• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.1995., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Stenogramma

Vēl šajā numurā

02.03.1995., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par Saeimas Prezidija 27. februāra sēdi

 

1. Saeimas Prezidija sēdē izskatīja trīs saņemtos likumprojektus, par kuriem Prezidijs līdz ar savu atzinumu par to tālākvirzīšanu ziņos Saeimas sēdē.

2. Prezidijs izskatīja Revīzijas komisijas atzinumu par Saeimas 1994. gada finansu pārskatu un budžeta tāmes izpildi un finansu līdzekļu izlietojumu krājuma "Latvijas Republikas okupācija un aneksija. 1939. g. augusts un 1940. g. augusts" izdošanai.

Prezidijs nolēma turpmāk rūpīgāk vērtēt katra komandējuma un dienesta brauciena lietderīgumu un saistību ar parlamentāro darbu.

Prezidijs nolēma lūgt Finansu nodaļu iesniegt Revīzijas komisijai rakstveida informāciju par Saeimas Kancelejas štata vienību skaitu.

Jautājumā par krājumu "Latvijas Republikas okupācija un aneksija. 1939. g. augusts un 1940. g. augusts" Prezidijs atbalstīja Revīzijas komisijas atzinumu, ka Saeimas galvenā funkcija ir likumdošanas darbs, nevis izdevējdarbība, tādēļ turpmāk nevajadzētu pieļaut līdzīgus gadījumus. Dokumentālā krājuma sagatavošanai un izdošanai paredzētie līdzekļi turpmāk novirzāmi zinātniskai iestādei vai valstī lielākajai izdevniecībai, kas nodarbojas ar zinātnisku darbu izdošanu.

3. Izskatīja deputāta G.Resnā iesniegumu par amatu savienošanu. Prezidijs nolēma iekļaut minēto jautājumu Saeimas sēdes darba kārtībā, lai pieņemtu lēmumu par atļauju deputātam G.Resnajam savienot deputāta amatu ar valsts īpašuma daļas pilnvarnieka pienākumiem akciju sabiedrībā "House of Prince".

4. Saeimas Prezidijs apstiprināja izsludināšanai Saeimas 1995. gada 2. marta sēdes darba kārtību.

5. Prezidijs pieņēma zināšanai informāciju, ka Ministru prezidents gatavojas iesniegt prasību sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi 1. martā pulksten 14.00.

6. Prezidijs izskatīja Saeimas Kancelejas nolikumu un noteikumus par caurlaižu režīmu Saeimas ēkās Jēkaba ielā 10/12, 11 un 16.

Prezidijs nolēma nosūtīt minētos dokumentus izskatīšanai Frakciju padomes sēdē.

7. Prezidijs izskatīja Ārlietu komisijas priekšlikumu par starptautisko līgumu publicēšanas kārtību.

Saskaņā ar likuma "Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem" 16. pantu visi starptautiskie līgumi un to tulkojumi latviešu valodā publicējami valdības oficiālajā izdevumā un "Latvijas Republikas Saeimas un Ministru kabineta Ziņotājā". Ārlietu komisija uzskata, ka oriģinālteksta publicēšana ir sevišķi aktuāla pašreizējā situācijā, jo Latvijā nav institūcijas, kas būtu pilnvarota sagatavot autentiskus līgumu tulkojumus, un nekvalitatīvi tulkojumi var radīt sarežģījumus tiesu darbā lietās, kurās jāpiemēro starptautiskie līgumi.

Prezidijs nolēma noskaidrot laikraksta "Latvijas Vēstnesis" un izdevuma "Latvijas Republikas Saeimas un Ministru kabineta Ziņotājs" viedokli šajā jautājumā un nākamajā Prezidija sēdē lemt par konkrētu risinājumu.

8. Prezidijs nolēma Krievijas Federālās sapulces Federācijas padomes aicinājumu Latvijas Republikas, Lietuvas Republikas un Igaunijas Republikas parlamentiem sakarā ar 1944. — 1945. gada Lielajā Tēvijas karā gūtās uzvaras 50. gadadienas svinībām pārtulkot latviešu valodā un izsniegt Saeimas frakcijām un deputātiem.

9. Prezidijs nolēma nosūtīt izskatīšanai Frakciju padomē astoņu Saeimas deputātu iesniegto vēstuli sakarā ar 1993. gada 5. augustā parakstīto Latvijas Republikas Saeimas un Latvijas Televīzijas vienošanos par sadarbību informācijas sniegšanā Latvijas Televīzijas programmās, atspoguļojot Saeimas, tās frakciju, komisiju, Saeimas Prezidija un atsevišķu deputātu darbību.

10. Prezidijs nolēma lūgt Saimniecisko komisiju izskatīt iesniegumu par dienesta telpu un līgumdarbu apmaksai paredzēto līdzekļu iedalīšanu, kurš saņemts no Izmeklēšanas komisijas, kas izmeklēs cēloņus, kuri radījuši finansu krīzi komercbankās un līdz ar to apdraud valsts finansu sistēmas stabilitāti.

11. Piešķīra komandējumus:

1) Eiropas drošības un sadarbības organizācijas Latvijas delegācijas vadītājam A.Kiršteinam un delegācijas sekretārei S.Kalniņai laikā no 19. aprīļa līdz 22. aprīlim uz Eiropas drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu asamblejas pastāvīgās komisijas sēdi Kopenhāgenā (Dānija);

2) Rietumeiropas Savienības asamblejas Latvijas Republikas pastāvīgās delegācijas priekšsēdētājam A.Berķim laikā no 15. marta līdz 17. martam uz Rietumeiropas Savienības asamblejas Sabiedrisko attiecību komitejas sēdi Bonnā (VFR);

3) Eiropas Padomes Parlamentu asamblejas Latvijas Republikas delegācijas vadītājam A.Panteļējevam laikā no 13. marta līdz 16. martam uz Eiropas Padomes Parlamentu asamblejas Politisko lietu komisijas un Migrācijas, bēgļu un demogrāfijas jautājumu komisijas sēdēm Londonā (Anglija).

12. Izskatīja deputātu iesniegumus un attaisnoja kavējumus:

1) J.Kušnerei (Saeimas 22. februāra ārkārtas sēdes daļā);

2) L.Kuprijanovai (Saeimas 22. februāra ārkārtas sēdes daļā);

3) A.Gūtmanim (Saeimas 22. februāra ārkārtas sēdē);

4) A. Krastiņam (Saeimas 1. marta ārkārtas sēdē un 2. marta sēdē);

5) I.Bukovskim (Saeimas 2. marta sēdē).

Saeimas sekretārs I.Daudišs

 

Par Frakciju padomes 28.februāra sēdi

 

1. Sēdē izskatīja Nacionālā bloka deputātu iesniegumu par sadarbību ar Latvijas televīziju. Pēc plašas frakciju pārstāvju domu apmaiņas un Latvijas televīzijas ģenerāldirektora I.Rākina viedokļa uzklausīšanas tika nolemts izstrādāt jaunu protokolu par vienošanos starp LR 5.Saeimu un valsts uzņēmumu "Latvijas televīzija" par sadarbību informācijas sniegšanā Latvijas televīzijas programmās, atspoguļojot Saeimas, tās frakciju, komisiju, Saeimas Prezidija un atsevišķu deputātu darbību. Atbildīgie par šī dokumenta sagatavošanu ir Saeimas priekšsēdētāja biedrs A.Berķis un Latvijas televīzijas ģenerāldirektors I.Rākins.

2. Frakciju pārstāvji sēdē izteica savu viedokli par "Tēvzemei un brīvībai" deputātu iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 1995.gadam"". Ierosināja minēto projektu apspriest Saeimas Budžeta un finansu, Vides un sabiedrisko lietu un Saimnieciskajā komisijā un pēc tam vēlreiz Frakciju padomes sēdē.

3. Tika iesniegts izskatīšanai frakcijās Krievijas Federācijas Federālās sapulces Federācijas padomes aicinājums Latvijas Republikas, Lietuvas Republikas un Igaunijas Republikas parlamentiem sakarā ar 1941.—1945.gada Lielajā Tēvijas karā gūtās uzvaras 50. gadadienas svinībām.

4. Frakciju padome akceptēja Saeimas Prezidija lēmumus "Par Latvijas Republikas Saeimas Kancelejas nolikumu" un "Noteikumus par caurlaižu režīmu Saeimas ēkās Jēkaba ielā 10/12, 11 un 16".

Saeimas sekretārs I.Daudišs

 

Deputātu paziņojumi

Dokuments nr.225

Par Līvu atbalsta grupu

 

Augsti godātajam Latvijas Republikas Saeimas Prezidijam

Ar šo pagodinos paziņot, ka 1995.gada 23.februārī Latvijas Republikas Saeimā ir nodibināta Līvu atbalsta grupa.

Vēlmi darboties šajā grupā ar saviem parakstiem ir apstiprinājuši divdesmit četri Saeimas deputāti.

Ar cieņu, —

1995.gada 28.februārī Dainis Stalts

 

Vēlos būt Latvijas Republikas Saeimas Līvu atbalsta grupā:

 

Dainis Stalts,

Viesturs Pauls Karnups,

Kristiāna Lībane,

Anta Rugāte,

Olga Dreģe,

Irēna Folkmane,

Eduards Berklavs,

Dzintars Ābiķis,

Andris Rozentāls,

Aleksandrs Pētersons,

Pauls Putniņš,

Aida Prēdele,

Anna Seile,

Pēteris Tabūns,

Velta Puriņa,

Imants Kalniņš,

Juris Sinka,

Māris Budovskis,

Jānis Kokins,

Andrejs Krastiņš,

Aristids Lambergs,

Tupešu Jānis,

Aleksandrs Kiršteins,

Alfrēds Žīgurs.

 

Saeimas ziņas

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas sēdē

 

1.marta sēdē deputāti izskatīja likumprojektu "Par nacionālās svētvietas statusa piešķiršanu Aglonas bazilikai". Komisijas sekretāre A.Poča pastāstīja, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija izskatīja tikai tos likumprojekta pantus un nodaļas, kas attiecas uz jautājumu par svētvietas finansu līdzekļu veidošanu. Piemēram, likumprojekta 6.pantu, kurā no Latvijas Republikas budžeta ir paredzēti līdzekļi Aglonas svētvietas uzturēšanai, svētceļnieku un citu apmeklētāju uzņemšanai. Komisija izskatīja arī jautājumu, kurā ierosināts, ka Aglonas bazilikas draudze savā īpašuma teritorijā ir tiesīga apsaimniekot Aglonas svētvietu, tās aizsardzības zonu un saņemt īpašuma, zemes, dabas resursu, uzņēmuma ienākuma nodokļa un piegādātās vērtības nodokļa atvieglojumus. Tostarp tika izskatīts arī jautājums par nodevām, kurā paredzēts, ka Aglonas bazilikas draudze ir tiesīga tās noteikt. Tā kā komisijai nebija nekādu aprēķinu par to, cik budžeta līdzekļu varētu būt nepieciešami, tā nolēma atlikt un Saeimas sēdē lūgt arī pārējās komisijas atlikt šī likumprojekta izskatīšanu līdz papildu informācijas iegūšanai, kā arī nolēma lūgt izveidot komisiju, kurā, piedaloties Saeimas, valdības, arī pagasta pārstāvjiem, tiktu risināti un izvērtēti šie jautājumi.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija, pamatojoties uz finansu ministra A.Piebalga vēstuli, izskatīja likumprojektu "Grozījumi likumā "Par īpašuma nodokli"". Komisijas sekretāre A.Poča paskaidroja, ka ir nepieciešams steidzami izdarīt grozījumus likumā "Par īpašuma nodokli", jo ir izveidojusies pretruna starp likumiem "Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1995.gadā" un "Par īpašuma nodokli". Vecā redakcija paredz, ka īpašuma nodoklis tiek ieskaitīts arī rajona budžetā, bet aprēķini pašvaldību budžetam pašvaldību izlīdzināšanas likumā paredz, ka šis nodoklis tiek ieskaitīts atpakaļ pagasta vai pilsētas pašvaldības budžetā pēc īpašuma atrašanās vietas. Lai novērstu šo pretrunu, t.i., neatņemtu pilsētām un pagastiem to īpašuma nodokļu summas, komisija nolēma iesniegt un steidzamības kārtā izskatīt minēto likumprojektu Saeimā.

Lauma Koļesņikova, Saeimas ziņu dienests

 

Saeimas 2. marta sēdes darba kārtība

Akceptēta Saeimas Prezidija 1995.gada 27.februāra sēdē

 

I. Likumprojektu izskatīšana

Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"". (3. lasījums) (z.s.dok.nr.189) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

 

II. Prezidija ziņojumi

1. Par saņemtajiem likumprojektiem

1. Likumprojekts "Par Valsts kontroles revīzijas reglamentu". (z.s.dok.nr.200; nr.200a) Ministru kabinets

2. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par valsts budžetu 1995.gadam"". (z.s.dok.nr.207; nr.207a) Deputāti J.Straume, I.Dāliņš, A.Pētersons, M.Grīnblats, J.Sinka

3. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par izlozēm un azartspēlēm"". (z.s.dok.nr.208; nr.208a) Deputāti A.Prēdele, U.Lakševics, O.Brūvers, A.Grots, A.Rugāte

2. Par deputāta amata savienošanu ar citu algotu darbu

Deputātam G.Resnajam. (z.s.nr.215)

 

III. Saeimas 2. februāra sēdes darba kārtībā iekļautie, neizskatītie jautājumi

Likumprojekts "Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums" (1. lasījums) (z.s.dok.nr.105) Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

 

IV. Saeimas 9.februāra sēdes darba kārtībā iekļautie, neizskatītie jautājumi

1. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas civilo aizsardzību"". (3. lasījums) (p.s.dok.nr.617; 1995.g.z.s.dok.nr.5; nr.124) Aizsardzības un iekšlietu komisija

2. Likumprojekts "Par Latvijas Republikas un Islandes Republikas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu". (2. lasījums) (Steidzams) (r.s.dok. nr.1206; nr.1206a; z.s.dok. nr.139) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

3. Likumprojekts "Par Latvijas Republikas un Čehijas Republikas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu". (2. lasījums) (Steidzams) (r.s.dok. 1207; nr.1207a; z.s.dok. nr.138) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

4. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā"". (1.lasījums) (r.s.dok.nr.1000; z.s.dok.nr.116; nr.116a) Izglītības un kultūras komisija

5. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par uzņēmējdarbību"". (2.lasījums) (r.s.dok.nr.792; z.s.dok.nr.118) Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisija

 

Iekļautie alternatīvie likumprojekti

— Likumprojekts "Par grozījumiem likumā "Par uzņēmējdarbību"". (r.s.dok.nr.781)

— Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par uzņēmējdarbību"". (r.s.dok.nr.915)

— Likumprojekts "Papildinājumi likumā "Par uzņēmējdarbību"". (ārk.ses.dok.nr.759)

— Likumprojekts "Par Ministru kabineta noteikumiem nr.170 "Par grozījumu 1990.gada 26.septembra likumā "Par uzņēmējdarbību""". (r.s.dok.nr.854)

6. Likumprojekts "Medību likums". (2.lasījums) (r.s.dok.nr.979; z.s.dok.nr.123) Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

7. Likumprojekts "Grozījums likumā "Par policiju"". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.54; nr.125) Aizsardzības un iekšlietu komisija

8. Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā". (2.lasījums) (z.s.dok.nr.141) Juridiskā komisija

9. Likumprojekts "Grozījumi Latvijas Republikas Muitas kodeksā". (2.lasījums) (z.s.dok.nr.142) Juridiskā komisija

 

V. Saeimas 16.februāra sēdes darba kārtībā iekļautie, neizskatītie jautājumi

1. Likumprojekts "Grozījums konstitucionālajā likumā "Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi"". (3.lasījums) (z.s.dok.nr.157) Juridiskā komisija

2. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par ārvalstu ieguldījumiem Latvijas Republikā"". (3.lasījums) (r.s.dok.nr.1125; z.s.dok.nr.164; nr.164a) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

3. Likumprojekts "Par pievienotās vērtības nodokli". (3.lasījums) (r.s.dok.nr.1131; z.s.dok.nr.165) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

4. Likumprojekts "Par grozījumiem likumā "Par kooperatīvajām (kopdarbības) sabiedrībām"". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.99; nr.170) Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisija

5. Likumprojekts "Grozījums Valsts drošības iestāžu likumā". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.3; nr.149) Aizsardzības un iekšlietu komisija

6. Likumprojekts "Par aizsargjoslām". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.53; nr.155) Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisija

7. Likumprojekts "Papildinājums Latvijas Republikas konstitucionālajā likumā "Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi"". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.46; nr.46a; nr.158; nr.158a) Juridiskā komisija

8. Likumprojekts "Par 1992.gada 7.jūlija likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību" papildināšanu". (1.lasījums) (r.s.dok.nr.840; z.s.dok.nr.156) Juridiskā komisija

 

VI. Saeimas 23.februāra sēdes darba kārtībā iekļautie, neizskatītie jautājumi

1. Likumprojekts "Grozījumi AP lēmumā "Par kārtību, kādā pašvaldības uzskaita, kontrolē un pārņem ārvalstu militāro resoru pārziņā esošos nekustamā īpašuma objektus"". (3.lasījums) (r.s.dok.nr.1219; z.s.dok.nr.177) Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

2. Likumprojekts "Par valsts meža izmantošanas kārtību". (3.lasījums) (r.s.dok.nr.1292; z.s.dok.nr.187; nr.187a) Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisija

3. Likumprojekts "Patentu likums". (3.lasījums) (r.s.dok.nr.1293a; z.s.dok.nr.186; nr.186a) Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisija

4. Likumprojekts "Par meža ciršanas tāmi 1995.—1999.gadam". (3.lasījums) (z.s.dok.nr.185) Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisija

5. Likumprojekts "Grozījums Operatīvās darbības likumā". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.98; nr.172) Aizsardzības un iekšlietu komisija

6. Likumprojekts "Grozījums Latvijas Republikas Pilsonības likumā". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.129; nr.173) A.Prēdele, L.Laviņa, J.Jurkāns, A.Bartaševičs, O.Brūvers

 

Alternatīvais likumprojekts

— Likumprojekts "Grozījumi Pilsonības likumā". (1.lasījums) (Komisija ierosina atzīt par steidzamu) (z.s.dok.nr.173) Juridiskā komisija

 

VII. Patstāvīgo priekšlikumu izskatīšana

1. Lēmuma projekts "Par valsts iekšējās drošības un tiesiskās kārtības paaugstināšanu". (z.s.dok.nr.193) Nacionālās drošības komisija

2. Lēmuma projekts "Par dokumentu "Latvijas Republikas ārpolitikas pamatvirzieni līdz 2005.gadam"". (z.s.dok.nr.166; nr.166a) Deputāti P.Elferts, A.Čepānis, L.Kamaldiņš, A.Poča, G.Bērziņš, I.Kreituse, A.Seiksts, A.Panteļējevs, J.Bordāns, O.Grīgs

3. Lēmuma projekts "Par deputāta mandāta atjaunošanu". (z.s.dok.nr.196) Deputāti A.Panteļējevs, I.Bērziņš, A.Endziņš, R.Marjaša, Dz.Ābiķis, A.Seiksts, L.Kamaldiņš, I.Kreituse, I.Birzniece, E.Kide

 

VIII. Likumprojektu izskatīšana

1. Likumprojekts "Par līgumu par valsts robežas atjaunošanu starp Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku". (1.lasījums) (Komisija ierosina atzīt par steidzamu) (z.s.dok.nr.146; nr.209) Ārlietu komisija

2. Likumprojekts "Par Latvijas Republikas Valdības un Amerikas Savienoto Valstu Valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību". (1.lasījums) (Komisija ierosina atzīt par steidzamu) (z.s.dok.nr.79; nr.79a; nr.210) Ārlietu komisija

3. Likumprojekts "Grozījumi likumā "Par svētku un atceres dienām"". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.120; nr.211) J.Urbanovičs, L.Stašs, J.Lucāns, F.Stroganovs, I.Bukovskis

4. Likumprojekts "Par grozījumiem likumā "Par svētku un atceres dienām"". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.150; nr.211) A.Lambergs, V.P.Karnups, P.Tabūns, E.Berklavs, D.Stalts

 

Alternatīvais likumprojekts

— "Grozījumi likumā "Par svētku un atceres dienām"". (1.lasījums) (z.s.dok.nr.211) Cilvēktiesību komisija

5. Likumprojekts "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās". (2.lasījums) (z.s.dok.nr.212) Juridiskā komisija

6. Likumprojekts "Grozījumi Izglītības likumā". (2.lasījums) (z.s.dok.nr.213) Izglītības, kultūras un zinātnes komisija

 

IX. Patstāvīgo priekšlikumu izskatīšana

Lēmuma projekts "Sakarā ar viltotu darījumu konstatēšanu darbībās ar privatizācijas sertifikātiem". (z.s.dok.nr.179; nr.204) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!