• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas lašiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.1995., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Latvijas Tautas bankas" noguldītāju pieņemšanu

Vēl šajā numurā

01.09.1995., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

Par Baltijas lašiem

Koalīcija par tīru Baltiju (CCB) — ap Baltijas jūru esošo vides aizsardzības organizāciju apvienība — veic kampaņu, lai saglabātu Baltijas savvaļas lašus. Ir notikušas vairākas akcijas visās valstīs ap Baltijas jūru, lai ietekmētu valstu valdību viedokli. Galvenais šo akciju mērķis ir aizliegt jebkādu savvaļas dabiski nārstojošo lašu ekspluatēšanu, jo tiem draud izmiršana. Tālab CCB pieprasa nākamajā gadā pārtraukt savvaļas lašu zvejošanu visās valstīs.

Starptautiskā Baltijas jūras Zvejniecības komisija (IBSFC) šonedēļ tiekas Varšavā, lai pārrunātu zvejošanas kvotas 1996.gadam. Vairāku sugu aizsardzības stāvoklis nebūt nav apmierinošs. Čpaši slikts tas ir Baltijas savvaļā nārstojošajam lasim. Šai sugai draud izmiršana vairāku iemeslu dēļ: hidroelektrostaciju aizsprosti, ūdens piesārņotība, pārzvejošana un pēdējos gados arī nopietna slimība ar nosaukumu M74, kas nogalina 70–90 procentu jauno lašu. Pāri par 90 procentiem no šobrīd zvejotajiem lašiem tiek mākslīgi audzēti. Biologi, ģenētiķi un vides aizsargātāji jau vairākus gadus pieprasa pārtraukt jebkādu zvejošanu, lai ļautu atjaunoties savvaļas populācijai.

Lai aizsargātu savvaļas lašus, ir nepieciešama starptautiska sadarbība. Tāpēc Varšavas tikšanās rezultāts ir ļoti svarīgs. CCB un tās 22 dalīborganizāciju viedoklis ir ļoti skaidrs:

“Pārtraukt jebkādu lašu zvejošanu Baltijas jūrā!”

Starptautiskās Jūras ekspluatācijas padomes (ICES) ekspertu viedoklis ir līdzīgs:

“Lai pasargātu savvaļas populāciju, 1996.gadā ir jāpārtrauc zvejošana piekrastē un atklātajā jūrā. Ja zvejošana tiktu atļauta, tad tai jābūt pēc iespējas minimālai. Mākslīgi audzētās zivis ir jāzvejo pie to izlaišanas vietām, tādā veidā neķerot savvaļas zivis (t.i., upju ietekās, kurās nenārsto laši, un atsevišķās piekrastes vietās).

Vairākus gadus IBSFC netika ņēmis vērā zinātniskos ieteikumus un pieļāva daudz lielākas kvotas. Ir ļoti svarīgi šobrīd ņemt vērā ieteikumus, lai saglabātu savvaļas lašus.

Lai pasargātu no izmiršanas Baltijas savvaļas lašus ar viņu vienreizējo ģenētisko kodu, zvejošana ir jāaptur. Turpmāka lašu zvejošana būs pretrunā ar vairākām starptautiskām konvencijām — kā Bernes, Bioloģiskās daudzveidības, “Agenda 21” — un tiekšanos pēc saskaņotas dabisko resursu izmantošanas. Par nožēlošanu līdz šim savvaļas lašu saimniecība uzskatāma par piemēru nesaimnieciskumam: nārstošanas vietu iznīcināšana, upju piesārņošana, Baltijas jūras indēšana un pārzvejošana. Šobrīd valdībām ir jāuzņemas atbildība, lai neizskaustu neaizstājamos un vērtīgos Baltijas savvaļas lašus.

Latvijas Koalīcija
par tīru Baltiju

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!