• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 5.aprīlī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2012., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246489

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot Marokas Karalistes jauno vēstnieku

Vēl šajā numurā

12.04.2012., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2012.gada 5.aprīlī

LM: Par jauna parauga apliecībām cilvēkiem ar invaliditāti

No 1.septembra cilvēkiem ar invaliditāti plānots izsniegt jaunas, uzlabota parauga apliecības. Apliecību saņemšana būs ērtāka, jo tām nevajadzēs iepriekš iesniegt fotogrāfiju.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātais jaunais Ministru kabineta “Noteikumu par personu ar invaliditāti apliecinoša dokumenta paraugu, tā izsniegšanas un uzskaites kārtību” projekts, kas 5.aprīlī izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Projekts vēl jāsaskaņo ar ministrijām un cilvēkus ar invaliditāti pārstāvošajām organizācijām un jāapstiprina valdībā.

Plānots, ka jaunā parauga apliecības no septembra varēs saņemt visās Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) nodaļās. Apliecību izsniegšanas kārtību nemainīs: tās varēs saņemt tajā pašā dienā, kad cilvēkam veiks invaliditātes ekspertīzi un noteiks invaliditāti, vai nosūtīs ierakstītā pasta sūtījumā. Par apliecības saņemšanu cilvēkiem nebūs jāmaksā.

Uz jaunā parauga apliecībām atspoguļotā informācija būs tulkota arī angļu valodā, lai cilvēki ar invaliditāti, ceļojot pa Eiropas Savienības dalībvalstīm, varētu izmantot tajās noteiktos atvieglojumus cilvēkiem ar invaliditāti, piemēram, muzejos, sabiedriskajā transportā u.c.

Jaunā parauga apliecības paredzēts izgatavot kā polivinilhlorīda daudzslāņu laminētas kartes. Tās atbildīs ISO/IEC 7810 standartam. Apliecībā iestrādās elementus, kas apgrūtinās tās viltošanu, tai skaitā smalku līniju rakstu, teksta līniju negatīvā mikrodrukā, integrētu sejas attēla fona apdruku, un ultravioletā gaismā redzamu attēlu. Pašlaik invalīda apliecība ir uz apdrukātas papīra pamatnes laminēta kartīte, ko ir viegli viltot.

Izstrādājot jaunā parauga apliecības, domāts, lai uz tām atspoguļotā informācija būtu vieglāk izlasāma arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Tāpēc apliecībai izvēlēts dzeltens un oranžs pamata tonis, kas vislabāk kontrastēs ar teksta melnajiem burtiem.

Apliecību izgatavošanu tehniski nodrošinās katra VDEĀVK nodaļa, kurā cilvēkam veic invaliditātes ekspertīzi un nosaka invaliditāti. VDEĀVK ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu ir iegādājusies apliecību izgatavošanas iekārtas ar aprīkojumu un programmatūru. Jauno iekārtu komplektā ir arī fotoaparāts, tāpēc nebūs vajadzības iepriekš iesniegt fotogrāfiju. To vajadzēs darīt tikai, lai izgatavotu apliecības cilvēkiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties VDEĀVK nodaļā.

Pilnīga pāreja tikai uz jaunā tipa apliecībām plānota triju līdz desmit gadu laikā. Cilvēkus ar invaliditāti pārstāvošās nevalstiskās organizācijas jau ir informētas, ka tiek strādāts pie jauna parauga apliecību izgatavošanas.

2011.gada 31.decembrī Latvijā bija aptuveni 150 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti. VDEĀVK gada laikā izsniedz apliecības aptuveni 67,2 tūkstošiem cilvēkiem, proti, aptuveni 5,6 tūkstošus apliecību katru mēnesi.

 

LM: Par atsevišķiem aktīvās nodarbinātības pasākumiem

Labklājības ministrija (LM) plāno pilnveidot atsevišķu aktīvo nodarbinātības pasākumu saturu, tādējādi padarot tos cilvēku vajadzībām un interesēm atbilstošākus.

To paredz 5.aprīlī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais MK noteikumu projekts “Grozījumi Noteikumos par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem”. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem valdībā.

Viens no ierosinājumiem paredz ieviest jaunu atbalsta pasākumu ilgstošajiem bezdarbniekiem ar atkarības problēmām, tādējādi paredzot plašākas iespējas saņemt atbalstu atkarību ārstēšanai, kā arī segt izmaksas, ko bezdarbniekam šobrīd jāmaksā no saviem līdzekļiem par dalību Minesotas programmā. Plānots, ka tas ilgs 28 dienas, dodot iespēju ārstēt alkohola, narkotisko un psihotropo vielu atkarību. Pasākumu plānots īstenot, izmantojot Minesotas 12 soļu programmas medicīnisko tehnoloģiju, kas apstiprināta saskaņā ar atbilstošiem normatīvajiem aktiem.

Vienlaikus plānots īstenot jaunu atbalsta pasākumu – bezdarbnieku bērnu attīstošās vasaras nometnes, nodrošinot plašākas iespējas bezdarbniekiem, kuru apgādībā ir bērns no 6 līdz 12 gadiem, iesaistīties sava bezdarba problēmas risināšanā. Tādējādi laikā, kamēr bērni atradīsies vasaras nometnēs, bezdarbnieki varēs aktīvāk meklēt pastāvīgu darbu. Nometnes ilgs vismaz divas nedēļas.

Lai nodrošinātu vienlīdzīgu situāciju ar pārējiem bezdarbniekiem, kuri iesaistās NVA organizētajos pasākumos, paredzēts precizēt bezdarbniekiem noteikto ierobežojumu vienlaikus saņemt finanšu atbalstu vairākos pasākumos. Proti, nākamajā dienā pēc kāda pasākuma pabeigšanas, kurā bezdarbnieks saņēma finanšu atbalstu, viņam būs tiesības saņemt finanšu atbalstu citā pasākumā, kurā viņš turpina dalību. Šobrīd, ja bezdarbnieks iesaistās vairākos NVA organizētajos pasākumos, kuros izmaksājama atlīdzība, finansējumu viņš var saņemt tikai viena pasākuma ietvaros. Savukārt, ja viņš pārtrauc piedalīties kādā pasākumā, kurā saņem finanšu atbalstu, piedaloties citos pasākumos, viņš to nevar saņemt.

Vienlaikus plānots, ka bezdarbnieks varēs pieteikties profesionālajā apmācībā, pārkvalifikācijā un kvalifikācijas paaugstināšanā, kā arī iesaistīties praktiskajā apmācībā ne agrāk kā divus gadus pēc iepriekšējās apmācības pabeigšanas. Šobrīd bezdarbnieki minētajā pasākumā var iesaistīties atkārtoti pēc gada.

Savukārt, ja bezdarbnieks un darba meklētājs pēc savas iniciatīvas nepamatoti pārtrauks piedalīties profesionālajā apmācībā, pārkvalifikācijā un kvalifikācijas paaugstināšanā un neformālās izglītības ieguvē, viņam būs jāatlīdzina NVA viņu apmācībai iztērētie apmācību izdevumi.

Darba devējam būs pienākums nodarbināt bezdarbnieku sešus mēnešus pēc apmācību, kas organizētas pēc viņa pieprasījuma, pabeigšanas, maksājot viņam vismaz valstī noteikto minimālo mēneša darba algu. Šobrīd darba devējam tas ir jānodrošina trīs mēnešus pēc apmācībām.

Tāpat plānots, ka darba devējam praktiskās apmācības ietvaros turpmāk ar bezdarbnieku būs jāslēdz darba, nevis apmācību līgums, kā tas ir pašlaik. Praktiskā apmācība ietver profesionālās kompetences apgūšanu, kas atbilst pirmā, otrā vai trešā profesionālās kvalifikācijas līmeņa profesionālajai kompetencei.

Plānots, ka praktiskajai apmācībai paredzētos līdzekļus, varēs izlietot kā dotāciju darba devējam pasākumos iesaistīto bezdarbnieku ikmēneša darba algai šādā apmērā – par pirmajiem diviem apmācību mēnešiem 100 lati, par nākamajiem diviem apmācību mēnešiem 80 lati, par pēdējiem diviem apmācību mēnešiem 60 lati.

Preventīva bezdarba samazināšanas pasākuma “Apmācības programmas pieaugušo iesaistei mūžizglītībā” izglītības programmu klāstu turpmāk noteiks labklājības ministra izveidotā komisija.

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!