• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras vēstures un dzīves kalnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2001., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/25196

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministriju un nozaru dokumenti un informācija "Latvijas Vēstnesī" šajā nedēļā

Vēl šajā numurā

08.06.2001., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

AN08.JPG (104197 BYTES) Kultūras vēstures un dzīves kalnā

Ja Valdemāram Ancītim kāds jautā, kā klājas, vienmēr atskan: "Arvien labāk!" Tā arī savā astoņdesmitajā dzimšanas dienā Saldū, Bērnu un jaunatnes centrā, atbildēja folklorists, literatūrzinātnieks, rakstnieks, grāmatnieks, filozofs, liels dzīves notikumu izpratējs, rosīgs literārās un sabiedriskās dzīves rosinātājs.

6.jūnijā, kad Valdemāru sveica lielajā dienā, par viņa apbrīnojamo personību runāja daudzi. Lielākā mūža daļa izcili talantīgajai personībai bija jāpavada klusi, ieņemot viszemākos ierēdņa amatus ierēdņu skolā vai bibliotēkā. Taču zināšanu pārpilnais Valdemārs Ancītis rakstīja, krāja citu uzrakstīto un pa retam publicēja kādu rakstu vai grāmatu. Trešā atmoda atvēra vārtus Valdemāram Ancītim. Visā Latvijā kļuva populārs "Senču kalendārs", varēja parādīties publikācijas par pagājušā gadsimta dzejniekiem un rakstniekiem, no kuriem viņš daudzus pazinis personīgi. Desmitiem, pat simtiem vēstuļu glabājas viņa personīgajā arhīvā par Latvijā labi pazīstamiem rakstniekiem un dzejniekiem un arī par tādiem, kuri jau sen aizmirsti un labi ja pāris desmit cilvēku vēl zina viņu vārdus.

AN05.JPG (70392 BYTES) AN04.JPG (90305 BYTES)
Latvijas Zinātņu akadēmijas, kuras sastāvā tagad ir arī Sēlijas asociācija, uzdevumā gaviļnieku Valdemāru Ancīti sveic Tālis Millers un Sigizmunds Timšāns; Valdemārs Ancītis jūtas optimists arī tādā darba kabinetā, kurā pašam gandrīz vairs nav vietas

Valdemārs Ancītis ir apbrīnojams ne tikai savā profesionālajā darbībā. Ļoti grūtajā ikdienā, sastopot šo fenomenālo personību, viņš pratīs no sevis izstarot sirsnības, mīlestības un apbrīnojama humora dzirksti.

Tādēļ laikam nav jābrīnās, ka šajā sirsnīgajā un gaišajā svētku reizē mīļus vārdus Valdemāram Ancītim trīsarpus stundu garumā teica liels un mazs. Ieradušies bija pārstāvji no visiem Latvijas etnogrāfiskajiem rajoniem, pienāca telegrammas, kurās vairāk nekā simts talanta cienītāju vēlēja viņam labu veselību, raženu un garu mūžu.

Valdemārs Ancītis savā uzrunā, kura kā parasti bija humora pilna, atcerējās savus bērnu un jaunu dienu laikus Aknīstē. Tikai daži teikumi no dižā jubilāra teiktā: "Sveicu visus savā dzimšanas dienā! Nedēļu domāju, ko teikt, bet nu visu sajaucu. (..) Ļoti priecājos, ka jūs esat sanākuši tik kuplā skaitā. Paldies lieliem un maziem māksliniekiem. Paldies visiem, kas atbrauca. Vēl lielāks paldies tiem, kas nāca kājām. (..) Par laimi vai nelaimi, Saldū neesmu dzimis, bet gan Aknīstes pusē. Arī šodien manu Aknīsti te pārstāv septiņi cilvēki. (..) Šodien esmu tik daudz laba dzirdējis, un man pat prātā nebūtu ienācis, ka es esmu tiks labs. (..) Tā nav pēdējā jubileja. Viena mana vecmāmiņa nodzīvoja 102 gadus."

Dr. Sigizmunds Timšāns, Sēlijas asociācijas rīkotājprezidents, LLMZA akadēmiķis

AN02 COPY.GIF (20924 BYTES) AN01 COPY.GIF (29173 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!