• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kāda būs Vidzemes augstskola?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.06.1995., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27316

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starptautiskie eksperti - par latviešu valodas mācību programmas izveidošanu

Vēl šajā numurā

14.06.1995., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kāda būs Vidzemes augstskola?

Vidzemes augstskolas atklāšana ir paredzēta 1996. gada septembrī Valmierā. Vidzemes augstskola būs reģionāla augstākā mācību iestāde ar koncentrētu studiju virzienu izvēli, ar universitātēm un reģionālām augstskolām Ziemeļvalstīs līdzvērtīgu izglītības līmeni.

Vidzeme ir vienīgais Latvijas novads, kurā pagaidām vēl nav savas augstākās mācību iestādes. Pieredze rāda, ka augstākās izglītības iespējas dzīvesvietas tuvumā veicina jauniešu gribu un iespējas saņemt augstāko izglītību un samazina intelekta aizplūšanu no reģioniem. Līdz ar to augstskolas izveidošana veicina zinātnes attīstību, augstskolas absolventi meklē un veido jaunas darba vietas savā novadā. Tas sekmē ekonomiski stipra un patstāvīga novada attīstību.

Vidzemes augstskolā paredzētos studiju virzienus nosaka Vidzemes vajadzības. Būs arī tie studiju virzieni, kuri Latvijā vēl nav pietiekoši attīstīti.

Četrgadīga studiju programma Vidzemes augstskolā dos bakalaura grādu tāpat kā citās Latvijas augstskolās. Tomēr elastīgā studiju sistēma Vidzemes augstskolā pieļaus Latvijā unikālu iespēju kombinēt viena, divu un trīsgadīgus studiju virzienus. Tas ļaus jauniešiem pašiem veidot savu izglītību, kā arī apvienot studijas Vidzemes augstskolā ar studijām citās augstskolās Latvijā un Ziemeļvalstīs. Augstais mācību līmenis nodrošinās Vidzemes augstskolas diplomu starptautisko atzīšanu.

Studijas Vidzemes augstskolā būs orientētas uz konkrētu problēmu risināšanu, kā arī uz projektu un pētniecības darbiem. Pienācīga uzmanība tiks veltīta grupu darbam. Līdztekus pilna laika studijām būs iespējamas arī daļlaika studijas, liela nozīme būs pieaugušo izglītībai.

Vidzemes augstskola tiks izveidota sadarbībā ar Lillehammeres reģionālo augstskolu, kas ir viena no progresīvākajām reģionālajām augstskolām Norvēģijā - valstī ar Eiropā stiprākajām reģionālo augstskolu tradīcijām.

Darbam Vidzemes augstskolā tiks piesaistīti kvalificēti Latvijas mācību spēki, kuri var un grib attīstīt savu studiju programmu, veikt pētniecības darbu, veidot mācību grāmatas un veidot augstskolas vidi. Tikai tajos studiju virzienos, kur Latvijā vēl nav pietiekami kvalificētu mācībspēku, tiks uzaicināti Ziemeļvalstu pasniedzēji un studijas notiks angļu valodā.

‘Nemot vērā salīdzinoši zemo izglītības darbinieku atalgojumu Latvijā, tiks izveidots stipendiju fonds Vidzemes augstskolas pasniedzējiem. Pasniedzēju pieņemšana darbā notiks pēc stingriem Ziemeļeiropas standartiem. Uzņemšanas komisijā piedalīsies Latvijas un Ziemeļvalstu speciālisti.

Studijas Vidzemes augstskolā būs par brīvu. Eksperimenta veidā Latvijā Vidzemes augstskolā tiks izveidota studentu aizdevumu kase, kura dos iespēju Vidzemes augstskolas studentiem saņemt zemu procentu aizdevumus, lai segtu dzīvošanai nepieciešamās izmaksas studiju laikā. Tas nodrošinās jauniešiem vienādas iespējas iegūt augstāko izglītību neatkarīgi no vecāku finansiālā stāvokļa.

Pirmajā mācību gadā paredzēts uzņemt aptuveni 850 studentus. Sis skaits pakāpeniski var pieaugt līdz 2 000. Sākumposmā augstskolas vajadzībām paredzēts izmantot Valmierā jau esošas telpas. Blakus Lucas muižai tiek plānota jaunas centrālās augstskolas ēkas celtniecība ar modernu bibliotēku un mācību telpām.

Vidzemes augstskolas projektu atbalsta visu Vidzemes rajonu priekšsēdētāji, kuri piedalās jau izveidotajā Vidzemes augstskolas darba grupā kopā ar pārstāvjiem no Izglītības un zinātnes ministrijas, Ziemeļvalstu informācijas biroja Rīgā, Lillehammeres augstskolas, Ziemeļu institūta Valmierā, kā arī no citām Vidzemes izglītības iestādēm. Darba grupa gaida atsaucību no jebkuras ieinteresētas un kompetentas personas studiju programmu izveidē.

Papildu informāciju var saņemt Ziemeļu institūtā Valmierā pa tālr. (242) 23974 vai Ziemeļvalstu informācijas birojā Rīgā pa tālr. 211 006.

Ziemeļu institūts Valmierā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!