• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darbaspēka un pievienotās vērtības nodokļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2012., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par labklājības ministres darba vizīti Lietuvā

Vēl šajā numurā

21.05.2012., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darbaspēka un pievienotās vērtības nodokļiem

Samazināt darbaspēka nodokļus un pievienotās vērtības nodokļa likmi (PVN), palielināt atvieglojumus par apgādājamajiem – šādu nodokļu samazināšanas virzienu atbalstīja Saeimas Nodokļu politikas apakškomisija 10.maijā, tiekoties ar sociālajiem partneriem un Finanšu ministrijas pārstāvjiem.

“Nodokļu politikas apakškomisija aicina Ministru prezidentu atbalstīt darbaspēka nodokļu samazināšanu par pieciem procentiem trīs gadu laikā, kā arī samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi no šā gada 1.jūlija par vienu procentu. Tāpat būtiski jāpaaugstina atvieglojumi par apgādājamajiem. Ja pēc darbaspēka nodokļa samazināšanas radīsies negatīvs fiskālais efekts pašvaldībām, būs jāmeklē iespējas to kompensēt,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis. Viņš arī uzsvēra, ka galvenais mērķis ir veicināt ekonomikas izaugsmi, un tas ir saistīts ar darbaspēka nodokļu likmes mazināšanu.

Deputāts Imants Parādnieks akcentēja, ka samazinātā PVN likme būtu jāpiemēro daļai pārtikas produktu un jāpalielina atvieglojumi par apgādājamajiem – par pirmo bērnu 100 latu, par otro – 120, bet trešo un katru nākamo bērnu 150 latu atvieglojums.

Kā galvenos risinājumus nodokļu samazināšanai Finanšu ministrijas pārstāvji piedāvāja no šā gada 1.jūlija samazināt PVN likmi līdz 21 procentam, no 2013.gada 1.janvāra samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmi līdz 24 procentiem, bet līdz 2015.gadam turpināt to samazināt līdz 20 procentiem, no 2013.gada 1.jūlija paaugstināt neapliekamo minimumu, kā arī no 2014.gada palielināt atvieglojumus par apgādājamajiem.

Atbalstu PVN un darbaspēka nodokļu samazināšanai pauda Komercbanku asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Brīvo arodbiedrību pārstāvji.

Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Māris Pūķis norādīja, ka atbalsta darbaspēka nodokļa samazinājumu ar nosacījumu, ka tiek proporcionāli samazināts ne tikai iedzīvotāju ienākuma nodoklis, bet arī sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis Egils Baldzēns atzīmēja, ka prioritātei ir jābūt neapliekamā minimuma un atvieglojuma par apgādājamajiem paaugstināšanai, kā arī darbaspēka nodokļu likmes samazināšanai.

No Latvijas Darba devēju konfederācijas puses izskanēja piedāvājums samazināt PVN par sešiem procentiem no nākamā gada, atvieglojumus par apgādājamajiem trīs gadu laikā paaugstināt līdz 165 latiem mēnesī par katru apgādājamo un no 2015.gada pakāpeniski uzsākt neapliekamā minimuma paaugstināšanu.

Saeima jau 17.maijā pirmajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, kas paredz samazināt PVN un IIN likmi.

Grozījumi paredz samazināt PVN no šā gada 1.jūlija par vienu procentu – no pašreizējiem 22 procentiem uz 21. Tāpat izmaiņas nosaka pakāpenisku IIN nodokļa samazināšanu. No nākamā gada 1.janvāra IIN plānots samazināt no 25 uz 24 procentiem, bet 2014.gadā līdz 22 procentiem. Savukārt 2015.gadā IIN likme būs 20 procenti.

Kā norāda likumprojekta autori, PVN likmes samazināšana sekmēs Latvijas reģionālo konkurētspēju un mazinās pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu uz iedzīvotājiem.

Savukārt darbaspēka nodokļu reformas mērķis ir Baltijas valstu konkurencē par investīcijām un darba vietām nodrošināt Igaunijai un Lietuvai izmaksu ziņā līdzvērtīgus darbaspēka nodokļus.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!