• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Dziesmu un deju svētku padomes pirmo sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2012., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts zemes dienests: Par savu īpašumu datu pārbaudi bez maksas

Vēl šajā numurā

16.05.2012., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Dziesmu un deju svētku padomes pirmo sanāksmi

14.maijā notika pirmā jaunās Dziesmu un deju svētku padomes sanāksme, kuru atklāja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Sanāksmes ievadā Dziesmu un deju svētku rīkotāja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktore Dace Melbārde iepazīstināja ar Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas organizatorisko struktūru, padomes lomu un darba organizāciju, kā arī kopīgi ar Latvijas skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotāju Valsts izglītības satura centra interešu izglītības un tālākizglītības departamenta direktori Agru Bērziņu stāstīja par situāciju un galvenajām tendencēm Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā.

Tika aktualizēti Dziesmu un deju svētku procesa problēmjautājumi – demogrāfija, kolektīvu vadītāju prestižs un finansēšanas modelis. Tāpat tika uzsvērti arī sasniegumi Dziesmu un deju svētku tradīcijas ilgtspējas nodrošināšanā – tradīcijas starptautiskais novērtējums un augstie mākslinieciskie standarti.

Par padomes priekšsēdētāju locekļi no sava vidus atklātā balsošanā vienbalsīgi ievēlēja UNESCO (Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija) Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāri Dagniju Baltiņu, kura atzīst, ka “Dziesmu un deju svētku padome raksturo mūsu pašapziņu un sadarbības briedumu Dziesmu un deju svētku procesa nodrošināšanai”. Tāpat D.Baltiņa akcentēja: “UNESCO ir bijis un būs stabils ietvars, kas stiprinās un aizstāvēs Dziesmu un deju svētku tradīciju.”

Par padomes priekšsēdētājas vietnieku tika izraudzīts un vienbalsīgi ievēlēts koru pārstāvis, diriģents Māris Sirmais.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende ierosināja un padome piekrita turpmāk padomes sēdēs pieaicināt mediju, mazākumtautību un diasporas pārstāvjus, kā arī nevalstiskās organizācijas, kas pārstāv cilvēkus ar īpašām vajadzībām.

Sanāksmes laikā tika apstiprināts nākamo svētku Mākslinieciskās padomes nolikums, kā arī tās sastāvs, kurā saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likumu darbosies koru mūzikas pārstāvji Māris Sirmais un Romāns Vanags, deju nozares pārstāves Ingrīda Edīte Saulīte un Rita Spalva, pūtēju orķestru nozares pārstāvis Gvido Brenčevs, tautas lietišķās mākslas nozares pārstāve Dagnija Ramane, tautas mūzikas nozares pārstāvis Jānis Grigalis, tradicionālās kultūras nozares pārstāve Anda Beitāne, profesionālās mūzikas pārstāvis Rihards Dubra, pašvaldību kultūras centru pārstāve Dace Jurka un nevalstisko organizāciju pārstāve Antra Purviņa.

Sanāksmē tika diskutēts par XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku norises laiku un vietām. Nākamo svētku galvenais režisors Uģis Brikmanis iepazīstināja ar svētku programmu un koncepciju, savukārt Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra Dziesmu un deju svētku nodaļas vadītāja Līga Ribicka informēja par sagatavoto 2013.gada svētku budžeta projektu.

Nākamā Dziesmu un deju svētku padomes sanāksme plānota jūnijā.

Dziesmu un deju svētku padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt Dziesmu un deju svētku procesa ilgtspēju un tradīcijas tālāknodošanu. Tās sastāvu apstiprina uz pieciem gadiem, un padomes uzdevumi ir noteikti Dziesmu un deju svētku likumā.

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!