 dienas pirms vēlēšanu dienas. Kandidātu saraksts iesniedzams attiecīgajai pilsētas, rajona vai pagasta vēlēšanu komisijai.

Kandidātu sarakstā norādāms katra kandidāta vārds, uzvārds, personas kods, dzimšanas gads, pieraksta vieta, izglītība, pamatdarba vieta un ieņemamais amats.

Sarakstā pieteikto kandidātu skaits nedrīkst būt lielāks par ievēlējamo domes (padomes) deputātu skaitu. Persona drīkst dot piekrišanu sevi pieteikt par kandidātu tikai vienā kandidātu sarakstā. Ja kāds kandidāts pieteikts vairākos sarakstos, viņa kandidatūra svītrojama visos sarakstos.”

6. Izteikt 17.panta pirmās daļas 2.punktu šādā redakcijā:

“2) katra sarakstā ietvertā kandidāta parakstīta deklarācija, ka uz viņu neattiecas šā likuma 9.panta 2. un 3.punktā minētie ierobežojumi.”

7. Aizstāt 18.pantā ciparu un vārdu “100 latu” ar cipariem un vārdiem “1000 latu apmērā, ja tiek iesniegts kandidātu saraksts Rīgas Domes vēlēšanām, 500 latu apmērā — ja republikas pilsētas domes vai rajona padomes vēlēšanām, 200 latu — ja rajona pilsētas domes vai pagasta padomes vēlēšanām”.

8. Izteikt 20.pantu šādā redakcijā:

“20.pants. Kandidātu saraksti, kas iesniegti, ievērojot šā likuma prasības, tiek reģistrēti vēlēšanu komisijā. Grozījumus reģistrētajos kandidātu sarakstos var izdarīt tikai attiecīgā vēlēšanu komisija kādā no šādiem veidiem:

1) izsvītrojot pieteikto kandidātu, ja:

a) kandidāts nav pilntiesīgs Latvijas pilsonis (8. un 9.pants);

b) viena un tā pati persona pieteikta dažādu nosaukumu kandidātu sarakstos (15.panta septītā daļa);

c) kandidāts miris;

2) izdarot tehniska rakstura labojumus.

Vēlēšanu komisija iespēju robežās pārbauda, vai pieteiktie kandidāti atbilst šā likuma 8. un 9.panta prasībām.”

9. Izslēgt 22.panta 2.daļu.

10. Papildināt 22.pantu ar šāda satura otro, trešo un ceturto daļu:

“Vēlēšanu komisija numurē kandidātu sarakstus, izlozes kārtībā nosakot tiem numurus.

Izloze notiek sarakstu reģistrēšanas secībā.

Vēlēšanu komisija nodrošina kandidātu sarakstu nodrukāšanu uz atsevišķām veidlapām — vēlēšanu zīmēm — un to nogādāšanu vēlēšanu iecirkņos.

Vēlēšanu zīmē norāda:

1) attiecīgās domes (padomes) nosaukumu;

2) kandidātu saraksta numuru;

3) kandidātu saraksta nosaukumu;

4) pieteikto kandidātu vārdu un uzvārdu.

Vēlēšanu zīmē pretī katra kandidāta uzvārdam ir vieta vēlētāja atzīmes izdarīšanai.”

11. Izteikt 26.pantu šādā redakcijā:

“26.pants. Pie ieejas vēlēšanu telpās vēlēšanu komisija pārliecinās, vai atnā-kušie pilsoņi un nepilsoņi ir vēlētāji, kas nav vēl piedalījušies vēlēšanās. Vēlētāju personu apliecinošs dokuments ir Latvijas Republikas izdota pilsoņa pase vai nepilsoņa pase (apliecība).”

12. Izteikt 28.pantu šādā redakcijā:

“28.pants. Balsošana vēlēšanās ir aizklāta.

Vēlēšanu telpās vēlēšanu komisijas loceklis balsotāju sarakstā ieraksta vēlētāju vārdu, uzvārdu, personas kodu un izdara vēlētāja pasē (apliecībā) atzīmi par piedalīšanos vēlēšanās. Vēlētājs parakstās balsotāju sarakstā.

Katrs vēlētājs saņem no vēlēšanu komisijas visu attiecīgās domes (padomes teritorijā) pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un īpašu aploksni, kura apzīmogota ar vēlēšanu komisijas zīmogu. Šajā aploksnē vēlētājam jāieliek vēlēšanu zīme, kas atbilst tam kandidātu sarakstam, par kuru viņš balso. Atsevišķu vēlēšanu zīmju izsniegšana ir aizliegta.

Vēlēšanu komisiju locekļiem ir aizliegts aģitēt par vai pret kandidātiem vai kandidātu sarakstiem.”

13. Izteikt 29.pantu šādā redakcijā:

“29.pants. Vēlēšanu telpās ierīkojama atsevišķa istaba vai nodalījums, kur vēlētājs vienatnē ieliek aploksnē vienu vēlēšanu zīmi un aploksni aizlīmē.

Vēlēšanu zīmē pretī kandidātu uzvārdiem vēlētājs pēc savas izvēles var izdarīt atzīmi “+”, neizdarīt atzīmi vai svītrot kandidāta vārdu vai uzvārdu.

Atzīmi “+” pretī kāda kandidāta uzvārdam vēlētājs izdara, ja viņš īpaši atbalsta šā kandidāta ievēlēšanu. Ja vēlētājs neatbalsta kādu no šajā vēlēšanu zīmē esošajiem kandidātiem, viņš svītro šā kandidāta vārdu vai uzvārdu. Vēlētājs var ielikt aploksnē arī negrozītu (bez atzīmēm) vēlēšanu zīmi.”

14. Izteikt 30.pantu šādā redakcijā:

“30.pants. Aizlīmēto aploksni vēlētājs personiski nodod vienam no vēlēšanu komisijas locekļiem, kurš to vēlētāja klātbūtnē iemet aizzīmogotā vēlēšanu kastē.”

15. Izteikt 31.pantu šādā redakcijā:

“31.pants. Par nederīgām uzskatāmas:

1) saplēstas vēlēšanu zīmes;

2) vēlēšanu zīmes no citiem vēlēšanu apgabaliem;

3) atšķirīga satura vēlēšanu zīmes, kas saliktas vienā aploksnē.

Ja aploksnē ielikto vēlēšanu zīmju saturs ir vienāds, par derīgu uzskatāma tikai viena vēlēšanu zīme.

Domstarpības par vēlēšanu zīmju derīgumu vēlēšanu komisija izšķir ar balsu vairā-kumu. Balsīm sadaloties vienādi, izšķirošā ir vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja balss.

16. Izteikt 32.pantu šādā redakcijā:

“32.pants. Ja atsevišķi vēlētāji veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās, vēlēšanu komisija pēc šo vēlētāju rakstveida vai mutvārdu lūguma uzdod diviem komisijas locekļiem organizēt balsošanu šo vēlētāju atrašanās vietā. Citu vēlētāju balsošana ārpus vēlēšanu telpām nav pieļaujama.

Šie vēlētāji aizlīmētās vēlēšanu aploksnes iemet atsevišķā aizzīmogotā vēlēšanu kastē, un viņi tiek ierakstīti atsevišķā balsotāju sarakstā.

Balsošana vēlētāju atrašanās vietā notiek tikai tad, ja vēlētājs atrodas attiecīgās pilsētas, rajona vai pagasta administratīvajā teritorijā.”

17. Izteikt 38.pantu šādā redakcijā:

“38.pants. Pirms vēlēšanu kastes tiek atvērtas, neizmantotās vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu zīmes tiek dzēstas Centrālās vēlēšanu komisijas noteiktajā kārtībā.”

18. Izteikt 39.pantu šādā redakcijā:

“39.pants. Pēc vēlēšanu kastes atvēršanas iecirkņa vēlēšanu komisija:

1) saskaita vēlēšanu kastēs esošās ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu apzīmogotās aploksnes;

2) aploksnes, kas nav apzīmogotas ar attiecīgās iecirkņa vēlēšanu komisijas zīmogu, tiek uzskatītas par nederīgām — tās neatver, saskaita, iesaiņo un par to izdara atzīmi iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā;

3) pēc derīgo aplokšņu saskaitīšanas tās atver un no tām izņem vēlēšanu zīmes, vienlaikus pārbaudot, vai kādā aploksnē to nav vairāk par vienu;

4) nodotās vēlēšanu zīmes sagrupē pēc kandidātu sarakstu numuriem, šķirojot derīgās zīmes no nederīgajām, kā arī saskaita par katru kandidātu sarakstu nodotās balsis.

Ja attiecīgajā vēlēšanu iecirknī vienlaikus ir vēlēta rajona pilsētas dome (pagasta padome) un rajona padome, vispirms nošķir un pēc tam atsevišķi saskaita par rajona pilsētas domes (pagasta padomes) deputātu kandidātiem nodotās vēlēšanu zīmes un par rajona padomes deputātu kandidātiem nodotās vēlēšanu zīmes.”

19. Izteikt 40.pantu šādā redakcijā:

“40.pants. Iecirkņa komisijas iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā atzīmējams saņemto aplokšņu skaits, pāri palikušo aplokšņu skaits, iecirkņa komisijas izsniegto aplokšņu skaits, aplokšņu skaits vēlēšanu kastēs pēc to atvēršanas, nodoto vēlēšanu zīmju skaits, nederīgo zīmju skaits, kā arī šā likuma 39.pantā minētās ziņas.

Nederīgās vēlēšanu zīmes numurējamas un par katru no tām protokolā ierakstāms, kāpēc zīme uzskatīta par nederīgu.

Pēc balsu skaitīšanas un protokola sastādīšanas visas nederīgās un neizlietotās vēlēšanu zīmes un viens iecirkņa vēlēšanu komisijas sēdes protokola eksemplārs iesaiņojams, caurauklojams un aizzīmogojams. Klātesošajiem vēlētāju apvienību, politisko organizāciju vai politisko organizāciju apvienību pilnvarotajiem pārstāvjiem ir tiesības šos saiņus apzīmogot ar savu zīmogu. Informācija par to jāietver pievie-notajā protokolā. Pēc tam iecirkņa vēlēšanu komisija nosūta visus vēlēšanu materiālus pilsētas, rajona vai pagasta vēlēšanu komisijai. Līdz ar vēlēšanu materiā-liem nosūtāms pavadraksts, kurā atzīmēts, kad un ar ko vēlēšanu materiāli nosūtīti.”

20. Izteikt 41.pantu šādā redakcijā:

“41.pants. Pilsētas, rajona un pagasta vēlēšanu komisijas vēlēšanu rezultātus aprēķina pēc protokoliem, ko tās saņēmušas no iecirkņu vēlēšanu komisijām.

Vispirms tiek noteikts, cik vietu attiecīgajā domē (padomē) ir ieguvis katrs kandidātu saraksts, ko nosaka proporcionāli par katru kandidātu sarakstu nodoto derīgo vēlēšanu zīmju skaitam.”

21. Izteikt 42.pantu šādā redakcijā:

“42.pants. Katrā kandidātu sarakstā pieteiktie kandidāti sarindojami pēc saņemto balsu skaita. Par kandidātu nodoto balsu skaits ir vienāds ar balsu skaitu, kas nodots par kandidātu sarakstu, kurā minēts šis kandidāts, mīnus to vēlēšanu zīmju skaits, kurās šā kandidāta vārds vai uzvārds ir svītrots, plus to vēlēšanu zīmju skaits, kurās vēlētāji pretī šā kandidāta uzvārdam ir izdarījuši atzīmi “+”. Ja par diviem vai vairākiem viena kandidātu saraksta kandidātiem nodots vienāds balsu skaits, viņi savstarpēji sarindojami kandidātu saraksta iesniedzēju paredzētajā secībā. Ievēlēti ir tie kandidāti, kuri saņēmuši lielāko balsu skaitu, bet atlikušie ieskaitāmi kandidātos tādā secībā, kādā viņi sarindojas atbilstoši balsu skaitam, kas nodots par viņiem.”

22. Papildināt 43.pantu ar šāda satura 2.daļu:

“Ja šā panta pirmajā daļā paredzēto iemeslu dēļ kādam kandidātu sarakstam pietrūkst kandidātu, tad šā likuma 42.panta otrajā daļā noteiktajā kārtībā nosakāms, no kura kandidātu saraksta ņemams nākamais deputāts.”

23. Izslēgt pārejas noteikumus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!