• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2016. gada 16. jūnija Oficiālās elektroniskās adreses likums. Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2016., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/op/2016/125.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Augstskolu likumā

Vēl šajā numurā

01.07.2016., Nr. 125

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 16.06.2016.

OP numurs: 2016/125.1

2016/125.1
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Oficiālās elektroniskās adreses likums

I nodaļa
Vispārīgie noteikumi

1.pants. Likumā lietotie termini

Likumā ir lietoti šādi termini:

1) oficiālā elektroniskā adrese — elementu kopums (unikāla ciparu vai ciparu un burtu virkne), kas nodrošina adresāta sasniedzamību elektroniskajā vidē;

2) oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēma — identificējamam oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājam droša un uzticama elektroniskās saziņas un elektronisko dokumentu aprites vide;

3) oficiālās elektroniskās adreses konts — oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā uzturēta datu krātuve, kurā oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājs var piekļūt viņam uz oficiālo elektronisko adresi nosūtītajai elektroniskajai saziņai un nosūtītajiem elektroniskajiem dokumentiem vai var sazināties un nosūtīt elektroniskos dokumentus;

4) oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājs — valsts iestāde, tiesību subjekts, kas reģistrēts Uzņēmumu reģistra reģistros (turpmāk — reģistri), reģistros nereģistrēta persona vai fiziskā persona, kurai ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts;

5) reģistros nereģistrēta persona — persona, kura nav reģistrēta reģistros, bet ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu maksātāju reģistrā;

6) valsts iestāde — tiešās pārvaldes iestāde, valsts institūcija, kas nav padota Ministru kabinetam, atvasināta publiska persona un tās iestāde, tiesu iestāde, prokuratūra, zvērināts tiesu izpildītājs un maksātnespējas procesa administrators, kā arī privātpersona, kurai deleģēts valsts pārvaldes uzdevums.

2.pants. Likuma mērķis

Likuma mērķis ir nodrošināt drošu, efektīvu un kvalitatīvu elektronisko saziņu un elektronisko dokumentu apriti starp valsts iestādēm un privātpersonām.

3.pants. Oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas statuss un pieejamība

Oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēma ir valsts informācijas sistēma, un tās pārzinis ir Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Oficiālās elektroniskās adreses informācijas sistēmas pieejamība tiek nodrošināta valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv un citā veidā, izmantojot programmsaskarni.

4.pants. Likuma darbības joma

(1) Likums attiecas uz elektronisko saziņu un jebkuru elektronisko dokumentu apriti, izmantojot oficiālo elektronisko adresi, neatkarīgi no to juridiskā spēka.

(2) Likums neattiecas uz elektronisko saziņu un elektronisko dokumentu apriti starp:

1) privātpersonām;

2) valsts iestādēm, ja tā organizēta, izmantojot citu drošu elektronisko dokumentu aprites sistēmu saziņai starp šīm iestādēm.

5.pants. Oficiālās elektroniskās adreses izmantošana

(1) Oficiālās elektroniskās adreses izmantošana ir obligāta:

1) valsts iestādei;

2) reģistros reģistrētam tiesību subjektam;

3) rezerves karavīram.

(2) Oficiālo elektronisko adresi var izmantot:

1) Iedzīvotāju reģistrā reģistrēta fiziskā persona no 14 gadu vecuma;

2) reģistros nereģistrēta persona.

II nodaļa
Oficiālās elektroniskās adreses izveide un oficiālās elektroniskās adreses konta aktivizēšana

6.pants. Oficiālās elektroniskās adreses elementi

Oficiālā elektroniskā adrese sastāv:

1) valsts iestādei — no Uzņēmumu reģistra piešķirtā reģistrācijas numura, bet, ja tāda nav, — no oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā piešķirtā identifikatora;

2) reģistros reģistrētajam tiesību subjektam — no Uzņēmumu reģistra piešķirtā reģistrācijas numura;

3) reģistros nereģistrētai personai — no Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtā 11 zīmju nodokļu maksātāja reģistrācijas koda, bet, ja tāda nav, — no oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā piešķirtā identifikatora;

4) fiziskajai personai — no personas koda.

7.pants. Oficiālās elektroniskās adreses izveide un oficiālās elektroniskās adreses konta aktivizēšana

(1) Šā likuma 5.panta pirmās daļas 1. vai 2.punktā minētajam tiesību subjektam oficiālā elektroniskā adrese tiek izveidota un oficiālās elektroniskās adreses konts tiek aktivizēts automātiski.

(2) Šā likuma 5.panta pirmās daļas 3.punktā un otrajā daļā minētās personas oficiālo elektronisko adresi izveido, izmantojot oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā pieejamos kvalificētus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus un elektroniski piesakoties Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Vienlaikus ar oficiālās elektroniskās adreses izveidi personai tiek aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts.

(3) Ministru kabinets nosaka oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas drošības un tehniskās prasības, prasības attiecībā uz saskarnēm un to izmantošanu, kārtību, kādā iestādes, kuras reģistrē vai uztur informāciju par oficiālo elektronisko adrešu kontu lietotājiem, sniedz oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārzinim oficiālās elektroniskās adreses izveidei nepieciešamo informāciju, un šīs informācijas apjomu, kā arī kārtību, kādā tiek izveidota oficiālā elektroniskā adrese un aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts.

8.pants. Oficiālo elektronisko adrešu katalogs

(1) Oficiālo elektronisko adrešu katalogs ir oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas sastāvdaļa.

(2) Oficiālo elektronisko adrešu katalogā iekļauj informāciju par izveidotajām oficiālajām elektroniskajām adresēm.

(3) No oficiālo elektronisko adrešu kataloga dzēš informāciju par deaktivizētajām un anulētajām oficiālajām elektroniskajām adresēm.

(4) Oficiālo elektronisko adrešu katalogā iekļautajai informācijai var piekļūt:

1) valsts iestādes atbilstoši to kompetencei — informācijai par visām oficiālajām elektroniskajām adresēm;

2) privātpersonas — informācijai par valsts iestāžu oficiālajām elektroniskajām adresēm.

(5) Ministru kabinets nosaka oficiālo elektronisko adrešu katalogā ietveramās informācijas apjomu un aprites kārtību.

III nodaļa
Piekļuve oficiālās elektroniskās adreses kontam

9.pants. Piekļuve oficiālās elektroniskās adreses kontam

Oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājs oficiālās elektroniskās adreses kontam piekļūst, izmantojot oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā pieejamos kvalificētus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus.

10.pants. Piekļuves tiesību nodošana

Oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājs savā oficiālās elektroniskās adreses kontā var norādīt un aktualizēt citu viņa kontam piekļūt tiesīgu lietotāju, norādot šā lietotāja vārdu, uzvārdu un personas kodu vai oficiālās elektroniskās adreses kontu un piekļuves tiesību apjomu (apskatīt vai sūtīt elektroniskos dokumentus, sazināties), kā arī atsaukt citam lietotājam piešķirtās piekļuves tiesības.

11.pants. Oficiālās elektroniskās adreses anulēšana un oficiālās elektroniskās adreses konta deaktivizēšana

(1) Oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārzinis oficiālo elektronisko adresi anulē šādos gadījumos:

1) pēc fiziskās personas miršanas fakta reģistrācijas Iedzīvotāju reģistrā;

2) valsts iestādei:

a) pēc tās reorganizācijas vai likvidācijas procesa pabeigšanas, ja ir izbeigta šīs iestādes darbība,

b) pamatojoties uz tieslietu ministra rīkojumu par zvērināta tiesu izpildītāja atbrīvošanu vai atcelšanu no amata,

c) pēc maksātnespējas procesa administratora sertifikāta anulēšanas;

3) pēc reģistros reģistrēta tiesību subjekta izslēgšanas no Uzņēmumu reģistra;

4) pēc reģistros nereģistrētas personas darbības izbeigšanas.

(2) Oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājam, kuram oficiālās elektroniskās adreses lietošana nav obligāta, ir tiesības deaktivizēt oficiālās elektroniskās adreses kontu oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā. Oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājam ir tiesības oficiālās elektroniskās adreses kontu deaktivizēt, arī iesniedzot attiecīgu iesniegumu oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārzinim.

(3) Oficiālās elektroniskās adreses kontu oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā fiziskajai personai deaktivizē uz laiku, kurā tā atrodas ieslodzījuma vietā, izņemot fizisko personu, kura brīvības atņemšanas sodu izcieš atklātajā cietumā.

(4) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā anulē oficiālo elektronisko adresi un deaktivizē oficiālās elektroniskās adreses kontu, kā arī dzēš attiecīgo informāciju no oficiālo elektronisko adrešu kataloga.

IV nodaļa
Elektroniskā saziņa un elektronisko dokumentu sūtīšana, saņemšana un glabāšana

12.pants. Elektroniskā saziņa un elektronisko dokumentu sūtīšana

(1) Ja ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts, valsts iestāde un privātpersona elektroniski sazinās un nosūta elektronisko dokumentu, izmantojot oficiālo elektronisko adresi.

(2) Valsts iestāde var elektroniski sazināties un nosūtīt elektronisko dokumentu, izmantojot atbilstošu valsts informācijas sistēmu, vienlaicīgi nodrošinot attiecīgās saziņas un dokumenta pieejamību oficiālās elektroniskās adreses kontā.

(3) Ja iestāde dokumentu saņēmusi papīra formā, nevis elektroniskā veidā un tas ir jāpārsūta, šā panta pirmo daļu var nepiemērot.

(4) Dokumentu, kas atbilstoši normatīvajiem aktiem ir sūtāms uz elektroniskā pasta adresi, nosūta uz oficiālo elektronisko adresi, ja tā ir aktivizēta.

(5) Šajā likumā paredzētā dokumentu sūtīšanas kārtība kriminālprocesā, civilprocesā, administratīvajā procesā, administratīvo pārkāpumu procesā un Satversmes tiesas procesā ir piemērojama tiktāl, ciktāl citos likumos nav noteikta cita dokumentu sūtīšanas kārtība.

13.pants. Paziņojums par elektroniskās saziņas un elektroniskā dokumenta saņemšanu

(1) Oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājs oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā var aktivizēt pakalpojumu, kuru izmantojot tas saņems oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārziņa uz oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā piedāvātajiem komunikācijas kanāliem nosūtītu informatīva rakstura paziņojumu par elektroniskās saziņas vai elektroniskā dokumenta saņemšanu oficiālajā elektroniskajā adresē.

(2) Ja ir aktivizēts šā panta pirmajā daļā minētais pakalpojums, oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārzinis pēc sūtījuma saņemšanas oficiālajā elektroniskajā adresē nekavējoties nosūta attiecīgu paziņojumu uz oficiālās elektroniskās adreses konta lietotāja norādīto komunikācijas kanālu.

14.pants. Elektroniskās saziņas un elektroniskā dokumenta glabāšana un pieejamība

(1) Oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārzinis nodrošina saņemtās un nosūtītās elektroniskās saziņas, elektronisko dokumentu un to metadatu glabāšanu un pieejamību oficiālās elektroniskās adreses kontā.

(2) Ministru kabinets nosaka uz oficiālo elektronisko adresi nosūtītās elektroniskās saziņas, elektronisko dokumentu un to metadatu glabāšanas apjomu un termiņu, kā arī oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārziņa rīcību, ja tiek pārsniegts elektronisko dokumentu un to metadatu glabāšanas apjoms vai beidzas to glabāšanas termiņš.

V nodaļa
Pienākumi un atbildība

15.pants. Oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārziņa pienākumi

Oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas pārzinim ir šādi pienākumi:

1) nodrošināt oficiālās elektroniskās adreses izveidošanu atbilstoši šajā likumā noteiktajai kārtībai;

2) lietot drošas informācijas sistēmas un iekārtas, kā arī veikt procedūras, kas nodrošina sūtījumu piegādi oficiālās elektroniskās adreses kontā, oficiālās elektroniskās adreses kontā esošas elektroniskās saziņas un elektroniskā dokumenta drošību un nemainīgumu, kā arī elektroniskās saziņas un elektroniskā dokumenta nosūtīšanas un saņemšanas fakta pierādījumu saglabāšanu;

3) nodrošināt oficiālās elektroniskās adreses anulēšanu un oficiālās elektroniskās adreses konta aktivizēšanu vai deaktivizēšanu šajā likumā noteiktajos gadījumos;

4) pastāvīgi tiešsaistes režīmā uzturēt informāciju oficiālo elektronisko adrešu katalogā;

5) nodrošināt informācijas pieejamību un konsultatīvo atbalstu oficiālās elektroniskās adreses konta lietošanā;

6) informēt oficiālās elektroniskās adreses konta lietotāju par izmaiņām un pārtraukumiem informācijas sistēmu pieejamībā;

7) strīda gadījumā izsniegt oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājam apliecinājumu par elektroniskās saziņas vai elektroniskā dokumenta nosūtīšanas vai saņemšanas faktu un laiku;

8) nodrošināt oficiālās elektroniskās adreses kontā esošās elektroniskās saziņas un elektronisko dokumentu pieejamību un glabāšanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajiem termiņiem;

9) izmantot informācijas sistēmas, kas nodrošina saņēmēja un sūtītāja identitātes atpazīšanu;

10) pārbaudīt reģistros reģistrēto tiesību subjektu pārstāvības tiesības atbilstoši no Uzņēmumu reģistra informācijas sistēmas saņemtajai informācijai;

11) izstrādājot oficiālās elektroniskās adreses risinājumu, izveidot atvērtas programmatūras saskarnes, lai nodrošinātu iespēju oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmu integrēt ar citām informācijas sistēmām.

16.pants. Oficiālās elektroniskās adreses konta lietotāja pienākumi un atbildība

(1) Oficiālās elektroniskās adreses konta lietotājs atbild par visām darbībām, kas veiktas oficiālās elektroniskās adreses kontā, izmantojot oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmā pieejamos kvalificētus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus.

(2) Ministru kabinets nosaka oficiālo elektronisko adrešu informācijas sistēmas lietošanas kārtību.

Pārejas noteikumi

1. Valsts iestādei, izņemot zvērinātu tiesu izpildītāju un maksātnespējas procesa administratoru, kā arī rezerves karavīram oficiālās elektroniskās adreses kontu aktivizē līdz 2018.gada 31.maijam un šā likuma 5.panta pirmo daļu piemēro no 2018.gada 1.jūnija.

2. Zvērinātam tiesu izpildītājam, maksātnespējas procesa administratoram un tiesām, kas izskata civillietas, krimināllietas, administratīvās lietas un administratīvo pārkāpumu lietas, kā arī Satversmes tiesai šā likuma 5.panta pirmo daļu piemēro no 2020.gada 1.janvāra.

3. Reģistros reģistrēts tiesību subjekts oficiālās elektroniskās adreses kontu aktivizē no 2019.gada 1.janvāra līdz 2019.gada 31.decembrim un šā likuma 5.panta pirmo daļu piemēro no 2020.gada 1.janvāra. Ar reģistros reģistrētu tiesību subjektu, ja tam ir aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts, elektroniski sazinās un tam elektronisko dokumentu nosūta, izmantojot oficiālo elektronisko adresi.

4. Šā likuma 5.panta otrajā daļā minētās personas oficiālo elektronisko adresi izveido no 2018.gada 1.jūnija.

5. Ministru kabinets līdz 2017.gada 1.augustam izdod šā likuma 7.panta trešajā daļā, 8.panta piektajā daļā, 11.panta ceturtajā daļā, 14.panta otrajā daļā un 16.panta otrajā daļā minētos noteikumus.

Likums stājas spēkā 2018.gada 1.martā.

Likums Saeimā pieņemts 2016.gada 16.jūnijā.

Valsts prezidents R.Vējonis

Rīgā 2016.gada 1.jūlijā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!