• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ilgtspējīgas attīstības konferenci Riodeženeiro. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.2012., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/249631

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas prioritātēm Eiropas prezidentūras laikā

Vēl šajā numurā

26.06.2012., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ilgtspējīgas attīstības konferenci Riodeženeiro

Trešdien, 20.jūnijā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, piedaloties augsta līmeņa amatpersonu konferencē “Rio+20: ANO konference par ilgtspējīgu attīstību” (Rio+20), ar kolēģiem apaļā galda diskusijas laikā diskutēja un analizēja valstu izaicinājumus saistībā ar zaļās ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Diskusiju laikā bieži tika uzsvērts viedoklis, ka zaļā ekonomika nevar būt protekcionisma instruments, bet tas ir šā brīža diskusijas par ilgtspējīgu attīstību turpinājums.

Ministrs vērsa kolēģu uzmanību uz nepieciešamību beidzot pēc būtības īstenot makroekonomiskas pārmaiņas, kā vienu no pārmaiņu instrumentiem minot tieši zaļās ekonomikas potenciālu. Pārejai uz zaļo ekonomiku jānotiek kompleksi gan nacionālā līmenī – izstrādājot valsts ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, sagatavojot un apstiprinot kvalitatīvas pašvaldību attīstības programmas, gan starptautiski, stratēģisku dokumentu un vienošanās līmenī apliecinot, ka šis ir ceļš, kas ejams visām valstīm kopā.

“Latvijas pieeja, apstiprinot valsts ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, ir būtiska, plānojot efektīvu pieejamo finanšu resursus izmantošanu, un sniedz mums iespējas izvirzīt un sasniegt ambiciozus mērķus ilgtermiņā. Tā, piemēram, finanšu līdzekļus, kas iegūti, Latvijai darbojoties Starptautiskajā emisiju tirdzniecības sistēmā, esam mērķtiecīgi un 100% ieguldījuši dažādu energoefektivitāti atbalstošu pasākumu īstenošanā. Rezultāti ir pārliecinoši – jaunas darba vietas un ar energoefektivitāti saistīto industriju attīstība. Tomēr, lai arī tieši vides aizsardzība ir būtisks katalizators dažādu inovatīvu tehnoloģiju attīstībai, mums ir jāapzinās, ka viens no priekšnoteikumiem šo tehnoloģiju plašam pielietojumam un līdz ar to kopēju ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai ir spēja darboties uz godīgas un vienlīdzīgas valstu sadarbības pamatiem,” uzsvēra E.Sprūdžs.

Konferences otrajā dienā, 21.jūnijā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, piedaloties augsta līmeņa amatpersonu konferencē “Rio+20: ANO konference par ilgtspējīgu attīstību”, vadīja augsta līmeņa delegāciju vadītāju – prezidentu, premjeru un ministru – plenārsēdi. Diskusijas laikā valstis pārstāvošās amatpersonas iezīmēja līdz šim paveikto ilgtspējīgas attīstības kontekstā un pārrunāja iespējamos izaicinājumus pēc Rio+20.

Atklājot plenārsēdi, ministrs E.Sprūdžs savā uzrunā uzsvēra: “Mūsu šodienas tikšanās nesākas no baltas lapas. Pirms 20 gadiem tā laika pasaules līderi satikās Riodežaneiro un pieņēma vairākus ambiciozus, starptautiski saistošus lēmumus, lai mainītu pieeju no mūsu planētai pašiznīcinošas uz zināšanām balstītu un vidi saudzējošu. Tas bija būtisks solis pretim attieksmes un uzvedības maiņai, labākai un ilgtspējīgai nākotnei nākamajām paaudzēm. Kopš tā laika daudz kas ir sasniegts globālajās diskusijās, pārrunājot ilgtspējības jautājumus, taču, nonākot līdz rīcībai un rezultātiem, ir vēl daudz darāmā.”

Uzrunas laikā E.Sprūdžs vērsa auditorijas uzmanību uz to, ka šābrīža situācija liecina par sabiedrības nespēju mainīties un pārveidot savu dzīvesveidu, dodot iespēju zaļai un drošai mūsu planētas un bērnu nākotnei, neskatoties uz to, ka mūsdienu sabiedrība ir daudz atbildīgāka, vidi saudzējošāka, vairāk iesaistās nacionālo un starptautisko nākotnes ietekmes lēmumu pieņemšanā.

“Tādēļ es aicinu ikvienu un katru no mums izvirzīt daudz ambiciozākus mērķus, jo kopā mēs varam tos sasniegt. Es ticu, ka mazo valstu ieguldījums un iesaiste pārmaiņās ir tikpat svarīga kā lielo valstu devums. Vairākas mazas un ne tik mazas valstis ir piemērs tam, ka nav jāatsakās no saudzējošas pieejas videi ekonomiskās izaugsmes un dzīves kvalitātes interešu vārdā. Vienlaikus ir iespējama gan videi draudzīga, ilgtspējīga politika, gan izaugsme,” uzsvēra ministrs E.Sprūdžs.

Savukārt piektdien, 22.jūnijā, konferences noslēgumā tika apstiprināts Rio+20 gala dokuments, valstīm apņemoties turpmākajos gados ieviest vairākus risinājumus valstu ilgtspējīgas attīstības, zaļās ekonomikas un sociālās nevienlīdzības mazināšanas jomā.

Atgādinām, ka ministrs E.Sprūdžs no šā gada 20. līdz 22.jūnijam pārstāvēja Latvijas intereses augsta līmeņa amatpersonu konferencē “Rio+20: ANO konference par ilgtspējīgu attīstību”, kas notika Riodežaneiro, Brazīlijā.

Rio+20 samits ir iespēja visām pasaules valstīm nostiprināt jaunu ilgtspējīgas attīstības politisko apņemšanos. Konferences laikā tiek izvērtēts līdz šim panāktais progress un vēl darāmais, kā arī identificēti iespējamie problēmjautājumi un to risinājumi nākotnē. Konferencē tiek apspriesta zaļā ekonomika ilgtspējīgas attīstības un nabadzības izskaušanas kontekstā un ilgtspējīgas attīstības institucionālā ietvara jautājumi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!