• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomikas ministra darba vizīti Vācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.04.2012., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246963

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomiskās sadarbības iespējām ar Tatarstānu

Vēl šajā numurā

25.04.2012., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomikas ministra darba vizīti Vācijā

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts 23.aprīlī darba vizītes laikā Vācijā, Hannoverē, tikās ar Vācijas federālās zemes Lejassaksijas Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Oliveru Līršu. Viņi vienojās veicināt sadarbību, pieredzes un zināšanu apmaiņu Latvijas un Lejassaksijas klasteru vidū. Lejassaksijā spēcīgi klasteri izveidoti vairākās nozarēs, piemēram, autobūvē, mašīnbūvē un loģistikā, lauksaimniecībā un pārtikas pārstrādē, veselības aprūpē, biotehnoloģijās u.c. Šā gada laikā Latviju varētu apmeklēt delegācija no Lejassaksijas, lai izveidotu sadarbību klasteru vidū.

D.Pavļuts un O.Līršs pārrunāja arī sadarbības potenciālu metālapstrādes un mašīnbūves nozarēs, tostarp Latvijas uzņēmēju iespējas kļūt par piegādātājiem Lejassaksijā strādājošajiem autobūves un citu rūpniecības nozaru uzņēmumiem. Lejassaksijas puse pauda gatavību palīdzēt uzņēmējiem savstarpējo biznesa kontaktu veidošanā, organizējot arī klātienes tikšanās.

Lejassaksija ir viens no ekonomiski attīstītākajiem Vācijas reģioniem – 2010.gadā Lejassaksija bija piektais bagātākais Vācijas reģions ar IKP 213,971 miljarda eiro (150,379 miljardu latu) apmērā. Lejassaksijā ir labi attīstīta infrastruktūra, un tā ir viens no Eiropas vadošajiem mašīnbūves un tehnoloģiju industrijas centriem. Autobūve ir nozīmīgākais Lejassaksijas rūpniecības sektors.

Vācijas ekonomikas un tehnoloģiju ministrs Filips Reslers 24.aprīlī industriālajā gadatirgū "Hannover Messe" apmeklēja Latvijas nacionālo stendu.

Latvijas nacionālā stenda apmeklējuma laikā Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Vācijas ekonomikas un tehnoloģiju ministru Filipu Resleru iepazīstināja ar Latvijas uzņēmumiem, to darbības profilu un piedāvājumu potenciālajiem biznesa partneriem Vācijā. Šogad Latvijas nacionālajā stendā izstādē ir pārstāvēti astoņi Latvijas uzņēmumi (AS "Baltijas Gumijas fabrika", SIA "Belmast", AS "Ditton pievadķēžu rūpnīca", SIA "Eltus", biedrība "Latvijas Ūdeņraža asociācija", SIA "NOOK Serviss", SIA "Silmor" un SIA "VAR C"), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Latvijas mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācija.

""Hannover Messe", kas ir centrālais industriālais gadatirgus pasaulē, ir lieliska iespēja pastāstīt un iepazīstināt ar sevi, rast jaunus sadarbības partnerus un biznesa attīstības iespējas. Tāpēc liels prieks, ka Latvijas nacionālais stends, kurā šogad ir pārstāvēti astoņi uzņēmumi, ir plaši apmeklēts, piesaistot arī Vācijas amatpersonu neviltotu interesi. Politiķu uzdevums ir atvērt durvis, ielikt pamatus valstu attiecībām. Savukārt uzņēmējiem pārliecinoši jāieliek kāja atvērtajās durvīs, veidojot biznesa kontaktus, lai vēlāk īstenotu arī praktiskus sadarbības projektus. Ņemot vērā, ka vairāki Vācijas lielražotāji daļu savas produkcijas ražo ārvalstīs, Latvijai ir ļoti labas iespējas vēl plašāk iekļauties šajā piegādes ķēdē, kas būtu liels ieguvums Latvijas uzņēmējiem un ekonomikai, radot jaunas investīcijas un darbavietas," uzsver D.Pavļuts.

Izstādē piedalās vairāk nekā 80 valstis, bet Latvija bija to nedaudzo valstu vidū, kuru nacionālo stendu apmeklēja arī F.Reslers. Šāda iespēja radās, pateicoties arī tam, ka izstādi pēc F.Reslera personīga uzaicinājuma šogad apmeklēja arī Latvijas ekonomikas ministrs D.Pavļuts. F.Reslers stendā iepazinās ar tajā pārstāvēto uzņēmumu piedāvājumu, līdzšinējo sadarbību un attīstības iecerēm ar Vācijas partneriem. Vācijas ekonomikas ministru sīkāk ieinteresēja biedrības "Latvijas Ūdeņraža asociācija" sadarbības ieceres ar Vācijas pētniecības organizācijām, tostarp vienu no Vācijas zināmākajiem pētniecības institūtiem "Fraunhofer". Ņemot vērā straujo elektromobiļu infrastruktūras attīstību Vācijā, F.Reslers ieinteresējās arī par uzņēmumu SIA "Eltus", kas sadarbībā ar partneriem Vācijā veido elektromobiļu lādēšanas ierīces. Uzņēmumā ražotie produkti jau drīzumā būs daļa no elektromobiļu publiskās infrastruktūras Vācijas pilsētā Magdeburgā.

D.Pavļuts izstādē "Hannover Messe" apmeklēja arī Vācijas uzņēmēju stendus, stāstot un iepazīstinot ar sadarbības iespējām, un aicinot izvietot ražošanu un pasūtījumus Latvijā. Vairāki uzņēmumi izteica interesi apmeklēt Latviju, lai jau klātienē izvērtētu sadarbības iespējas. Plānots, ka nākamajā gadā Latviju varētu apmeklēt Lejassaksijas ekonomikas ministrs un uzņēmēju delegācija ar mērķi meklēt sadarbības partnerus un iespējas starp Vācijas un Latvijas uzņēmumiem.

Vācijā ir ceturtā lielākā Latvijas eksporta partnere. Latvijas un Vācijas ārējās tirdzniecības apgrozījums 2011.gadā bija 2,052 miljardi eiro, kas ir par 26,1% vairāk nekā 2010.gadā. 2011.gadā Latvija uz Vāciju eksportējusi preces un pakalpojumus 808,3 miljonu eiro (568,1 miljona latu) vērtībā, bet imports no Vācijas veidoja 541,1 miljonu eiro (380 miljonus latu).

 

Daiga Grūbe, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!