• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par Ozolnieku novada teritorijas plānojuma atcelšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2012., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248907

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 5.jūnijā

Vēl šajā numurā

08.06.2012., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija:
Par Ozolnieku novada teritorijas plānojuma atcelšanu

5.jūnijā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs parakstījis rīkojumu (skat. 27.lpp.), ar kuru apturēta Ozolnieku novada teritorijas plānojuma darbība. Šāds ministra lēmums pieņemts, balstoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) konstatētajiem būtiskajiem normatīvo aktu pārkāpumiem pašvaldības teritorijas plānojuma izstrādes procesā.

Izvērtējot Ozolnieku novada teritorijas plānojumu, VARAM secināja, ka novada dome nav sniegusi precīzu informāciju Vides pārraudzības valsts birojam (VPVB) par teritorijas plānojuma izstrādes uzsākšanu un tā mērķiem atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tika konstatēts, ka 2010.gada 9.martā apstiprinātajā darba uzdevumā teritorijas plānojuma izstrādes mērķis un uzdevumi atšķiras no VPVB lēmumā norādītās informācijas.

Pēc pašvaldības sniegtās informācijas, kā teritorijas plānojuma izstrādes mērķis lēmumā tika norādīts upju aizsargjoslu un applūstošo teritoriju noteikšana, kā arī nepieciešamība veikt grozījumus citu objektu ekspluatācijas un drošības aizsargjoslās. Savukārt Ozolnieku novada teritorijas plānojumā ir būtiski pieaudzis to teritoriju skaits, kur iespējams būvēt objektus, kuriem būtu jāveic ietekmes uz vidi novērtējums. No Satversmes tiesas 2008.gada 17.janvāra sprieduma lietā Nr.2007-11-03, izriet, ka stratēģiskā novērtējuma neveikšana, kā arī tas, ka kompetentās institūcijas nav varējušas sniegt atzinumu plānošanas dokumenta izstrādātāja darbības vai bezdarbības dēļ, var radīt būtisku procesuālu pārkāpumu. VARAM secināja, ka pašvaldības bezdarbības dēļ VPVB atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav varējis pieņemt lēmumu par stratēģiskās ietekmes uz vidi procedūras piemērošanu vai nepiemērošanu Ozolnieku novada teritorijas plānojumam.

No Satversmes tiesas judikatūras izriet, ka ar sabiedrisko apspriešanu tiek nodrošināta plānojuma leģitimitāte un plānošanas procesa atklātība, sekmējot sabiedrības informētību vides jautājumos. VARAM konstatēja, ka pašvaldība pieļāvusi būtiskus pārkāpumus sabiedriskās apspriešanas procesā, pienācīgi neinformējot iedzīvotājus par teritorijas plānojuma sabiedrisko apspriešanu (informācija par sabiedriskās apspriešanas sākšanu 2011.gada 27.jūnijā, tika publicēta pēc sabiedriskās apspriešanas uzsākšanas – jūlijā) un rūpīgi neizvērtējot sabiedrības viedokli. Tāpat konstatēts, ka pašvaldība nav sniegusi savus argumentus, pieņemot lēmumus par atsevišķu teritoriju izmantošanas izmaiņām.

Līdz ar ministra E.Sprūdža rīkojuma par Ozolnieku novada teritorijas plānojuma apturēšanu stāšanos spēkā Ozolnieku novada teritorijā tiks piemēroti Ozolnieku novada 2009.gada 10.novembra saistošie noteikumi Nr.32/2009 “Par Ozolnieku novada teritorijas plānojumiem”.

Ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!