• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV valsts sekretāres vizīti Latvijā un tikšanos ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2012., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249841

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atgriežot tautas nobalsošanas likuma grozījumus Saeimā

Vēl šajā numurā

29.06.2012., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV valsts sekretāres vizīti Latvijā un tikšanos ar Latvijas valsts augstākajām amatpersonām

 Vakar, 28.jūnijā, Latvijā vizītē uzturējās Amerikas Savienoto Valstu valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura vizītes laikā tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (attēlā), Latvijas Universitātē – ar jauniešiem, kopā ar ārlietu ministru nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā, kā arī piedalījās Samnera Velsa ielas svinīgajā atklāšanā pie ASV vēstniecības Rīgā Foto: Ārlietu ministrija

 

Amerikas Savienoto Valstu valsts sekretāre Hilarija Klintone vizītes laikā Latvijā 28.jūnijā: tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu (augšējā attēlā), Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (attēlā pa kreisi) un noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā (apakšējā attēlā) Foto: Toms Kalniņš, Valsts prezidenta kanceleja; Toms Norde, Valsts kanceleja; Ārlietu ministrija

 

 Latvijas Republikas Ministru prezidenta  Valda  Dombrovska un ASV valsts sekretāres  Hilarijas  Klintones  paziņojumi:

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis:

"Labrīt godātie mediju pārstāvji!!

Vispirms gribēju pateikt paldies ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintones kundzei par vizīti Rīgā. Manuprāt, tas ir apliecinājums tam, ka ASV un Latvija ir stratēģiskie partneri, un tas parāda lielo ASV ieinteresētību gan divpusējās attiecībās ar Latviju, gan par situāciju šajā Eiropas reģionā kopumā un tā ekonomiskajiem, politiskajiem un drošības aspektiem.

Šodienas tikšanās laikā plānojam pārrunāt jautājumus, kas skar gan mūsu divpusējo sadarbību, gan arī sadarbību dažādās starptautiskajās organizācijās. Plānojam pārrunāt ekonomisko situāciju Eiropā un to, kā izmantot Latvijas ekonomikas atveseļošanos divpusējo ekonomisko attiecību stiprināšanā ar ASV. Tāpat plānojam pārrunāt jautājumus, kas skar reģiona enerģētikas politiku, kur ASV viedoklis un ekspertīze mums ir ļoti būtiski. Plānojam pārrunāt arī jautājumus, kas skar mūsu sadarbību NATO ietvaros – gan transatlantiskās attiecības kopumā, gan jautājumus, kas skar dažādas starptautiskās misijas, tajā skaitā starptautisko misiju Afganistānā, Ziemeļu distribūcijas tīklu, kur Latvija ir uzņēmusies vadošās valsts lomu.

Gribam paust arī gandarījumu par NATO Čikāgas samita rezultātiem, kur tika apstiprināta pastāvīgā gaisa patrulēšanas misija Baltijas valstīm, un gribētu pateikt paldies ASV par lielo atbalstu šajā jautājumā.

Nobeigumā vēlreiz gribēju pateikt paldies ASV valsts sekretārei Klintones kundzei par šo vizīti. Manuprāt, tas parāda, ka attiecības starp Latviju un ASV ir ļoti labā līmenī, un gribu izteikt cerību, ka tās turpinās attīstīties tikpat pozitīvā dinamikā kā līdz šim."

 

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone:

"Ministru prezidenta kungs [Valdis Dombrovskis]!

Sirsnīgs paldies par siltajiem vienotības un draudzības apliecinājumiem. Saprotams, ka ASV augstu vērtē attiecības ar Latviju. Mēs esam lepni par to, ka ne mirkli neesam atkāpušies no savas apņemšanās atbalstīt Latvijas un tās iedzīvotāju neatkarību. Un arī šobrīd mūsu valstij ir gods būt brīvās Latvijas partnerim. Vēlos uzteikt gan Jūsu, gan valdības spēju īstenot ļoti smagus lēmumus, kas tika pieņemti ārkārtīgi sarežģītos ekonomiskajos apstākļos – lēmumus, kas iezīmē valsts virzību uz stabilu un pārtikušu nākotni visiem valsts iedzīvotājiem.

Tāpat ASV ļoti atzinīgi vērtē arī sadarbību NATO alianses ietvaros, tādēļ vēlos pateikties Latvijai par tās līdzdalību Afganistānas misijā un vadošo lomu, ko tā uzņēmusies Ziemeļu distribūcijas tīkla darbības nodrošināšanā. Mums bija tas gods Čikāgā apstiprināt pastāvīgu Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju, jo tas ir reāls apliecinājums tam, ka Amerikas Savienotās Valstis un NATO ir gatavas aizstāvēt Latviju. Uzskatām, ka mums vēl daudz kopīgi jāstrādā, lai veicinātu augstāku Latvijas labklājības un energopiegāžu drošības līmeni. Drīzumā Latviju apmeklēs ASV uzņēmēju delegācija, nākamo nedēļu gaitā Latvijā ieradīsies arī ASV Kongresa delegācija, apliecinot, ka saiknes starp Latviju un ASV ir tiešām ciešas.

Kas attiecas uz mani personīgi, es ļoti labi atceros 1994.gadu – iepriekšējo reizi, kad kopā ar savu vīru apmeklēju Latviju – toreiz mums bija iespēja redzēt suverēnas un neatkarīgas Latvijas valsts veidošanos tās pirmajos pastāvēšanas gados, laikā, kad tika veidoti neatkarīgas valsts pamati. Savā runā, ko mans vīrs teica tajā laukumā, Rīgā, viņš runāja par iespējām un atbildību, ko sev līdzi nes brīvība.

Tādēļ gribētu uzteikt gan Jūsu paveikto, Ministru prezidenta kungs, gan valdības un, it īpaši, Latvijas iedzīvotāju panākumus, kas tika sasniegti, neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem."

Tiekoties ar Valsts prezidentu

Vakar, 28.jūnijā, Valsts prezidents Andris Bērziņš Rīgas pilī tikās ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, lai pārrunātu stratēģisko partnerību starp abām valstīm un sadarbību NATO ietvaros.

Sarunā abas amatpersonas uzsvēra sadarbības veiksmīgo attīstību gan Afganistānas misijas ietvaros, gan Ziemeļu apgādes tīkla izmantošanā. Abi bija vienisprātis, ka ieviestā sistēma varētu kļūt par nozīmīgu pamatu "Jaunā zīda ceļa" veidošanā, kur Latvija varētu kļūt nozīmīgs loģistikas centrs. H.Klintone augstu novērtēja Latvijas iesaistīšanos Afganistānas misijā un apņēmību, ar kādu Latvija pilda uzņemtās saistības. Tāpat ASV valsts sekretāre izteica atzinību, ka Latvija apņēmusies palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP līdz 2020.gadam. Pārrunājot Čikāgas samita rezultātus, Valsts prezidents izteica gandarījumu par pieņemto lēmumu par gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstīs. Arī ASV valsts sekretāre uzsvēra, ka šī ir nozīmīga NATO operācija Baltijas gaisa telpā..

Amatpersonas apsprieda arī ekonomisko situāciju Latvijā. Hilarija Klintone atzina, ka Latvija pēc krīzes ir sasniegusi vērā ņemamus rezultātus, novērtējot gan valdības paveikto, gan sabiedrības izpratni par reformu nepieciešamību. Viņa atzīmēja, ka vērojamā izaugsme ir pamats arī abu valstu uzņēmēju veiksmīgai sadarbībai nākotnē. Valsts prezidents piebilda, ka jau tuvākajās dienās Latvijā viesosies plaša ASV biznesa delegācija, kas var kalpot kā nozīmīgs turpinājums ekonomisko saišu stiprināšanai.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Ministru prezidentu

28.jūnijā, tiekoties ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pateicās par ASV atbalstu, neatzīstot Latvijas un pārējo Baltijas valstu okupāciju, veicinot to neatkarības atjaunošanu un integrāciju ES un NATO, un aicināja ASV atbalstīt arī Latvijas vēlmi pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

Premjers informēja, ka Latvija OECD ir iesniegusi oficiālu pieteikumu, paužot vēlmi pievienoties. H.Klintone uzsvēra, ka Latvijas paveiktais ekonomikas stabilitātes un izaugsmes atjaunošanā, kas Eiropā un citur pasaulē tiek stādīts par piemēru citām valstīm krīzes pārvarēšanai, ir pārliecinošs arguments, kas jāizmanto, lai nodrošinātu nepieciešamo partneru atbalstu Latvijas mērķim pievienoties OECD. Dalība OECD Latvijai sniegs iespēju veiksmīgāk īstenot valsts ekonomiskās intereses pasaulē un nostiprināt starptautisko reputāciju..

H.Klintone uzsvēra, ka Latvija ir sevi parādījusi kā drošu un uzticamu partneri gan divpusējās attiecībās, gan starptautisko organizāciju ietvaros, kā arī interesējās par Latvijas tālākajiem mērķiem, lai nodrošinātu panāktās izaugsmes ilgtspēju. V.Dombrovskis norādīja, ka Latvija saglabās piesardzīgu fiskālo politiku, kas radīs priekšnoteikumus eiro ieviešanai 2014.gadā. "Tajā pašā laikā rūpīgi sekojam līdzi eirozonā notiekošajam, lai pārliecinātos, ka tā attīstās mums vēlamajā virzienā. Mūsu kaimiņvalsts Igaunijas piemērs, pievienojoties eirozonai 2011.gadā apstiprina pārliecību, ka šim solim pozitīvo efektu ir vairāk nekā negatīvo, taču vēlamies redzēt izlēmīgu rīcību problēmu risināšanai Dienvideiropas valstīs," sacīja premjers.

Pārrunājot sadarbību NATO, ASV valsts sekretāre pauda gandarījumu par Latvijas apstiprināto plānu līdz 2020.gadam palielināt valsts aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP. "Tas pārējiem partneriem apliecina Latvijas apņēmību sniegt savu ieguldījumu kolektīvās drošības stiprināšanā," uzsvēra H.Klintone. Amatpersonas pārrunāja arī Ziemeļu distribūcijas tīkla attīstību, kur Latvija pilda vadošās valsts lomu. Premjers informēja, ka pašlaik notiek darbs, lai uzsāktu apkalpot no Afganistānas izejošo kravu plūsmu, un tiek vērtētas arī šā transporta koridora komercializācijas iespējas.

Tāpat premjers norādīja, ka viens no veidiem, kā stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību, būtu atbalsts Latvijas uzņēmumiem, kas ir ieinteresēti piedāvāt savu produkciju ASV kontingenta Afganistānā vajadzībām. Premjers arī aicināja ASV pusi pārskatīt uzņēmumam "Liepājas metalurgs" noteikto tirdzniecības ierobežojumu pamatotību ASV tirgū.

Pārrunājot situāciju enerģētikas nozarē, H.Klintone minēja, ka Latvijā saskata lielu potenciālu ieguvumiem no energoefektivitātes uzlabošanas un enerģijas ieguves, izmantojot biomasu. ASV ir ieinteresētas atbalstīt Eiropas vēlmi uzlabot enerģijas patēriņa efektivitāti, energodrošību un neatkarību, tādēļ ASV ir gatavas Latvijai piedāvāt savu enerģētikas ekspertu palīdzību. Arī V.Dombrovskis apstiprināja Latvijas gatavību turpināt ciešu kopdarbu ar ASV kā enerģētikas, tā arī citās jomās.

Mārtiņš Panke, Ministru prezidenta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!