• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 17.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2012., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248113

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Bangladešas ārlietu ministres darba vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

24.05.2012., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 17.maijā

AM: Par nekustamā īpašuma "Mežmaliņas" nodošanu Zemkopības ministrijas valdījumā

17.maijā Ministru kabineta valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts "Par nekustamā īpašuma "Mežmaliņas", Audriņu pagastā Rēzeknes novadā, nodošanu Zemkopības ministrijas valdījumā".

Īpašums – meža zeme 1,84 ha platībā – pašlaik ierakstīts Audriņu pagasta zemesgrāmatā uz Latvijas valsts vārda Aizsardzības ministrijas personā.

Lai saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu valsts īpašuma objekta "Lidlauks Rēzekne" daļa būtu nododama privatizācijai, Aizsardzības ministrija no objekta nodalījusi meža zemi 1,8 ha platībā. Šo meža zemi Aizsardzības ministrija bez atlīdzības nodos Zemkopības ministrijai.

 

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

 

FM: Par Padziļinātās sadarbības programmas ieviešanas noteikumiem

Lai ieviestu Padziļinātās sadarbības programmu, kuras ietvaros ir paredzēta nodokļu maksātāju ciešāka sadarbība ar nodokļu administrāciju nodokļu saistību izpildei un samazināti administratīvie šķēršļi, 17.maijā valsts sekretāru sanāksmē (VSS) tika izsludināti vairāki Finanšu ministrijas izstrādāti noteikumu projekti.

Padziļinātās sadarbības programmas īstenošanu ir plānots uzsākt šā gada 1.jūlijā. Tādējādi nodokļu maksātāji, kas ir pierādījuši savu izcilību attieksmē (nodokļu saistību izpildē) pret valsti, saņems īpašu attieksmi un pretimnākošu sadarbību no valsts puses.

Noteikumu projekts par Padziļinātās sadarbības programmas darbību nosaka kritērijus programmas dalībnieka statusa iegūšanai, kārtību pieteikuma iesniegšanai un izskatīšanai, kā arī kārtību, kādā nodokļu maksātāju iekļauj Padziļinātās sadarbības programmā un publicē informāciju Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā.

Nodokļu maksātājam, lai iegūtu Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, būs jāatbilst vairākiem kritērijiem, piemēram, tam nedrīkstēs būt nodokļu parādi, kuru kopsumma pārsniedz 100 latus, nodokļu maksātājs nedrīkstēs būt maksātnespējīgs un tam nevarēs būt īstenots tiesiskās aizsardzības process, nodokļu maksātājs vai tā amatpersona nevarēs būt sodīta par būtiskiem pārkāpumiem, kas var ietekmēt nodokļu apmēra noteikšanu, un nodokļu maksātāja darba ņēmēju ienākumi nevarēs būt zemāki par vidējiem attiecīgajā nozarē.

Divpadsmit mēnešus no minēto noteikumu spēkā stāšanās nodokļu maksātājam, kas vēlēsies iegūt Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, būs jāatbilst arī papildu kritērijiem – darbinieku skaits ne mazāks par 25, apgrozījums pārsniedz 3 miljonus latu gadā un valsts budžetā iemaksāto nodokļu kopsumma taksācijas gadā pārsniedz 500 000 latu.

Savukārt noteikumu projekts par Padziļinātās sadarbības programmas komisijas nolikumu nosaka kārtību, kādā programmas komisija sniegs Finanšu ministrijai atzinumu par nodokļu maksātāja atbilstību programmas kritērijiem. Komisijas sastāvā būs pārstāvji no Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Ekonomikas ministrijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas un Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas.

Ar grozījumiem noteikumos par muitas procedūras – tranzīts – piemērošanas kārtību paredzēts nodokļu maksātājiem, kuri ir ieguvuši Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, piemērot atbrīvojumu no prasības gada laikā veikt vismaz 48 starptautiskos kravu pārvadājumus (vismaz seši pārvadājumi ārpus Eiropas Savienības teritorijas) un vismaz četrus starptautiskos kravu autopārvadājumus mēnesī. Tādējādi personai, kas būs Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieks, būs paredzēti tādi paši atbrīvojumi kā atzītajam komersantam.

Grozījumi noteikumos par nodokļu parāda galvojumu preču muitošanai paredzēs nodokļu maksātājiem, kuri ieguvuši Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, atbrīvojumu no galvojuma sniegšanas par muitas parādu (kas var rasties), par pievienotās vērtības nodokļa parādu (ja, piemērojot muitas procedūru – tranzīts, tiek izmantots vispārējais galvojums), par akcīzes nodokļa parādu (izņemot, ja tiek piemērota muitas procedūra – tranzīts). Tāpat grozījumi paredz, ka atbrīvojums no vispārējā galvojuma, piemērojot muitas procedūru – tranzīts, ir spēkā divus gadus.

Grozījumi noteikumos par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem paredzēs nodokļu maksātājiem, kuri ieguvuši Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, noteikt iespēju piemērot akcīzes nodokļa vispārējā nodrošinājuma samazinājumu 100% apmērā, izņemot gadījumus, kad akcīzes preces tiek pārvietotas, tām piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu.

Paredzēts, ka nodokļu maksātājiem, kuri būs ieguvuši Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, tiks nodrošināta pievienotās vērtības nodokļa atmaksa trīs darba dienu laikā, individuāls Valsts ieņēmumu dienesta (VID) konsultants, savlaicīga informācijas saņemšana par nodokļu un informatīvajās deklarācijās norādīto datu neatbilstību VID rīcībā esošajai informācijai un Iesniegumu likumā noteikto atbilžu sniegšana divu nedēļu laikā no iesnieguma saņemšanas.

Izsludinātos noteikumu projektus un grozījumus vēl skatīs un par tiem lems MK.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par grozījumiem Profesiju klasifikatorā

Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus Profesiju klasifikatorā, ņemot vērā saņemtos priekšlikumus par nepieciešamajām izmaiņām tajā.

Saskaņā ar biedrību un komersantu priekšlikumiem plānots precizēt dažu profesiju profesionālās darbības pamat­uzdevumus, piemēram, ainavu arhitektūras jomā.

Tāpat Profesiju klasifikatorā paredzēts iekļaut jaunas profesijas dažādās jomās, t.sk. profesijas – Datorizētās ciparu vadības (CNC) metālapstrādes darbgaldu operators, Acu protēzists (okulārists). Jauno profesiju nosaukumu un kodu, kā arī esošo profesiju kodu izmaiņas ir atspoguļotas pielikumā tabulas veidā.

Vienlaikus Profesiju klasifikatoru paredzēts papildināt ar divdesmit sešiem profesiju standartiem – Datorizētās ciparu vadības (CNC) metālapstrādes darbgaldu operators, Ārējo sakaru struktūrvienības vadītājs, Loģistikas struktūrvienības vadītājs, Loģistikas speciālists, Izstrādājumu projektētājs, Produktu dizainers, Zobārsts, Farmaceits, Radiologa asistents, Karjeras konsultants, Dokumentu sistēmu vadītājs, Instrumentu mūziķis, Komponists, Vokālists, Horeogrāfs, Muzikologs, Tulkotājs, Psihologa asistents, Militārais paramediķis, Datorsistēmu un datortīklu administrators, Aukstumtehnikas speciālists, Banku speciālists, Grāmatvedis (ceturtā līmeņa kvalifikācija), Reklāmas komercdarbības pakalpojumu speciālists, Komercdarbības speciālists un Sociālais aprūpētājs.

Iepriekšminēto paredz Ministru kabineta noteikumu projekts "Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību". Projekts 17.maijā izsludināts valsts sekretāru sanāksmē, tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Profesiju klasifikatora mērķis ir uzskaitīt profesiju sarakstu, profesijai atbilstošos pamatuzdevumus un kvalifikācijas pamatprasības, lai nodrošinātu valstī starptautiskai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu.

Labklājības ministrija atgādina, ja darba devēji ir konstatējuši, ka no jaunā Profesiju klasifikatora ir izslēgtas uzņēmumam vajadzīgās profesijas vai arī tajā jāiekļauj jaunas profesijas, priekšlikumi par nepieciešamajām izmaiņām Profesiju klasifikatorā darba devējiem jāiesniedz LM. Tie jāsūta uz oficiālo mājaslapas adresi lm@lm.gov.lv.

Iesniedzot priekšlikumus par jaunu profesiju iekļaušanu klasifikatorā, ir jānorāda profesijas nosaukums, pamatojums tās nepieciešamībai (amata apraksts, profesijas standarts u.c.), profesijas paredzamā vieta klasifikācijā, kā arī profesijas profesionālās darbības pamatuzdevumu apraksts.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par izmaiņām Valsts augu aizsardzības dienesta pakalpojumu cenrādī

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta 2011.gada 1.marta noteikumos Nr.163 "Noteikumi par Valsts augu aizsardzības dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi", ko 17.maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2009/128/EK nosacījumiem, ar kuru nosaka Kopienas sistēmu pesticīdu ilgtspējīgas lietošanas nodrošināšanai, dalībvalstīm ir jāizveido sistēma regulārai augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtu pārbaudei. Līdz 2016.gada 26.novembrim visām lietošanā esošām iekārtām jābūt pārbaudītām vismaz vienu reizi.

Pārbaudēm jābūt periodiskām, to starplaiki nedrīkst pārsniegt piecus gadus līdz 2020.gadam un trīs gadus pēc tam. Jaunām iekārtām pārbaužu starplaiki ir pieci gadi. Lai izsniegtu sertifikātu iekārtu pārbaudes veicējiem vai arī atzītu citā valstī izsniegtu sertifikātu, ir sagatavojams Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) novērtējums, kas ir maksas pakalpojums. Maksas pakalpojums ir arī uzlīmes izsniegšana atbilstošām augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtām.

Lai atbalstītu zinātniskus pētījumus, genofonda kolekciju veidošanu, ekspozīciju daudzveidošanu un veicinātu starptautisko sadarbību ar valstu, kas nav ES sastāvā, botāniskajiem dārziem un zinātniskajām iestādēm, VAAD ierosina šim mērķim veiktās fitosanitārās pārbaudes sertifikāta saņemšanai un izsniegšanai noteikt par bezmaksas pakalpojumu. Bezmaksas pakalpojums piemērojams, ja saskaņā ar Riodežaneiro Konvenciju par bioloģisko daudzveidību botāniskais dārzs vai zinātniskā iestāde piedalās nekomerciāla rakstura starptautiskajā sēklu vai stādāmā materiāla apmaiņā starp pasaules botāniskajiem dārziem vai citām zinātniskām iestādēm, tādējādi nodrošinot augu valsts bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas veicināšanu.

Grozījumi noteikumos stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

 

ZM: Par Valsts Tehniskās uzraudzības aģentūras pakalpojumu cenrādi

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Noteikumi par valsts aģentūras "Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra" sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi", ko 17.maijā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Projekts papildina patlaban spēkā esošos pakalpojumus ar vairāk nekā desmit jauniem pakalpojumiem, piemēram, traktortehnikas motora jaudas mērījumi, dīzeļmotora sprauslu pārbaude un regulēšana, traktortehnikas vadītāju mācību instruktoru apmācība, mācību materiāli traktortehnikas vadītājiem, suvenīru tirdzniecība u.c.

Jau esošo pakalpojumu cena ir palielinājusies tikai tajās pozīcijās, kur pieaugušas stingrās uzskaites materiālu iegādes un uzturēšanas izmaksas, piemēram, traktortehnikas vai tās piekabes valsts reģistrācijas numura zīmei, valsts reģistrācijas numura zīmes izvēlei no saraksta u.c.

Lai nodrošinātu ar lauksaimniecības nozari saistītā kultūrvēsturiskā mantojuma lielāku pieejamību iedzīvotājiem, samazinātas muzeja gida pakalpojuma izmaksas – no 12,20 uz 6 latiem.

Noteikumu projekta pielikumā pievienotās vērtības nodokļa likme aprēķināta, samazinot to par vienu procentpunktu no pašreizējiem 22% uz 21%.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!