• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Es apsveicu jūsu centienus un paveikto". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2001., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25860

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācijas vēstnieks: - atvadu vizītē pie Saeimas priekšsēdētāja - atvadu vizītē pie Ministru prezidenta

Vēl šajā numurā

29.06.2001., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Es apsveicu jūsu centienus un paveikto"

Vakar, 28.jūnijā, Rīgā uzturējās NATO Eiropas spēku virspavēlnieks

NATO2.JPG (34281 BYTES)
Vakar, 28.jūnijā, preses konferencē Rīgas pilī: NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Džozefs Rolstons un Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga    Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga vakar, 28. jūnijā, Rīgas pilī tikās ar NATO Eiropas spēku virspavēlnieku Džozefu Rolstonu.

V.Vīķe–Freiberga un Dž.Rolstons apspriedās par Rīcības plāna dalībai NATO īstenošanu Latvijā, kā arī aktuālajām diskusijām attiecībā uz NATO paplašināšanos un atbalsta vairošanos organizācijas paplašināšanās procesam.

Dž.Rolstons augstu novērtēja Latvijas sasniegumus aizsardzības jomā un atzinīgi izteicās par Latvijas prezidentes, parlamenta, valdības un iedzīvotāju ieguldījumu tās attīstībā. Pēc Dž.Rolstona sacītā, augstu vērtējams tas, ka tiek ieguldīts cilvēku izglītībā, virsnieku profesionālajā apmācībā. NATO Eiropas spēku virspavēlnieks izteicās, ka Latvijas kareivji Balkānos uzrāda augstu profesionālo sagatavotību. "Es apsveicu jūsu centienus un paveikto darbu," sacīja Dž.Rolstons.

Prezidente atzīmēja drošību kā sociālās integrācijas būtisku priekšnoteikumu, radot labvēlīgus apstākļus valsts iekšējai drošībai, ekonomiskajai izaugsmei, izglītībai, harmoniskai sabiedrībai. V.Vīķe–Freiberga, runājot par Latvijas uzdevumiem tuvāko gadu laikā aizsardzības jomā, akcentēja Baltijas valstu kopīgos centienus NATO integrācijā.

Valsts prezidenta preses dienests

Kopīgā preses konferencē

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Džozefs Rolstons ļoti atzinīgi vērtē Latvijas Nacionālo bruņoto spēku progresu, vakar preses konferencē pēc tikšanās ar NATO militārās virspavēlniecības augstāko amatpersonu Eiropā atzina Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga. Prezidente norādīja, ka šī ir pirmā Dž. Rolstona vizīte Latvijā, bet viņš ir ļoti labi informēts par situāciju Latvijas bruņotajos spēkos un ir iepazinies ar Latvijas Rīcības plānu dalībai NATO.

Arī pats ģenerālis Dž.Rolstons atzina, ka sekojis līdzi Latvijas bruņoto spēku attīstībai jau vairāku gadu gaitā, vēl pirms stāšanās pašreizējā amatā pērnā gada maijā. Dž. Rolstons norādīja, ka šī vizīte ļaus apstiprināt viņam jau zināmo un iegūt papildu informāciju par Latvijas militāro sagatavotību no pirmavotiem — vadošajām militārajām un civilajām amatpersonām Latvijā.

V. Vīķe–Freiberga sacīja, ka Latvijas bruņoto spēku attīstība tiek vērtēta nepārtrauktā mijiedarbībā ar Latvijas centieniem iestāties NATO.

Dž. Rolstons pateicās Latvijas bruņoto spēku miera uzturēšanas vienībām, kas ļoti sekmīgi darbojas Balkānos.

NATO1.JPG (38261 BYTES)
Vakar, 28.jūnijā, Rīgas pilī: NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Džozefs Rolstons, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube             Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks atzinīgi vērtēja Latvijas militārpersonu darbību NATO spēku sastāvā un norādīja, ka šī pieredze ir ļoti izdevīga, jo atgriežoties šīs militārpersonas ļoti sekmīgi var iegūtās zināšanas ieviest arī šeit uz vietas, Latvijā. Dž. Rolstons izteica atzinību Latvijas parlamentam un tautai par sniegto ieguldījumu Latvijas un NATO sadarbības stiprināšanā. Viņš augstu vērtēja Latvijas rasto iespēju palielināt resursus bruņoto spēku attīstībai. Kā īpaši nozīmīgu Dž. Rolstons uzsvēra cilvēkresursu attīstību un norādīja, ka militārpersonu izglītošana ir ļoti svarīga, jo tā būs pamats tālākajai attīstībai.

Runājot par Latvijas bruņoto spēku reālo gatavību darboties NATO spēku sastāvā, Dž. Rolstons atzina, ka viņu nemāc bažas par Latvijas bruņoto spēku spēju iekļauties NATO sastāvā. Kā piemēru viņš minēja jau līdzšinējo ļoti sekmīgo Latvijas bruņoto spēku darbību NATO spēku sastāvā Balkānos.

Runājot par konkrētiem solījumiem attiecībā uz Latvijas uzņemšanu NATO, Dž. Rolstons norādīja, ka tas katrā ziņā būs jāizlemj politiķiem un tautai. Lēmums par Latvijas uzņemšanu aliansē neapšaubāmi būs politisks lēmums, bet blakus politiskajiem apsvērumiem liela nozīme, protams, būs Latvijas militārajai gatavībai uzņemties NATO dalībvalsts saistības. NATO Eiropas spēku virspavēlnieks paskaidroja, ka viņš kā militārpersona nevar un viņa pienākums nav dot nekādus solījumus par uzņemšanu vai neuzņemšanu. Viņa uzdevums ir izvērtēt Latvijas militāro gatavību un sniegt informāciju politiķiem, kas pieņems lēmumu.

Nobeigumā Dž. Rolstons novēlēja Latvijai turpināt veiksmīgi uzsākto attīstību.

 

Latvijas aizsardzības ministra un NATO Eiropas spēku virspavēlnieka kopīgajā preses konferencē

NATO Eiropas spēku virspavēlnieka Džozefa Rolstona vizīte ir ļoti pagodinoša un nozīmīga Latvijas virzībā uz NATO, vakar atzina aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis kopīgajā preses konferencē ar Dž. Rolstonu un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi. Kā pastāstīja aizsardzības ministrs, viesa vienas dienas vizītes grafiks bijis ļoti saspringts. Bet vizītes laikā saņemts labs Latvijas militārās attīstības novērtējums un gūts atbalsts Latvijas centieniem izvirzīto mērķu īstenošanā. Attīstās arvien labāka Latvijas un NATO sadarbība, kas nākotnē noteikti vainagosies ar Latvijas iestāšanos aliansē.

Arī ģenerālis Dž. Rolstons pastāstīja, ka šī viņam bijusi ļoti nozīmīga vizīte un ka vienas dienas laikā bijusi iespēja tikties ar aizsardzības un civilo struktūru vadību. Daudzo tikšanos laikā viņš pārliecinājies par Latvijas politikas prioritātēm un pašaizliedzīgajiem centieniem tās realizēt. Ģenerālis atzina, ka Latvijas armija ir izvēlējusies pareizo attīstības ceļu, proti, galvenais uzsvars likts uz cilvēkresursu attīstību un izglītību. Lai veiksmīgi attīstītos, galvenā uzmanība jāpievērš cilvēkresursiem, jo tas ir armijas pats pamats.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris R.Graube atzina, ka arī no militārā viedokļa Dž. Rolstona vizīte bijusi ļoti nozīmīga. Tikšanās laikā NATO Eiropas spēku virspavēlnieks apliecinājis mūsu plānu un darbības pareizību ceļā uz NATO.

Izvērtējot Latvijas bruņoto spēku attīstību, aizsardzības ministrs norādīja, ka ir daudzi un dažādi kritēriji, pēc kuriem vērtēt, cik sekmīga bijusi Latvijas aizsardzības sistēmas attīstība. "Vislabākais pārskats ir tas, ko mums sniedz mūsu partneri no NATO — novērtējot mūsu sasniegumus," atzina Ģ. V. Kristovskis. Neoficiāli pēdējos gados Latvija NATO kandidātvalstu starpā ir bijusi ja ne pati veiksmīgākā, tad attīstības procesā, plānu ieviešanā un realizācijā viena no vadošajām valstīm. Mūsu sekmes raksturo arī fakts, ka līdzekļu Latvijas aizsardzības sistēmai nebūt nav bijis tik daudz, cik vairākām citām NATO kandidātvalstīm. Fakts, ka ar mazākiem līdzekļiem mēs spējam turēt līdzi arī pārējo kandidātvalstu attīstības tempam un atsevišķos jautājumos tos pat apsteigt, liecina par kopējā procesa kvalitāti un mūsu iespējām, norādīja aizsardzības ministrs un atzina, ka ir ļoti labi apzinātas arī tās nozares, kurās mēs vēl varam ievērojami uzlabot Latvijas militāro kapacitāti.

Savukārt NBS komandieris norādīja, ka viens no kritērijiem ir ne tikai rezultāts, bet arī attīstības nepārtrauktība un neatgriezeniskums. "Tas nav vienreizējs pasākums, tā ir stabilizējusies plānveidīga sistēma, kurā mēs skaidri apzināmies mērķi un veidu, kā sasniegt šo mērķi," atzina R. Graube.

Nobeigumā Dž. Rolstons pateicās Latvijas tautai par Latvijas karavīru klātbūtni un atbalstu NATO spēkiem Balkānos. Šis ir ļoti nozīmīgs jautājums gan Balkānu tautām, gan NATO spēkiem, gan arī Latvijas bruņotajiem spēkiem.

Savukārt Ģ. V. Kristovskis pateicās ģenerālim Dž. Rolstonam, citām NATO dalībvalstu militārpersonām un politiķiem par atbalstu Latvijai kā jaunai demokrātiskai valstij ceļā uz demokrātijas iedzīvināšanu. "Šis atbalsts un izpratne dod spēku mums turpināt darbu, meklēt efektīvākos ceļus un risinājumu, lai pārvarētu tās daudzās grūtības, kuras ir jaunai valstij un tās bruņotajiem spēkiem Latvijas situācijā. Mēs ļoti labi apzināmies, ko esam sasnieguši, cik daudz vēl jādara, lai mūsu bruņotie spēki izpildītu visus uzdevumus, ko valsts un tauta un arī plašā Eiropas sabiedrība no mums sagaida," teica aizsardzības ministrs.

Artis Nīgals, "LV" nozares redaktors

 

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 28.jūnijā, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar NATO Eiropas apvienoto bruņoto spēku virspavēlnieku ģenerāli Josefu Rolstonu.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas paveikto ceļā uz integrāciju NATO.

Sarunas ievadā Saeimas priekšsēdētājs J.Straume uzsvēra, ka virzība uz NATO ir viena no Latvijas ārpolitikas galvenajām prioritātēm. Atbalsts šī mērķa īstenošanai pausts ne tikai vārdos, to apliecina arī reāli paveiktais. Mūsu valsts veikusi lielu darbu, uzlabojot situāciju aizsardzības jomā — šogad Saeimā pieņemts Valsts aizsardzības finansēšanas likums, kas nosaka, ka nākamgad valsts aizsardzībai tiks atvēlēti 1,75%, bet 2003.gadā — jau 2% no iekšzemes kopprodukta.

J.Straume sacīja, ka, neskatoties uz dažādām politiskajām interesēm, kas pārstāvētas mūsu valsts parlamentā, pārliecinošs vairākums akceptē Latvijas virzību uz iekļaušanos NATO. Turklāt, kā rāda socioloģisko firmu pētījumi, Latvijas iestāšanos Ziemeļatlantijas aliansē atbalsta arī sabiedrības vairākums. Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka nākamā gada rudens būs izšķirošs laiks ne tikai Latvijas dzīvē, bet arī visas Eiropas un pasaules drošības arhitektūras veidošanā, kā arī izteica atzinību jaunajai ASV administrācijai par konsekventu nostāju šajā jautājumā. "Mūs māc bažas par dažu ietekmīgu Eiropas valstu viedokli, bet mēs ceram, ka nākotnē situācija mainīsies pozitīvā virzienā," teica J.Straume.

Savukārt NATO Eiropas apvienoto bruņoto spēku virspavēlnieks J.Rolstons informēja, ka vizītes ietvaros ir ticies ar Latvijas Valsts prezidenti, Ministru prezidentu, aizsardzības ministru, ārlietu ministru, kā arī ar augstām militārām amatpersonām. Viņš izteica pateicību par atbalstu bruņotajiem spēkiem, kā arī par Latvijas kareivju veikto miera misijā Balkānos. Viņš sacīja, ka parlamenta pieņemtais likums un plāns ir spēcīgs signāls par mūsu valsts nolūku nopietnību attiecībā uz iestāšanos NATO, un uzsvēra, ka šobrīd ir svarīgi tos īstenot dzīvē.

Runājot par plānoto NATO paplašināšanas norisi, virspavēlnieks sacīja, ka Prāgas sammita lēmums lielā mērā varētu būt politisks. Tomēr par pozitīviem signāliem var uzskatīt gan to, ka NATO galotņu tikšanās laikā pirmo reizi tika uzsvērts, ka 2002.gadā alianse ir jāpaplašina, gan arī Čehijas prezidenta V.Havela un ASV prezidenta Dž.Buša runas, kas apliecina uzsāktā dialoga nopietnību.

Atbildot uz Saeimas priekšsēdētāja jautājumu par redzēto Nacionālajos bruņotajos spēkos, J.Rolstons vēlreiz minēja Latvijas kareivju veiksmīgo darbošanos miera operācijās Balkānos, kā arī izstrādātās programmas, kurās uzsvars likts uz personāla apmācību un izglītību. "Tas ir labs pamats, uz kura celt ilgtermiņa attīstību nākotnē," teica virspavēlnieks.

Tikšanās noslēgumā J.Straume sacīja, ka integrācija NATO ir ne tikai drošības, bet arī stabilitātes un labklājības garants un ka tiks darīts viss, lai Latvijas ārpolitikas stratēģiskais mērķis tiktu īstenots iespējami ātri.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 28. jūnijā, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar NATO Eiropas apvienoto bruņoto spēku virspavēlnieku, ASV gaisa spēku ģenerāli Džozefu Rolstonu .

Ministru prezidents ar gandarījumu atzīmēja sekmīgās NATO paplašināšanās diskusijas aizsākšanu gan Vašingtonā, gan Eiropā. A.Bērziņš izteicās, ka Latvija ir gandarīta par ASV prezidenta Džordža Buša vizīti Eiropā, kas deva signālu NATO paplašināšanās jautājumā attiecībā uz NATO 2002.gada sanāksmi Prāgā, kur tiks uzaicinātas jaunas dalībvalstis un Latvijai ir visas iespējas būt starp tām.

Ministru prezidents atzina, ka Latvija ir gatava un jau sniedz ieguldījumu NATO spēju stiprināšanai, kā piemērus minot Latvijas aizsardzības finansējuma palielināšanu līdz 2 procentiem, kā arī Latvijas dalību miera misijās Eiropas "karstajos punktos". Dž.Rolstons augstu novērtēja Latvijas kareivju profesionālo sagatavotību un Latvijas bruņoto spēku attīstības stratēģiju.

Valdības preses departaments

NATO4.JPG (37689 BYTES) NATO5.JPG (36969 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!