• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 22.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2012., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 17.maijā

Vēl šajā numurā

24.05.2012., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 22.maijā

EM: Par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides piešķiršanu SIA "Baltic Crystal"

Ministru kabineta sēdē 22.maijā tika atbalstīts Ekonomikas ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides piešķiršanu SIA "Baltic Crystal" par investīciju projektā paredzētajiem ieguldījumiem.

Uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaides piešķiršana investīciju projektiem nodrošina būtisku atbalstu uzņēmumu tālākai attīstībai, priekšnosacījumus konkurētspējas paaugstināšanai un eksporta potenciāla palielināšanai, kā arī jaunu darba vietu radīšanai.

Investīciju projektu pieteikumu vērtēšanas komisija ir pozitīvi novērtējusi SIA "Baltic Crystal" iesniegto investīciju projektu, un Ekonomikas ministrija iesniegusi to atbalsta saņemšanai MK. Uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi uzņēmums varēs piemērot pēc investīciju projekta īstenošanas.

Kopš uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides par atbalstāmo investīciju projektu ietvaros veiktajiem ieguldījumiem atjaunošanas 2011.gadā, šis ir otrais investīciju projekts, kuru Ministru kabinets ir atbalstījis. 2011.gada 4.oktobrī tika atbalstīts AS "Dobeles dzirnavnieks" sagatavotais atbalstāmo investīciju projekts.

Atgādinām, ka ekonomikas ātrākas izaugsmes veicināšanai, piesaistot Latvijai lielās investīcijas, 2011.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", kas paredz uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi par atbalstāmo investīciju projekta ietvaros veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem.

Nodokļa atlaide tiek piešķirta komersantiem, kuri veikuši ieguldījumus pamatlīdzekļos, kas izmantojami tā saimnieciskās darbības veikšanai atbalstāmajās prioritārajās nozarēs un nodrošina jauna darbības profila uzsākšanu, esošās darbības modernizāciju vai paplašināšanu, vai vispārēju darbības procesa būtisku maiņu.

Likums paredz piemērot atlaidi 25% (ja kopējā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa ir līdz 35 miljoniem latu) vai 15% (ja kopējā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa pārsniedz 35 miljonus latu) apmērā par investīciju summu, kas pārsniedz 3 miljonus latu.

Lēmumu par atbalstāmā investīciju projekta atbalstu pieņem Ministru kabinets, ņemot vērā Ekonomikas ministrijas izvērtējumu par projekta paredzamo ietekmi uz valsts ekonomiku.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

IeM: Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā

22.maijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu uzņemt Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā 224 personas, tai skaitā 13 nepilngadīgas personas, kas naturalizējušās kopā ar vecākiem.

No Latvijas pilsonībā uzņemtajiem pilsoņiem 71% ir krievi, 8% ukraiņi, 15% baltkrievi, kā arī lietuvieši, poļi un citas tautības. 17% pilsonības pretendentu ir pamata, 54% – vidējā, 26% – augstākā izglītība.

Tuvāko dienu laikā jaunie pilsoņi pa pastu saņems paziņojumu no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP), kurā būs informācija par personas uzņemšanu pilsonībā, kā arī tiks sniegta būtiskākā informācija par jaunās Latvijas pilsoņa pases noformēšanas iespējām.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde atgādina, ka līdz ar uzņemšanu Latvijas pilsonībā tiek mainīts personas tiesiskais statuss, tādēļ līdzšinējā nepilsoņa pase vairs nav derīga izmantošanai ne iekšzemē, ne ceļojumiem uz ārzemēm.

Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā ir uzņemtas 138 453 personas: 1995.gadā – 984; 1996.gadā – 3016; 1997.gadā – 2 992; 1998.gadā – 4439; 1999.gadā – 12 427; 2000.gadā – 14 900; 2001.gadā – 10 637, 2002.gadā – 9844; 2003.gadā – 10 049; 2004.gadā – 16 064; 2005.gadā – 19 169; 2006.gadā – 16 439; 2007. gadā – 6826; 2008.gadā – 3004; 2009.gadā – 2080; 2010.gadā – 2336; 2011.gadā – 2467; 2012.gadā – 780 personas.

Lai kļūtu par Latvijas pilsoni naturalizācijas kārtībā, personai ir jāvēršas jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no savas dzīvesvietas. Latvijas pilsonībā tiek uzņemtas personas, kas apliecinājušas savu latviešu valodas prasmi, kā arī sekmīgi nokārtojušas Satversmes pamatnoteikumu, valsts himnas teksta un Latvijas vēstures zināšanu pārbaudi.

 

IeM: Par Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas noteikumiem

22.maijā Ministru kabinets izdeva noteikumus "Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas noteikumi", kas paredz izveidot efektīvu informācijas apstrādes sistēmu atbalsta sniegšanas nodrošināšanai nepilngadīgām personām, kuras ir nonākušas krīzes situācijās, piemēram, nepilngadīgām personām, kuras izdarījušas dažādus likumpārkāpumus, klaiņo, dzīvo sociāli nelabvēlīgos un bīstamos apstākļos u.tml.

Līdz šim nacionālajā līmenī nebija vienotas informācijas sistēmas datu apstrādei par nepilngadīgām personām, kuras ir nonākušas policijas, sociālā dienesta, izglītības un citu iestāžu redzeslokā saistībā ar dažādu veidu riska faktoriem, kas būtiski apgrūtināja gan nepieciešamā atbalsta sniegšanu nepilngadīgām personām, gan iesaistīto iestāžu darbu.

Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēma būtiski veicinās operatīvu informācijas apmaiņu un sadarbību starp tiesībaizsardzības, sociālajām, izglītības un citām iesaistītām iestādēm, kā arī agrīno nepilngadīgo personu noziedzības un viktimizācijas prevenciju.

Informācijas sistēma nodrošinās iesaistītajām institūcijām iespējas nekavējoties piekļūt nepieciešamajai informācijai, kā arī saņemt un nosūtīt atbildīgajām institūcijām paziņojumus par gadījumiem, kad nepilngadīgā persona ir nonākusi krīzes situācijā, kas savukārt veicinās savlaicīgas, pilnvērtīgas un koordinētas rīcības nodrošināšu krīzes situācijas novēršanai un atbalsta sniegšanai bērnam.

Informācijas sistēma būtiski veicinās arī iespējas atklāt vājos posmus bērnu tiesību aizsardzības jomā, kā rezultātā darbs ar bērnu vai viņa ģimeni tiks uzsākts savlaicīgāk, maksimāli efektīvi izmantojot iesaistīto iestāžu rīcībā esošos resursus.

Informācijas sistēmas izstrāde ir pabeigta, šobrīd notiek sagatavošanās darbi tās ieviešanai ekspluatācijā.

 

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

IZM: Par finansējuma piešķiršanu Latvijas dalībai starptautiskajā pētījumā "Eurostudent"

22.maijā Ministru kabineta sēdē tika atbalstīts lēmums piešķirt 15,2 tūkstošu eiro jeb 10 683 latu finansējumu Latvijas dalībai starptautiskajā salīdzinošajā pētījumā "Eurostudent", kas ilgtermiņā nodrošina Eiropas studentu sociālo un ekonomisko dzīves apstākļu izvērtējumu. Pētījuma rezultātus izmanto Eiropas un nacionālā līmeņa augstākās izglītības politikas veidotāji, pētnieki, augstskolu vadītāji un studenti.

Esot pētījumā iekļauto valstu vidū, tiek vairota Latvijas atpazīstamība Eiropas kopējā augstākās izglītības telpā, kā arī ir iespējams objektīvi novērtēt studējošo sociālos un ekonomiskos dzīves apstākļus Latvijā salīdzinājumā ar citām valstīm Eiropā. Latvija pētījumā piedalās jau trešo reizi.

Pavisam līdz šim ir veikti četri salīdzinošie "Eurostudent" pētījumi, ar katru tā kārtu piesaistot arvien vairāk dalībvalstu. Pētījuma IV kārta, kuras nobeiguma ziņojums nāca klajā 2011.gada rudenī, aptvēra 25 Boloņas procesa valstis.

Pētījuma V kārta sākas 2012.gadā un beidzas 2015.gadā. Šīs kārtas pētījuma veikšanai ir paredzēts līdzfinansējums no Eiropas Savienības (ES) Mūžizglītības programmas līdzekļiem. No Latvijas dalības maksas 15,2 tūkstošu eiro apmērā Latvijas valsts finansējums sastāda 3,8 tūkstošus eiro, bet 11,4 tūkstoši eiro tiek segti no ES Mūžizglītības programmas finansējuma un tiks atmaksāti valsts budžetā.

Tāpat kā iepriekšējās pētījuma kārtās, nacionālie pētījumi, tajā skaitā Latvijas nacionālais pētījums "Starptautiskā salīdzinošā pētījuma "Eurostudent" daļa "Studentu sociālie un ekonomiskie dzīves apstākļi Latvijā"", jāveic par pētījuma dalībvalstu līdzekļiem.

Latvijas nacionālā pētījuma veikšanai 2013.gadā nepieciešami 14 000 latu, kuru piešķiršanu plānots izskatīt Ministru kabinetā vienlaikus ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu vidēja termiņa budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot likumprojektu par valsts budžetu kārtējam gadam.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par jauniešu bezdarbnieku piedalīšanos Nodarbinātības valsts aģentūras darba praksēs

Par sešiem mēnešiem jeb līdz šā gada beigām ir pagarināts termiņš, kurā jaunieši bezdarbnieki varēs iesaistīties Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) inspektoru asistentu darba praksēs. Ņemot vērā pārdalīto papildu finansējumu, darba praksēs varēs iesaistīties vēl 55 jaunieši.

Esošo līgumu pagarināt, pirmkārt, piedāvās šobrīd praksēs iesaistītajiem 60 bezdarbniekiem, lai nodrošinātu tiesiskās paļāvības principa ievērošanu un efektīvi izmantotu inspektoru asistentu apmācībā jau ieguldītos līdzekļus. Tāpat NVA praksēs iesaistīs jaunus bezdarbniekus. Plānots, ka kopumā NVA inspektoru asistentu apmācību un darba praksēs sākotnēji plānoto 144 vietā līdz šā gada beigām būs piedalījušies 280 jaunieši.

Kopumā bezdarbnieku apmācību pasākumiem pārdalīti 100 tūkstoši latu; minētais ietaupījums radies Latvijas Darba devēju konfederācijas īstenotajā projektā "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos".

To paredz valdībā 22.maijā atbalstītie Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājumā un noteikumos par aktivitātēm "Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība, trešā kārta" un "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos".

NVA īsteno Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstīto projektu "Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība, 3.kārta" par NVA inspektoru asistentu apmācību un darba praksēm. Tajā jauniešiem bezdarbniekiem līdz 25 gadu vecumam ar augstāko izglītību ir nodrošināta iespēja apgūt zināšanas par darba tirgus likumsakarībām, NVA klientu apkalpošanas darba organizāciju, darbu ar darba devējiem un darbā iekārtošanās pakalpojumu sniegšanu, un iziet darba praksi NVA, saņemot ikmēneša stipendiju 150 latu.

Minētais ESF projekts uzskatāms par vienu no labas prakses piemēriem, jo tas piedāvā risinājumu vienlaikus divām problēmām, proti, palīdz jauniešiem bezdarbniekiem atrast vietu darba tirgū un nodrošina praktisku atbalstu NVA laikā, kad ir augsts apkalpojamo klientu (bezdarbnieki, darba meklētāji, bezdarba riskam pakļautās personas) skaits un attiecīgi palielināts darba apjoms.

Projekta kopējais finansējums ir 501,9 tūkstoši latu, tai skaitā 426,6 tūkstoši – ESF finansējums, 75,2 tūkstoši – valsts budžeta finansējums.

Sākotnēji projekta realizācija bija plānota līdz 2012.gada 30.jūnijam. Nepieciešamība pagarināt realizāciju līdz 2012.gada beigām radās, jo šā gada sākumā pieauga bezdarbnieku skaits. Tāpat inspektoru noslodzi palielinās jaunu aktīvo nodarbinātības pasākumu ieviešana gada otrajā pusē.

NVA statistika liecina, ka 2012.gada 30.aprīlī Latvijā reģistrēti 14 334 jaunieši bezdarbnieki, t.sk. vecumā no 15 līdz 17 gadiem – 219, no 18 līdz 24 gadiem – 14 125. No tiem jaunieši bezdarbnieki ar augstāko izglītību ir 977.

 

LM: Par 6000 latu pabalsta piešķiršanu Rīgā dzimušo trīnīšu ģimenei

Valdība 22.maijā vienojās Rīgā dzimušo trīnīšu ģimenei piešķirt 6000 latu pabalstu. Pabalstu piešķirs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

2012.gada 3.maijā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā Margaritai Kovaļovai piedzima trīs puisīši. Tie ir šogad otrie Latvijā dzimušie trīnīši. Pirmie trīnīši piedzima 2.februārī Rīgas Dzemdību namā.

Ģimenēm, kurās piedzimuši trīnīši, tiek sniegts vienreizējs materiālais atbalsts, izmaksājot valsts sociālo pabalstu. Vienreizējs pabalsts ģimenēm, kurās piedzimst trīnīši, tiek izmaksāts jau vairāk nekā 10 gadus, un pa šiem gadiem pabalsta apmērs ir audzis.

2004. un 2005.gadā pabalsta apmērs bija 3000 latu, 2006.gadā to paaugstināja līdz 5000 latiem, bet kopš 2008.gada pabalsts ir 6000 latu.

2005.gadā Latvijā trīnīši piedzima četrās ģimenēs, 2006.gadā trīnīši piedzima divās ģimenēs, 2007.gadā – vienā ģimenē, bet 2008.gadā – trijās ģimenēs, 2009.gadā un 2010.gadā – vienā ģimenē, savukārt 2011.gadā – piecās ģimenēs.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par transporta līdzekļu tehnisko apskati pirms reģistrācijas

Latvija neatbalsta regulas projektu, kas paredz valsts tehniskās apskates veikšanu citā dalībvalstī reģistrētiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem pirms transportlīdzekļa reģistrācijas Latvijā.

Tas pausts sagatavotajā nacionālajā pozīcijā "Priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes regulai, ar ko vienkāršo citā dalībvalstī reģistrētu mehānisko transportlīdzekļu pārvietošanu vienotajā tirgū", ko 22.maijā atbalstīja valdībā.

Latvija pilnībā atbalsta regulas projekta izstrādei definētos vispārīgos mērķus, kā arī konkrētos un sasniedzamos darbības mērķus – noteikt, kurā dalībvalstī ir reģistrējams pārvietots mehāniskais transportlīdzeklis, samazināt pārreģistrācijas procedūrām nepieciešamo laiku, samazināt administratīvo slogu pilsoņiem un uzņēmumiem, samazinot to dokumentu skaitu, kas nepieciešami pārreģistrācijas procedūrā, un atvieglojot datu apmaiņu starp valstu reģistrēšanas iestādēm. Tomēr Latvija secina, ka izstrādātais regulas projekts diemžēl nenodrošinās definēto mērķu sasniegšanu.

Tādējādi regulas projekts pašreizējā redakcijā Latvijai nav pieņemams, jo piedāvātais regulējums paredz tikai viena veida sistēmu – ka valsts tehniskā apskate tiek veikta pirms transportlīdzekļa reģistrācijas, un tas tiek definēts kā obligāts priekšnoteikums, neparedzot regulējumu cita veida sistēmai, ka apskati veic pēc transportlīdzekļa reģistrācijas.

Latvijā, kur valsts tehnisko apskati veic tikai valstī reģistrētiem transportlīdzekļiem, tehniskās apskates derīguma termiņam nevar būt izšķiroša nozīme, lai reģistrētu transportlīdzekli. Valsts tehniskajai apskatei ir būtiska nozīme, lai ar transportlīdzekli piedalītos ceļu satiksmē. Latvija uzskata, ka transportlīdzekļu tehnisko apskašu jautājums no regulas projekta ir izslēdzams, turklāt to regulē citi Eiropas Savienības tiesību akti. Risinājums varētu būt arī regulējuma noteikšana abām sistēmām.

Esošā regulas redakcija Latvijas gadījumā situāciju kopumā pasliktinātu, jo palielinātos gan transportlīdzekļa reģistrācijai nepieciešamais laiks, gan administratīvais slogs klientiem, kā arī iespēja kvalitatīvi nodrošināt operatīvu informācijas apmaiņu.

 

Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

VM: Par Imunizācijas plānu 2012.–2014.gadam

22.maijā Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas izstrādātais Imunizācijas plāns 2012.–2014.gadam, kura mērķis ir noteikt īstenojamo pasākumu kopumu, lai sabiedrībā palielinātu vakcinācijas aptveri pret vakcīnregulējamām slimībām.

Šobrīd valsts apmaksāta vakcinācija tiek veikta pret 13 infekcijas slimībām (tuberkulozi, difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu, B hepatītu, b tipa Haemophilus influenzae infekciju, pneimokoku infekciju, epidēmisko parotītu, masalām, masaliņām, vējbakām un cilvēka papilomas vīrusa infekciju). Riska grupu pacientiem tiek kompensēti arī 50% no vakcinācijas izdevumiem, vakcinējoties pret gripu. Tāpat turpinās bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu augsti endēmiskajās teritorijās, kā arī bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu.

Kā liecina imunizācijas statistika, tad pēdējos gados vakcinācijas līmenim ir tendence samazināties, tādēļ jaunā plāna galvenais uzdevums ir uzturēt vakcinācijas aptveri vismaz 95% līmenī. Īpaša uzmanība arī jāpievērš bērnu vakcinācijai pirmajā un otrajā dzīves gadā, jo tad ir lielāks risks saslimt ar infekcijas slimībām.

Lai nodrošinātu nepieciešamo vakcinācijas līmeni, iecerēts paaugstināt iedzīvotāju informētību par imunizācijas nozīmi, drošību un efektivitāti, īpašu uzmanību veltot topošajiem vecākiem. Paredzēts rīkot profesionālās kvalifikācijas pilnveides kursus ģimenes ārstiem, pediatriem, medicīnas māsām un ārstu palīgiem vakcinācijas jautājumos, kā arī izstrādāt vadlīnijas ģimenes ārstiem par bērnu imunizāciju ar nezināmu vai nepilnīgu vakcinēšanas vēsturi. Tāpat plānots veikt aptauju par nevakcinēto bērnu no sociāli nelabvēlīgajām ģimenēm vakcinācijas statusu un veikt pasākumus tā uzlabošanai, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu pieeju visu bērnu vakcinācijai un vakcinācijas aptveres uzlabošanai.

Kā sadarbības partnerus šajos pasākumos iecerēts iesaistīt ne tikai Veselības ministrijas padotības iestādes – Slimību profilakses un kontroles centru, Nacionālo veselības dienestu, Veselības inspekciju un Zāļu valsts aģentūru, bet arī Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas.

 

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!