• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2012., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247694

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES atbalstu reģionālajām lidostām

Vēl šajā numurā

15.05.2012., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu

Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem Latvijai aizvadītajos 10 gados izdevies visievērojamāk samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo cilvēku skaitu – ja vēl 2001.gadā bojāgājušo skaits uz vienu miljonu iedzīvotāju Latvijā bija lielākais ES, tad tagad tas, samazinoties par vairāk nekā 60%, pietuvojies ES vidējam rādītājam.

Visā ES panākumi pagājušajā gadā, salīdzinot ar iepriekšējiem 10 gadiem, tomēr ir kļuvuši pieticīgāki. Turklāt dažās ES dalībvalstīs, piemēram, Vācijā un Zviedrijā, kurās ir ļoti augsti drošības rādītāji, bojāgājušo skaits ir ievērojami pieaudzis. Bojāgājušo skaits ir palielinājies arī citās dalībvalstīs, piemēram, Polijā un Beļģijā, kuras jau tā atpaliek ceļu satiksmes drošības ziņā. Pēc vairāk nekā desmit gadiem joprojām nekrītas bojāgājušo motociklistu skaits.

ES transporta komisārs Sīms Kallass sacīja: “Šie dati ir trauksmes zvans. Šis ir lēnākais ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaita samazinājums pēdējos desmit gados. Uz Eiropas ceļiem joprojām ik dienas iet bojā aptuveni 85 cilvēki. Tas ir nepieņemami. Mums būs strauji jāuzlabo pasākumi ES un valstu līmenī, lai sasniegtu mērķi, proti, līdz 2020.gadam vēlreiz uz pusi samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu. Es vēršos pie attiecīgajiem ministriem visās dalībvalstīs, lai saņemtu informāciju par valstu satiksmes drošības īstenošanas plāniem 2012.gadam. Es vēlos būt pārliecināts, ka pat sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos netiek samazināts šis svarīgais darbs, no kura tik ļoti ir atkarīga ceļu satiksmes drošība. ES līmenī 2012.gadā esmu iecerējis īpaši pievērsties motociklistu nāves gadījumu skaita samazināšanai. Pašreizējā tendence ir jāaptur, un bojāgājušo skaitam jāsāk samazināties.”

Pēdējā desmitgadē, īstenojot ES Ceļu satiksmes drošības rīcības plānu, ir gūti ievērojami panākumi. Ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits samazinājies par gandrīz 45%, un tādējādi tika izglābts vairāk nekā 125 000 dzīvību.

Ik gadu bojāgājušo skaits uz ES ceļiem ir samazinājies par vidēji 6%. Dažos gados samazinājums ir sasniedzis pat 11% (2010.gadā).

ES Ceļu satiksmes drošības rīcības plāns 2011.–2020.gadam

Komisija 2010.gada jūlijā pieņēma tālejošus plānus nākamo desmit gadu laikā bojāgājušo skaitu uz Eiropas ceļiem samazināt uz pusi. “Eiropas Ceļu satiksmes drošības politikas ievirzēs 2011.–2020.gadam” ierosinātas dažādas iniciatīvas, piemēram, noteikt stingrākas prasības attiecībā uz automobiļu drošību, uzlabot satiksmes dalībnieku apmācību un pastiprināt ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas kontroli. Lai īstenotu šo programmu, Komisija cieši sadarbojas ar dalībvalstīm.

Ceļu satiksmes drošības rīcības programma 2011.–2020.gadam

Ceļu satiksmes drošības rīcības programma paredz vairākus pasākumus transportlīdzekļu, infrastruktūras un ceļu satiksmes dalībnieku rīcības uzlabošanai.

Programmas septiņi stratēģiskie mērķi ir šādi:

• uzlabot kravas automobiļu un vieglo automobiļu drošību;

• būvēt drošākus ceļus;

• izstrādāt intelektiskus transportlīdzekļus;

• noteikt stingrākas prasības vadītāja apliecības iegūšanai un autovadītāju apmācībai;

• pastiprināt noteikumu ievērošanas kontroli;

• veikt pasākumus ceļu satiksmes
negadījumos cietušo traumu mazinā-
šanai;

• pievērst pastiprinātu uzmanību motociklistiem.

Kas notiks turpmāk?

Tiks intensīvāk strādāts, lai īstenotu ES Ceļu satiksmes drošības rīcības plānu 2011.–2020.gadam. Turklāt Komisijas priekšsēdētāja vietnieks ir paudis apņēmību veikt plašākus pasākumus saistībā ar plāna izpildi dalībvalstīs un saistībā ar mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem, kuri pārvietojas ar motocikliem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!