• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jēkabpils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkabpils pilsētas domes 2012. gada 8. novembra saistošie noteikumi Nr. 32 "Saistošie noteikumi par vienreizēju pabalstu piešķiršanu Jēkabpils pilsētā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2012., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/op/2012/194.36

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.33

Saistošie noteikumi par sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanas kārtību Jēkabpils pilsētā

Vēl šajā numurā

11.12.2012., Nr. 194

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jēkabpils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 32

Pieņemts: 08.11.2012.

OP numurs: 2012/194.36

2012/194.36
RĪKI

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.32

Jēkabpilī 2012.gada 8.novembrī

Saistošie noteikumi par vienreizēju pabalstu piešķiršanu Jēkabpils pilsētā

Apstiprināti ar Jēkabpils pilsētas domes
08.11.2012. lēmumu Nr.428
(prot. Nr.26, 10.§)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
9.panta trešo daļu, 35.panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka vienreizējo pabalstu veidus, apmērus, piešķiršanas un izmaksas kārtību Jēkabpils pilsētā.

2. Saistošajos noteikumos lietotie termini:

2.1. ārkārtas situācija – stihiska nelaime vai iepriekš neparedzami, no personas darbības neatkarīgi apstākļi (piemēram, ugunsgrēks, plūdi, vētra, karš u.tml.), kuru rezultātā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona nespēj apmierināt savas pamatvajadzības;

2.2. ģimene – laulātie, bērni un personas, kurām ir kopīgi izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī;

2.3. krīzes situācija – nepārvaramas grūtības, kas pārsniedz cilvēka ierastos resursus, kā rezultātā cilvēkam nav iespējams apmierināt savas pamatvajadzības;

2.4. pamatvajadzības – ēdiens, apģērbs, mājoklis, veselības aprūpe, obligātā izglītība;

2.5. SOPA – sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas elektroniskā sistēma, kurā tiek uzglabāta informācija par ģimenēm un atsevišķi dzīvojošām personām piešķirtajiem pabalstiem un atvieglojumiem.

3. Pabalstu veidi:

3.1. vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā;

3.2. vienreizējs pabalsts krīzes situācijā;

3.3. apbedīšanas pabalsts;

3.4. ēdināšanas pabalsts.

4. Tiesības saņemt pabalstus ir ģimenei (personai), kura pamata dzīvesvietu deklarējusi Jēkabpils pilsētā, bet pieprasot šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minēto pabalstu, arī personai, kura nav deklarēta Jēkabpils pilsētā un atrodas Jēkabpils naktspatversmē.

5. Pabalstus piešķir Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžetā paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros.

II. Pabalstu piešķiršanas kārtība

6. Pabalsta saņemšanai ģimene (persona), uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai citu dokumentu, kas apliecina pabalsta pieprasītāja identitāti (izņemot gadījumus, ja personai nav piešķirts personas kods, personu apliecinošs dokuments nav izsniegts vai ir zudis) iesniedz Jēkabpils Sociālajā dienestā (turpmāk – Dienests):

6.1. rakstisku iesniegumu, norādot problēmu un vēlamo situācijas risinājumu;

6.2. citus attiecīgā pabalsta saņemšanai nepieciešamos dokumentus.

7. Pabalsta pieprasītājs iesniegumu paraksta visu ģimenes pilngadīgo locekļu vārdā.

8. Iesniedzot Dienestā šo noteikumu 6.punktā minēto iesniegumu, pabalsta pieprasītājs un visi pilngadīgie ģimenes locekļi dod atļauju iegūt un izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju par visiem ģimenes locekļiem, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, un veikt datu apstrādi elektroniskajā datu bāzē SOPA.

9. Dienesta sociālā darba speciālisti pārbauda ģimenes (personas) sniegtās ziņas vai saņemto informāciju no fiziskām un juridiskām personām par palīdzības nepieciešamību, izvērtējot konkrēto sociālo situāciju, iesniegtos dokumentus, pieprasot ziņas no valsts un pašvaldības institūcijām, kā arī citām juridiskajām un fiziskajām personām un veicot dzīvesvietas pārbaudi, ja tas nepieciešams.

10. Ģimenes (personas) dzīves apstākļu pārbaudē konstatētais tiek fiksēts Dzīves apstākļu pārbaudes aktā, kuru paraksta pabalsta pieprasītājs vai viens no ģimenes pilngadīgajiem locekļiem un sociālā darba speciālists, kurš veica pārbaudi.

11. Ja ģimene (persona) atsakās vai nenodrošina Dienestam iespēju veikt tās dzīves apstākļu pārbaudi dzīvesvietā, Dienests var atteikt palīdzības sniegšanu.

12. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt pabalstu pieņem Dienests desmit darbdienu laikā no iesnieguma un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

III. Vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā

13. Tiesības saņemt pabalstu ir ģimenei (personai), kura stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzamu apstākļu dēļ nespēj apmierināt savas pamatvajadzības.

14. Pabalstu var pieprasīt 14 dienu laikā no ārkārtas situācijas rašanās dienas kopā ar iesniegumu, iesniedzot dokumentu, kas apliecina ārkārtas situācijas iestāšanās faktu, kā arī citus dokumentus, kas nepieciešami lēmuma pieņemšanai, ja tie nav valsts vai pašvaldību iestāžu rīcībā.

15. Pabalsta apmērs vienai ģimenei (personai) nevar pārsniegt divu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu apmēru. Pabalstu piešķir, neizvērtējot personas (ģimenes) ienākumus, bet ņemot vērā iepriekš neparedzamo apstākļu radīto zaudējumu sekas.

IV. Vienreizējs pabalsts krīzes situācijā

16. Tiesības saņemt pabalstu ir:

16.1. personai, kura nav deklarēta Jēkabpils pilsētā un atrodas Jēkabpils naktspatversmē;

16.2. ģimenei (personai), kurai nav ienākumu vai liegtas iespējas izmantot savā rīcībā esošos materiālos resursus;

16.3. personai, kurai nav piešķirts personas kods un (vai) nav izsniegts personu apliecinošs dokuments vai tas ir zudis;

16.4. ģimenei, kurā ir bērni.

17. Pabalsta piešķiršanas nepieciešamību un nepieciešamā pabalsta apmēru izvērtē Dienesta Sociālās palīdzības nodaļa, ņemot vērā:

17.1. apstākļus, kādos nonākusi persona un to radītās sekas, kā arī pabalsta pieprasītāja spēju, izmantojot savā rīcībā esošos materiālos resursus, apmierināt savas pamatvajadzības;

17.2. pabalsta pieprasītāja Civillikumā noteikto likumīgo apgādnieku (ja tādi ir) spēju, izmantojot savā rīcībā esošos materiālos resursus, sniegt materiālu atbalstu pabalsta pieprasītājam pamatvajadzību apmierināšanai;

17.3. Naktspatversmes sociālā darba speciālista rakstisku atzinumu par personām, kuras saņem Jēkabpils naktspatversmes pakalpojumus;

17.4. Atbalsta nodaļas ģimenēm ar bērniem sociālā darba speciālista rakstisku atzinumu par ģimeni, kurā netiek nodrošinātas bērnu pamatvajadzības.

18. Pabalstu piešķir:

18.1. dokumentu (pases, nodokļu grāmatiņas, arhīva izziņu u.c.) saņemšanai, apmaksājot valsts nodevu;

18.2. ceļa izdevumu apmaksai līdz dzīvesvietai, ja personas deklarētā dzīvesvieta nav Jēkabpils pilsētā;

18.3. veselības aprūpes un pamatizglītības nodrošināšanai bērniem (ar veselības aprūpi saistītie ceļa izdevumi, mācību līdzekļi u.c.).

19. Pabalstu var piešķirt arī citiem mērķiem, lai novērstu konkrēto krīzes situāciju pēc sociālā darba speciālista atzinuma.

20. Pabalstu var piešķirt līdz sešdesmit latiem, nepārsniedzot faktiskos izdevumus, izmaksājot skaidrā naudā vai pārskaitot to pakalpojuma sniedzējam.

V. Apbedīšanas pabalsts

21. Tiesības saņemt apbedīšanas pabalstu ir personai, kura uzņēmusies mirušas personas, kuras pēdējā deklarētā pamata dzīvesvieta bija Jēkabpils pilsētā, apbedīšanu.

22. Apbedīšanas pabalstu var pieprasīt trīs mēnešu laikā no miršanas apliecības izsniegšanas dienas, uzrādot miršanas apliecības oriģinālu un lēmumu par valsts apbedīšanas pabalsta piešķiršanu vai atteikumu.

23. Pabalstu piešķir mirušās personas apbedīšanas izdevumu samaksai, ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atteikusi piešķirt valsts apbedīšanas pabalstu vai piešķirtā pabalsta summa ir mazāka par 80% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

24. Apbedīšanas pabalsta maksimālā summa ir 80% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Valsts apbedīšanas pabalsta atteikuma gadījumā, pabalstu piešķir pilnā apmērā. Ja valsts apbedīšanas pabalsta summa ir mazāka, to aprēķina kā starpību starp maksimālo summu un saņemto valsts apbedīšanas pabalstu.

25. Pabalstu neizmaksā gadījumos, ja mirusī persona ir atradusies valsts vai pašvaldības pilnā vai daļēji apmaksātā ilgstošas sociālās aprūpes iestādē.

26. Ja mirušajai personai nav apgādnieku un personu, kas uzņemtos apbedīšanu, Dienests sedz ar apbedīšanu saistītos un citus izdevumus (mirušā transportēšana, uzglabāšana u.c.). Apmaksu veic saskaņā ar noslēgto līgumu ar pakalpojumu sniedzēju.

VI. Ēdināšanas pabalsts

27. Tiesības saņemt pabalstu ir krīzes situācijā nonākušām ģimenēm (personām), kurām objektīvu apstākļu dēļ ir ierobežota vai nav iespēja saņemt pietiekamu uzturu.

28. Pabalstu piešķir pēc Dienesta sociālā darba speciālista rakstiska atzinuma par klienta konkrēto sociālo situāciju.

29. Pabalstu piešķir ne vairāk kā četras reizes kalendārajā gadā, izsniedzot talonu pārtikas produktu iegādei tirdzniecības vietā, ar kuru Dienestam noslēgts līgums. Viena talona vērtība ir 5% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

VII. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

30. Dienesta lēmumu var apstrīdēt Jēkabpils pilsētas domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

31. Jēkabpils pilsētas domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs L.Salcevičs

 

 

Jēkabpils pilsētas domes 08.11.2012. saistošo noteikumu Nr.32
"Saistošie noteikumi par vienreizēju pabalstu piešķiršanu Jēkabpils pilsētā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43.panta trešo daļu un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9.panta trešo daļu un 35.panta otro daļu.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka gan Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredzēto vienreizējo netestēto pabalstu (vienreizējs pabalsts ārkārtas situācijā un vienreizējs pabalsts krīzes situācijā personām, kuras saņem naktspatversmes pakalpojumus), gan pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu piešķiršanas kārtību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Budžeta izdevumu sadaļu būtiski neietekmēs.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Jaunas institūcijas netiks radītas un esošo institūciju funkcijas netiks paplašinātas.

Normatīvais akts tiks publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas mājaslapā internetā un Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapā internetā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs L.Salcevičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!