• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par demokrātiskām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2001., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24880

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par savu mācību iestāžu ēku labiekārtošanu

Vēl šajā numurā

30.05.2001., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par demokrātiskām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā

Latvijas Republika pirms gaidāmajām Baltkrievijas Republikas prezidenta vēlēšanām rūpīgi seko līdzi situācijas attīstībai demokrātijas, cilvēktiesību un brīvību jomā šajā valstī. Latvija pilnībā atbalsta starptautiskās sabiedrības prasību Baltkrievijas valdībai īstenot četrus EDSO izvirzītos principus demokrātisku vēlēšanu organizēšanai un demokrātijas attīstībai valstī: 1) nodrošināt cilvēktiesību ievērošanu valstī un sākt patiesu dialogu ar opozīciju; 2) nodrošināt opozīcijas pārstāvju pieeju valsts masu informācijas līdzekļiem; 3) veikt nepieciešamās izmaiņas vēlēšanu likumā, to pilnībā saskaņojot ar demokrātijas principiem; 4) palielināt parlamenta pilnvaras.

Latvija augstu vērtē EDSO konsultatīvās novērošanas grupas Minskā doto ieguldījumu demokrātijas veicināšanā Baltkrievijā, kā arī vēstnieka H.G.Vīka nozīmīgo lomu grupas veiksmīgajā darbībā. Šajā sakarā nopietnas bažas izraisa Baltkrievijas valdības pēdējā laikā īstenotās akcijas pret konsultatīvo novērošanas grupu un H.G.Vīku personīgi. Latvija uzskata, ka Baltkrievijas varas iestāžu uzbrukumi EDSO grupai var negatīvi ietekmēt priekšvēlēšanu kampaņu un pašu prezidenta vēlēšanu demokrātisku norisi.

Savu satraukumu par Baltkrievijas valdības nepamatotajiem uzbrukumiem EDSO konsultatīvās novērošanas grupai ir paudusi arī Eiropas Savienība (ES). Šā gada 24.maijā ES dalībvalstis EDSO ietvaros nāca klajā ar deklarāciju, kurā pauda bažas par Baltkrievijas varas iestāžu īstenoto spiedienu uz EDSO grupu Minskā. Minētajai deklarācijai ir pievienojusies arī Latvija.

Latvija kategoriski nepiekrīt Baltkrievijas varas iestāžu apgalvojumiem par EDSO konsultatīvās novērošanas grupas mandāta pārkāpšanu un pilnībā atbalsta grupas uzdevumu tālāku īstenošanu Baltkrievijā. Latvija pauž cerību, ka Baltkrievijas Republikas valdība nodrošinās optimālus apstākļus EDSO konsultatīvās novērošanas grupas darbībai šajā valstī.

Vienlaikus Latvijas Republika aicina Baltkrieviju veikt nepieciešamos pasākumus demokrātisku prezidenta vēlēšanu organizēšanai, tādējādi paverot ceļu Baltkrievijas un starptautiskās sabiedrības attiecību normalizēšanai.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!