• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 5.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.06.2012., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248757

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu pieredzi krīzes posma pārvarēšanā un turpmākām darbībām valsts finanšu stabilizēšanā

Vēl šajā numurā

06.06.2012., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 5.jūnijā

FM: Par tautsaimniecības attīstību un kopbudžeta izpildi šā gada 1.ceturksnī

5.jūnijā Ministru kabinetā (MK) tika skatīts Finanšu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par tautsaimniecības attīstību un kopbudžeta izpildes gaitu 2012.gada 1.ceturksnī.

Informatīvajā ziņojumā ir analizēta Latvijas ekonomika, kas, sākot no 2010.gada vidus, ir atgriezusies pie izaugsmes un kopš 2011.gada 2.ceturkšņa iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums gada griezumā pārsniedz 5%.

Salīdzinājumā ar pērnā gada pēdējo ceturksni izaugsmes temps 2012.gada 1.ceturksnī ir pat palielinājies un atbilstoši Eurostat publicētajiem datiem atkal ir bijis visstraujākais Eiropas Savienībā (ES). Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes publicēto ātro novērtējumu IKP 2012.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo ceturksni, ir palielinājies par 6,8%, savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni tas pieaudzis par 1%.

Latvijas ekonomikas atlabšana arvien balstās uz rūpniecības un eksporta pieaugumu. Kopumā šā gada 1.ceturksnī Latvijas rūpniecības gada izaugsme ir sasniegusi 8,3% un arī uzrādījusi visstraujāko kāpumu starp visām ES valstīm. Rūpniecības pieaugums ir saglabājies arī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, veidojot 1,7%. Tomēr jāatzīmē, ka līdzšinējie ārējās vides riski Latvijas rūpniecībai nav būtiski mazinājušies, un nozari joprojām apdraud pieprasījuma samazinājums būtiskajos eksporta tirgos eirozonas finanšu krīzes un ekonomiskās stagnācijas ietekmē.

Salīdzinājumā ar 2011.gada atbilstošo periodu ir turpinājusies sekmīga nodokļu ieņēmumu izpilde. Valsts kases oficiālā mēneša pārskata dati par 2012.gada 1.ceturksni liecina, ka konsolidētā kopbudžeta deficīts salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu ir samazinājies par 137,8 miljoniem latu un bija 43,9 miljoni latu, izdevumiem (1292,8 miljoni latu) pārsniedzot ieņēmumus (1248,9 miljoni latu). Deficīta apmēru kopbudžetā noteica deficīts valsts konsolidētajā budžetā (ieskaitot atvasinātās publiskās personas, kā arī ziedojumus un dāvinājumus) 108,6 miljonu latu apmērā.

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi (ieskaitot ziedojumus, dāvinājumus un atvasinātās publiskās personas) 2012.gada 1.ceturksnī bija 1248,9 miljoni latu, kas ir par 181,6 miljoniem latu jeb 17% vairāk nekā 2011.gada atbilstošajā periodā. Pieaugums pamatā ir skaidrojams ar kopējo nodokļu ieņēmumu kāpumu (ieskaitot iemaksas fondēto pensiju shēmā), kas salīdzinājumā ar 2011.gada trim mēnešiem šā gada 1.ceturksnī pieauga par 16% un kopumā bija 1017,5 miljoni latu.

Ekonomiskā attīstība joprojām sekmēja pieaugumu gandrīz visu nodokļu ieņēmumos, taču labāku situāciju joprojām noteica pievienotās vērtības nodokļa, sociālo apdrošināšanas iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi, savukārt nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi samazinājās par 2 miljoniem latu jeb 5,4%, salīdzinot ar 2011.gada 1.ceturksni.

Jāatzīmē, ka kopbudžeta ieņēmumu pieauguma temps bija straujāks, salīdzinot ar iepriekšējā gada 1.ceturksni, savukārt konsolidētā kopbudžeta izdevumi (ieskaitot ziedojumus, dāvinājumus un atvasinātās publiskās personas) pieauga mērenāk – par 43,7 miljoniem latu jeb 3,5% un 2012.gada 1.ceturksnī bija 1292,8 miljoni latu. Konsolidētā kopbudžeta izdevumu pieaugumu galvenokārt ietekmēja izdevumu kāpums valsts speciālajā budžetā, kas 2012.gada 1.ceturksnī bija par 23 miljoniem latu jeb 6,6% vairāk nekā pagājušā gada atbilstošajā periodā.

Valsts pamatbudžeta izdevumi bija 743,9 miljoni latu un, salīdzinot ar 2011.gada 1.ceturksni, pieauga nebūtiski – par 13,2 miljoniem latu jeb 1,8%. Valsts pamatbudžeta izdevumu pieaugumu ietekmēja izdevumu kāpums subsīdijām un dotācijām par 29,6 miljoniem latu jeb 15,6%, turpretim kapitālie izdevumi šā gada 1.ceturksnī samazinājās par 0,8 miljoniem latu jeb 1,6% salīdzinājumā ar pagājušā gada atbilstošo periodu.

Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, reģistrētā bezdarba līmenis 2012.gada 1.ceturkšņa beigās bija samazinājies līdz 11,7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Pēdējā gada laikā (no 2011.gada marta līdz 2012.gada martam) reģistrētā bezdarba līmenis ir samazinājies par 2,7 procentpunktiem. Savukārt reģistrēto bezdarbnieku skaits gada laikā ir sarucis par 31,3 tūkstošiem cilvēku jeb 19,1% un 2012.gada marta beigās bija 132,2 tūkstoši cilvēku.

Saskaņā ar likumu par budžetu un finanšu vadību MK līdz kārtējā gada 1.jūnijam ir jāiesniedz Saeimai ziņojums par valsts budžeta izpildes gaitu. Tajā ir jāiekļauj informācija par valsts finansiālo stāvokli un vienlaikus jāizvērtē makroekonomiskās attīstības prognoze un pieņēmumi, kas tika izmantoti, apstiprinot saimnieciskā gada valsts budžetu, kā arī jāņem vērā ekonomiskā situācija attiecīgajā laikposmā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!