• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Civilstāvokļa aktu likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.1996., Nr. 59/60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/28695

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem pilsētu, rajonu, pagastu pašvaldību vēlēšanu likumā

Vēl šajā numurā

04.04.1996., Nr. 59/60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dokuments nr.610

Par grozījumiem Civilstāvokļa aktu likumā

Juridiskā komisija, izskatījusi Tautas saskaņas partijas frakcijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem”” (reģ.nr.110; dok.nr.377), kas nodots Juridiskajai komisijai kā atbildīgajai komisijai, konstatēja:

1. Likumprojekta 1.pants paredz likuma “Par civilstāvokļa aktiem” 5.panta trešās daļas papildināšanu ar norādi uz nepilsoņiem, taču 5.panta trešā daļa vispār būtu izslē-dzama no panta teksta, jo nav reāla mehānisma, kas palīdzētu saņemt no ārvalstīm dokumentus par tur notikušu Latvijas pilsoņu vai pastāvīgo iedzīvotāju dzimšanu, miršanu vai laulības noslēgšanu, lai to pārreģistrētu Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļā.

2. Arī likumprojekta 2.pantā ierosināta likuma 15.panta otrās daļas papildināšana ar norādi uz nepilsoņiem. Taču attiecīgi grozījumi būtu izdarāmi nevis likuma tekstā, bet gan pārejas noteikumos, izsakot jaunā redakcijā 8.punktu, jo tieši tas reglamentē nepilsoņu laulības reģistrācijas kārtību.

3. Likumā “Par civilstāvokļa aktiem” būtu izdarāma vēl virkne citu grozījumu, piemēram:

1) pie miršanas apliecināšanai nepieciešamajiem dokumentiem būtu jāpieskaita arī prokuratūras paziņojums par represētās personas nāvi;

2) būtu jāparedz iespēja civilstāvokļa aktu reģistros svītrot fiktīvo ierakstu par bērna tēvu, ja bērna dzimšana reģistrēta Latvijas PSR Laulības un ģimenes kodeksa 58.pantā noteiktajā kārtībā (ierakstā par tēvu fiksēts mātes uzvārds un mātes uzrādītais tēva vārds).

Ņemot vērā konstatēto, Juridiskā komisija nolēma:

1. Atzīt, ka likumprojekts iesniegtajā redakcijā nav atbalstāms.

2. Izstrādāt un saskaņā ar Kārtības ruļļa 85.pantu iesniegt alternatīvu likumprojektu “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem””.

 

Pielikumā: alternatīvais likumprojekts “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem””.

Ar cieņu, —

1996.gada 30.martā Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Juris Kaksītis

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par civilstāvokļa aktiem””

Iesniedz Saeimas Juridiskā komisija

Izdarīt likumā “Par civilstāvokļa aktiem” (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1993, 3.nr.) šādus grozījumus:

1. Izslēgt 5.panta trešo daļu.

Uzskatīt panta ceturto un piekto daļu attiecīgi par trešo un ceturto daļu.

2. Izteikt 36.pantu šādā redakcijā:

“36.pants. Miršanas apliecināšanai nepieciešamie dokumenti

Miršanas faktu apliecina medicīnas iestādes izsniegta izziņa, tiesas spriedums par miršanas fakta konstatēšanu vai personas izsludināšanu par mirušu vai prokuratūras paziņojums par represēto personu miršanu.”

3. 42.pantā:

papildināt pantu ar jaunu otro daļu šādā redakcijā:

“(2) Ja bērna dzimšana reģistrēta Latvijas PSR Laulības un ģimenes kodeksa 58.pantā noteiktajā kārtībā, pēc mātes, bet ja māte mirusi — bērna aizbildņa, vai pilngadīga bērna pieteikuma fiktīvais ieraksts par bērna tēvu svītrojams, pamatojoties uz dzimtsarakstu nodaļas pārziņa atzinumu.”

Uzskatīt panta otro, trešo, ceturto un piekto daļu attiecīgi par trešo, ceturto, piekto un sesto daļu.

4. Izteikt pārejas noteikumu 8.punktu šādā redakcijā:

“8. Uz personām, kurām bija pastāvīgais pieraksts Latvijas Republikā 1992.gada 1.jūlijā un laulības reģistrācijas pieteikuma iesniegšanas dienā un kuras nav Latvijas vai citas valsts pilsoņi, nav attiecināmi šā likuma 15.panta noteikumi. Šīs personas laulības reģistrācijai iesniedz šā likuma 14.pantā minētos dokumentus.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!