• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noslēdzies būtisks posms Latvijas gaitā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.1995., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/26751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas preses konferenču raidīšanu televīzijā

Vēl šajā numurā

03.02.1995., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs:

Noslēdzies būtisks posms Latvijas gaitā

Tā vakardienas preses konferencē tūliņ pēc atgriešanās no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Strasbūrā (Francijā) teica Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, vērtējot Eiropas Padomes dalībvalstu vienprātīgo nobalsošanu par Latvijas uzņemšanu šajā starptautiskajā organizācijā arī kā svarīgu vēsturisku notikumu.

— Visu laiku, kamēr mēs kandidējām uz iestāšanos Eiropas Padomē, tika īpaši rūpīgi vērtēta mūsu likumdošana. Tas, ka Latvijas uzņemšanu atbalstīja visas Eiropas Padomes dalībvalstis, liecina, ka mūsu likumdošana tagad pilnībā atbilst Eiropas Padomes standartiem, — teica A.Gorbunovs, atcerēdamies, ka savā laikā tagadējā 5.Saeima saņēmusi arī kritiskus iebildumus par darbību likumdošanas jomā.

Anatolijs Gorbunovs augstu novērtēja Satversmes izcilo lomu Latvijas likumdošanas izveidē un uzsvēra, ka nākamie Saeimas soļi būs grozīt un pilnveidot virkni likumu atbilstoši Latvijas kā Eiropas Padomes pilntiesīgas locekles statusam.

— Tagad ir svarīgi, kā mēs īstenosim paši savas valsts likumus, kuri mūs Eiropas acīs raksturo kā demokrātisku valsti, — teica Saeimas priekšsēdētājs. Viņš atzīmēja, ka pašreizējie deputāti var just gandarījumu par noieto posmu Latvijas valsts attīstībā.

Preses konferencē piedalījās arī Latvijas delegācijas loceklis — Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Aleksandrs Kiršteins, kas mūsu valsts uzņemšanu Eiropas Padomē raksturoja kā nozīmīgu posmu valsts vēsturē. Tas ir posms, kam pirmā būtiskā iezīme bija Krievijas armijas izvešana no Latvijas. Kā likumsakarīgu attīstības procesu, likvidējot Otrā pasaules kara sekas, Latvijas atgriešanos Eiropas struktūrās raksturojuši arī gandrīz visi runātāji Strasbūrā, kuru bijis neparasti daudz. Aleksandrs Kiršteins uzsvēra, ka Latvijai tagad izvirzās pavisam jauni uzdevumi. Vispirms — nepieciešams pārvarēt padomju okupācijas gados ieaudzinātos mazvērtības kompleksus.

Aleksandrs Kiršteins pievērsās arī bēdīgi slavenā Krievijas domnieka Vladimira Žirinovska skandalozajai runai Strasbūrā. "Mums būtu jāizdomā kāds īpašs ordenis, ko pasniegt Žirinovskim, jo pēc viņa runas nevienam necēlās roka balsot p r e t Latvijas uzņemšanu," jokoja A.Kiršteins. Vienbalsīgais lēmums atbalstīt Latvijas uzņemšanu patiešām ir bijis bezprecedenta gadījums Eiropas Padomes vēsturē, jo savā laikā pat Čehijas, Lietuvas un Igaunijas nobalsojuma laikā daži bijuši pret.

Atbildot uz "LV" jautājumu, cik liela bijusi vācu televīzijas kanāla ARD melīgās reportāžas rezonanse Strasbūrā, Anatolijs Gorbunovs uzsvēra, ka Latvijas uzņemšanas apspriešanā runājis neparasti liels skaits delegātu, un gandrīz visi apliecinājuši Latvijas situācijas labu izpratni un pauduši atbalstu mūsu valstī notiekošajiem procesiem.

Aleksandrs Kiršteins šo vācu televīzijas reportāžu raksturoja kā sekas sociāldemokrātu aprindās jau iepriekš cilātajam jautājumam par stāvokli ar valsts valodu Latvijā. Viņš arī pieminēja atsevišķu žurnālistu sāncensības faktoru. "Nevajag jaukt cēloņus ar sekām," teica deputāts A.Kiršteins, uzsverot, ka nav tik svarīgi, kā mūsu valstī strādā valodas inspekcijas, bet gan tas, kā sokas Valodu likuma ieviešana. Starp citu, Strasbūrā figurējusi arī kāda aplama informācija no Latvijas, ka mūsu valstī esot aizliegta... krišnaītu draudze.

Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs preses konferences izskaņā uzsvēra vēl kādu būtisku Strasbūrā gūtu secinājumu:

— Ja tik liels skaits Eiropas Padomes parlamentāriešu, spriežot pēc debatētāju daudzuma, iedziļinājušies Latvijas problēmās, tad mums ir jārēķinās, ka viņi arī turpmāk jo rūpīgi vērtēs mūsu valstī notiekošos procesus.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!