• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēlreiz par Skrundas "Monstru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.1995., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26912

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Dānija, transports un sakari

Vēl šajā numurā

02.03.1995., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēlreiz par Skrundas "Monstru

Atklāta vēstule Ministru prezidentam Mārim Gailim

Ref: Nespridziniet Skrundas lokatoru! Tam ir tikpat liela nozīme kā garajam Ķīnas mūrim, kā šķībajam Pizas tornim. Tam ir simtiem miljonu latu vērtība nākotnē un iespēja attīstīt Skrundu par Latvijas tūrisma centru ar izcilo objektu "Monstru" kā galveno tūristu pievilkšanas magnētu.

God.Ministru prezident!

Kad rakstīju Jums vēstuli 1994.gada 13.oktobrī ar lūgumu, lai Jūs pārdomātu Skrundas lokatora spridzināšanas nodomu, un kad 24.decembrī sūtīju Jums otru vēstuli, tāpat arī vēstules Amerikas Savienoto Valstu prezidentam Bilam Klintonam un kādiem desmit citiem Amerikas valstsvīriem, un teicu: "Latvieši nevēlas Skrundas lokatora saspridzināšanu!", es sagaidīju kādu reaģiju.

No Jums vēl neesmu saņēmis nekādu rakstu: ne jā, ne nē. No Latvijas valsts iestādēm nav ne atbildes pīkstiena, pat arī ne no mana vārda brāļa Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa, pie kura arī griezos ar šo lūgumu.

Liekas, ka augstāko izglītību guvušie un gudrie ministri nemāk ne rakstīt, ne atbildēt. Tādēļ jājautā: "Vai tad tiešām Latvijas valsts aparātā nav neviena, kas māk rakstīt!?"

Kad novembra beigās protestēju kopā ar Latvijas avīžu, televīzijas un radio reportieriem, bijām Skrundā un Raņķu pagastā, kur atrodas slavenais Skrundas lokators. Uzkāpām monstram "mugurā". Bijām pašā virsotnē un skatījāmies pāri laukiem un birzīm. Kurzeme izskatījās skaista un burvīga, gluži kā pasaka. Un Ainārs Ašaks no Latvijas radio sajūsmināts dancoja un dziedāja: "Šeit ir Latvija, šeit ir Kurzeme, šeit ir mūsu mīļā Tēvu zemīte!" (uzņemts videolentē), Man saskrēja asaras acīs...

Tādu to nākotnē varēs skatīt visi latvieši un visi tālumnieki tūristi, ja šo vareno, augsto un vienreizējo celtni Jūs un Latvijas valdība īsredzes un sīknaudas dēļ neuzspersiet gaisā!

Skrundas lokatora iznīcināšanu latvieši nevēlas! To grib tikai ārlietu ministrs Valdis Birkavs un, liekas, arī Jūs, Ministru prezident, jo Jūsu rokās ir visa vara. Jūs neko nesakāt, Jūs turat muti ciet, tātad tas nozīmē piekrišanu!

Zinu tikai trīs "letiņus", kuri grib lokatoru spridzināt, bez augšminētiem: viens — negatīvs, bārzdains, nesmaidīgs latvietis, ko satiku Rīgā: "Valdība zina, ko dara. Spridzināt tikai to briesmoni kopā!" Tam, man jāatzīstas, bija tā šaurākā piere, ko es pēdējos desmit gados esmu saticis, braukājot pa pasauli. Otrs ir profesionāls inženieris no Toronto: "Nu, sabāz tur visus padomju ģenerāļus iekšā, un lai iet gaisā! Nav nekādas jēgas, ne vajadzības tam draņķim!"

Profesionāliem cilvēkiem, kungiem, arī dāmas ieskaitot, par nožēlošanu, darbība un smadzenes veras vaļā tikai tad, ja kāds maksā. Jo vairāk maksā, jo vairāk var izdomāt un vairāk arī pakalpot. Bez naudas tie nedara itin neko, jo viņi taču ir profesionālie. Un trešā par spridzināšanu noskaņotā persona bija dāma no Toronto, kura saklausījusies, ka no lokatora izstarojot indīgi elektromagnētiskie viļņi, kas darot apkārtnes iedzīvotājus slimus. Bet viņa negrib pieņemt faktu, ka lokators nekad nav darbojies un nekādi stari no tā nekad nav nākuši, nenāk un nenāks.

Pārējie latvieši — gan gudri vai vienkārši, ieskaitot Laimoni Kopu, kurš bijis izsūtīts Sibīrijā un uz kura zemes atrodas lokators un arī krievu bāze, — negrib tā iznīcināšanu: "To var izmantot! Kāpēc tas ir jāspridzina! Kāpēc tik briesmīga steiga! Skrundas lokatoram ir nākotnes vērtība!" Tie raksta un protestē avīzēs, bet neviens valdībā uz viņu domām neklausās. Kādēļ Jūsu valdībai ir acis un ausis ciet?

Un tādēļ es rakstu Jums šo atklāto vēstuli, kuru, es ceru, iespiedīs visas latviešu avīzes gan Latvijā, gan ārzemēs.

Nespridziniet, nenojauciet šo vienreizējo izcilo objektu — lokatoru — tā saukto "Monstru"! Padomju vara izdeva miljoniem rubļu, lai to uzceltu. Lokatoram ir ārkārtīgi svarīga nozīme, jo tas kā magnēts spēj pievilkt viesus un tūristus no daždažādām zemēm. Tur ir tik daudz vietas un iespējas visvisādiem muzejiem, hotelim, skatu tornim, rotējošam restorānam un dažādiem komerciāliem pasākumiem, ka tas izveidos Skrundu par Latvijas tūrisma centru. Būs darbs un dažādas izdevības mūsu tautai; būs ārzemju valūta Latvijas tālākajai attīstībai.

Jo, ja jau pa Ķīnas mūri var staigāt pasaules varasvīri un ar lepnumu fotografēties kā uz kāda brīnumdarba, kādēļ tad tie to nevarētu darīt arī Skrundas "Monstra" mugurā? Tas ir ūnikums, augsts un ievērojams no tuvienes un tālienes. Tas paver tālu un plašu skatienu, un, ja vēl uzcels piecstāvu skatu torni, tad varēs redzēt Liepāju, Baltijas jūru, Ventas upes vīšanos caur Kurzemes druvām un birzīm un izbaudīt Latvijas daiļumu, kā tikai no augstienes to var spēt. Turklāt šis lokators ir tik masīvi un vareni būvēts, ka izturēs nākamos 500 gadus.

 

Ar cienību, —

kapteinis Guntis Tannis,

lidotājs un tūrisma konsultants

Toronto, Ontārio, Kanādā, Ziemeļamerikā, "Jaunajā pasaulē", 15.februārī, 1995.gadā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!