• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2012., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248909

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ANO augstā pārstāvja Bosnijā un Hercegovinā vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

08.06.2012., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju


Vakar, 7.jūnijā, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis apmeklēja Satversmes tiesu, kur valdības vadītāju sagaidīja Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, un tikšanās laikā diskutēja par Satversmes tiesas lomu valsts konstitucionālo vērtību stiprināšanā, kā arī pārrunāja Satversmes tiesas prakses aktuālākos jautājumus, nesaistot tikšanos ar konkrētām tiesā skatāmām lietām
Foto: Toms Norde, Valsts kanceleja

 

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 7.jūnijā tikās ar Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri un pārrunāja tiesu sistēmai aktuālus jautājumus. Premjers īpaši akcentēja Satversmes tiesas pieņemto spriedumu valstisko nozīmi.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja pēdējā laikā konstitucionālajā tiesā izskatītās lietas un uzsvēra, ka Satversmes tiesas spriedumiem ir vistiešākā ilgtermiņa ietekme uz valsts pārvaldes procesiem kopumā. Premjers akcentēja tiesas ieguldījumu tiesību normu interpretācijā sabiedrībai būtiskos jautājumos, piemēram, pensiju sistēmā un valsts budžeta veidošanas procesā.

V.Dombrovskis sarunā konceptuāli atbalstīja nepieciešamību palielināt Tieslietu padomes nozīmi tiesu sistēmas darbības pilnveidošanā.

“Vērtējot Latvijas tiesu sistēmas darbību, Eiropas Komisijas nesen izteiktās bažas par ilgajiem civillietu izskatīšanas termiņiem Latvijas tiesās, kā arī Ārvalstu investoru padomes Latvijā secinājumus par nepilnībām komerciālo strīdu izšķiršanas procedūrās, uzskatu, ka ir jāidentificē viena atbildīgā institūcija, kuras uzdevums būtu apzināt sistēmas problēmas un meklēt konceptuālus risinājumus. Ievērojot Tieslietu padomes locekļu augsto kompetences līmeni, kā arī jautājumu loku, kuru risināšanā atbilstoši likumam tā tiek iesaistīta, būtu lietderīgi palielināt Tieslietu padomes lomu tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā,”” sarunā norādīja premjers.

Puses bija vienisprātis, ka, lai uzlabotu nacionālo tiesu darbības kvalitāti, būtu jāattīsta Tieslietu padomes komunikācija ar izpildvaras institūcijām. “Piemēram, jau pašlaik Satversmes tiesa un Valsts kanceleja sadarbojas, proti, tiesa informē par Latvijas Republikas Satversmei neatbilstošām tiesību normām pastāvošajā regulējumā, tāpat Valsts kanceleja arī pastāvīgi analizē tiesas spriedumus,” norādīja premjers. Viņš piebilda, ka šāda sadarbība būtu jāattīsta ar visām nozares augstākajām valsts pārvaldes iestādēm: “Tik augsta līmeņa institūcija kā Tieslietu padome varētu sniegt izpildvaras institūcijām konceptuālus priekšlikums normatīvās bāzes pilnveidošanai, lai uzlabotu tiesu darbības kvalitāti un optimizētu tiesvedības procesuālos aspektus.”

Pirms diviem gadiem ar grozījumiem likumā “Par tiesu varu” izveidotās Tieslietu padomes mērķis bija arvien vairāk iesaistīt pašus tiesnešus tiesu sistēmai svarīgu jautājumu apspriešanā un izlemšanā. “Tieslietu padomei būtu proaktīvi jārisina tiesu sistēmas darbībā konstatētās problēmas un jākļūst par nopietnu padomdevēju, kuras viedoklis būtu ļoti svarīgs un nozīmīgs pieturas punkts, sagatavojot un pieņemot lēmumus, kas skar tiesu sistēmu,” uzsvēra Valdis Dombrovskis.

Ārvalstu investoru padome Latvijā savā ziņojumā, kas prezentēts šā gada 1.jūnijā kopīgajā sanāksmē ar Latvijas valdību, izvirzītas arī prasības šķīrējtiesām. Padome uzskata, ka, uzlabojot tiesu sistēmu, tiktu atrisinātas tādas problēmas kā garš un nepārskatāms tiesvedības process, atšķirīgas tiesu prakses u.c. Vēl jāpilnveido arī maksātnespējas procesa tiesiskais regulējums un tā īstenošana praksē. Premjera ieskatā šo jautājumu risināšanā nozīmīgu ieguldījumu varētu sniegt Tieslietu padome.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!