• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauksaimnieku kooperatīvu attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2012., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par Latgales attīstības plānu "Iespēju Latgale"

Vēl šajā numurā

18.05.2012., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauksaimnieku kooperatīvu attīstību

16.maijā ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts tikās ar Zemnieku Saeimas (ZSA) un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvjiem, lai pārrunātu lauksaimniecības kooperatīvu attīstību Latvijā un situāciju biodegvielu ražošanas nozarē.

"Lauksaimniecība jau vēsturiski ir Latvijas ekonomikai svarīga nozare. Tāpēc ir apsveicami, ka lauksaimniecības uzņēmumi domā, kā attīstīties, uzlabot produktivitāti un konkurētspēju. Tikšanās apliecināja, ka Ekonomikas ministrija un lauksaimnieki raugās vienā virzienāekonomiskajā loģikā balstīta uzņēmējdarbība, kas spēj konkurēt gan pašmāju, gan ārvalstu tirgos. Valstij savukārt ir jārūpējas, lai atbilstoši godīgas konkurences un vienlīdzīgu spēles nosacījumu principiem nebūtu nevajadzīgu un lieku šķēršļu uzņēmējdarbības attīstībai," pēc tikšanās uzsvēra D.Pavļuts.

Puses vienojās, ka, rūpīgi izvērtējot visus riskus un iespējas, sadarbībā ar Konkurences padomi tiks organizētas turpmākas diskusijas un darbs pie nozares konkurences situāciju regulējošo normatīvo aktu izmaiņām, lai lauksaimnieku kooperatīviem ļautu veiksmīgi attīstīties un tam netiktu radīti nepamatoti šķēršļi.

Tikšanās laikā tika pārrunāta arī situācija biodegvielu ražošanas nozarē. ZSA pauda pozīciju, ka tiešas subsīdijas no valsts budžeta nav risinājums nozares turpmākai darbībai un attīstībai, bet ir kopīgi jāmeklē risinājumi patēriņa pusē. Lauksaimnieku organizāciju pārstāvji uzsvēra, ka lauksaimniecības nozares produkcijas noietam biodegvielu ražotāji nav būtiski, turklāt tiešas valsts subsīdijas vienai nozarei nav ilgtspējīgs risinājums arī attiecībā pret citām nozarēm.

Zemnieku saeimas (ZSA) priekšsēdētājs Juris Lazdiņš uzsvēra: "ZSA vienmēr ir bijusi par pievienotās vērtības radīšanu un mūsu saražotās produkcijas pārstrādes attīstību Latvijā. Taču attīstībai jānotiek saprātīgibalstītai uz ekonomikas pamatiem, nevis tikai uz valsts subsīdijām. Uzskatām, ka jāveicina biodegvielas patēriņš valstī, tādējādi atbalstot ražotājus, piemēram, varētu aicināt "Rīgas Satiksmi" līdzīgi kā daudzās Eiropas valstīs kļūt zaļākai un sabiedriskajā transportā vairāk izmanot biodegvielu." Ņemot vērā, ka ZSA un LLKA ietilpstošie uzņēmēji pārstāv gan izejvielu piegādes, gan patēriņa pusi, puses vienojās, ka turpmākajās sarunās par biodegvielu ražošanas nozares attīstību tiks aicināti piedalīties arī ZSA pārstāvji.

Zemnieku Saeimas biedri ir vairāk nekā 900 aktīvākie Latvijas zemnieki no visām lauksaimniecības nozarēm. Organizācijas mērķis ir aizstāvēt biedru intereses, aktīvi iesaistoties likumdošanas veidošanas un pilnveidošanas procesos, veidot ilgtspējīgu uz attīstību orientētu lauksaimniecības politiku Latvijā.

LLKA ir biedrība, kas apvieno 55 LR Uzņēmumu reģistrā reģistrētās lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kuras sniedz pakalpojumus to biedriem – lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, bet pašas nenodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu un darbojas saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likumu.

 

Daiga Grūbe, ministra preses sekretāre

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!