• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2013. gada 31. janvāra likums "Grozījumi Latvijas Nacionālās operas likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2013., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/op/2013/31.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Meža likumā

Vēl šajā numurā

13.02.2013., Nr. 31

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 31.01.2013.

OP numurs: 2013/31.1

2013/31.1
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Latvijas Nacionālās operas likumā

Izdarīt Latvijas Nacionālās operas likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 13.nr.; 2005, 12.nr.; 2009, 2., 3.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) Nacionālā opera ir nacionālas nozīmes valsts kultūras institūcija — kapitālsabiedrība, kuras kapitāla daļu turētājs ir Kultūras ministrija tās ministra personā."

2. Izteikt 6.panta pirmās daļas 4.punktu šādā redakcijā:

"4) ieceļ amatā un atceļ no amata valdes locekļus;".

3. Izteikt 7.pantu šādā redakcijā:

"7.pants. Nacionālās operas valde

(1) Nacionālās operas valdes (turpmāk arī — valde) sastāvā ir trīs valdes locekļi. Valdes locekli atklāta konkursa rezultātā amatā uz trim gadiem ieceļ un no amata atbrīvo kultūras ministrs.

(2) Nacionālās operas valdes darbu vada valdes priekšsēdētājs, kuru no valdes locekļu vidus ieceļ kultūras ministrs. Šā likuma 7.panta otrās daļas 1.punkta "a" apakšpunktā minētās funkcijas ir Nacionālās operas valdes priekšsēdētāja kompetencē.

(3) Uz Nacionālās operas valdes locekļa amatu Kultūras ministrija izsludina atklātu konkursu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un informāciju par izsludināto konkursu ievieto Kultūras ministrijas mājaslapā internetā.

(4) Par Nacionālās operas valdes locekli var būt persona:

1) kura ieguvusi augstāko akadēmisko vai profesionālo izglītību (izņemot pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību);

2) kurai ir piecu gadu darba pieredze vadošā amatā valsts vai pašvaldības iestādē vai vidējā vai lielā kapitālsabiedrībā un kurai ir zināšanas un izpratne par valsts kapitālsabiedrības darbību un vadību;

3) kura brīvi pārvalda valsts valodu un vismaz divas svešvalodas;

4) kurai ir zināšanas un izpratne par kultūras nozari, īpaši par mūzikas un skatuves mākslu;

5) kurai ir nevainojama reputācija.

(5) Izvēloties valdes locekļus, konkursa komisija vērtē arī konkursa dalībnieka izstrādātu Nacionālās operas turpmākās darbības attīstības piedāvājumu, kurā norādīti tā īstenošanas veidi un līdzekļi. Piedāvājumu valdes locekļa kandidāts konkursa komisijai iesniedz vienlaikus ar citiem konkursa nolikumā paredzētajiem dokumentiem.

(6) Kultūras ministrija konkursu uz valdes locekļa amatu izsludina sešus mēnešus pirms amatā esošā valdes locekļa pilnvaru termiņa beigām.

(7) Nacionālās operas valdes locekli amatā var iecelt atkārtoti uz jaunu termiņu. Šādā gadījumā atklātu konkursu uz attiecīgā valdes locekļa amatu nerīko. Valdes loceklis, kurš pildījis valdes locekļa pienākumus divus pilnvaru termiņus pēc kārtas, ir tiesīgs pretendēt uz valdes locekļa amatu arī nākamajam pilnvaru termiņam, piedaloties atklātā konkursā uz valdes locekļa vietu.

(8) Ja valdes loceklis atstāj amatu vai tiek atcelts no amata pirms pilnvaru termiņa beigām, kultūras ministrs konkursa kārtībā ieceļ jaunu valdes locekli uz valdes locekļa atlikušo pilnvaru laiku. Ja līdz valdes locekļa amata pilnvaru termiņa beigām ir atlikuši seši mēneši vai mazāk, kultūras ministrs var iecelt jaunu valdes locekli uz valdes locekļa atlikušo pilnvaru laiku. Šādā gadījumā atklātu konkursu uz attiecīgā valdes locekļa amatu nerīko.

(9) Darba līgumu ar Nacionālās operas valdes locekli slēdz kultūras ministrs uz valdes locekļa pilnvaru termiņu."

4. Papildināt likumu ar 7. un 7.2 pantu šādā redakcijā:

"7.1 pants. Nacionālās operas valdes kompetence

(1) Nacionālās operas valde veic tai noteiktos uzdevumus un atbild par to izpildi atbilstoši šim likumam un citiem normatīvajiem aktiem, kā arī Nacionālās operas statūtiem.

(2) Nacionālās operas valde:

1) vada un organizē Nacionālās operas nepārtrauktu darbību, tai skaitā:

a) īsteno māksliniecisko un kultūrizglītojošo darbību, nodrošina līdzsvarotu operas un baleta žanra attīstību, kā arī plāno perspektīvo un sezonas repertuāru,

b) plāno finanšu un saimniecisko darbību atbilstoši Nacionālās operas budžetam,

c) organizē Nacionālās operas darbībai nepieciešamo tehnisko un tehnoloģisko nodrošinājumu, kā arī apsaimnieko tās īpašumā, valdījumā un lietošanā esošo mantu,

d) organizē Nacionālās operas administratīvo darbību, tai skaitā cilvēkresursu un dokumentu pārvaldīšanu, statistisko datu apkopošanu un analīzi;

2) nodrošina, lai Nacionālās operas finanšu līdzekļi, tai skaitā Nacionālajai operai piešķirtie valsts budžeta līdzekļi, tiktu izlietoti, bet Nacionālās operas manta izmantota likumīgi, ekonomiski un mērķtiecīgi;

3) izstrādā Nacionālās operas darbības un attīstības stratēģijas projektu pieciem gadiem, gadskārtējā darbības plāna projektu un ikgadējā budžeta projektu;

4) nosaka Nacionālās operas struktūru, amatu sarakstu un darbinieku atalgojumu, ievērojot šā likuma 8.panta otrajā daļā noteikto;

5) pieņem darbā un atlaiž no darba Nacionālās operas darbiniekus;

6) nosaka Nacionālās operas darbinieku kompetenci un atbildību;

7) sniedz kultūras ministram informāciju par Nacionālās operas darbību un priekšlikumus Nacionālās operas darbības jautājumos;

8) veic citas normatīvajos aktos atļautās darbības, lai izpildītu likumā noteiktās funkcijas.

7.2 pants. Nacionālās operas valdes pārstāvības tiesības un lēmumu pieņemšana

(1) Valdes priekšsēdētājam ir atsevišķās pārstāvības tiesības. Pārējiem valdes locekļiem ir kopīgas pārstāvības tiesības ar valdes priekšsēdētāju.

(2) Nacionālās operas valde patstāvīgi pieņem lēmumus savas kompetences ietvaros.

(3) Nacionālās operas valde ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vismaz divi valdes locekļi, no kuriem viens ir valdes priekšsēdētājs.

(4) Valdes lēmumus pieņem ar valdes locekļu vienkāršu balsu vairākumu, izņemot šā panta piektajā un sestajā daļā minētos gadījumus.

(5) Ja valdes sēdē piedalās divi valdes locekļi, lēmums ir pieņemts, ja par to nobalsojuši abi valdes locekļi.

(6) Šā likuma 7.1 panta otrās daļas 3. un 4.punktā minētajos jautājumos un jautājumos, kurus valde vienbalsīgi atzinusi par būtiskiem, Nacionālās operas valdes lēmums ir pieņemts, ja par to nobalsojuši visi valdes locekļi."

5. 8.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "Nacionālās operas direktora kā valdes locekļa atalgojumu" ar vārdiem "Nacionālās operas valdes locekļu atalgojumu";

aizstāt otrajā daļā vārdu "direktors" ar vārdu "valde".

6. 9.pantā:

izslēgt pirmajā daļā vārdus "saskaņā ar Nacionālās operas konsultatīvās padomes priekšlikumu";

aizstāt otrajā daļā vārdu "direktors" ar vārdu "valde".

7. Izslēgt 10. un 11.pantu.

8. Papildināt pārejas noteikumus ar 8., 9., 10. un 11.punktu šādā redakcijā:

"8. Ne vēlāk kā līdz 2013.gada 31.maijam Kultūras ministrija iesniedz komercreģistra iestādei Nacionālās operas statūtus, kas izstrādāti, ievērojot šā likuma grozījumus, kuri stājušies spēkā 2013.gada 1.martā, un kas apstiprināti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

9. Kultūras ministrija izsludina atklātu konkursu uz Nacionālās operas valdes locekļu amatiem ne vēlāk kā 2013.gada 30.jūnijā.

10. Kultūras ministrs ieceļ jaunu Nacionālās operas valdi triju valdes locekļu sastāvā līdz 2013.gada 31.decembrim.

11. Nacionālās operas valde, kas pilda savus pienākumus 2013.gada 1.martā, turpina tos pildīt, līdz tiek iecelta jauna valde triju valdes locekļu sastāvā. Pēc jaunas Nacionālās operas valdes iecelšanas iepriekšējā valde ir atbildīga par to, lai ar amata pienākumu izpildi saistītā manta, dokumenti un citas lietas tiktu nodotas jaunajai valdei saskaņā ar pieņemšanas un nodošanas aktu."

Likums stājas spēkā 2013.gada 1.martā.

Likums Saeimā pieņemts 2013.gada 31.janvārī.

Valsts prezidenta vietā
Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa

Rīgā 2013.gada 13.februārī

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!