• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2012. gada 10. aprīļa noteikumi Nr. 263 "Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.05.2012., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/247207

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.294

Kārtība, kādā valsts un pašvaldību iestādes iegādājas un realizē ieročus un speciālos līdzekļus

Vēl šajā numurā

02.05.2012., Nr. 68

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 263

Pieņemts: 10.04.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.263

Rīgā 2012.gada 10.aprīlī (prot. Nr.19 43.§)

Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi

Izdoti saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts
kadastra likuma 22.panta 5.punktu, 60. un 88.pantu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas kārtību Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (turpmāk – Kadastra informācijas sistēma), kas ietver:

1.1. kadastra objekta identifikatora veidošanas principus, piešķiršanas kārtību un klasifikāciju;

1.2. personas identifikatora piešķiršanas vai maiņas kārtību personai, kura ierosina kadastra objekta formēšanu un kurai saskaņā ar normatīvajiem aktiem nav paredzēts piešķirt personas identifikatoru;

1.3. kadastra datu saturu, datu labošanas un uzturēšanas kārtību;

1.4. kadastra kartes veidošanas kārtību, attēlojamo datu saturu, attēlošanas un uzturēšanas kārtību un pieļaujamās nesaistes robežas, izlīdzinot nekustamā īpašuma objekta vai zemes vienības daļas robežu datus;

1.5. nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma reģistrācijas un aktualizācijas kārtību;

1.6. kārtību, kādā dzēš ierakstu par kadastra objektu;

1.7. kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas kritērijus, kārtību un iesniedzamos dokumentus;

1.8. kārtību, kādā nekustamā īpašuma īpašnieks vai, ja tāda nav, tiesiskais valdītājs, vai kadastra subjekts sniedz Kadastra informācijas sistēmas uzturēšanai nepieciešamo informāciju, un šīs informācijas apjomu;

1.9. nekustamā īpašuma lietu un citu kadastra dokumentu glabāšanas kārtību.

2. Kadastra objekta reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju ierosina Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma (turpmāk – Kadastra likums) 24.pantā minētā persona (turpmāk – ierosinātājs), iesniedzot iesniegumu Valsts zemes dienesta teritoriālajā struktūrvienībā un pievienojot normatīvajos aktos noteiktos dokumentus.

3. Ierosinātāja iesniegumu un zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentus kadastra objekta reģistrācijai vai kadastra datu aktualizācijai Kadastra informācijas sistēmā iesniedz un dokumentus ar reģistrācijas vai aktualizācijas apliecinājumu saņem zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificētā persona (turpmāk – mērnieks).

4. Iesniegtajos dokumentos norādītās ziņas kadastra objekta reģistrācijai vai kadastra datu aktualizācijai atbilst šādu valsts informācijas sistēmu datiem:

4.1. nekustamā īpašuma objekta adrese – Valsts adrešu reģistra datiem;

4.2. fiziskās personas vārds, uzvārds un personas kods – Iedzīvotāju reģistra datiem;

4.3. juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese – Uzņēmumu reģistra attiecīgā reģistra datiem, ja persona ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā;

4.4. citas personas (kas nav reģistrēta Uzņēmumu reģistrā) nosaukums, nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs un juridiskā adrese – Nodokļu informācijas sistēmas datiem;

4.5. ziņas par īpašuma tiesībām – Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas datiem.

5. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība pirms kadastra objekta reģistrācijas vai kadastra datu aktualizācijas izvērtē, vai:

5.1. iesniegti dokumenti, kas satur reģistrācijai vai aktualizācijai nepieciešamās ziņas un vai tās nav pretrunīgas;

5.2. iesniegtā ēkas vai inženierbūves datu deklarācija ir aizpildīta atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai un tai ir pievienoti nepieciešamie dokumenti. Ja inženierbūves datu deklarācijā norādītā informācija ir savstarpēji pretrunīga vai deklarācijai nav pievienoti šo noteikumu 29.1.1., 29.1.2. vai 29.1.3.apakšpunktā minētie dokumenti, Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība deklarācijā norādītos datus pārbauda, apsekojot inženierbūvi apvidū;

5.3. dzīvokļa īpašumu kopīpašuma domājamās daļas aprēķinātas atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajiem kritērijiem un to summa veido vienu veselu.

6. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība pirms kadastra objekta reģistrācijas vai kadastra datu aktualizācijas no zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem papildus šo noteikumu 5.1.apakšpunktā minētajam izvērtē, vai:

6.1. kadastrālās uzmērīšanas dati nav pretrunā ar aktuālajiem Kadastra informācijas sistēmas datiem;

6.2. kadastrālajai uzmērīšanai izmantota Valsts zemes dienesta izsniegtā kadastra informācija un Valsts zemes dienesta arhīva dokumentu ziņas.

7. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība 10 darbdienu laikā (izņemot šo noteikumu 8. un 9.punktā minētos gadījumus) pēc iesnieguma un tam pievienoto dokumentu saņemšanas vai pēc būves vai telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas darbu pabeigšanas reģistrē kadastra objektu vai aktualizē kadastra datus, vai pieņem lēmumu par kadastra objekta reģistrācijas vai kadastra datu aktualizācijas atlikšanu vai atteikumu.

8. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība piecu darbdienu laikā aktualizē kadastra datus vai pieņem lēmumu par kadastra datu aktualizācijas atlikšanu vai atteikumu, ja iesniegts dokuments par:

8.1. nekustamā īpašuma lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu;

8.2. nekustamā īpašuma objekta adreses vai nekustamā īpašuma nosaukuma noteikšanu vai maiņu;

8.3. nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu (piesārņojums, ceļu servitūts, kultūras piemineklis, mikroliegums, īpaši aizsargājamā dabas teritorija) noteikšanu, maiņu vai izbeigšanu;

8.4. meža zemes un mežaudzes vērtību vai lēmums par zemes lietošanas veida "mežs" izmaiņām;

8.5. nekustamā īpašuma objekta vai zemes vienības daļas nomu;

8.6. būves pieņemšanu ekspluatācijā;

8.7. būves vai telpu grupas lietošanas veida maiņu;

8.8. būves neesību.

9. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība 15 darbdienu laikā reģistrē kadastra objektu vai aktualizē kadastra datus, vai pieņem lēmumu par kadastra objekta reģistrācijas vai kadastra datu aktualizācijas atlikšanu vai atteikumu, ja pastāv kāds no šādiem nosacījumiem:

9.1. iesniegti zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti par vairāk nekā 10 zemes vienībām vai zemes vienību daļām;

9.2. iesniegtajos zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentos kadastra objektu kopējā platība pārsniedz 200 ha;

9.3. kadastra objekts ir ar sarežģītu konfigurāciju, kur nostiprināto robežpunktu skaits pārsniedz 35;

9.4. pamatojoties uz vietējās pašvaldības vai valsts institūcijas iesniegto dokumentu, ir jāaktualizē dati vairāk nekā par 10 kadastra objektiem.

10. Ja nepieciešams pieprasīt papildu informāciju no valsts vai pašvaldības institūcijām, Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība lēmuma pieņemšanas termiņu par kadastra objekta reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju var pagarināt atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajai kārtībai.

11. Kadastra datus aktualizē piecu darbdienu laikā, ja saņemta informācija no citām valsts un pašvaldību informācijas sistēmām.

2. Kadastra objekta reģistrācija

2.1. Zemes vienības reģistrācija

12. Jaunu zemes vienību Kadastra informācijas sistēmā reģistrē, ja:

12.1. sadala Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu zemes vienību;

12.2. apvieno divas vai vairākas Kadastra informācijas sistēmā reģistrētas zemes vienības.

13. Jauno zemes vienību reģistrē tā nekustamā īpašuma sastāvā, kurā atrodas sadalītā zemes vienība vai apvienotās zemes vienības.

14. Apvienojot zemes vienības, kas katra ietilpst dažādu nekustamo īpašumu sastāvā, apvienoto zemes vienību reģistrē ierosinātāja norādītā nekustamā īpašuma sastāvā.

15. Lai zemes vienību reģistrētu Kadastra informācijas sistēmā, iesniegumam pievieno:

15.1. zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentus;

15.2. vietējās pašvaldības lēmumu par adreses piešķiršanu, ja zemes vienība ir adresācijas objekts;

15.3. valsts institūcijas vai vietējās pašvaldības lēmumu par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa un tam piekrītošās zemes platības noteikšanu;

15.4. šo noteikumu 150.1.apakšpunktā minēto dokumentu par būves neesību, ja būve pieder zemes īpašniekam un zemes kadastrālās uzmērīšanas laikā konstatēts, ka būve apvidū neeksistē.

16. Zemes vienību Kadastra informācijas sistēmā reģistrē šādā kārtībā:

16.1. veic plānotās (projektētās) zemes vienības pirmsreģistrāciju;

16.2. reģistrē ziņas no zemes vienības kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem;

16.3. ievieto telpisko zemes vienības kadastrālās uzmērīšanas vektordatu datni;

16.4. attēlo kadastra kartē zemes vienības robežu un nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma – ceļa servitūta – teritoriju;

16.5. ieraksta vietējās pašvaldības un valsts institūciju sniegtās ziņas;

16.6. uzliek spiedogu uz zemes robežu plāna, apgrūtinājumu plāna, informācijas par apgrūtinājumiem un situācijas plāna;

16.7. zemes robežu plānu, apgrūtinājumu plānu, informāciju par apgrūtinājumiem un situācijas plānu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē kā dokumentu, norādot dokumenta nosaukumu, izdevēju, plāna sagatavošanas datumu un uzmērīto zemes vienības platību;

16.8. aprēķina kadastrālo vērtību;

16.9. pēc ierosinātāja pieprasījuma sagatavo apliecinājumu par nekustamā īpašuma objekta – zemes vienības – reģistrāciju.

17. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība veic zemes vienības pirmsreģistrāciju triju darbdienu laikā pēc šādu dokumentu saņemšanas:

17.1. apstiprinātā zemes ierīcības projekta vai detālplānojuma eksemplāra un vietējās pašvaldības lēmuma par tā apstiprināšanu;

17.2. vietējās pašvaldības lēmuma par zemes vienību apvienošanu.

18. Plānotās (projektētās) zemes vienības pirmsreģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā veic šādā kārtībā:

18.1. piešķir kadastra apzīmējumu;

18.2. reģistrē zemes vienību plānoto (projektēto) platību;

18.3. reģistrē datus par vietējās pašvaldības lēmumu, ar kuru apstiprināts detālplānojums vai zemes ierīcības projekts, vai lēmumu par zemes vienību apvienošanu atbilstoši Zemes ierīcības likuma 8.panta trešajai daļai.

19. Kadastra informācijas sistēmā no zemes vienības kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem reģistrē:

19.1. zemes vienības platību un platības sadalījumu pa zemes lietošanas veidiem;

19.2. šo noteikumu 107.punktā minētās ziņas par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu;

19.3. mērnieka vārdu, uzvārdu, sertifikāta numuru;

19.4. mērniecības datumu – zemes robežu plānā vai situācijas plānā norādīto uzmērīšanas datumu vai apgrūtinājumu plāna sagatavošanas datumu;

19.5.  šo noteikumu 131.1., 131.2., 131.3. un 131.6.apakšpunktā minētos telpiskos zemes vienības kadastrālās uzmērīšanas datus, attēlojot tos kadastra kartē.

20. Kadastra informācijas sistēmā ieraksta šādas vietējās pašvaldības un valsts institūciju sniegtās ziņas:

20.1. zemes vienības adresi, ja tā reģistrēta Valsts adrešu reģistrā;

20.2. nekustamā īpašuma lietošanas mērķi un tam piekritīgo platību zemes vienībā.

2.2. Zemes vienības daļas reģistrācija

21. Zemes vienības daļu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē, ja nodala daļu no zemes vienības, neveidojot jaunu nekustamā īpašuma objektu.

22. Zemes vienības daļu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē, ievērojot šādus nosacījumus:

22.1. sadalot zemes vienību zemes vienības daļās, visu Kadastra informācijas sistēmā reģistrēto zemes vienības daļu platību summa atbilst zemes vienības platībai;

22.2. ja reģistrējamā zemes vienības daļa ir nekustamā īpašuma nodokļa objekts, atlikušo zemes vienības platību reģistrē Kadastra informācijas sistēmā kā zemes vienības daļu.

23. Lai zemes vienības daļu reģistrētu Kadastra informācijas sistēmā:

23.1. iesniegumam pievieno:

23.1.1. grafisko pielikumu – zemes robežu plāna kopiju vai citu grafisko materiālu, kurā attēlota plānotā zemes vienības daļa, vai zemes vienības daļas kadastrālās uzmērīšanas dokumentus;

23.1.2. valsts institūcijas vai vietējās pašvaldības lēmumu par zemes vienības daļas nekustamā īpašuma lietošanas mērķa un tam piekrītošās zemes platības noteikšanu;

23.2. iesniegumā norāda:

23.2.1. nekustamā īpašuma kadastra numuru;

23.2.2. zemes vienības kadastra apzīmējumu, kurā nosaka zemes vienības daļu;

23.2.3. zemes vienības daļas platību.

24. Zemes vienības daļu reģistrē Kadastra informācijas sistēmā šādā kārtībā:

24.1. veic plānotās (projektētās) zemes vienības daļas pirmsreģistrāciju, ja to kadastrāli uzmēra un tā nav reģistrēta Kadastra informācijas sistēmā;

24.2. ieraksta ziņas no ierosinātāja iesnieguma;

24.3. ieraksta ziņas no zemes vienības daļas kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem vai grafiskā pielikuma;

24.4. attēlo kadastra kartē zemes vienības daļas robežu;

24.5. ieraksta vietējās pašvaldības un valsts institūciju sniegtās ziņas;

24.6. ja veikta zemes vienības daļas kadastrālā uzmērīšana:

24.6.1. uzliek spiedogu uz zemes vienības daļas robežu plāna, apgrūtinājumu plāna, informācijas par apgrūtinājumiem un situācijas plāna;

24.6.2. zemes vienības daļas robežu plānu, apgrūtinājumu plānu, informāciju par apgrūtinājumiem un situācijas plānu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē kā dokumentu, norādot dokumenta veidu, izdevējiestādi, plāna sagatavošanas datumu, uzmērīto zemes vienības daļas platību;

24.7. aprēķina kadastrālo vērtību;

24.8. pēc ierosinātāja pieprasījuma sagatavo apliecinājumu par kadastra objekta – zemes vienības daļas – reģistrāciju.

25. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība triju darbdienu laikā pēc tam, kad saņemts mērnieka pieprasījums par plānotās (projektētās) zemes vienības daļas kadastra apzīmējumu, veic zemes vienības daļas pirmsreģistrāciju vai pieņem lēmumu par pirmsreģistrācijas atteikumu.

26. Plānotās (projektētās) zemes vienības daļas pirmsreģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā veic šādā kārtībā:

26.1. piešķir kadastra apzīmējumu;

26.2. reģistrē zemes vienības daļas plānoto (projektēto) platību, ja tā ir norādīta.

27. Atbilstoši ierosinātāja iesniegumam un tam pievienotajam grafiskajam pielikumam vai zemes vienības daļas kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā reģistrē zemes vienības daļas platību un tās sadalījumu pa zemes lietošanas veidiem. Kadastra kartē attēlo šo noteikumu 131.4.apakšpunktā minētos datus atbilstoši grafiskajam pielikumam vai šo noteikumu 131.4. un 131.5.apakšpunktā minētos datus atbilstoši zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem.

2.3. Būves un telpu grupas reģistrācija

28. Būvi Kadastra informācijas sistēmā var reģistrēt kā patstāvīgu kadastra objektu vai iekļaut to nekustamā īpašuma sastāvā.

29. Lai Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu būvi (jaunbūvi) vai telpu grupu:

29.1. iesniedz iesniegumu, kuram pievieno kādu no šādiem dokumentiem:

29.1.1. vienu no likumā "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās" noteiktajiem dokumentiem, kas apliecina būves vai telpu grupas tiesisku iegūšanu;

29.1.2. pašvaldības būvvaldes izdotu dokumentu (piemēram, izziņu, būvatļauju) par jaunbūvi, kurā norādīts būvniecības tiesiskais pamats un jaunbūves raksturojums;

29.1.3. inženierbūves pasi un reģistrācijas apliecību, ja normatīvie akti to paredz. Ja tiek reģistrēta inženierbūve, var pievienot dokumentu par ēkas pieņemšanu ekspluatācijā kopā ar ekspluatācijā pieņemtās ēkas projekta dokumentāciju, kurā norādītā vai attēlotā inženierbūve ir identificējama ar būvi, par kuru ierosināta reģistrācija;

29.2. iesniedz inženierbūves datu deklarāciju (1.pielikums), pievienojot grafisko pielikumu un šo noteikumu 29.1.1., 29.1.2. vai 29.1.3.apakšpunktā minēto dokumentu, ja tas ir ierosinātāja rīcībā.

30. Lai Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu būvi, kurai Kadastra likuma 13.panta otrajā daļā noteiktajā termiņā nav ierosināta reģistrācija, vietējā pašvaldība, ja tā nav kadastra subjekts, var iesniegt:

30.1. ēkas datu deklarāciju (2.pielikums). Ēkas datu deklarācijai pievieno šo noteikumu 29.1.2.apakšpunktā minēto dokumentu, ja tas ir pašvaldības rīcībā, un grafisko pielikumu;

30.2. inženierbūves datu deklarāciju (1.pielikums) par inženierbūvi, kuru saskaņā ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" apliek ar nekustamā īpašuma nodokli.

31. Inženierbūves datu deklarāciju aizpilda šo noteikumu 3.pielikumā minētajā kārtībā. Ēkas datu deklarāciju aizpilda šo noteikumu 4.pielikumā minētajā kārtībā.

32. Pamatojoties uz ēkas vai inženierbūves datu deklarāciju, Kadastra informācijas sistēmā reģistrē:

32.1. datus par būves tiesisko valdītāju, ja ir iesniegti šo noteikumu 29.1.1., 29.1.2. vai 29.1.3.apakšpunktā minētie dokumenti;

32.2. datus par būves lietotāju, ja nav iesniegti šo noteikumu 29.1.1., 29.1.2. vai 29.1.3.apakšpunktā minētie dokumenti;

32.3. deklarācijā norādīto informāciju par būvi;

32.4. būves fiziskā nolietojuma procentu:

32.4.1. inženierbūvei – atbilstoši inženierbūves datu deklarācijā norādītajai informācijai aprēķināto procentu;

32.4.2. ēkai – 0;

32.5. vienu telpu grupu ar vienu telpu katrā stāvā, kur telpas platība aprēķināta, ēkas kopējo platību izdalot ar stāvu skaitu.

33. Būvi un tajā esošās telpu grupas Kadastra informācijas sistēmā reģistrē vienlaikus. Telpu grupu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē arī tad, ja sadalīta Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta telpu grupa vai izveidota jauna telpu grupa. Katrā ēkā reģistrē vismaz vienu telpu grupu un katrā telpu grupā reģistrē vismaz vienu telpu.

34. Telpu grupa uzskatāma par atsevišķu nekustamā īpašuma objektu, ja dzīvojamo māju, kurā atrodas telpu grupa, sadala dzīvokļa īpašumos.

35. Būvi Kadastra informācijas sistēmā reģistrē šādā kārtībā:

35.1. veic būves pirmsreģistrāciju;

35.2. reģistrē kadastrālās uzmērīšanas ziņas;

35.3. ievieto telpisko būves kadastrālās uzmērīšanas vektordatu datni un būves attēlus, izņemot šo noteikumu 29.2.apakšpunktā un 30.punktā noteiktajos gadījumos;

35.4. ieraksta vietējās pašvaldības un valsts institūciju sniegtās ziņas;

35.5. kadastra kartē attēlo būves ārējo kontūru un izvietojumu zemes vienībā;

35.6. ieraksta ziņas no iesniegtajiem dokumentiem;

35.7. aprēķina kadastrālo vērtību;

35.8. ja ierosinātājs pieprasījis, sagatavo apliecinājumu par nekustamā īpašuma objekta – būves – reģistrāciju.

36. Būves pirmsreģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā veic, pamatojoties uz kadastrālā uzmērītāja iesniegto informāciju, ja viņš zemes vai būves kadastrālajā uzmērīšanā konstatējis Kadastra informācijas sistēmā nereģistrētu būvi.

37. Būves pirmsreģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā veic šādā kārtībā:

37.1. piešķir kadastra apzīmējumu;

37.2. kadastra kartē attēlo būves atrašanās vietu zemes vienībā, ja būve konstatēta, veicot būves kadastrālo uzmērīšanu;

37.3. ieraksta apbūves laukumu un virszemes stāvu skaitu atbilstoši uzmērītāja iesniegtajai informācijai.

38. Telpu grupai kadastra apzīmējumu piešķir, reģistrējot būves kadastrālās uzmērīšanas datus atbilstoši šo noteikumu 5.pielikumam, ja būvē ir telpu grupa vai Kadastra informācijas sistēmā reģistrētā būvē ir uzmērīta jauna telpu grupa.

39. Atbilstoši būves kadastrālajā uzmērīšanā iegūtajām ziņām Kadastra informācijas sistēmā reģistrē būves un telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas datus atbilstoši šo noteikumu 5.pielikumam.

40. Ēkai, kura nav pieņemta ekspluatācijā, Kadastra informācijas sistēmā reģistrē pazīmi "jaunbūve".

41. Kadastra informācijas sistēmā norāda informāciju par funkcionāli saistītām ēkām, pamatojoties uz ierosinātāja sniegto informāciju.

42. Atbilstoši būves kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem kadastra kartē attēlo šo noteikumu 131.3.apakšpunktā minētos telpiskos kadastrālās uzmērīšanas datus.

43. Ja būvju kadastrālo uzmērīšanu normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos nav iespējams pabeigt un pēc apsekošanas apvidū ir konstatēta tās atrašanās vieta, Kadastra informācijas sistēmā saglabā ierakstu par pirmsreģistrēto būvi.

44. Ja būve neietilpst Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta nekustamā īpašuma sastāvā, atbilstoši būves īpašnieka vai tiesiskā valdītāja iesniegtajiem būves tiesisku iegūšanu apliecinošajiem dokumentiem ieraksta šādas ziņas par būves īpašnieku vai, ja tāda nav, tiesisko valdītāju:

44.1. vārdu, uzvārdu, personas kodu (fiziskai personai) vai nosaukumu, reģistrācijas numuru (juridiskai personai);

44.2. piederošās būves domājamās daļas.

45. Atbilstoši Valsts adrešu reģistra ziņām Kadastra informācijas sistēmā ieraksta būves vai telpu grupas adresi.

2.4. Nekustamā īpašuma reģistrācija

46. Nekustamo īpašumu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē, ja:

46.1. no Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta nekustamā īpašuma atdala vienu vai vairākus nekustamā īpašuma objektus;

46.2. apvieno vienu vai vairākus Kadastra informācijas sistēmā reģistrētus nekustamos īpašumus;

46.3. nekustamo īpašumu veido no nekustamā īpašuma objektiem, kuri neietilpst Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta nekustamā īpašuma sastāvā;

46.4. dzīvokļa īpašumu īpašnieks apvieno vienā nekustamajā īpašumā visus vienā dzīvojamā mājā esošos dzīvokļa īpašumus.

47. Lai nekustamo īpašumu reģistrētu Kadastra informācijas sistēmā, ierosinātājs iesniegumam pievieno vietējās pašvaldības lēmumu par nekustamā īpašuma nosaukumu, ja tāds piešķirts.

48. Ja nekustamo īpašumu veido no nekustamā īpašuma objekta, kas neietilpst nekustamā īpašuma sastāvā, iesniegumā par nekustamā īpašuma reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā norāda:

48.1. nekustamā īpašuma sastāvā iekļaujamā nekustamā īpašuma objekta kadastra apzīmējumu;

48.2. īpašnieka vai, ja tāda nav, tiesiskā valdītāja vārdu, uzvārdu un personas kodu (fiziskām personām) vai nosaukumu un reģistrācijas numuru (juridiskām personām).

49. Ja nekustamo īpašumu veido no būves, kas ir patstāvīgs nekustamā īpašuma objekts, iesniegumam pievieno vienu no šādiem dokumentiem:

49.1. zemes nomas līgumu, kas noslēgts uz laiku, ne mazāku par 10 gadiem, un kurā ir paredzētas tiesības celt uz iznomātās zemes būves kā patstāvīgus īpašuma objektus;

49.2. dokumentu, kas atļauj veidot patstāvīgu būvju īpašumu atbilstoši likumam "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību";

49.3. dokumentu, kas apliecina, ka būve ir uzbūvēta un nonākusi īpašumā līdz 1993.gada 5.aprīlim atbilstoši likumam "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās".

50. Ja nekustamo īpašumu veido, sadalot zemesgrāmatā ierakstītu nekustamo īpašumu, iesniegumā par nekustamā īpašuma reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā norāda:

50.1. Kadastra informācijas sistēmā reģistrētā nekustamā īpašuma kadastra numuru, zemesgrāmatas nodalījuma numuru un īpašnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu (fiziskām personām) vai nosaukumu un reģistrācijas numuru (juridiskām personām);

50.2. nekustamā īpašuma sastāvā iekļaujamā nekustamā īpašuma objekta kadastra apzīmējumu.

51. Nekustamo īpašumu reģistrē Kadastra informācijas sistēmā šādā kārtībā:

51.1. piešķir kadastra numuru;

51.2. ieraksta nekustamā īpašuma kadastra subjektu un tam piederošo domājamo daļu no nekustamā īpašuma;

51.3. piesaista iesniegumā norādītos nekustamā īpašuma objektus;

51.4. ieraksta ziņas no iesniegtajiem dokumentiem;

51.5. aprēķina nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību un novērtējumu kadastrā;

51.6. pēc ierosinātāja pieprasījuma sagatavo apliecinājumu par nekustamā īpašuma reģistrāciju.

52. Reģistrējot nekustamo īpašumu Kadastra informācijas sistēmā atbilstoši šo noteikumu 46.1. un 46.2.apakšpunktam, par kadastra subjektu ieraksta sadalāmā īpašuma vai apvienojamo īpašumu īpašnieku, kā arī ieraksta tam piederošo nekustamā īpašuma domājamo daļu un īpašuma zemesgrāmatas nodalījuma numuru.

53. Reģistrējot nekustamo īpašumu Kadastra informācijas sistēmā atbilstoši šo noteikumu 46.3.apakšpunktam, par nekustamā īpašuma kadastra subjektu ieraksta tiesisko valdītāju vai īpašnieku, kā arī ieraksta tam piederošo nekustamā īpašuma domājamo daļu.

54. Nekustamam īpašumam Kadastra informācijas sistēmā var reģistrēt vairākas personas ar atšķirīgiem īpašuma tiesību statusiem.

2.5. Dzīvokļa īpašuma reģistrācija

55. Dzīvokļa īpašumu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē, ja:

55.1. sadala Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu dzīvojamo māju vai vienu dzīvokļa īpašumu vairākos dzīvokļa īpašumos;

55.2. rekonstruējot vai renovējot koplietošanas telpas, tās pārveido par dzīvokļa īpašumu atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumam;

55.3. rekonstrukcijā tiek mainīts dzīvojamās mājas apjoms un izbūvēta jauna telpu grupa, kuru izveido kā dzīvokļa īpašumu.

56. Dzīvokļa īpašuma sastāvā reģistrē kadastrāli uzmērītu un Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu telpu grupu.

57. Katra dzīvokļa īpašuma sastāvā iekļauj nekustamā īpašuma objektu – telpu grupu un atsevišķas būves (kas ietilpst viena dzīvokļa īpašuma sastāvā).

58. Sadalot dzīvojamo māju dzīvokļa īpašumos, kopīpašuma domājamo daļu summa veido vienu veselu.

59. Šo noteikumu 55.punktā minētajos gadījumos pēc viena kopīpašnieka pieprasījuma Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā aprēķina dzīvokļa īpašuma kopīpašuma domājamo daļu un izsniedz pieprasītājam.

60. Iesniegumā par dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos un dzīvokļa īpašumu reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā norāda:

60.1. tā nekustamā īpašuma kadastra numuru, kura sastāvā ir dzīvojamā māja;

60.2. dzīvokļa īpašumos sadalāmās dzīvojamās mājas kadastra apzīmējumu, ja tāds piešķirts, un zemes vienības kadastra apzīmējumu;

60.3. ar dzīvokļa īpašumiem funkcionāli saistītas būves kadastra apzīmējumu, ja tāds piešķirts;

60.4. informāciju par dzīvokļa īpašumu sastāvu un kopīpašuma domājamām daļām.

61. Iesniegumā par dzīvokļa īpašuma sadalīšanu vairākos dzīvokļa īpašumos un dzīvokļa īpašumu reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā norāda:

61.1. Kadastra informācijas sistēmā reģistrētā dzīvokļa īpašuma kadastra numuru;

61.2. sadalāmā dzīvokļa īpašuma telpu grupu kadastra apzīmējumus;

61.3. dzīvokļa īpašuma sastāvā reģistrējamās telpu grupas kadastra apzīmējumu;

61.4. informāciju par dzīvokļa īpašumu sastāvu un kopīpašuma domājamām daļām.

62. Dzīvokļa īpašumu reģistrē Kadastra informācijas sistēmā šādā kārtībā:

62.1. piešķir kadastra numuru;

62.2. ieraksta dzīvokļa īpašuma kadastra subjektu un tam piederošo domājamo daļu no nekustamā īpašuma;

62.3. piesaista dzīvokļa īpašuma kopīpašuma objektus;

62.4. piesaista dzīvokļa īpašuma atsevišķo objektu – telpu grupu;

62.5. norāda dzīvokļa īpašuma kopīpašuma domājamo daļu;

62.6. ieraksta sadalāmā īpašuma zemesgrāmatas nodalījuma (folijas) numuru;

62.7. aprēķina dzīvokļa īpašuma kadastrālo vērtību;

62.8. pēc ierosinātāja pieprasījuma sagatavo apliecinājumu par dzīvokļa īpašuma reģistrāciju.

63. Reģistrējot dzīvokļa īpašumu Kadastra informācijas sistēmā, par kadastra subjektu ieraksta sadalāmā īpašuma īpašnieku.

64. Privatizācijas procesā iegūtos dzīvokļa īpašumus reģistrē Kadastra informācijas sistēmā, pamatojoties uz personas iesniegtajiem dokumentiem vai privatizāciju veicošās institūcijas iesniegtajām ziņām. Par dzīvokļa īpašuma kadastra subjektu ieraksta tiesisko valdītāju, kurš dzīvokļa īpašumu ieguvis īpašumā, kā arī ieraksta tam piederošo dzīvokļa īpašuma domājamo daļu.

3. Kadastra datu aktualizācija

3.1. Kadastra datu aktualizācijas vispārīgie jautājumi

65. Kadastra datus aktualizē, ja mainīts nekustamā īpašuma sastāvs, kadastra objektu raksturojošie dati vai personas dati.

66. Kadastra datu aktualizācija Kadastra informācijas sistēmā ietver šādas darbības:

66.1. ziņu reģistrēšanu no iesniegtajiem dokumentiem;

66.2. ziņu ierakstīšanu no valsts un pašvaldību informācijas sistēmām, nepieprasot izmaiņas apliecinošo dokumentu;

66.3. telpisko kadastrālās uzmērīšanas vektordatu datnes ievietošanu Kadastra informācijas sistēmā un kadastra kartes aktualizēšanu, ja iesniegti kadastrālās uzmērīšanas dokumenti;

66.4. kadastrālās vērtības un nekustamā īpašuma novērtējuma aktualizāciju;

66.5. pēc ierosinātāja pieprasījuma – apliecinājuma sagatavošanu par kadastra datu aktualizāciju.

67. Ja saņemtas ziņas no vietējās pašvaldības vai valsts institūcijas, Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība Kadastra informācijas sistēmā aktualizē kadastra datus, neinformējot kadastra subjektu.

68. Pēc informācijas izsniegšanas zemes kadastrālajai uzmērīšanai Kadastra informācijas sistēmā norāda:

68.1. mērnieka vārdu, uzvārdu vai komersanta nosaukumu (firmu), kam izsniegta informācija;

68.2. informācijas izsniegšanas datumu.

69. Pēc kadastra objekta reģistrācijas vai kadastra datu aktualizācijas Kadastra informācijas sistēmā no zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem dzēš šo noteikumu 68.punktā minēto informāciju.

3.2. Zemes vienības datu aktualizācija

70. Kadastra datus par zemes vienību aktualizē, ja Kadastra informācijas sistēmā reģistrētā zemes vienība kadastrāli uzmērīta vai mainījušies to raksturojošie dati.

71. Kadastra datus par zemes vienību Kadastra informācijas sistēmā aktualizē, pamatojoties uz:

71.1. zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem;

71.2. vietējās pašvaldības lēmumu par adreses piešķiršanu vai maiņu, ja tā ir reģistrēta Valsts adrešu reģistrā;

71.3. vietējās pašvaldības vai valsts institūcijas lēmumu par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu;

71.4. Valsts meža dienesta lēmumu par zemes lietošanas veida "mežs" platību un citu zemes lietošanas veidu izmaiņām zemes vienībā;

71.5. dokumentu, kas nosaka vai izbeidz nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu.

72. Atbilstoši zemes vienības kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā aktualizē:

72.1. zemes vienības platību un tās sadalījumu pa zemes lietošanas veidiem;

72.2. informāciju par nekustama īpašuma objekta apgrūtinājumiem;

72.3. kadastra kartē – šo noteikumu 131.1.apakšpunktā minētos zemes vienības vektordatus;

72.4. būves izvietojumu zemes vienībā;

72.5. mērnieka vārdu, uzvārdu, sertifikāta numuru;

72.6. mērniecības datumu – norāda zemes robežu plānā vai situācijas plānā norādīto uzmērīšanas datumu vai apgrūtinājumu plāna sagatavošanas datumu;

72.7. zemes robežu plānu, apgrūtinājumu plānu, informāciju par apgrūtinājumiem un situācijas plānu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē kā dokumentu, norādot dokumenta nosaukumu, izdevēju, plāna sagatavošanas datumu un uzmērīto zemes vienības platību.

73. Divu vai vairāku blakus esošu zemes vienību kadastra datus aktualizē vienlaikus, ja pārkārto zemes vienību robežu, daļu no zemes vienības pievienojot blakus esošai zemes vienībai, bet nenosakot to par jaunu zemes vienību, un ja ir iesniegti zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti par visām zemes vienībām.

74. Kadastra informācijas sistēmā aktualizē zemes vienības datus atbilstoši šādu valsts informācijas sistēmu datiem:

74.1. atbilstoši Meža valsts reģistra datiem, ja tajā reģistrētā zemes lietošanas veida "mežs" platība atšķiras no Kadastra informācijas sistēmā reģistrētās ne vairāk kā par 5 %:

74.1.1. mežaudzes vērtību latos;

74.1.2. zemes vienības meža platību;

74.1.3. zemes vienības meža zemes ballhektāru summu;

74.1.4. mežaudzēm, kurās valdošās koku sugas koku vecums kārtējā taksācijas gadā nepārsniedz 40 gadu skuju kokiem un cietajiem lapu kokiem, 20 gadu – mīkstajiem lapu kokiem (izņemot baltalksni) un 10 gadu – baltalksnim:

74.1.4.1. platību (ha);

74.1.4.2. platības ballhektāru summu;

74.1.4.3. platības ballhektāru summas samazinājumu;

74.1.5. ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamo meža zemes platību;

74.1.6. ar nodokli apliekamās meža zemes platības ballhektāru summas samazinājumu;

74.2. atbilstoši Valsts adrešu reģistra datiem – zemes vienības adresi.

75. Atbilstoši vietējās pašvaldības vai valsts institūciju sniegtajām ziņām Kadastra informācijas sistēmā aktualizē šādus datus:

75.1. zemes vienības adresi, ja tā reģistrēta Valsts adrešu reģistrā;

75.2. nekustamā īpašuma lietošanas mērķi un tam piekritīgo platību zemes vienībā;

75.3. atzīmi par zemes vienības piekritību valstij vai pašvaldībai;

75.4. atzīmi par zemes vienības atbilstību starpgabala statusam;

75.5. atzīmi par zemes vienības iekļaušanu rezerves zemes fondā;

75.6. atzīmi par zemes vienības atbilstību publisko ūdeņu statusam;

75.7. atzīmi, ka zeme ir paredzēta zemes reformas pabeigšanai.

76. Ierosinātājs ir tiesīgs iesniegt Valsts zemes dienesta teritoriālajā struktūrvienībā dokumentu, kas satur šo noteikumu 71.4., 75.1. un 75.2.apakšpunktā minētās ziņas, pirms ziņu saņemšanas no vietējās pašvaldības vai valsts institūcijas.

77. Ja normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Valsts zemes dienesta teritoriālās struktūrvienības zemes robežu strīdu komisija ir uzsākusi zemes robežu strīda izskatīšanu pēc būtības, Kadastra informācijas sistēmā visām strīdā iesaistītajām zemes vienībām reģistrē zemes robežu strīda atzīmi.

78. Ja Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta zemes robežu strīda atzīme, Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība aktualizē kadastra datus Kadastra informācijas sistēmā no zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem tikai tajā gadījumā, ja zemes kadastrālā uzmērīšana veikta atbilstoši zemes robežu strīda galīgajam noregulējumam.

79. Zemes robežu strīda atzīmi Kadastra informācijas sistēmā dzēš normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

3.3. Zemes vienības daļas datu aktualizācija

80. Kadastra datus par zemes vienības daļu aktualizē, ja zemes vienības daļa, kas Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta, pamatojoties uz zemes robežu plāna kopiju vai citu grafisko materiālu, kurā attēlota zemes vienības daļas robeža, ir kadastrāli uzmērīta vai arī zemes vienības daļai mainīts nekustamā īpašuma lietošanas mērķis. Ja zemes vienībai, kurā noteikta zemes vienības daļa, mainīts nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, nekustamā īpašuma lietošanas mērķi maina arī zemes vienības daļai.

81. Ierosinot zemes vienības daļas datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā, ierosinātājs iesniegumam pievieno izmaiņas apliecinošu dokumentu – zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentus vai lēmumu par nekustamā īpašuma lietošanas mērķa maiņu.

82. Atbilstoši zemes vienības daļas kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā aktualizē:

82.1. zemes vienības daļas platību un tās sadalījumu pa zemes lietošanas veidiem;

82.2. informāciju par nekustama īpašuma objekta apgrūtinājumiem;

82.3. kadastra kartē – šo noteikumu 131.4.apakšpunktā minētos zemes vienības daļas vektordatus;

82.4. mērnieka vārdu, uzvārdu, sertifikāta numuru;

82.5. mērniecības datumu – norāda zemes vienības daļas zemes robežu plānā vai situācijas plānā norādīto uzmērīšanas datumu vai apgrūtinājumu plāna sagatavošanas datumu;

82.6. zemes vienības daļas robežu plānu, apgrūtinājumu plānu, informāciju par apgrūtinājumiem un situācijas plānu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē kā dokumentu, norādot dokumenta nosaukumu, izdevēju, plāna sagatavošanas datumu un uzmērīto zemes vienības daļas platību.

83. Kadastra informācijas sistēmā ievieto zemes vienības daļas kadastrālās uzmērīšanas vektordatu datni.

84. Atbilstoši vietējās pašvaldības vai Kadastra likuma 9.panta pirmās daļas 2.punktā minēto institūciju iesniegtajiem dokumentiem aktualizē zemes vienības daļas nekustamā īpašuma lietošanas mērķi un tam piekritīgo platību zemes vienības daļā.

3.4. Būves un telpu grupas datu aktualizācija

85. Kadastra datus par būvi vai telpu grupu aktualizē, ja:

85.1. notikušas izmaiņas būvi vai telpu grupu raksturojošos datos (rādītājos);

85.2. notikušas izmaiņas būves nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumā;

85.3. noteikta vai mainīta būves vai telpu grupas adrese;

85.4. iesniegti būves tiesisku iegūšanu apliecinoši dokumenti par būvi, kas neietilpst Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta nekustamā īpašuma sastāvā;

85.5. iesniegts dokuments par būves pieņemšanu ekspluatācijā.

86. Šo noteikumu 85.4.apakšpunktā minētajā gadījumā ierosinot būves datu aktualizāciju, ierosinātājs iesniegumam pievieno šo noteikumu 29.1.1., 29.1.2. vai 29.1.3.apakšpunktā minētos dokumentus.

87. Kadastra datus par būvi vai telpu grupu Kadastra informācijas sistēmā aktualizē, pamatojoties uz:

87.1. būves kadastrālajā uzmērīšanā iegūtajām ziņām;

87.2. normatīvajos aktos par būvju kadastrālo uzmērīšanu noteiktajiem dokumentiem;

87.3. inženierbūves datu deklarāciju:

87.3.1. par inženierbūvi, kurai Kadastra informācijas sistēmā nav reģistrēti attiecīgie apjoma rādītāji, kas nepieciešami būves kadastrālās vērtības aprēķinam;

87.3.2. ja pašvaldība, kas nav kadastra subjekts, iesniedz precizējošu deklarāciju par inženierbūvi, kura reģistrēta uz deklarācijas pamata;

87.4. vietējās pašvaldības lēmumu par adreses piešķiršanu vai maiņu, ja būve ir adresācijas objekts un adrese ir reģistrēta Valsts adrešu reģistrā.

88. Kadastra informācijas sistēmā aktualizē būves vai telpu grupas datus atbilstoši šādām valsts informācijas sistēmām:

88.1. Valsts adrešu reģistram – adresi, ja noteikta jauna vai mainīta esošā adrese;

88.2. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas reģistram – nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu, ja būvei noteikts valsts vai vietējās nozīmes kultūras pieminekļa statuss.

89. Kadastra informācijas sistēmā reģistrētai ēkai dzēš pazīmi "jaunbūve", ja Valsts zemes dienesta teritoriālajā struktūrvienībā iesniegts dokuments par būves pieņemšanu ekspluatācijā.

90. Kadastra informācijas sistēmā aktualizē informāciju par funkcionāli saistītām ēkām, ja saņemta informācija no ierosinātāja vai vietējās pašvaldības.

91. Atbilstoši zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem vai būves kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem kadastra kartē aktualizē šo noteikumu 131.3.apakšpunktā minētos būves vektordatus.

92. Kadastra informācijas sistēmā aktualizē ēkas raksturojošos rādītājus par labiekārtojumu un telpu nosaukumiem atbilstoši:

92.1. kadastra subjekta iesniegumam, kuram pievienots normatīvajos aktos par būvju kadastrālo uzmērīšanu noteiktais dokuments;

92.2. būvniecību pārraugošās pašvaldības institūcijas tiešsaistes datu apmaiņas ietvaros vai citā veidā sniegtajām ziņām.

3.5. Nekustamā īpašuma un dzīvokļa īpašuma datu aktualizācija

93. Nekustamā īpašuma un dzīvokļa īpašuma datus aktualizē, ja:

93.1. mainījies kadastra subjekts vai kadastra subjektam piederošā domājamā daļa;

93.2. mainījušies kadastra subjekta personas dati;

93.3. noteikts vai mainīts nekustamā īpašuma nosaukums;

93.4. nekustamais īpašums nodots lietošanā;

93.5. iznomāts nekustamais īpašums vai tā daļa;

93.6. nekustamais īpašums ierakstīts zemesgrāmatā;

93.7. grozīts Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta nekustamā īpašuma sastāvs.

94. Atbilstoši ierosinātāja iesniegtajiem dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā aktualizē datus par lietojumā nodoto vai iznomāto valsts institūcijas vai vietējās pašvaldības nekustamo īpašumu vai tā daļu un lietotāju vai nomnieku.

95. Ierosinot ziņu reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā par iznomātu nekustamā īpašuma objektu, kadastra subjekts (izņemot valsts institūciju un vietējo pašvaldību) iesniegumam pievieno nomas līguma kopiju, uzrādot oriģinālu. Ja iznomā Kadastra informācijas sistēmā nereģistrētu zemes vienības daļu, iesniegumam pievieno nepieciešamos dokumentus zemes vienības daļas reģistrēšanai Kadastra informācijas sistēmā.

96. Vietējā pašvaldība, valsts institūcija un valsts kapitālsabiedrība, kas iznomā vai nodod lietojumā valstij vai pašvaldībai piederošus nekustamā īpašuma objektus vai zemes vienības daļas, par iznomātu vai lietojumā nodotu valsts vai vietējās pašvaldības nekustamā īpašuma objektu vai zemes vienības daļu:

96.1. sniedz šādas ziņas:

96.1.1. datumu, kad noslēgts līgums par valsts vai vietējās pašvaldības nekustamā īpašuma objekta vai zemes vienības daļas nomu, līguma numuru un termiņu;

96.1.2. tā nekustamā īpašuma kadastra numuru, kura sastāvā ir iznomātā zemes vienība, zemes vienības daļa vai būve;

96.1.3. iznomātās zemes vienības, zemes vienības daļas vai būves kadastra apzīmējumu;

96.1.4. nomnieka vārdu, uzvārdu un personas kodu (fiziskai personai) vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru (juridiskai personai);

96.1.5. lēmumu par valsts vai pašvaldības nekustamā īpašuma objekta nodošanu lietošanā (lēmuma numuru un datumu), ja nav nomas līguma;

96.1.6. tā nekustamā īpašuma kadastra numuru, kura sastāvā ir lietošanā nodotā zemes vienība vai būve;

96.1.7. lietošanā nodotās zemes vienības vai būves kadastra apzīmējumu;

96.1.8. lietotāja vārdu, uzvārdu un personas kodu (fiziskai personai) vai nosaukumu (firmu) un reģistrācijas numuru (juridiskai personai);

96.2. iesniedz zemes vienības robežu plāna kopiju vai citu grafisko pielikumu, kurā attēlota iznomātā zemes vienības daļa, ja iznomā neuzmērītu zemes vienības daļu.

97. Informāciju par iznomāto vai lietojumā nodoto nekustamo īpašumu vai tā daļu un par nomnieku vai lietotāju dzēš, pamatojoties uz ierosinātāja iesniegumu.

98. Ja Kadastra informācijas sistēmā dzēsts iznomātais kadastra objekts, Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība ierakstītās ziņas par nomu dzēš bez ierosinātāja iesnieguma.

99. Atbilstoši ierosinātāja iesniegumam un tam pievienotajiem dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā aktualizē šādus nekustamā īpašuma un dzīvokļa īpašuma datus:

99.1. ziņas par kadastra subjektu un tam piederošo domājamo daļu;

99.2. nekustamā īpašuma vai dzīvokļa īpašuma sastāvu.

100. Kadastra informācijas sistēmā aktualizē nekustamā īpašuma un dzīvokļa īpašuma datus atbilstoši šādu valsts informācijas sistēmu datiem:

100.1. atbilstoši Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas datiem – nekustamā īpašuma nodalījuma numuru un īpašnieku;

100.2. atbilstoši Iedzīvotāju reģistra datiem – kadastra subjekta vārdu, uzvārdu, personas kodu un deklarētās dzīvesvietas adresi vai, ja tādas nav, reģistrētās dzīvesvietas adresi, vai, ja tādas nav, personas norādīto adresi (fiziskām personām);

100.3. atbilstoši Uzņēmumu reģistra attiecīgā reģistra vai Nodokļu informācijas sistēmas datiem – kadastra subjekta nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi (juridiskām personām).

101. Atbilstoši ierosinātāja iesniegtajiem vietējās pašvaldības dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā aktualizē nekustamā īpašuma nosaukumu.

102. Visu dzīvojamā mājā reģistrēto dzīvokļa īpašumu kopīpašuma domājamo daļu Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība pārrēķina un Kadastra informācijas sistēmā aktualizē, ja ir mainījusies kopīpašumā esošā objekta platība un saņemts ierosinātāja – visu kopīpašnieku – iesniegums par kopīpašuma domājamo daļu pārrēķinu un datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā. Kopīpašuma domājamo daļu summa veido vienu veselu.

103. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība Kadastra informācijas sistēmā aktualizē attiecīgo dzīvokļa īpašumu kopīpašuma domājamo daļu, pamatojoties uz pašvaldības privatizācijas komisijas lēmuma vai akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" dokumenta pamata, ja konstatētas neprecizitātes privatizācijas procesā.

104. Ja apvieno Kadastra informācijas sistēmā reģistrētus dzīvokļa īpašumus vienā, tiem piekrītošās kopīpašuma domājamās daļas saskaita.

4. Nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma reģistrācija un aktualizācija

105. Kadastra informācijas sistēmā saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto apgrūtinājumu klasifikāciju reģistrē nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu – zemes vienības teritoriju vai būvi, kurā saskaņā ar normatīvo aktu, līgumu vai tiesas nolēmumu ir noteikts lietošanas tiesību aprobežojums vai saimnieciskās darbības ierobežojums.

106. Kadastra informācijas sistēmā nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumus reģistrē atbilstoši zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem, dokumentiem par ceļa servitūta un nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma nodibināšanu vai atbilstoši Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmai.

107. Atbilstoši zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā par apvidū uzmērītu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu reģistrē šādas ziņas:

107.1. kārtas numurs zemes vienībā;

107.2. nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu klasifikācijas kods un apraksts;

107.3. konkrētā nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma apraksts un apgrūtinājumu izraisošā objekta nosaukums;

107.4. konkrētā nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma teritorijas platība un tās mērvienība;

107.5. telpiskie nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma dati – ceļa servitūta teritorijas robeža (kontūra);

107.6. nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma noteikšanas datums.

108. Papildus zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā reģistrē nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu, ja:

108.1. ierosinātājs iesniedz dokumentu par ceļa servitūta nodibināšanu un tā grafisko pielikumu (tai skaitā zemes robežu plānu), kurā iezīmēta ceļa servitūta atrašanās vieta;

108.2. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sniedz ziņas par būves kultūras pieminekļa statusu;

108.3. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sniedz ziņas par kultūras pieminekļa statusu zemei (norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu un aizņemto platību);

108.4. Valsts vides dienesta attiecīgā reģionālā vides pārvalde sniedz ziņas par zemes vienības atrašanos piesārņotā teritorijā (norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu un aizņemto platību);

108.5. atbildīgā institūcija iesniedz lēmumu par mikrolieguma izveidošanu (norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu un mikrolieguma platību);

108.6. Dabas aizsardzības pārvalde sniedz ziņas par zemes vienības atrašanos īpaši aizsargājamā dabas teritorijā un tās funkcionālajās zonās, ja tādas izveidotas (norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu un aizņemto platību).

109. Nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumus no Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmas, kurā uztur aizsargjoslas, īpaši aizsargājamās dabas teritorijas un citus objektus, kas izraisa nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumus, tai skaitā apgrūtinājumus, kas attēloti pašvaldības teritorijas plānojumā, Valsts zemes dienests nosaka digitāli, savietojot apgrūtināto teritoriju robežu karti ar Kadastra informācijas sistēmas datiem. Kadastra informācijas sistēmā reģistrē:

109.1. nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu klasifikācijas kodu un aprakstu;

109.2. zemes vienības nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma teritorijas platību un tās mērvienību;

109.3. nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma robežu (kontūru).

110. Nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumus aktualizē, ja:

110.1. ierosinātājs iesniedz zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentus vai dokumentus par ceļa servitūta nodibināšanu;

110.2. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sniedz ziņas par būves kultūras pieminekļa statusu;

110.3. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sniedz ziņas par kultūras pieminekļa statusu zemei (norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu un aizņemto platību);

110.4. Valsts vides dienesta attiecīgā reģionālā vides pārvalde sniedz ziņas par zemes vienības atrašanos piesārņotā teritorijā (norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu un aizņemto platību);

110.5. atbildīgā institūcija iesniedz lēmumu par mikrolieguma izveidošanu (norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu un mikrolieguma platību);

110.6. Dabas aizsardzības pārvalde sniedz ziņas par zemes vienības atrašanos īpaši aizsargājamā dabas teritorijā un tās funkcionālajās zonās, ja tādas izveidotas (norāda zemes vienības kadastra apzīmējumu un aizņemto platību);

110.7. saņemti dati no Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmas.

111. Ierakstu par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu – ceļa servitūtu – Kadastra informācijas sistēmā dzēš vienā no šādiem gadījumiem:

111.1. iesniegts dokuments par ceļa servitūta izbeigšanu saskaņā ar Civillikuma 1237.pantu;

111.2. iesniegts spēkā esošs tiesas nolēmums par ceļa servitūta atcelšanu vai tā neesību;

111.3. iesniegts apgrūtinājumu plāns, kas nesatur ziņas par iepriekš Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu, un zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti satur dokumentu par ceļa servitūta izbeigšanu.

112. Nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumus, izņemot šo noteikumu 111.punktā minēto, Kadastra informācijas sistēmā dzēš vienā no šādiem gadījumiem:

112.1. iesniegts apgrūtinājumu plāns vai mērnieka sagatavotā informācija par apgrūtinājumiem, kas vairs nesatur ziņas par iepriekš Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu;

112.2. iesniegts valsts vai pašvaldības institūcijas dokuments par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma dzēšanu, ja tas Kadastra informācijas sistēmā ir reģistrēts uz attiecīgās valsts vai pašvaldības institūcijas dokumenta pamata un attiecīgā valsts vai pašvaldības institūcija izsniedz dokumentu par apgrūtinājuma dzēšanu;

112.3. Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmā dzēsts ieraksts par iepriekš Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu;

112.4. zemes vienībai ir noteikts nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājums – citai personai piederoša būve, ko dzēš no Kadastra informācijas sistēmas, pamatojoties uz būvvaldes izdotu dokumentu, kas apliecina būves neesību apvidū, vai būves kadastrālajā uzmērīšanā sagatavoto informāciju par ēkas neesību;

112.5. zemes vienībai ir noteikts nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājums – citai personai piederoša būve, ko iegūst īpašumā vai tiesiskā valdījumā zemes vienības īpašnieks, kurš iesniedzis iesniegumu par apgrūtinājuma dzēšanu;

112.6. bez ierosinātāja iesnieguma – ja zemes vienībai ir noteikts nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājums – citai personai piederoša būve – un ir identificējams, ka visas būves iegūst īpašumā vai tiesiskā valdījumā zemes vienības īpašnieks.

113. Ja nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājums ir ierakstīts zemesgrāmatā kā lietu tiesība, papildus iesniedz tās personas piekrišanu, kurai par labu nodibināta lietu tiesība, vai spēkā esošu tiesas nolēmumu.

5. Kadastra objekta identifikatora veidošana

114. Lai nodrošinātu kadastra objektu identifikāciju, Valsts zemes dienests nosaka kadastrālās teritorijas, kas sadalītas kadastra grupās.

115. Kadastrālā teritorija ir Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta un kadastra kartē attēlota nosacīta teritorija atbilstoši Latvijas Republikas administratīvi teritoriālajam iedalījumam pēc stāvokļa uz 1996.gada 1.maiju.

116. Kadastra grupa ir kadastrālās teritorijas daļa.

117. Kadastra identifikatoru klasifikācija ir šāda:

117.1. kadastra numurs – nekustamajam īpašumam;

117.2. kadastra apzīmējums – zemes vienībai, būvei, telpu grupai un zemes vienības daļai.

118. Kadastra numuru nekustamajam īpašumam veido no 11 cipariem:

118.1. kadastrālās teritorijas četrciparu koda;

118.2. īpašuma veidu identificējoša trīsciparu koda;

118.3. četrciparu kārtas numura.

119. Kadastra apzīmējumu veido saskaņā ar hierarhijas principu, kas noteikts atbilstoši šo noteikumu 120., 121., 122. un 123.punktam.

120. Kadastra apzīmējumu zemes vienībai veido no 11 cipariem:

120.1. kadastrālās teritorijas četrciparu koda;

120.2. kadastra grupas trīsciparu koda;

120.3. zemes vienības četrciparu kārtas numura kadastra grupā.

121. Kadastra apzīmējumu būvei veido no 14 cipariem:

121.1. tās zemes vienības kadastra apzīmējuma, uz kuras reģistrācijas brīdī atrodas būve;

121.2. būves trīsciparu kārtas numura zemes vienībā.

122. Kadastra apzīmējumu telpu grupai veido no 17 cipariem:

122.1. tās būves kadastra apzīmējuma, kurā atrodas telpu grupa;

122.2. telpu grupas trīsciparu kārtas numura būvē.

123. Zemes vienības daļas kadastra apzīmējumu veido no 15 cipariem:

123.1. tās zemes vienības kadastra apzīmējuma, kurā izveidota zemes vienības daļa;

123.2. norādes uz zemes vienības daļu (cipars 8);

123.3. zemes vienības daļas trīsciparu kārtas numura zemes vienībā.

6. Personas identifikatora piešķiršana un maiņa

124. Lai būtu iespējams identificēt personu, kurai saskaņā ar normatīvajiem aktiem nepiešķir personas identifikatoru, tai Kadastra informācijas sistēmā piešķir viennozīmīgu, neatkārtojamu un nemainīgu ciparu kombināciju (identifikatoru).

125. Personas identifikatoru, kas piešķirts Kadastra informācijas sistēmā, un personas datus maina pēc informācijas saņemšanas par personu no Iedzīvotāju reģistra.

7. Kadastra karte

126. Kadastra karti veido kā digitālu pārskata karti par zemes vienību, būvju, nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu un zemes vienību daļu savstarpējo izvietojumu teritorijā. Tās veidošanai izmanto digitālos nekustamā īpašuma objektu kadastrālās uzmērīšanas datus vektordatu formā.

127. Kadastra kartes taisnleņķa koordinātu tīkls atbilst Latvijas 1992.gada ģeodēziskajai koordinātu sistēmai, kas izteikta kā Merkatora Transversālās projekcijas plaknes koordinātas (LKS-92 TM).

128. Kadastra kartes tehnisko specifikāciju publicē Valsts zemes dienesta tīmekļa vietnē (www.vzd.gov.lv).

129. Kadastra objektus kadastra kartē attēlo atbilstoši kadastrālās uzmērīšanas precizitātei, ņemot vērā augstākas precizitātes kadastrālās uzmērīšanas datus un ievērojot šādas prioritātes:

129.1. uzmērīta zemes vienība;

129.2. ierādīta zemes vienība;

129.3. projektēta zemes vienība.

130. Kadastra kartes mēroga noteiktība pilsētās un ciemos ir 1:2000 un lauku apvidos – 1:10000.

131. Kadastra kartē norāda kadastra objekta kadastra apzīmējumu un attēlo šādus telpiskos datus:

131.1. zemes vienības robežas;

131.2. zemes vienības robežpunktus;

131.3. būves ārējo kontūru un izvietojumu zemes vienībā;

131.4. zemes vienības daļas robežas;

131.5. zemes vienības daļas robežpunktus;

131.6. nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma – ceļa servitūta –teritorijas robežu un identifikatoru.

132. Kadastra kartē un Kadastra informācijas sistēmas teksta datos reģistrētās zemes vienības platības savstarpējās atšķirības nosacījumi:

132.1. līdz zemes vienības pirmreizējai uzmērīšanai Kadastra informācijas sistēmas teksta daļā reģistrētā zemes vienības platība no kadastra kartes platības drīkst atšķirties pieļaujamās platību atšķirības robežās. Pieļaujamo platību atšķirību aprēķina no Kadastra informācijas sistēmā (teksta daļā vai kadastra kartē) reģistrētās zemes vienības platības, izmantojot šādu formulu:

132.1.1. zemes vienībām ar platību līdz vienam hektāram –

±0,1√P, kur

P – Kadastra informācijas sistēmas teksta daļā vai kadastra kartē reģistrētā minimālā zemes vienības platība hektāros;

132.1.2. zemes vienībām ar platību, lielāku par vienu hektāru, –

±0,25√P, kur

P – Kadastra informācijas sistēmas teksta daļā vai kadastra kartē reģistrētā minimālā zemes vienības platība hektāros;

132.2. ja Kadastra informācijas sistēmas teksta datos reģistrētās zemes vienības platība, kurai reģistrēta atzīme par atbilstību publisko ūdeņu statusam, rezerves zemes fondā ieskaitītās zemes vienības platība, kā arī valstij vai pašvaldībai piederošās vai piekrītošās zemes vienības platība, uz kuras atrodas publiskās lietošanas transporta infrastruktūras objekti, pārsniedz pieļaujamās platību atšķirības robežas, Kadastra informācijas sistēmas teksta datos aktualizē platību atbilstoši kadastra kartei, sagatavojot aktu par precizēto zemes vienības platību;

132.3. par atšķirību starp Kadastra informācijas sistēmas teksta datos reģistrēto platību un kadastra kartes platību, kas pārsniedz pieļaujamās platību atšķirības robežas, attiecībā uz pašvaldībai piekrītošajām zemēm Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība informē vietējo pašvaldību, kas pieņēmusi lēmumu par zemes piekritību vai piederību pašvaldībai. Kadastra informācijas sistēmā reģistrē precizēto zemes vienības platību atbilstoši vietējās pašvaldības precizētajam lēmumam par zemes vienības platību;

132.4. fiziskām vai juridiskām personām pastāvīgā lietošanā piešķirto zemes platību Kadastra informācijas sistēmā precizē pēc zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentu saņemšanas.

133. Kadastra kartē attēlo kadastrālo teritoriju un kadastra grupu robežas, nosaukumus, kodus un numurus atbilstoši kadastra kartes tehniskajai specifikācijai.

134. Kadastra informācijas sistēmā ieraksta atzīmi un attēlo telpiskos datus par kļūdainu zemes vienību, ja zemes vienības robeža veido savstarpēju neatbilstību ar blakus esošās zemes vienības robežu, vienā no šādiem gadījumiem:

134.1. saņemts mērnieka sagatavots atzinums par robežas neatbilstību vai zemes robežu neatbilstības novēršanas akts;

134.2. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība konstatē zemes vienību robežu neatbilstību pēc arhīvā esošajiem zemes vienību kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem.

135. Šo noteikumu 134.punktā minētajiem datiem ir informatīvs raksturs, un tie neietekmē īpašuma tiesību apjomu. Šos datus attēlo līdz brīdim, kamēr Kadastra informācijas sistēmā reģistrē datus no zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem, ar kuriem saskaņā novērsta zemes vienību robežu neatbilstība.

8. Kadastra datu saturs un labošana

136. Kadastra informācijas sistēmā uzturamo kadastra datu saturs norādīts šo noteikumu 5.pielikumā.

137. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība labo kadastra datus piecu darbdienu laikā pēc kļūdas konstatēšanas un pēc personas pieprasījuma izsniedz jaunu aktuālu kadastra dokumentu.

138. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība Kadastra informācijas sistēmā norāda datu labošanas iemeslu un kļūdas labojuma spēkā stāšanās datumu.

9. Kadastra datu uzturēšana

139. Valsts zemes dienests nodrošina Kadastra informācijas sistēmas darbību un kadastra datu drošību atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

140. Valsts zemes dienests uztur Kadastra informācijas sistēmas datus centrālajā datubāzē.

141. Kadastrālo vērtību bāzi uztur Kadastra informācijas sistēmā.

142. Katru gadu pēc stāvokļa uz 1.janvāri sagatavo pilnu Kadastra informācijas sistēmas kadastra datu kopiju un līdz 15.janvārim nodod to Valsts zemes dienesta arhīvā.

143. Katram Kadastra informācijas sistēmas lietotājam Valsts zemes dienests piešķir tiesības darbam ar kadastra datiem saskaņā ar līgumu.

144. Datus par valsts informācijas sistēmu ziņu ierakstīšanu Kadastra informācijas sistēmā saglabā tikai Kadastra informācijas sistēmā.

10. Ieraksta dzēšana par kadastra objektu

145. Ierakstu par kadastra objektu Kadastra informācijas sistēmā dzēš atbilstoši ierosinātāja iesniegumam un pievienotajiem dokumentiem.

146. Ierakstu par kadastra objektu dzēš šādā kārtībā:

146.1. Kadastra informācijas sistēmā norāda kadastra objekta dzēšanas pamatojumu;

146.2. dzēš ierakstu par kadastra objektu;

146.3. anulē dzēstā kadastra objekta zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentus, ja tādi ir.

147. Ierakstu par reģistrēto zemes vienību Kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja sadala zemes vienību vairākās zemes vienībās vai apvieno divas vai vairākas Kadastra informācijas sistēmā reģistrētas zemes vienības un iesniegti zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti.

148. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība dzēš zemes vienības daļu bez ierosinātāja iesnieguma, ja saņemti:

148.1. zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti par tās zemes vienības sadali, kurā atrodas zemes vienības daļa, un sadales līnija skar Kadastra informācijas sistēmā reģistrēto zemes vienības daļu;

148.2. dokumenti par zemes vienības daļas sadalīšanu divās vai vairākās zemes vienības daļās;

148.3. dokumenti zemes vienības daļas reģistrācijai un zemes vienības robežas un platība pilnībā vai daļēji pārklājas ar Kadastra informācijas sistēmā iepriekš reģistrēto zemes vienības daļu zemes vienībā.

149. Ierakstu par pirmsreģistrētu zemes vienību vai zemes vienības daļu Kadastra informācijas sistēmā dzēš, ievērojot šādus nosacījumus:

149.1. divu gadu laikā no pirmsreģistrācijas nav iesniegti zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti un zemes vienība vai zemes vienības daļa nav reģistrēta – ja zemes vienība vai zemes vienības daļa pirmsreģistrēta pēc mērnieka pieprasījuma;

149.2. četru gadu laikā no pirmsreģistrācijas nav iesniegti zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti un zemes vienība nav reģistrēta – ja zemes vienība pirmsreģistrēta pēc tam, kad saņemts apstiprinātais zemes ierīcības projekta eksemplārs un vietējās pašvaldības lēmums par tā apstiprināšanu;

149.3. ja zemes kadastrālās uzmērīšanas procesā ierosināts zemes robežu strīds, ieraksta dzēšanas termiņu sāk skaitīt pēc strīda galējā atrisinājuma.

150. Ierakstu par būvi vai telpu grupu dzēš:

150.1. pamatojoties uz pašvaldības būvvaldes izdotu dokumentu, kas apliecina būves neesību apvidū;

150.2. pamatojoties uz pašvaldības būvvaldes izdotu dokumentu, kurā apliecināts, ka Kadastra informācijas sistēmā reģistrētais kadastra objekts saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka būvju klasifikāciju, nav uzskatāms par būvi;

150.3. pamatojoties uz būves kadastrālajā uzmērīšanā sagatavoto informāciju par ēkas neesību;

150.4. ja būves kadastrālajā uzmērīšanā apvienotas divas vai vairākas būves vai telpu grupas.

151. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība Kadastra informācijas sistēmā bez ierosinātāja iesnieguma dzēš ierakstu par būvi ar nenoskaidrotu piederību, ja būve reģistrēta, pamatojoties uz ēku masveida apsekošanas dokumentiem un būves kadastrālajā uzmērīšanā konstatēts, ka tā apvidū neeksistē vai ir uzskatāma par citas ēkas daļu vai citu ēku.

152. Kadastra informācijas sistēmā būvei reģistrē pazīmi "Kadastrālajā uzmērīšanā būve apvidū nav konstatēta" šādos gadījumos:

152.1. zemes kadastrālajā uzmērīšanā konstatēts, ka Kadastra informācijas sistēmā reģistrētā būve apvidū neeksistē un nav iesniegti šo noteikumu 150.punktā minētie dokumenti;

152.2. būves kadastrālajā uzmērīšanā sagatavota informācija par ēkas neesību, bet persona nav ierosinājusi būves dzēšanu.

153. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība Kadastra informācijas sistēmā dzēš pirmsreģistrētu būvi šādos gadījumos:

153.1. iesniegts kāds no šo noteikumu 150.punktā minētajiem dokumentiem;

153.2. būve pirmsreģistrēta, pamatojoties uz zemes vai būvju kadastrālajā uzmērīšanā iegūto informāciju, bet būves kadastrālajā uzmērīšanā konstatēts, ka tā ir uzskatāma par citas būves daļu vai citu būvi.

154. Ierakstu par telpu grupu Kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja apvieno divas vai vairākas telpu grupas vai dzēš ierakstu par būvi, kuras sastāvā ir telpu grupa.

155. Ierakstu par nekustamo īpašumu vai dzīvokļa īpašumu Kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja saņemts Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas paziņojums vai zemesgrāmatas nodaļas izsniegts nodalījuma noraksts par nekustamo īpašumu apvienošanu vai nekustamā īpašuma nodalījuma slēgšanu.

156. Ierakstu par nekustamo īpašumu vai kadastra objektu dzēš, ja saņemts tiesas spriedums par nekustamā īpašuma vai kadastra objekta dzēšanu no Kadastra informācijas sistēmas.

157. Līdz nekustamā īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā ierakstu par nekustamo īpašumu Kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja dzēsti visi ieraksti par nekustamā īpašuma objektiem vai nekustamā īpašuma objekti pievienoti citam nekustamajam īpašumam un ja iesniegts:

157.1. normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieņemts vietējās pašvaldības vai valsts institūcijas lēmums par zemes lietošanas tiesību izbeigšanu;

157.2. pašvaldības vai valsts iestādes lēmums par visu nekustamā īpašuma objektu pievienošanu citam nekustamajam īpašumam;

157.3. kāds no šo noteikumu 150.punktā minētajiem dokumentiem, ja īpašumā ir viens nekustamā īpašuma objekts – būve;

157.4. lēmums par divu vai vairāku dzīvokļa īpašumu apvienošanu;

157.5. lēmums, kas atceļ agrāk pieņemtu lēmumu par daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos.

158. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība Kadastra informācijas sistēmā atjauno ierakstu par kadastra objektu, pamatojoties uz spēkā esošu tiesas nolēmumu.

11. Nekustamā īpašuma lietas un kadastra dokumentu glabāšana

159. Nekustamā īpašuma lietu par konkrētu nekustamo īpašumu veido papīra vai elektroniskā formā sagatavoto dokumentu kopums:

159.1. kadastra lieta;

159.2. zemes kadastrālās uzmērīšanas lieta;

159.3. būves vai telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas lieta.

160. Kadastra objekta reģistrācijai vai kadastra datu aktualizācijai iesniegtos un citus kadastra objekta formēšanas dokumentus glabā kadastra lietā. Kadastra lietā uzkrāj pastāvīgi glabājamos un uz laiku glabājamos dokumentus.

161. Kadastra lietai pievieno dokumentu uzskaites sarakstu, kurā norāda visus lietas sastāvā esošos dokumentus, tajā skaitā dokumentus elektroniskā formā. Pastāvīgi glabājamo papīra dokumentu lapas numurē un apliecina lapu skaitu. Papildinot kadastra lietu, apliecina jauno lapu skaitu.

162. Glabāšanas termiņu šo noteikumu 159.punktā minētajām lietām un citiem kadastra dokumentiem nosaka Valsts zemes dienests un saskaņo to ar Latvijas Nacionālo arhīvu.

163. Valsts  zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība anulē zemes robežu plānu, zemes vienības daļas robežu plānu, situācijas plānu vai apgrūtinājumu plānu, ja:

163.1. reģistrēti aktuālāki zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti;

163.2. iesniegts spēkā esošs tiesas nolēmums, kurā nolemts anulēt zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentus vai dzēst ierakstu par zemes kadastrālo uzmērīšanu Kadastra informācijas sistēmā.

164. Šo noteikumu 163.2.apakšpunktā minētajā gadījumā, ja Kadastra informācijas sistēmā dzēš ierakstu par zemes kadastrālo uzmērīšanu, Kadastra informācijas sistēmas datus aktualizē atbilstoši dokumentiem, kādi bija spēkā pirms anulētajiem zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem.

12. Noslēguma jautājumi

165. Par vietējai pašvaldībai piekrītošās zemes kadastra subjektu Kadastra informācijas sistēmā ieraksta to pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgā zemes vienība.

166. Par valstij piekrītošās zemes kadastra subjektu Kadastra informācijas sistēmā ieraksta valsts institūciju, kuras personā uz valsts vārda nekustamais īpašums ierakstāms zemesgrāmatā saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu vai pašvaldības lēmumu par zemes piekritību valstij saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās" pārejas noteikumu 4.punktu.

167. Ja zemes reformas laikā nav iesniegti būves piederību apliecinoši dokumenti, Kadastra informācijas sistēmā ieraksta atzīmi, ka būves piederība nav noskaidrota.

168. Zemes vienībai Kadastra informācijas sistēmā reģistrē atzīmi par zemes vienības atbilstību publisko ūdeņu statusam, ja zemes vienība atbilst Civillikuma 1102.pantam vai Civillikuma I pielikumam.

169. Šo noteikumu 109.punktā minēto nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu reģistrāciju un aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā uzsāk pēc Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmas izstrādāšanas un attiecīgās programmatūras ieviešanas. Līdz tam Kadastra informācijas sistēmā papildus šo noteikumu 108.punktā minētajiem gadījumiem bez zemes kadastrālās uzmērīšanas uz ierosinātāja iesnieguma pamata reģistrē nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu, ja iesniegta vietējās pašvaldības izziņa par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu, kas nodibināts uz pašvaldības lēmuma vai saistošo noteikumu pamata. Izziņā pašvaldība norāda kadastra objekta kadastra apzīmējumu, nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājuma kodu un aizņemto platību.

170. Līdz dzīvokļa īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, maksātnespējas procesa administratora pieteikumu, zvērināta tiesu izpildītāja pieprasījumu, nodokļu administrācijas lēmumu vai kriminālprocesa virzītāja lēmumu, Kadastra informācijas sistēmā dzīvoklim, mākslinieka darbnīcai, neapdzīvojamai telpai, kas nodota īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, vai dzīvoklim, kas privatizēts vai atsavināts likumā "Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju" vai likumā "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju" noteiktajā kārtībā, ieraksta vai dzēš atzīmi par atsavināšanas aizliegumu vai pieņem lēmumu par atteikumu ierakstīt vai dzēst atzīmi.

171. Ja dzīvoklim, mākslinieka darbnīcai, neapdzīvojamai telpai, kas nodota īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, vai dzīvoklim, kas privatizēts vai atsavināts likumā "Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju" vai likumā "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju" noteiktajā kārtībā, Kadastra informācijas sistēmā ir reģistrēta atzīme par atsavināšanas aizliegumu, pēc informācijas saņemšanas no valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā atzīmi par atsavināšanas aizliegumu Kadastra informācijas sistēmā dzēš.

172. Līdz nekustamā īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, maksātnespējas procesa administratora pieteikumu, zvērināta tiesu izpildītāja pieprasījumu, nodokļu administrācijas lēmumu vai kriminālprocesa virzītāja lēmumu, Kadastra informācijas sistēmā būvei dzēš atzīmi par atsavināšanas aizliegumu vai pieņem lēmumu par atteikumu dzēst atzīmi. Pēc informācijas saņemšanas no Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā atzīmi par atsavināšanas aizliegumu Kadastra informācijas sistēmā dzēš.

173. Ja, izstrādājot zemes ierīcības projektu vai detālplānojumu vai kadastrāli uzmērot zemes vienību, kuras zemes robežu plānā daļa no zemes vienības attēlota kā "Cits zemes lietojums", Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība pēc pieprasījuma sagatavojot informāciju no Kadastra informācijas sistēmas zemes kadastrālajai uzmērīšanai, veic zemes vienības pirmsreģistrāciju, katrai daļai piešķirot kadastra apzīmējumu. Zemes vienības reģistrē un kadastra datus Kadastra informācijas sistēmā aktualizē pēc zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumentu saņemšanas.

174. Ja pašvaldība pirms vai pēc zemes kadastrālās uzmērīšanas zemes reformas ietvaros sadala zemes vienību atbilstoši Zemes ierīcības likuma pārejas noteikumu 1.punktam un ar kompetentās institūcijas lēmumu nav noteikts nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, sadalītajām zemes vienībām Kadastra informācijas sistēmā reģistrē tādu nekustamā īpašuma lietošanas mērķi, kāds bija zemes vienībai pirms tās sadalīšanas.

175. Zemes reformas laikā Kadastra informācijas sistēmā personas datus ieraksta atbilstoši iesniegtajiem dokumentiem. Ja dokumenta sagatavošanas vai iesniegšanas dienā personai nav piešķirts personas kods, personas datus ieraksta, norādot Kadastra informācijas sistēmā piešķirto identifikatoru.

176. Līdz dzīvokļa īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā dzīvokļa īpašuma reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā ierosina dzīvokļa īpašnieks, kura īpašumā esošais dzīvoklis privatizēts saskaņā ar likumu "Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju" vai likumu "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju".

177. Līdz dzīvokļa īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā dzīvojamās mājas reģistrāciju vai kadastra datu aktualizāciju Kadastra informācijas sistēmā var ierosināt viens no mājas kopīpašniekiem, ja dzīvoklis iegūts saskaņā ar likumu "Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju" vai likumu "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju".

178. Persona, kura saskaņā ar likumu "Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju" ieguvusi dzīvokli, iesniegumam par dzīvokļa īpašuma reģistrāciju Kadastra informācijas sistēmā pievieno pagaidu apliecības kopiju par īpašuma tiesībām uz kooperatīvo dzīvokli (ja tā nav Valsts zemes dienesta rīcībā), uzrādot oriģinālu, vai, ja dzīvoklis iegūts darījuma rezultātā pēc Zemesgrāmatu likuma spēkā stāšanās, – darījuma dokumenta kopiju par īpašuma tiesībām uz dzīvokli, uzrādot oriģinālu.

179. Ja personas rīcībā nav šo noteikumu 178.punktā minētās pagaidu apliecības par īpašuma tiesībām uz kooperatīvo dzīvokli, tā iesniedz vienu no šādiem dokumentiem:

179.1. apliecinātu vietējās pašvaldības lēmuma izrakstu vai norakstu (kopiju), vai izziņu par privatizācijai nepieciešamo dokumentu atbilstību likumam;

179.2. dzīvokļa celtniecības kooperatīva izziņu par kooperatīvā dzīvokļa piederību.

180. Ja iesniegts robežu plāns būvju ierakstīšanai zemesgrāmatā, Kadastra informācijas sistēmā būvju īpašumam ieraksta norādi uz kadastrālās uzmērīšanas dokumentiem un kadastra kartē aktualizē būves kontūru.

181. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" atbilstoši iesniegumam un tam pievienotajiem dokumentiem Kadastra informācijas sistēmā reģistrē dzīvokli, mākslinieka darbnīcu vai neapdzīvojamu telpu līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, kā arī šādus datus:

181.1. informāciju par kadastra subjektu;

181.2. informāciju par darījumiem:

181.2.1. darījuma dokuments;

181.2.2. darījuma dokumenta numurs;

181.2.3. darījuma dokumenta datums;

181.2.4. darījuma summa;

181.2.5. darījuma apgrūtinājumi, kas iekļauti darījuma dokumentā;

181.2.6. iesnieguma numurs darījuma ierakstīšanai Kadastra informācijas sistēmā;

181.2.7. iesnieguma datums darījuma ierakstīšanai Kadastra informācijas sistēmā;

181.3. informāciju par ķīlas tiesībām, kas reģistrētas uz dzīvokli, mākslinieka darbnīcu vai neapdzīvojamu telpu līdz dzīvojamās mājas privatizācijai:

181.3.1. naudas summa latos;

181.3.2. kreditors;

181.3.3. pamatojošā dokumenta nosaukums un numurs;

181.3.4. pamatojošā dokumenta datums;

181.3.5. iesnieguma numurs ķīlas tiesību ierakstīšanai Kadastra informācijas sistēmā;

181.3.6. iesnieguma datums ķīlas tiesību ierakstīšanai Kadastra informācijas sistēmā;

181.3.7. saistītie dokumenti;

181.4. informāciju par privatizāciju:

181.4.1. platība, ar kādu dzīvoklis, mākslinieka darbnīca vai neapdzīvojama telpa līdz dzīvojamās mājas privatizācijai nodota privatizācijai;

181.4.2. datums, kad dzīvoklis, mākslinieka darbnīca vai neapdzīvojama telpa līdz dzīvojamās mājas privatizācijai pirmreizēji reģistrēta Kadastra informācijas sistēmā;

181.4.3. lēmuma izdevējs;

181.4.4. lēmuma numurs, ar kādu dzīvoklis, mākslinieka darbnīca vai neapdzīvojama telpa līdz dzīvojamās mājas privatizācijai nodota privatizācijai;

181.4.5. lēmuma datums, ar kādu dzīvoklis, mākslinieka darbnīca vai neapdzīvojama telpa līdz dzīvojamās mājas privatizācijai nodota privatizācijai;

181.4.6. atsavināšanas aizlieguma apraksts;

181.4.7. paātrinātās privatizācijas pieteikuma numurs;

181.4.8. paātrinātās privatizācijas pieteikuma datums;

181.4.9. īpašuma veids (dzīvoklis, mākslinieka darbnīca, neapdzīvojama telpa).

182. Informāciju par ķīlas tiesībām, kas reģistrētas uz dzīvokli, mākslinieka darbnīcu vai neapdzīvojamu telpu līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, Kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja iesniegts pamatojošais dokuments.

183. Ierakstu par dzīvokli, mākslinieka darbnīcu vai neapdzīvojamu telpu līdz dzīvojamās mājas privatizācijai Kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja Kadastra informācijas sistēmā dzēsts ieraksts par būvi, kurā tas atrodas.

184. Šo noteikumu 138.punktā minētos kadastra datu labošanas iemeslus Kadastra informācijas sistēmā norāda pēc attiecīgas programmatūras ieviešanas. Līdz tam Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība sagatavo aktu par datu labošanu un ievieto to kadastra lietā.

185. Šo noteikumu 146.1.apakšpunktā noteikto kadastra objekta dzēšanas pamatojumu Kadastra informācijas sistēmā norāda pēc attiecīgas programmatūras ieviešanas. Līdz tam Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība sagatavo aktu par kadastra objekta ieraksta dzēšanu un kadastra apzīmējuma vai numura anulēšanu Kadastra informācijas sistēmā un pievieno kadastra lietai, uz lietas izdarot atzīmi, ka Kadastra informācijas sistēmā dzēsts ieraksts par nekustamo īpašumu. Telpu grupai aktu par kadastra objekta ieraksta dzēšanu un kadastra apzīmējuma anulēšanu Kadastra informācijas sistēmā sagatavo, ja telpu grupa ir dzīvokļa īpašuma atsevišķais objekts.

186. Līdz nekustamā īpašuma pirmreizējai nostiprināšanai zemesgrāmatā Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība Kadastra informācijas sistēmā aktualizē nekustamā īpašuma nosaukumu uz vietējās pašvaldības iesniegto dokumentu pamata bez ierosinātāja iesnieguma.

187. Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība anulē zemes robežu plānu, ja zemes reformas laikā saņemts pašvaldības lēmums sadalīt valstij vai pašvaldībai piekritīgu zemes vienību, kurai ir veikta kadastrālā uzmērīšana. Šajā gadījumā Kadastra informācijas sistēmā kadastra objektu reģistrē vai kadastra datus aktualizē atbilstoši iesniegtajam lēmumam.

188. Valsts zemes dienests divu mēnešu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās izsniedz pašvaldībām informāciju par būvēm un telpu grupām, kurām Kadastra informācijas sistēmā reģistrēta patvaļīgas būvniecības pazīme. Pēc informācijas izsniegšanas pašvaldībām Kadastra informācijas sistēmā reģistrētās patvaļīgas būvniecības pazīmes dzēš.

189. Valsts zemes dienests Kadastra informācijas sistēmā:

189.1. ēkām reģistrē labiekārtojumus, kas reģistrēti vismaz vienai ēkā ietilpstošai telpu grupai;

189.2. dzīvojamām telpu grupām (lietošanas veids 1110, 1121, 1122), izņemot savrupmājas (būves tips 11100101, 11100102, 11100103 vai 11210101), reģistrē labiekārtojumu "Elektroapgāde" visām telpu grupām, bet labiekārtojumu "Aukstā ūdens apgāde", "Kanalizācija" un "Savietotā sanitārtehniskā telpa" reģistrē:

189.2.1. ja ēka būvēta, sākot ar 1955.gadu (uzsākta ekspluatācija vai ēka pieņemta ekspluatācijā), un ēkā esošajā koplietošanas telpu grupā nav reģistrētas labierīcības (labiekārtojums "Tualetes telpa", "Vannas (dušas) telpa" vai "Savietotā sanitārtehniskā telpa", vai telpa ar nosaukumā ietvertu šo labiekārtojumu nozīmi);

189.2.2. ja šo noteikumu 189.2.1.apakšpunktā minētajās ēkās koplietošanā ir reģistrētas labierīcības, labiekārtojumus reģistrē tikai tajās telpu grupās, kurās ir telpas ar nosaukumā ietvertu labierīcību nozīmi;

189.2.3. ja ēka būvēta pirms 1955.gada, labiekārtojumus reģistrē tikai tajās telpu grupās, kurās ir telpas ar nosaukumā ietvertu labierīcību nozīmi;

189.3. savrupmājās reģistrē labiekārtojumus "Elektroapgāde", "Aukstā ūdens apgāde" un "Kanalizācija", ja ir reģistrēts labiekārtojums "Savietotā sanitārtehniskā telpa" vai "Vannas (dušas) telpa", vai telpa ar nosaukumā ietvertu šo labiekārtojumu nozīmi.

190. Līdz 2012.gada 31.decembrim Valsts zemes dienests uzsāk šo noteikumu 41. un 90.punktā minētās darbības un Kadastra informācijas sistēmā reģistrē informāciju par funkcionāli saistītajām ēkām:

190.1. ja nekustamā īpašuma sastāvā ir tikai viena pamatēka un cita funkcionāli saistīta ēka;

190.2. ja ēka ir piesaistīta dzīvokļa īpašumam kā funkcionāli saistīts objekts.

191. Šo noteikumu 160. un 161.punktā minētie nosacījumi attiecināmi uz visām Valsts zemes dienesta arhīvā uzkrātajām nekustamā īpašuma lietām.

192. Ja zemesgrāmatā īpašuma tiesības nostiprinātas uz nekustamo īpašumu, kura sastāvā esošā zemes vienība un būve kopīpašniekiem pieder dažādās domājamās daļās, Kadastra informācijas sistēmā nekustamā īpašuma sastāvā esošajai būvei reģistrē īpašnieku, norādot tam piederošās domājamās daļas.

193. Ja zemes ierīcības projekts, detālplānojums vai vietējās pašvaldības lēmums par zemes vienību apvienošanu Valsts zemes dienesta teritoriālajā struktūrvienībā iesniegts pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, triju darbdienu laikā pēc mērnieka pieprasījuma par plānotās (projektētās) zemes vienības kadastra apzīmējuma saņemšanas Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība pārbauda pieprasījumā minēto informāciju, salīdzina to ar tās rīcībā esošo zemes ierīcības projektu vai detālplānojumu un veic zemes vienības pirmsreģistrāciju vai pieņem lēmumu par pirmsreģistrācijas atteikumu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 10.aprīļa
noteikumiem Nr.263

Inženierbūves datu deklarācija

Tieslietu ministrs G.Bērziņš



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 10.aprīļa
noteikumiem Nr.263

Ēkas datu deklarācija

Tieslietu ministrs G.Bērziņš



 

3.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 10.aprīļa
noteikumiem Nr.263

Inženierbūves datu deklarācijas aizpildīšanas kārtība

Inženierbūves datu deklarāciju ierosinātājs aizpilda salasāmi, teksta laukos lietojot drukātus burtus, šādā kārtībā:

1. Zemes vienības kadastra apzīmējums

Norāda kadastra apzīmējumu zemes vienībai, uz kuras atrodas inženierbūve. Ja punktveida inženierbūve atrodas uz vairākām zemes vienībām, norāda visu zemes vienību kadastra apzīmējumus. Ja lineāra inženierbūve atrodas uz vairākām zemes vienībām, norāda vismaz divu zemes vienību kadastra apzīmējumus, kas raksturo inženierbūves robežas (kontūras) atrašanās vietu.

2. Inženierbūves kadastra apzīmējums (ja inženierbūve reģistrēta Kadastra informācijas sistēmā)

Norāda inženierbūves kadastra apzīmējumu (tikai tajos gadījumos, ja inženierbūves datu deklarācija tiek iesniegta par Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu inženierbūvi, kurai nav aprēķināta kadastrālā vērtība, vai tādu būvi, kurai inženierbūves tips mainīts uz ēkas tipu un pēc tipa maiņas nav aprēķināta inženierbūves kadastrālā vērtība).

3. Inženierbūves ekspluatācijas uzsākšanas gads

Norāda inženierbūves ekspluatācijas uzsākšanas gadu. Ja atsevišķām inženierbūves daļām ir atšķirīgi ekspluatācijas uzsākšanas gadi, norāda to gadu, kurā pirmreizēji uzsākts ekspluatēt kādu no inženierbūves daļām.

4. Inženierbūves nosaukums

Norāda inženierbūves nosaukumu, kas nedrīkst būt pretrunā ar norādīto inženierbūves galveno lietošanas veidu un inženierbūves tipu.

5. Inženierbūves galvenais lietošanas veids (kods)

Norāda inženierbūves klases četru decimālzīmju kodu saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka būvju klasifikāciju.

6. Inženierbūves tips (kods)

Norāda inženierbūves tipa astoņu decimālzīmju kodu saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka būvju klasifikāciju, ievērojot, lai inženierbūves tipa koda pirmie četri cipari sakrīt ar inženierbūves galvenā lietošanas veida kodu. Ja inženierbūve sastāv no vairākām atšķirīgām daļām un katrai tās daļai ir piemērojams inženierbūves tips no vienas tipu grupas, norāda to inženierbūves tipa kodu, kuram atbilst lielākais (dominējošais) apjoms.

Piemērs. Ceļa klātne, kuras kopējais apjoma rādītājs (laukums) ir 861 m2, dabā sastāv no divām daļām ar atšķirīgiem segumiem, kur katrai daļai atbilst cits tips – 21120101 "Ielas, ceļi un laukumi ar cieto segumu" un 21120102 "Ielas, ceļi un laukumi ar mīksto segumu". Ceļa daļa ar cieto segumu aizņem 525 m2, bet ceļa daļa ar mīksto segumu – 336 m2. Par inženierbūves tipa kodu norāda 21120101, jo ceļa klātnei dominējošais ir cietais segums.

7. Inženierbūves apjoma rādītāji

Norāda tos inženierbūves kopējos apjomus, kuru veidi un mērvienības attiecīgajam inženierbūves tipam noteikti normatīvajos aktos, kas regulē būvju kadastrālo uzmērīšanu. Inženierbūves apjomu aprēķina, summējot katras inženierbūves daļas apjomu (ja inženierbūve sastāv no vairākām daļām). Apjomus iegūst no dokumentos norādītajiem apjoma rādītājiem (izmēriem) vai aprēķina, veicot mērījumus dabā. Ja deklarāciju aizpilda par inženierbūvi, kas jau ir reģistrēta Kadastra informācijas sistēmā, vai šo noteikumu 87.3.apakšpunktā minētajos gadījumos, norāda visus normatīvajos aktos, kas regulē būvju kadastrālo uzmērīšanu, attiecīgajam inženierbūves tipam norādītos apjomus neatkarīgi no šo apjomu esības vai neesības Kadastra informācijas sistēmā.

8. Deklarācijas 8.punkts

Norāda "X", ja inženierbūvi saskaņā ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" apliek ar nekustamā īpašuma nodokli.

9. Grafiskais pielikums

Deklarācijai pievieno grafisko pielikumu, kurā shematiski attēlots inženierbūves novietojums zemes vienībā. Par grafisko pielikumu, kurā attēlots būves novietojums, var būt kāds no šādiem dokumentiem:

9.1. izdruka no Kadastra informācijas sistēmas kadastra kartes;

9.2. ģenerālplāns mērogā 1:500;

9.3. topogrāfiskais plāns;

9.4. zemes robežu plāns vai situācijas plāns.

10. Citi pievienojamie dokumenti

Deklarācijai pievieno kādu no Ministru kabineta 2012.gada 10.aprīļa noteikumu Nr.263 "Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi" 29.1.1., 29.1.2. vai 29.1.3.apakšpunktā minētajiem dokumentiem, ja tie ir ierosinātāja rīcībā. Ja ierosinātāja rīcībā nav minēto dokumentu, deklarācijā norādīto personu Kadastra informācijas sistēmā reģistrē kā inženierbūves lietotāju.

Tieslietu ministrs G.Bērziņš



 

4.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 10.aprīļa
noteikumiem Nr.263

Ēkas datu deklarācijas aizpildīšanas kārtība

Ēkas datu deklarāciju ierosinātājs aizpilda salasāmi, teksta laukos lietojot drukātus burtus, šādā kārtībā:

1. Zemes vienības kadastra apzīmējums (aizpilda obligāti)

Norāda kadastra apzīmējumu zemes vienībai, uz kuras atrodas ēka. Ja ēka atrodas uz vairākām zemes vienībām, norāda visu zemes vienību kadastra apzīmējumus, pirmo norādot tās zemes vienības kadastra apzīmējumu, uz kuras atrodas ēkas apbūves laukuma lielākā daļa.

2. Ēkas kadastra apzīmējums

Aizpilda, ja Kadastra informācijas sistēmā veikta ēkas pirmsreģistrācija. Norāda ēkas kadastra apzīmējumu.

3. Ēkas vai zemes vienības, uz kuras atrodas ēka, adrese (aizpilda obligāti)

Norāda Valsts adrešu reģistrā reģistrēto vai vietējās pašvaldības lēmumā par adreses piešķiršanu norādīto, bet Valsts adrešu reģistrā nereģistrēto ēkas adresi vai tās zemes vienības adresi, uz kuras atrodas ēka. Ja adrese nav reģistrēta Valsts adrešu reģistrā un ēka ir adresācijas objekts, deklarācijai pievieno vietējās pašvaldības lēmumu par adreses piešķiršanu.

4. Ēkas apsekošanas datums (aizpilda obligāti)

Norāda datumu, kurā ēka apsekota apvidū, lai pārbaudītu vai iegūtu deklarācijā norādāmās faktiskās ziņas.

5. Ēkas tips (kods) (aizpilda obligāti)

Norāda pēc pašvaldības rīcībā esošās informācijas (dokumentiem vai apsekošanā apvidū iegūtajām faktiskajām ziņām) atbilstošāko ēkas tipu (astoņu decimālzīmju kodu). Kodam jāatbilst Ministru kabineta apstiprinātajai būvju klasifikācijai.

6. Ēkas apjoma rādītāji

6.1. Norāda ēkas apbūves laukumu saskaņā ar pašvaldības rīcībā esošo informāciju (dokumentiem) vai, ja tādas nav, apsekošanā apvidū iegūtajām faktiskajām ziņām (aizpilda obligāti).

6.2. Norāda ēkas kopējo platību saskaņā ar pašvaldības rīcībā esošo informāciju (dokumentiem) vai, ja tādas nav, apsekošanā apvidū iegūtajām faktiskajām ziņām, sareizinot ēkas apbūves laukumu ar ēkas stāvu skaitu (virszemes un pazemes stāvu skaitu summu). Ja deklarācijā nav norādīta minētā informācija, to aprēķina Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība.

6.3. Norāda ēkas būvtilpumu saskaņā ar pašvaldības rīcībā esošo informāciju (dokumentiem) vai, ja tādas nav, apsekošanā apvidū iegūtajām faktiskajām ziņām, sareizinot ēkas apbūves laukumu ar aptuveno ēkas augstumu. Ja deklarācijā minētā informācija nav norādīta, to aprēķina Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība, sareizinot ēkas apbūves laukumu ar stāvu skaitu un vidējo stāva augstumu, pieņemot, ka vidējais stāva augstums ir 3 m.

6.4. Norāda ēkas virszemes stāvu skaitu. Ja ēkai nav neviena virszemes stāva, ieraksta "0" (aizpilda obligāti).

6.5. Norāda ēkas pazemes stāvu skaitu. Ja ēkai nav neviena pazemes stāva, ieraksta "0". Ja deklarācijā minētā informācija nav ierakstīta, to norāda Valsts zemes dienesta teritoriālā struktūrvienība.

7. Grafiskais pielikums

7.1. Deklarācijai pievieno grafisko pielikumu, kurā attēlota ēkas kontūra (ieskaitot lieveņus, terases, ārējās kāpnes un pandusus) un novietojums zemes vienībā. Grafiskajā pielikumā norāda arī ēkas ārsienu horizontālo malu, ārējo kāpņu un pandusu izmērus. Par grafisko pielikumu, kurā jau iepriekš attēlota deklarējamās būves kontūra, var būt kāds no šādiem dokumentiem:

7.1.1. izdruka no Kadastra informācijas sistēmas kadastra kartes;

7.1.2. ģenerālplāns mērogā 1:500;

7.1.3. topogrāfiskais plāns;

7.1.4. zemes robežu plāns vai situācijas plāns.

7.2. Ja būves kontūra iepriekš nav attēlota, kādā no šā pielikuma 7.1.apakšpunktā minētajiem dokumentiem to attēlo shematiski, iezīmējot manuāli vai ar atbilstošu programmatūru.

Tieslietu ministrs G.Bērziņš



 

5.pielikums
Ministru kabineta
2012.gada 10.aprīļa
noteikumiem Nr.263

Kadastra informācijas sistēmas kadastra datu saturs

Nr.p.k.

Kadastra objekts

Kadastra datu grupa

Kadastra dati

1

2

3

4

1. Zemes vienība    
1.1.   zemes vienības dati  
1.1.1.     kadastra apzīmējums
1.1.2.     adrešu klasifikatora kods un adreses dati
1.1.3.     administratīvi teritoriālo vienību klasifikācijas kods
1.1.4.     zemes vienības īpašuma tiesību statusa kods un apraksts
1.1.5.     zemes vienības iegūšanas veida kods un apraksts
1.1.6.     kadastrālā vērtība
1.1.7.     mežaudzes vērtība
1.1.8.     norāde uz nekustamo īpašumu, kurā ietilpst zemes vienība
1.1.9.     norāde uz kadastrālo teritoriju un kadastra grupu
1.1.10.     norāde uz kadastra karti
1.1.11.     atzīmes
1.2.   dati par plānotās zemes vienības pirmsreģistrāciju  
1.2.1.     numurs
1.2.2.     kadastra apzīmējums
1.2.3.     plānotā platība
1.2.4.     norāde uz zemes vienību
1.3.   zemes vienības kadastra kartes dati  
1.3.1.     kadastra apzīmējums
1.3.2.     robeža
1.3.3.     robežpunkti
1.4.   zemes vienības kadastrālās uzmērīšanas telpisko datu datne  
2. Zemes vienības daļa    
2.1.   zemes vienības daļas dati  
2.1.1.     kadastra apzīmējums
2.1.2.     kadastrālā vērtība
2.1.3.     norāde uz zemes vienību
2.1.4.     norāde uz kadastra karti
2.2.   dati par plānotās zemes vienības daļas pirmsreģistrāciju  
2.2.1.     numurs
2.2.2.     kadastra apzīmējums
2.2.3.     plānotā platība
2.2.4.     norāde uz zemes vienību
2.3.   zemes vienības daļas kadastra kartes dati  
2.3.1.     kadastra apzīmējums
2.3.2.     robeža
2.3.3.     robežpunkti
2.4.   zemes vienības daļas kadastrālās uzmērīšanas telpisko datu datne  
3. Kadastra dati, kas raksturo zemes vienību un zemes vienības daļu    
3.1.   platības sadalījums pa zemes lietošanas veidiem (eksplikācija)  
3.1.1.     platība
3.1.2.     lauksaimniecībā izmantojamā zeme
3.1.3.     aramzeme
3.1.4.     augļu dārzi
3.1.5.     ganības
3.1.6.     pļavas
3.1.7.     meži
3.1.8.     krūmāji
3.1.9.     purvi
3.1.10.     zem ūdeņiem
3.1.11.     zem zivju dīķiem
3.1.12.     zem ēkām un pagalmiem
3.1.13.     zem ceļiem
3.1.14.     pārējās zemes
3.1.15.     norāde uz zemes vienību, zemes vienības daļu vai nekustamā īpašuma lietošanas mērķi
3.2.   dati par nekustamā īpašuma lietošanas mērķi  
3.2.1.     klasifikācijas kods un nosaukums
3.2.2.     piekritīgā platība zemes vienībā vai zemes vienības daļā
3.2.3.     platības sadalījums pa zemes lietošanas veidiem (eksplikācija)
3.3.   dati par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu  
3.3.1.     numurs
3.3.2.     noteikšanas datums
3.3.3.     klasifikācijas kods un apraksts
3.3.4.     apraksts zemes robežu plānā
3.3.5.     nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumam piekritīgā platība zemes vienībā
3.3.6.     norāde uz dokumentu
3.3.7.     norāde uz nekustamā īpašuma objektu
3.4.   dati par zemes vienības vai zemes vienības daļas kadastrālo uzmērīšanu  
3.4.1.     uzmērītā platība
3.4.2.     mērniecības metode
3.4.3.     kadastrālās uzmērīšanas datums
3.4.4.     kadastrālā uzmērītāja sertifikāta numurs
3.4.5.     kadastrālā uzmērītāja vārds, uzvārds
3.5.   kadastrālās vērtēšanas dati  
3.5.1.     zemes kadastrālo vērtību bāze
3.5.2.     apgrūtinājumu korekcijas koeficients
3.5.3.     piesārņojuma korekcijas koeficients
3.5.4.     platības korekcijas koeficients
3.5.5.     dzīvojamās mājas ietekmes konstante
3.5.6.     zemes vienības lauksaimniecībā izmantojamās zemes kvalitātes novērtējums ballēs
3.5.7.     zemes vienības meža zemes ballhektāru summa
3.5.8.     jaunaudzes un apmežojumu jaunaudžu vecumā platības ballhektāru summa
3.5.9.     jaunaudzes un apmežojumu jaunaudžu vecumā platības ballhektāru summas samazinājums
3.5.10.     jaunaudzes un apmežojumu jaunaudžu vecumā platība
3.5.11.     ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamās meža zemes platība
3.5.12.     ar nekustamā īpašuma nodokli apliekamās meža zemes platības ballhektāru summas samazinājums
3.5.13.     kadastrālās vērtības noteikšanas datums
4. Būve    
4.1.   būves dati  
4.1.1.     kadastra apzīmējums
4.1.2.     adrešu klasifikatora kods un adreses dati
4.1.3.     būves piederības statuss (pieder zemes īpašniekam, nepieder zemes īpašniekam, jaukta būves piederība, ietilpst ēku (būvju) īpašuma sastāvā, nenoskaidrota būves piederība)
4.1.4.     vēsturiskais liters
4.1.5.     vēsturiskais nosaukums
4.1.6.     būves kadastrālā vērtība
4.1.7.     pazīme "būve apvidū nav konstatēta"
4.1.8.     norāde uz zemes vienību, uz kuras atrodas būve
4.1.9.     norāde uz nekustamo īpašumu, kurā ietilpst būve
4.1.10.     norāde uz kadastra subjektu
4.1.11.     norāde uz nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu
4.1.12.     atzīme par atsavināšanas aizliegumu
4.1.13.     norāde uz dokumentu
4.1.14.     pazīme "jaunbūve"
4.2.   būves kadastrālās uzmērīšanas dati  
4.2.1.     nosaukums
4.2.2.     galvenā lietošanas veida kods un nosaukums
4.2.3.     tipa kods un nosaukums
4.2.4.     apbūves laukums
4.2.5.     būvtilpums
4.2.6.     kopējā platība
4.2.7.     virszemes stāvu skaits
4.2.8.     pazemes stāvu skaits
4.2.9.     telpu grupu skaits būvē
4.2.10.     ekspluatācijā pieņemšanas gads
4.2.11.     ekspluatācijas uzsākšanas gads
4.2.12.     kadastrālās uzmērīšanas datums
4.2.13.     norāde uz zemes vienību, uz kuras atrodas būve
4.2.14.     konstruktīvā elementa nosaukums
4.2.15.     konstruktīvā elementa konstrukcijas veids
4.2.16.     konstruktīvā elementa materiāls
4.2.17.     konstruktīvā elementa nolietojuma norma
4.2.18.     konstruktīvā elementa īpatsvars
4.2.19.     konstruktīvā elementa nolietojuma intervāla noteikšanas pazīmes
4.2.20.     nolietojums
4.2.21.     inženierbūves daļas numurs
4.2.22.     inženierbūves daļas nosaukums
4.2.23.     inženierbūves daļas materiāls
4.2.24.     inženierbūves daļas apjoms un apjoma mērvienība
4.2.25.     labiekārtojumi
4.3.   būves kadastrālās vērtēšanas dati  
4.3.1.     ēku kadastrālo vērtību bāze
4.3.2.     inženierbūvju vērtību bāze
4.3.3.     fiziskā stāvokļa korekcijas koeficients
4.3.4.     apjoma ietekmes korekcijas koeficients
4.3.5.     labiekārtojumu ietekmes korekcijas koeficients
4.3.6.     apgrūtinājumu korekcijas koeficients
4.3.7.     kadastrālās vērtības noteikšanas datums
4.4.   būves kadastra kartes dati  
4.4.1.     kadastra apzīmējums
4.4.2.     būves ārējā kontūra un izvietojums zemes vienībā
4.4.3.   būves kadastrālās uzmērīšanas datu datne  
4.4.4. būves attēlu datne
5. Telpu grupa    
5.1.   telpu grupas dati  
5.1.1.     kadastra apzīmējums
5.1.2.     adrešu klasifikatora kods un adreses dati
5.1.3.     norāde uz būvi, kurā atrodas telpu grupa
5.1.4.     norāde uz dzīvokļa īpašumu, kura atsevišķā īpašuma objekts ir telpu grupa
5.1.5.     kadastrālā vērtība
5.2.   telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas dati  
5.2.1.     nosaukums
5.2.2.     lietošanas veids
5.2.3.     stāvs (stāvi), kurā atrodas telpu grupa
5.2.4.     telpu skaits telpu grupā
5.2.5.     kopējā platība
5.2.6.     ekspluatācijā pieņemšanas gads
5.2.7.     labiekārtojumi
5.2.8.     kadastrālās uzmērīšanas datums
5.3.   telpu grupas kadastrālās vērtēšanas dati  
5.3.1.     telpu grupas kadastrālo vērtību bāze
5.3.2.     labiekārtojumu ietekmes korekcijas koeficients
5.3.3.     palīgtelpu ietekmes korekcijas koeficients
5.3.4.     stāva ietekmes korekcijas koeficients
5.3.5.     būves fiziskā stāvokļa korekcijas koeficients
5.3.6.     apgrūtinājumu korekcijas koeficients
5.3.7.     ārsienu materiāla ietekmes korekcijas koeficients
5.3.8.     kadastrālās vērtības noteikšanas datums
5.4.   telpas, no kurām sastāv telpu grupa  
5.4.1.     telpas numurs telpu grupā
5.4.2.     telpas nosaukums
5.4.3.     telpas veids
5.4.4.     stāvs, kurā atrodas telpa
5.4.5.     telpas platība
5.4.6.     telpas mazākais augstums
5.4.7.     telpas lielākais augstums
5.5.   telpu grupas kadastrālās uzmērīšanas telpisko datu datne  
6. Nekustamais īpašums    
6.1.   nekustamā īpašuma dati  
6.1.1.     kadastra numurs
6.1.2.     nosaukums
6.1.3.     zemesgrāmatas nodalījuma numurs un dati par nekustamā īpašuma ierakstīšanu un ieraksta grozīšanu zemesgrāmatā
6.1.4.     apgabaltiesu zemesgrāmatu nodaļas nosaukums
6.1.5.     norāde uz zemesgrāmatas ierakstam piesaistītiem nekustamā īpašuma objektiem
6.1.6.     nekustamā īpašuma sastāvs – norāde uz nekustamajā īpašumā ietilpstošajiem objektiem (zemes vienības, būves (ēkas vai inženierbūves), telpu grupas)
6.1.7.     nekustamā īpašuma veids (zemes un būvju īpašums, ēku (būvju) īpašums, dzīvokļa īpašums vai dzīvoklis, mākslinieka darbnīca un nedzīvojamās telpas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai)
6.1.8.     pie nekustamā īpašuma (dzīvokļa īpašuma) piederošā kopīpašuma būves domājamā daļa
6.1.9.     pie nekustamā īpašuma (dzīvokļa īpašuma) piederošā kopīpašuma zemes domājamā daļa
6.1.10.     ar nekustamo īpašumu (dzīvokļa īpašumu) funkcionāli saistīta nekustamā īpašuma objekta kopīpašuma domājamā daļa
6.1.11.     nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība
6.1.12.     nekustamā īpašuma novērtējums kadastrā
6.1.13.     norāde uz kadastra subjektu
6.1.14.     atzīme par atsavināšanas aizliegumu (dzīvoklim, mākslinieka darbnīcai un nedzīvojamām telpām līdz dzīvojamās mājas privatizācijai)
6.1.15.     informācija par ķīlas tiesībām (dzīvoklim, mākslinieka darbnīcai un nedzīvojamām telpām līdz dzīvojamās mājas privatizācijai)
6.1.16.     norāde uz dokumentu
6.2.   dati par kadastra subjektu  
6.2.1.     personas kods vai uzņēmuma reģistrācijas numurs un Iedzīvotāju reģistra vai Uzņēmumu reģistra dati par īpašnieku
6.2.2.     kadastra subjektam piederošā nekustamā īpašuma vai būves domājamā daļa
6.2.3.     kadastra subjekta īpašumtiesību statuss (īpašnieks, tiesiskais valdītājs, lietotājs)
6.2.4.     norāde uz kadastra subjektam piederošu nekustamo īpašumu vai būvi
6.3.   dati par dokumentu  
6.3.1.     datums
6.3.2.     numurs
6.3.3.     izdevējs
6.3.4.     dokumenta apraksts
6.4.   dati par atsavināšanas aizliegumu  
6.4.1.     datums
6.4.2.     apraksts
6.4.3.     norāde uz dokumentu
6.5.   dati par iznomātiem nekustamā īpašuma objektiem  
6.5.1.     norāde uz nomas objektiem
6.5.2.     nomnieka personas kods vai uzņēmuma nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs un Iedzīvotāju reģistra vai Uzņēmumu reģistra dati par nomnieku
6.5.3.     nomas sākuma datums
6.5.4.     nomas beigu datums
6.5.5.     norāde uz dokumentu
6.6.   dati par pirkuma un nomas darījumiem  
6.6.1.     darījuma datums
6.6.2.     darījuma summa
6.6.3.     norāde uz kadastra objektu – darījuma objektu
6.7.   dati par arhīva lietu  
6.7.1.     norāde uz nekustamo īpašumu vai nekustamā īpašuma objektu
6.7.2.     norāde uz arhīva lietas veidu
6.7.3.     norāde uz arhīva glabātavu
6.7.4.     arhīva lietas numurs
6.7.5.     arhīva lietas nodošanas datums arhīvā
6.7.6.     lapu skaits arhīva lietā
6.7.7.     arhīva lietas anulēšanas datums
6.7.8.     arhīva lietas anulēšanas pamatojums
7. Vērtību zonējums    
7.1.     zonējuma apzīmējuma kods
7.2.     vērtību zonas robeža
7.3.     vērtību zonas numurs
7.4.     prognozētā vērtību zonas robeža
7.5.     prognozētās vērtību zonas numurs
8. Kadastrālo vērtību bāze    
8.1.     apbūves zemes bāzes vērtība
8.2.     lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtība katrai lauksaimniecībā izmantojamās zemes kvalitātes grupai
8.3.     meža zemes bāzes vērtība katrai meža zemes kvalitātes grupai
8.4.     zemes standartplatība
8.5.     standartplatības korekcijas koeficients
8.6.     ēkas tipa bāzes vērtība
8.7.     ēkas standartapjoms
8.8.     ēkas apjoma korekcijas koeficients
8.9.     inženierbūves tipa bāzes vērtība
8.10.     telpu grupas lietošanas veida bāzes vērtība
9. Kadastrālo teritoriju un kadastra grupu telpiskie kadastra kartes dati    
9.1.     kadastrālās teritorijas robeža
9.2.     kadastrālās teritorijas kods
9.3.     kadastrālās teritorijas nosaukums
9.4.     kadastra grupas robeža
9.5.     kadastra grupas kods
9.6.     kadastra grupas nosaukums

Tieslietu ministrs G.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!