• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2013. gada 17. decembra saistošie noteikumi Nr. 91 "Par tūristu gidu pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2013., Nr. 250 https://www.vestnesis.lv/op/2013/250.76

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojums Nr.533-ir

Par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu

Vēl šajā numurā

20.12.2013., Nr. 250

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 91

Pieņemts: 17.12.2013.

OP numurs: 2013/250.76

2013/250.76
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 5 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.91

Rīgā 2013.gada 17.decembrī (prot. Nr.19, 35.§)

Par tūristu gidu pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētā

Izdoti saskaņā ar Tūrisma likuma 15.1panta otro un trešo daļu,
Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma 14.panta 2.1daļu un
15.panta sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka:

1.1. Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā publiskajā ārtelpā esošos tūrisma objektus un apskates vietas, par kurām informāciju drīkst sniegt tūristu gidi, kuri ir apliecinājuši savu profesionālo kvalifikāciju (turpmāk – Rīgas tūristu gidi);

1.2. prasības Rīgas tūristu gidu profesionālajai kvalifikācijai;

1.3. kārtību, kādā sertificē Rīgas tūristu gidus, un institūciju, kas sertificē tūristu gidus;

1.4. kārtību, kādā sniedz Rīgas tūristu gidu pakalpojumus;

1.5. kārtību, kādā īsteno tūristu gidu profesionālās darbības uzraudzību un kontroli.

2. Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā publiskajā ārtelpā esošie tūrisma objekti un apskates vietas, par kurām informāciju drīkst sniegt Rīgas tūristu gidi (turpmāk – Rīgas tūrisma objekti), noteikti šo saistošo noteikumu 1.pielikumā.

3. Rīgas tūristu gidus sertificē nodibinājuma "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" (turpmāk – Rīgas Tūrisma attīstības birojs) izveidota Rīgas Tūristu gidu sertifikācijas komisija.

4. Rīgas tūristu gida sertifikāts ir šajos saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā izsniegts noteikta parauga dokuments (2.pielikums), kas apliecina sertifikāta īpašnieka profesionālo kvalifikāciju un dod tiesības sniegt informāciju par Rīgas tūrisma objektiem.

5. Tūristu gids, kurš sniedz tūristu gida pakalpojumus kādā Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstī un atbilst šīs valsts normatīvo aktu prasībām tūristu gidu pakalpojumu sniegšanas jomā, tūristu gida īslaicīgus pakalpojumus Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma izpratnē un informāciju par Rīgas tūrisma objektiem var sniegt bez šajos saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā noteiktās tūristu gidu profesionālās kvalifikācijas apliecināšanas un bez Rīgas tūristu gida sertifikāta.

6. Šo saistošo noteikumu 5.punktā minētais Rīgas tūristu gids Rīgas Tūrisma attīstības birojā vai Rīgas tūrisma portālā (http://www.liveriga.com) ne vēlāk kā līdz brīdim, kad tiek sniegts īslaicīgs pakalpojums, iesniedz noteikta parauga paziņojumu par īslaicīgu tūrisma pakalpojumu sniegšanu Rīgā (3.pielikums).

II. Prasības Rīgas tūristu gidu profesionālajai kvalifikācijai

7. Rīgas tūristu gida profesionālo kvalifikāciju apliecina vismaz viena no šādām dokumentu grupām:

7.1. akreditētas augstākās izglītības programmas, kas piešķir tūristu gida kvalifikāciju, apguvi apliecinošs dokuments;

7.2. akreditētas augstākās izglītības programmas apguvi apliecinošs dokuments, kā arī ne mazāk kā trīs gadu pieredzi tūristu gida darbā apliecinošs dokuments (piemēram, tūrisma operatora vai tūrisma aģenta izsniegta izziņa);

7.3. akreditētas augstākās izglītības programmas apguvi apliecinošs dokuments, kā arī licencētas tūristu gidu profesionālās pilnveides programmas apguvi apliecinošs dokuments;

7.4. akreditētas augstākās izglītības programmas apguvi apliecinošs dokuments, kā arī dokuments, kas apliecina pretendenta zināšanu par tūristu gida pakalpojumu sniegšanu ieguvi ne mazāk kā 120 akadēmisko stundu apjomā;

7.5. vidējās izglītības ieguvi apliecinošs dokuments, ne mazāk kā desmit gadu pieredzi tūristu gida darbā apliecinošs dokuments, kā arī dokuments, kas apliecina pretendenta zināšanu par tūristu gida pakalpojumu sniegšanu ieguvi ne mazāk kā 120 akadēmisko stundu apjomā.

8. Papildus šo saistošo noteikumu 7.punktā minētajiem dokumentiem Rīgas tūristu gida kvalifikāciju apliecina valodas zināšanas tūristu gida pakalpojumu sniegšanai nepieciešamajā līmenī:

8.1. valsts valodas zināšanas (C līmeņa 1.pakāpe) apliecinošs dokuments, ja valsts valodas lietošanas jomu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nepieciešams apliecināt valsts valodas prasmi;

8.2. svešvalodas, kurā pretendē sniegt tūristu gida pakalpojumus, zināšanas vismaz vidējā līmenī apliecinošs dokuments (piemēram, svešvalodas apguvi apliecinošu pārbaudījumu nokārtošanas dokumenti: angļu valodā – TOEFL, IELTS, FCE, franču valodā – DELF, DALF, TEF, vācu valodā – DSD, DSH, KDS, spāņu valodā – DELE, itāļu valodā – CILS, CELI, kā arī citi svešvalodas zināšanas, svešvalodas apguvi vai izglītības ieguvi attiecīgā svešvalodā apliecinoši dokumenti).

9. Lai saņemtu Rīgas tūristu gida sertifikātu, pretendents Rīgas Tūrisma attīstības birojā iesniedz šādus dokumentus:

9.1. iesniegumu, kurā norāda:

9.1.1. vārdu, uzvārdu un personas kodu;

9.1.2. deklarētās dzīvesvietas adresi un kontaktinformāciju;

9.1.3. valodu vai valodas, kādā pretendē sniegt tūristu gida pakalpojumus;

9.1.4. informāciju par personas statusu, kādā sniedz tūristu gida pakalpojumus (pašnodarbināta persona, individuālais komersants, darbinieks vai cits), iesniegumam pievienojot attiecīgu statusu apliecinošu dokumentu;

9.2. pases vai personas apliecības kopiju;

9.3. dzīves aprakstu (Curriculum Vitae);

9.4. profesionālo kvalifikāciju un prasmes, kā arī valodu zināšanas apliecinošu dokumentu kopijas atbilstoši šo saistošo noteikumu 7. un 8.punktam;

9.5. citu dokumentu, kas apliecina tūristu gida profesionālo darbību, profesionālo pilnveidi un darba pieredzi, kopijas (piemēram, nozares personu apvienības sniegta rekomendācija).

10. Ja šo saistošo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus Rīgas Tūrisma attīstības birojā iesniedz elektroniski, tos sagatavo atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

11. Iesniedzot šo saistošo noteikumu 9.punktā minētos dokumentus, pretendents sedz dokumentu izskatīšanas, Rīgas tūristu gida sertifikāta sagatavošanas un izsniegšanas izmaksas saskaņā ar Rīgas domes apstiprinātu cenrādi.

III. Rīgas tūristu gidu sertifikācijas kārtība

12. Lai izvērtētu pretendenta iesniegtos dokumentus un lemtu par Rīgas tūristu gida sertifikāta piešķiršanu, Rīgas Tūrisma attīstības biroja valde izveido Rīgas Tūristu gidu sertifikācijas komisiju (turpmāk – komisija) septiņu locekļu sastāvā. Komisijas sastāvā ir pārstāvji no Rīgas pilsētas pašvaldības, nozares personu apvienībām, tūrisma operatoriem, kā arī Rīgas Tūrisma attīstības biroja.

13. Komisijas nolikumu apstiprina Rīgas Tūrisma attīstības biroja valde. Komisijas darbu tehniski nodrošina Rīgas Tūrisma attīstības birojs.

14. Komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vismaz četri komisijas locekļi. Komisijas sēdes protokolē.

15. Komisija lēmumus pieņem, atklāti balsojot. Lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.

16. Komisija, pildot savus pienākumus, ir tiesīga pieaicināt ekspertus, prasīt pretendentiem precizēt vai papildināt iesniegtos dokumentus, kā arī aicināt piedalīties komisijas sēdē.

17. Komisija mēneša laikā pēc šo saistošo noteikumu 9.punktā minēto dokumentu iesniegšanas Rīgas Tūrisma attīstības birojā pieņem lēmumu par Rīgas tūristu gida sertifikāta izsniegšanu vai atteikumu izsniegt sertifikātu un rakstiski par to informē pretendentu.

18. Komisija var atteikt izsniegt Rīgas tūrista gida sertifikātu, ja:

18.1. pretendents nav iesniedzis visus šo saistošo noteikumu 9.punktā noteiktos dokumentus;

18.2. pretendents neatbilst kādai no šo saistošo noteikumu 7. un 8.punktā noteiktajām prasībām;

18.3. pretendents sniedzis nepatiesas ziņas;

18.4. pretendents nav sedzis šo saistošo noteikumu 11.punktā minētās izmaksas.

19. Komisijas faktisko rīcību un izdoto sākotnējo administratīvo aktu var apstrīdēt pie Rīgas pilsētas izpilddirektora. Rīgas pilsētas izpilddirektora lēmumu par faktisko rīcību un lēmumu par administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

20. Rīgas tūristu gida sertifikāts dod tiesības sniegt informāciju par Rīgas tūrisma objektiem trīs gadus no tā piešķiršanas dienas. Darbības termiņu norāda Rīgas tūristu gida sertifikātā.

21. Rīgas Tūrisma attīstības birojs ved Rīgas tūristu gidu reģistru, kurā iekļauj šādu informāciju:

21.1. tūristu gida vārdu, uzvārdu;

21.2. tūristu gida pakalpojumu sniegšanas valodu vai valodas;

21.3. tūristu gida sertifikāta numuru un darbības termiņu;

21.4. informāciju par komisijas lēmumiem attiecībā uz tūristu gidu;

21.5. informāciju par tūristu gida pieļautajiem šo saistošo noteikumu pārkāpumiem;

21.6. informāciju par šo saistošo noteikumu 5.punktā minētajiem tūristu gidiem atbilstoši paziņojumā norādītajai informācijai.

IV. Rīgas tūristu gidu pakalpojumu sniegšanas kārtība

22. Informāciju par Rīgas tūrisma objektiem drīkst sniegt tikai Rīgas tūristu gidi.

23. Informāciju par Rīgas tūristu gidiem, kā arī to sniegtiem pakalpojumiem iekļauj Rīgas tūrisma portālā (http://www.liveriga.com).

24. Rīgas tūristu gidam piešķir Rīgas pilsētas karogu un noteikta parauga identifikācijas zīmi (4.pielikums), kas tūristu gida pakalpojumu saņēmēju informē par pakalpojuma sniedzēju un apliecina pakalpojuma kvalitāti.

25. Rīgas tūristu gidam ir pienākums Rīgas pilsētas karogu un identifikācijas zīmi lietot visā savas profesionālās darbības laikā, novietojot to pakalpojuma saņēmējam viegli saskatāmā vietā.

26. Rīgas tūristu gida pienākumi ir:

26.1. sniegt vispusīgu un precīzu informāciju par Rīgas tūrisma objektiem un apskates vietām;

26.2. sniedzot informāciju par Rīgas tūrisma objektiem, pēc iespējas izmantot Rīgas Tūrisma attīstības biroja izstrādātus materiālus;

26.3. informāciju par Rīgas tūrisma objektiem sniegt valodā vai valodās, kurās tas pieteicies tūristu gida pakalpojumu sniegšanai, iesniedzot dokumentus Rīgas tūristu gida sertifikāta saņemšanai;

26.4. ar savu darbību veicināt Rīgas, kā arī Latvijas un Baltijas reģiona popularitāti;

26.5. cieņpilni izturēties pret tūristiem, to reliģiskajiem uzskatiem un tradīcijām;

26.6. pildot profesionālos pienākumus, nesmēķēt un nelietot alkoholu, kā arī ievērot citas vispārējas ētikas un morāles normas;

26.7. pastāvīgi atjaunot un papildināt savas zināšanas par Rīgas tūrisma objektiem, kā arī pilnveidot tūristu gida profesionālās zināšanas un prasmes, bet ne mazāk kā 20 akadēmisko stundu apjomā gadā.

V. Rīgas tūristu gida sertifikāta darbības pagarināšana un atjaunošana

27. Lai pagarinātu Rīgas tūristu gida sertifikāta darbību, Rīgas tūristu gids ne vēlāk kā mēnesi pirms sertifikāta darbības termiņa beigām Rīgas Tūrisma attīstības birojā iesniedz iesniegumu par Rīgas tūristu gida sertifikāta darbības pagarināšanu. Pēc sertifikāta darbības termiņa beigām pretendents iesniedz iesniegumu par Rīgas tūristu gida sertifikāta darbības atjaunošanu. Iesniegumam pievieno dokumentus, kas apliecina tūristu gida zināšanu, profesionālās kvalifikācijas un prasmju pilnveidošanu atbilstoši šo saistošo noteikumu 26.7. vai 30.1.apakšpunkta prasībām.

28. Iesniedzot šo saistošo noteikumu 27.punktā minētos dokumentus, pretendents sedz dokumentu izskatīšanas, Rīgas tūristu gida sertifikāta darbības pagarināšanas vai atjaunošanas izmaksas saskaņā ar Rīgas domes apstiprinātu cenrādi.

29. Rīgas tūristu gida sertifikāta derīguma termiņu komisija pagarina uz trim gadiem, ja:

29.1. Rīgas tūristu gids ir iesniedzis šo saistošo noteikumu 27.punktā minētos un 29.2. vai 29.3.apakšpunktā noteikto profesionālo zināšanu un prasmju pilnveidi apliecinošu dokumentu kopijas;

29.2. Rīgas tūristu gids, kurš pirmreizēju Rīgas tūristu gida sertifikātu ir saņēmis, savu profesionālo kvalifikāciju apliecinot ar šo saistošo noteikumu 7.2. vai 7.4.apakšpunktā minētajiem dokumentiem, ir pilnveidojis savas profesionālās zināšanas un prasmes, vismaz apgūstot licencētu tūristu gidu profesionālās pilnveides programmu;

29.3. Rīgas tūristu gids, kurš pirmreizēju Rīgas tūristu gida sertifikātu ir saņēmis, savu profesionālo kvalifikāciju apliecinot ar šo saistošo noteikumu 7.5.apakšpunktā minētajiem dokumentiem, ir apguvis akreditētu augstākās izglītības programmu vai pirmreizējas sertifikāta pagarināšanas laikā apgūst šādu studiju programmu, un ir pilnveidojis savas profesionālās zināšanas un prasmes, vismaz apgūstot licencētu tūristu gidu profesionālās pilnveides programmu. Ja Rīgas tūristu gids ir apguvis akreditētu augstākās izglītības programmu, kas piešķir tūristu gida kvalifikāciju, licencētu tūristu gidu profesionālās pilnveides programmu var neapgūt;

29.4. Rīgas tūristu gids pēdējā gada laikā nav izdarījis tādus pakalpojuma sniegšanas noteikumu pārkāpumus, kas nav savienojami ar tūristu gida profesionālo darbību un darba ētiku;

29.5. Rīgas tūristu gids ir sedzis šo saistošo noteikumu 28.punktā minētās izmaksas.

30. Rīgas tūristu gida sertifikāta derīguma termiņu komisija atjauno uz trim gadiem, ja:

30.1. pretendents ir iesniedzis šo saistošo noteikumu 27.punktā minētos dokumentus, kā arī dokumentu, kas apliecina zināšanu par Rīgas tūrisma objektiem papildināšanu, tūristu gida profesionālo zināšanu un prasmju pilnveidi ne mazāk kā 60 akadēmisko stundu apjomā pēdējo trīs gadu laikā, kopijas;

30.2. pretendents ir iesniedzis dokumentu, kas apliecina šo saistošo noteikumu 29.2., 29.3. un 29.5.apakšpunkta prasību izpildi, kopijas.

31. Ja Rīgas tūristu gids vēlas papildināt norādi par valodu, kurā tas sniedz tūristu gida pakalpojumus, iesniegumā par Rīgas tūristu gida sertifikāta darbības pagarināšanu vai atjaunošanu norāda valodas, kādās tas pretendē sniegt tūristu gida pakalpojumus, un iesniegumam pievieno valodu zināšanas apliecinošu dokumentu kopijas.

32. Rīgas tūristu gida sertifikāta darbību pagarina ar dienu, kad beidzas iepriekšējā sertifikāta darbības termiņš. Ja iepriekšējā sertifikāta darbības termiņš ir beidzies, pirms komisija ir pieņēmusi lēmumu par Rīgas tūristu gida sertifikāta darbības pagarināšanu, Rīgas tūristu gida sertifikāta darbību atjauno ar komisijas lēmuma par Rīgas tūristu gida sertifikāta darbības atjaunošanu pieņemšanas dienu.

33. Pagarinot vai atjaunojot Rīgas tūristu gida sertifikāta darbības termiņu, sertifikāta numuru nemaina. Rīgas Tūrisma attīstības birojs pēc nepieciešamības izsniedz jaunu Rīgas pilsētas karogu un identifikācijas zīmi.

VI. Uzraudzības un kontroles īstenošanas kārtība

34. Šo saistošo noteikumu izpildi kontrolē Rīgas pašvaldības policija saskaņā ar likumu "Par policiju".

35. Par pakalpojumu sniegšanas noteikumu pārkāpumiem personas saucamas pie likumā paredzētās atbildības.

36. Rīgas pašvaldības policija, pieņemot lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā par šo saistošo noteikumu prasību neievērošanu, trīs darba dienu laikā informē Rīgas Tūrisma attīstības biroju par pieņemto lēmumu par administratīvā soda piemērošanu.

37. Rīgas pašvaldības policijai ir tiesības ierosināt komisijai anulēt Rīgas tūristu gida sertifikātu.

38. Komisijai ir tiesības anulēt Rīgas tūristu gida sertifikātu, ja:

38.1. Rīgas tūristu gids ir administratīvi sodīts par pakalpojuma sniegšanas noteikumu pārkāpšanu un atkārtoti neievēro šajos saistošajos noteikumos noteiktos Rīgas tūristu gida pienākumus vai izdara citus pārkāpumus, kas nav savienojami ar tūristu gida profesionālo darbību;

38.2. ir saņemtas ziņas no kontrolējošām iestādēm par rupjiem vai atkārtotiem pārkāpumiem patērētāju tiesību aizsardzības jomā;

38.3. pretendents, lai saņemtu, pagarinātu vai atjaunotu Rīgas tūristu gida sertifikātu, ir apzināti sniedzis nepatiesas ziņas.

39. Komisija izskata iesniegumus par tūristu gidu darbību, kā arī, ja nepieciešams, par iesniegumos minētajiem faktiem un iespējamiem pārkāpumiem informē Rīgas pašvaldības policiju.

VII. Noslēguma jautājumi

40. Atcelt Rīgas domes 2013.gada 12.novembra saistošos noteikumus Nr.66 "Par tūristu gidu pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētā".

41. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī, bet saistošo noteikumu 2. un 22.punkts stājas spēkā 2014.gada 1.aprīlī.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

1.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 17.decembra
saistošajiem noteikumiem Nr.91

Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā publiskajā ārtelpā esošie tūrisma objekti un apskates vietas, par kurām informāciju drīkst sniegt tūristu gidi, kuri ir apliecinājuši savu profesionālo kvalifikāciju

Nr.
p.k.
Nosaukums Teritorijas robežas apraksts*
1. Rīgas vēsturiskais centrs Hanzas iela, Strēlnieku iela, Emiļa Melngaiļa iela, Krišjāņa Valdemāra iela, Šarlotes iela, Palīdzības iela, Aristida Briāna iela, Tallinas iela, Aleksandra Čaka iela, Matīsa iela, Avotu iela, Lāčplēša iela, Ernesta Birznieka-Upīša iela, Elizabetes iela, Satekles iela, Marijas iela, Gogoļa iela, Turgeņeva iela, Krasta iela, 11.novembra krastmala, Muitas iela, Citadeles iela, Kronvalda bulvāris, Pilsētas kanāls, Eksporta ielai piegulošā teritorija Andrejostas austrumu pusē, Eksporta iela
2. Ķīpsalas vēsturiskā apbūve Loču iela un tās turpinājums virzienā uz Daugavu un Zundu, Zunda krastmala, Kaiju ielas turpinājums līdz Zvejnieku ielai, Zvejnieku iela/Ķīpsalas iela, Krišjāņa Valdemāra iela, Balasta dambis līdz Loču ielas turpinājumam
3. Mežaparks Varoņu iela (Gustava Zemgala gatve) no krustojuma ar Meža prospektu, Viestura prospekts, neietverot apbūvi Viestura prospekta labajā pusē, Lādes ielas/Lēdurgas ielas apbūves dienvidrietumu, Mores ielas un Mežnoras ielas/Zušu ielas apbūves dienvidaustrumu, dienvidu un austrumu robeža līdz Ķīšezera krasta līnijai, Ķīšezera rietumu krasta daļa līdz Sudrabu Edžus ielas pagarinājuma līnijai, Sudrabu Edžus iela, Kokneses prospekts, Glika iela, Klaipēdas iela, Stendera iela, Visbijas prospekts, Inčukalna iela, Meža prospekts
4. Brāļu kapi Brāļu kapu memoriālā ansambļa centrālie vārti Aizsaules ielas un Varoņu ielas krustojumā, ~ 700 metri pa Varoņu ielu, pagrieziens pa labi no Varoņu ielas – taciņa (zemesgabala robeža) gar Meža kapiem līdz Aizsaules ielai, Aizsaules iela, Brāļu kapu memoriālā ansambļa centrālie vārti
5. Ziemeļblāzmas kultūras nama apbūves ansamblis ar parku Augusta Dombrovska iela no krustojuma ar Martas Rinkas ielu, Kāvu iela, Ziemeļblāzmas iela, Kalngales iela, ietverot zemesgabalu šo ielu krustojuma ziemeļu daļā, Pauguru iela, Baltāsbaznīcas iela, Vecāķu prospekts, Vecāķu prospekta un Sniedzes ielas krustojums, Sniedzes ielas apbūves rietumu robeža gar Ziemeļblāzmas parka malu, Martas Rinkas ielas turpinājums līdz Augusta Dombrovska ielai
6. Kalnciema ielas kvartāls Kalnciema ielas posms no Baložu ielas līdz Melnsila ielai, ieskaitot nekustamos īpašumus Kalnciema ielā 35 un 37 un Melnsila ielā 13 un 15, un publiski pieejamās šim ielas posmam piegulošo nekustamo īpašumu pagalmu teritorijas

* Teritorija ietver robežojošo ielu vai tās posmu visā ielas platumā, ja aprakstā nav noteikts citādi.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

2.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 17.decembra
saistošajiem noteikumiem Nr.91

Rīgas tūristu gida sertifikāta paraugs

Sertifikācijas institūcijas logo

Institūcijas nosaukums, reģistrācijas numurs, adrese

Rīgas tūristu gida sertifikāts

Nr._______
(sertifikāta kārtas numurs)

________________________________________
(vārds, uzvārds)

________________________________________
personas kods

________________________________________
(pakalpojuma sniegšanas valodas)

Sertifikāts izsniegts ________.gada ________.________________________

Sertifikāts derīgs līdz _______.gada ________. ________________________

Rīgas tūristu gida sertifikāts ir izsniegts atbilstoši Rīgas domes 2013.gada 17.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.91 "Par tūristu gidu pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētā". Tas apliecina sertifikāta īpašnieka profesionālo kvalifikāciju un dod tiesības sniegt informāciju par Rīgas tūrisma objektiem.

___________________________________________________________
(komisijas vadītāja vārds, uzvārds un paraksts)          Z.v.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

3.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 17.decembra
saistošajiem noteikumiem Nr.91

Paziņojums par īslaicīgu tūrisma pakalpojumu sniegšanu Rīgā

1. Paziņojums ir
(vajadzīgo atzīmēt ar X)
pirmreizējs
atkārtots 
2. Informācija par īslaicīga pakalpojuma sniedzēju:

2.1. vārds, uzvārds

 

2.2. personas kods vai personas identifikācijas numurs

 

2.3. valsts, kurā ir reģistrēta saimnieciskā darbība

 

2.4. atzīšanas vai reģistrācijas numurs rezidences valstī

 

2.5. adrese rezidences valstī

 

2.6. e-pasta adrese

 

2.7. tālruņa numurs

 
3. Datums, no kura līdz kuram vai kurā plānots sniegt pakalpojumu Latvijas Republikas teritorijā  
4. Apliecinu, ka sniegtā informācija ir patiesa.

Datums* ___________________________ 

______________________________________________________________________________________________________________
                                                                                     (vārds, uzvārds, paraksts*)

Aizpilda Rīgas Tūrisma attīstības biroja amatpersona

5. Paziņojuma reģistrācijas
datums
___________________________________________________

6. Rīgas Tūrisma attīstības biroja
amatpersona
__________________________________________________________
(vārds, uzvārds, paraksts*)

* Paziņojuma rekvizītus "paraksts" un "datums" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

4.pielikums
Rīgas domes 2013.gada 17.decembra
saistošajiem noteikumiem Nr.91

Rīgas tūristu gida identifikācijas zīmes paraugs

Averss

Tūristu gida
fotogrāfija

Rīgas tūristu gids

 

Sertifikācijas institūcijas logo

Vārds, uzvārds

Sertifikāta numurs Sertifikāts derīgs no DD.MM.GGGG. līdz DD.MM.GGGG.
Pakalpojuma sniegšanas valodas  
Tūristu gida paraksts  

Piezīme. Identifikācijas zīmi izgatavo no materiāla, kas nodrošina ilgstošu identifikācijas zīmes lietošanu.

Reverss

Persona, kurai izsniegta šī identifikācijas zīme, ir tiesīga sniegt Rīgas tūristu gida pakalpojumus saskaņā ar Rīgas domes 2013.gada 17.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.91 "Par tūristu gidu pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētā".

___________________________________________________
(komisijas vadītāja vārds, uzvārds, paraksts)                                                                    Z.v.

Identifikācijas zīmes atrašanas gadījumā lūdzam zvanīt pa tālruni (+371) 67181091

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2013.gada 17.decembra saistošajiem noteikumiem Nr.91 "Par tūristu gidu pakalpojumu sniegšanu Rīgas pilsētā"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saskaņā ar Tūrisma likuma 15.1panta pirmo un otro daļu vietējai pašvaldībai ir tiesības savas administratīvās teritorijas publiskajā ārtelpā noteikt tos tūrisma objektus, kā arī tūrisma maršrutos iekļautās apskates vietas (vēsturiskie centri, kultūrvēsturiskie objekti, kultūras pieminekļi, ievērojamu personu darbības vietas u.tml.), par kurām vispusīgu informāciju var sniegt tāds tūristu gids, kurš ir apliecinājis savu profesionālo kvalifikāciju. Vietējai pašvaldībai ir tiesības noteikt prasības tūristu gidu profesionālajai kvalifikācijai, kārtību, kādā sertificē tūristu gidus, sniedz tūristu gidu pakalpojumus un īsteno viņu profesionālās darbības uzraudzību un kontroli, institūciju, kas sertificē tūristu gidus, kā arī tos publiskajā ārtelpā esošos tūrisma objektus un apskates vietas, par kurām informāciju drīkst sniegt tūristu gidi, kuri ir apliecinājuši savu profesionālo kvalifikāciju.

Saskaņā ar Brīvas pakalpojumu sniegšanas likuma 14.panta 2.1daļu un 15.panta sesto daļu pašvaldības domei ir tiesības izdot saistošos noteikumus, kas nosaka kārtību, kādā izsniedzama atļauja konkrēta pakalpojuma sniegšanai publiskās vietās, kā arī noteikt konkrēta pakalpojuma un konkrēta īslaicīga pakalpojuma sniegšanas kārtību publiskās vietās.

Šie saistošie noteikumi nosaka:

1) Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā publiskajā ārtelpā esošos tūrisma objektus un apskates vietas, par kurām informāciju drīkst sniegt tūristu gidi, kuri ir apliecinājuši savu profesionālo kvalifikāciju (turpmāk – Rīgas tūristu gidi);

2) prasības Rīgas tūristu gidu profesionālajai kvalifikācijai;

3) kārtību, kādā sertificē Rīgas tūristu gidus, un institūciju, kas sertificē tūristu gidus;

4) kārtību, kādā sniedz Rīgas tūristu gidu pakalpojumus;

5) kārtību, kādā īsteno tūristu gidu profesionālās darbības uzraudzību un kontroli.

Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā publiskajā ārtelpā esošie tūrisma objekti un apskates vietas, par kurām informāciju drīkst sniegt tūristu gidi, kuri ir apliecinājuši savu profesionālo kvalifikāciju (turpmāk – Rīgas tūrisma objekti), saistošajos noteikumos noteikti, ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt precīzas un vispusīgas informācijas sniegšanu par Rīgā esošo kultūras mantojumu – kultūrvēsturiskām ēkām, ielām, laukiem, parkiem, ūdenskrātuvēm un citām pilsētas vietām. Šādi Rīgas tūrisma objekti ir Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs, Ķīpsalas vēsturiskā apbūve, Kalnciema ielas apbūve, kā arī citi Rīgas tūrisma objekti, kas noteikti saistošo noteikumu 1.pielikumā.

Saistošie noteikumi nosaka prasības Rīgas tūristu gidu profesionālās kvalifikācijas apliecināšanai, un tās attiecināmas gan uz noteiktu izglītības programmu apguvi, gan arī uz valodu zināšanām, profesionālo kvalifikāciju un pilnveidi. Prasības Rīgas tūristu gidu profesionālās kvalifikācijas apliecināšanai noteiktas, ņemot vērā to, ka kopš 2010.gada valstī nav vienota regulējuma darbībai tūristu gida profesijā (2010.gada 17.februārī spēku zaudēja Ministru kabineta 2008.gada 20.novembra noteikumi Nr.943 "Tūristu gida sertificēšanas un pakalpojumu sniegšanas kārtība"). Nosakot prasības Rīgas tūristu gidu kvalifikācijai, ņemti vērā arī profesiju klasifikatorā ietvertie vispārīgie nosacījumi tūristu gidu profesijai, kā arī tas, ka šobrīd informāciju par tūrisma objektiem sniedz personas ar atšķirīgu profesionālo kvalifikāciju un pieredzi, un tūristu gidu darbību regulējošu tiesību aktu neesamība nav veicinājusi atbilstošu izglītības programmu izstrādi. Lai nesamērīgi neierobežotu tūristu gidu pakalpojumu sniegšanas tiesības personām, kuras ilgstoši ir strādājušas par tūristu gidiem un ir savas jomas lietpratēji, saistošie noteikumi sākotnējā Rīgas tūristu gidu sertifikācijā pieļauj pietiekami plašu tvērumu tūristu gida profesionālās kvalifikācijas apliecināšanai. Savukārt turpmākā tūristu gidu sertifikācijā noteiktas obligātas prasības profesionālo zināšanu un prasmju pilnveidei.

Saistošie noteikumi paredz, ka Rīgas tūristu gidus sertificē nodibinājuma "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" (turpmāk – Rīgas Tūrisma attīstības birojs) izveidota Rīgas Tūristu gidu sertifikācijas komisija, kas izvērtē pretendentu profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus un lemj par Rīgas tūristu gida sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt sertifikātu. Rīgas tūristu gida sertifikāts dod tiesības sniegt informāciju par Rīgas tūrisma objektiem trīs gadus no tā piešķiršanas dienas. Saistošie noteikumi paredz arī nosacījumus Rīgas tūristu gidu sertifikāta darbības pagarināšanai un atjaunošanai, nosaka Rīgas tūristu gidu pakalpojumu sniegšanas kārtību, kā arī šo saistošo noteikumu prasību ievērošanas uzraudzības kārtību.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Tā kā Rīga 2014.gadā kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, ir nepieciešams sakārtot tūristu gidu darbību Rīgā. Šobrīd tūristu gida pakalpojumus var sniegt jebkura persona neatkarīgi no tās izglītības, profesionālās kvalifikācijas vai zināšanām. Līdzšinējā tūristu gidu darbībā Rīgā nereti ir novērots, ka tiek sniegta maldinoša informācija par kultūras pieminekļiem un kultūrvēsturiskām ēkām. Šāda situācija nav pieļaujama. Nav pieļaujams, ka par Rīgā esošajiem kultūrvēsturiskajiem objektiem, kultūras pieminekļiem, ievērojamu personu darbības vietām, vēsturiskām ēkām un apskates vietām tiek sniegta nepareiza vai neprecīza informācija. Ir nepieciešams nodrošināt, ka informāciju par Rīgas tūrisma objektiem sniedz personas, kas ir attiecīgi profesionāli sagatavotas, ar nepieciešamām zināšanām un kas pastāvīgi papildina savas zināšanas un profesionālās prasmes.

Prasības tūristu gidu profesionālai kvalifikācijai un sertifikācijas nosacījumi noteikti daudzās Eiropas valstīs. Piemēram, Lietuvā par gidu var strādāt persona, kurai ir augstākā izglītība, kā arī kura absolvējusi sešus mēnešus ilgus tūristu gidu kursus un iesniegusi attiecīgu pieteikumu licences saņemšanai Valsts tūrisma departamentā; Čehijā tūristu gidi tiek licencēti un apmācības ir tiesīgas veikt Izglītības, jaunatnes un sporta ministrijā akreditētas skolas; savukārt Anglijā gidu apmācību un sertifikāciju nodrošina Tūristu gidu institūts, kā arī citas šī institūta akreditētas institūcijas.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Saistošie noteikumi neradīs jaunus izdevumus pašvaldības budžetā. Saistošo noteikumu izpildi paredzēts finansēt no maksas par Rīgas tūristu gida sertifikāta saņemšanu.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Saistošie noteikumi uzņēmējdarbības vidi ietekmēs pozitīvi, jo sakārtos tūristu gidu darbības vidi Rīgas pilsētā.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Rīgas Tūrisma attīstības birojs, pamatojoties uz šiem saistošajiem noteikumiem un pārvaldes uzdevumu deleģēšanas līgumu, kā arī Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes izveidota Rīgas Tūristu gidu sertifikācijas komisija, kuras sastāvā būs pārstāvji no Rīgas pilsētas pašvaldības, nozares personu apvienībām, tūrisma operatoriem, kā arī Rīgas Tūrisma attīstības biroja.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Saistošie noteikumi izstrādāti, konsultējoties un sadarbojoties ar nozaru personu apvienībām – Latvijas Tūrisma gidu asociāciju, Latvijas Profesionālo gidu asociāciju un Baltijas gidu ģildi.

Rīgas domes priekšsēdētājs N.Ušakovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!