• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pie Saeimas priekšsēdētāja - Austrālijas vēstnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.1995., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/27067

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents Aizkraukles novadā

Vēl šajā numurā

27.04.1995., Nr. 65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pie Saeimas priekšsēdētāja — Austrālijas vēstnieks

Vakar, 26.aprīlī, atvadu vizītē pie Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova ieradās Austrālijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Džons Berdžess, kurš Latvijā akreditējās 1991.gada 11.novembrī un rezidēja Kopenhāgenā. Saeimas priekšsēdētājs pateicās vēstniekam par aktīvo un ieinteresēto darbību Latvijā.

Tikšanās laikā tika pārrunātas Latvijas un Austrālijas divpusējās attiecības, ko raksturo Latvijas kultūras ministra viesošanās Austrālijā, Latvijas Valsts prezidenta tikšanās ar Austrālijas ārlietu ministru ANO Ģenerālās asamblejas laikā, abu valstu ārlietu ministru tikšanās, kā arī Austrālijas ārlietu ministra vizīte Rīgā pagājušā gada vasarā. Džons Berdžess izteica cerību, ka jaunā vēstnieka darbības laikā īstenosies arī Saeimas priekšsēdētāja vizīte Austrālijā. A.Gorbunovs Latvijas un Austrālijas sadarbību raksturoja kā perspektīvu un atzina, ka tikai apstākļu sakritības dēļ nenotika ieplānotā vizīte Austrālijā. "Par to esam saņēmuši kritiku arī no tautiešiem Austrālijā,’’ atzina Saeimas priekšsēdētājs,"taču pēc vēlēšanām vizīte noteikti notiks, jo mūsu kontakti nav formāli."

Runājot par sadarbību ekonomikas jomā, vēstnieks pieminēja sadarbību GATT ietvaros. Turklāt 1993.gadā starp Latvijas un Austrālijas valdībām tika noslēgts Līgums par tirdzniecību un ekonomisko sadarbību. Tas piešķir abpusēju vislielākās labvēlības režīmu tirdzniecībā un nosaka komerciālās sadarbības principus.

Gan Latvijā, gan Austrālijā, kur valsts galva formāli ir Anglijas karaliene, aktuāla ir diskusija par izmaiņām varas sadalē un vēlēšanu principos. Austrālijā, tāpat kā pie mums, izskan viedoklis, ka trīs gadi parlamentam ir pārāk īss laiks. Lai izmainītu konstitūciju, kas nosaka parlamenta darbības laiku, ir jāsarīko referendums un jāpanāk vairākums četros no sešiem štatiem, pastāstīja Austrālijas vēstnieks. Savukārt Latvijā reformu periodā parlamenta politiskais spektrs četros gados var netikt līdzi straujajām pārmaiņām sabiedrībā.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs A.Gorbunovs informēja par Latvijas Republikas parlamenta delegācijas darbu Eiropas Parlamenta un LR Saeimas pirmajā starpparlamentārajā sanāksmē. "Mēs šodien runājam par politisko spektru, par nodokļiem, bet pirms trīsarpus gadiem Latvijā bija tikai Tautas fronte un ar pūlēm varēja runāt par budžetu,’’ novērtējot straujās pārmaiņas Latvijā, atzina Austrālijas vēstnieks un atvadoties izteica cerību, ka straujais reformu temps Latvijā turpināsies.

I.Pomere, Saeimas ziņu dienests

Foto: Arnis Blumbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!