• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par jauniešu bezdarba mazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2012., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246487

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2012.gada 10.aprīlī

Vēl šajā numurā

12.04.2012., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par jauniešu bezdarba mazināšanu

Šogad vairāk nekā 15 tūkstoši bez darba esošie jaunieši varēs saņemt sev nepieciešamos pakalpojumus, tai skaitā karjeras konsultācijas, apmācības vai iesaistīties nodarbinātības pasākumos, 4.aprīlī notikušajā preses īssaietā informēja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Tā, piemēram, bez darba esošais jaunietis, jau šobrīd var uzlabot savas zināšanas profesionālās tālākizglītības vai neformālās izglītības programmās. Tāpat jaunieši var piedalīties konkurētspējas paaugstināšanas pasākumos, iziet apmācību pie darba devēja, strādāt speciāli viņam izveidotā darba vietā vai arī veikt brīvprātīgo darbu. Aktīvākie un uzņēmīgākie jaunieši var izmēģināt savus spēkus un paši uzsākt savu komercdarbību vai pašnodarbinātību. Tie, kuri vēl īsti nav pārliecināti, ar kādu darbības jomu vēlas saistīt savu profesionālo dzīvi, var izmantot karjeras konsultācijas.

Savukārt 2012.gada otrajā pusē 100 jaunieši pilotprojekta veidā varēs piedalīties jauniešu darbnīcās. To ietvaros viņiem būs iespēja izmēģināt trīs profesionālās jomas profesionālās izglītības iestādē. Katrā no jomām jaunieši darbosies trīs nedēļas, lai iepazītos ar to specifiku. Pasākuma laikā jaunietis saņems ikmēneša stipendiju 40 latu apmērā (jaunietim ar invaliditāti 60 lati).

Vienlaikus jaunieši jau šogad varētu saņemt mobilitātes atbalstu, lai varētu nokļūt līdz jaunajai darba vietai. To varēs izmantot arī citu vecuma grupu bezdarbnieki, taču jaunieši ir mobilākā iedzīvotāju grupa, līdz ar to viņu īpatsvars atbalsta saņēmējos sagaidāms augstāks.

Tāpat jauniešiem bezdarbniekiem, kuriem nav profesijas un trūkst prasmju, piešķirs vismaz 300 papildu apmācību kuponus prasmju/kompetenču apguvei. Tos varēs izmantot arī neformālās izglītības apguvei, ievērojot jauniešu vajadzības. Līdz šim bija plānots piešķirt aptuveni 1000 apmācību kuponu.

Tajā pašā laikā LM sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju jauniešus, kuri ir bez profesijas un ir pametuši skolu, centīsies atgriezt izglītības sistēmā. Savukārt pārējie jaunieši vispirms saņems intensīvu un izmaksu efektīvu Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) speciālistu atbalstu darba meklēšanā. Finanšu ietilpīgus instrumentus, individuāli izvērtējot klienta situāciju, izmantos nepieciešamības gadījumā tiem jauniešiem, kuri saviem spēkiem saprātīgā laika periodā nespēj atrast darbu.

Tāpat LM pilnveidos darba meklēšanas atbalsta sistēmu, jo sniegtie karjeras konsultāciju un plānošanas pakalpojumi jau šobrīd ir nozīmīgi preventīvi pasākumi jauniešu bezdarba mazināšanai. Plānots uzlabot arī karjeras konsultāciju atbalsta metodikas, akcentējot dažādas bezdarbnieku mērķgrupas, tajā skaitā jauniešus, kas priekšlaicīgi pametuši skolu u.c.

Atgādinām, lai izvērtētu pašreiz jauniešiem paredzēto pasākumu piemērotību un efektivitāti, ar Ministru prezidenta rīkojumu LM bija izveidota rīcības grupa jauniešu nodarbinātības veicināšanai un bezdarba līmeņa mazināšanai. Tās sastāvā darbojās LM, Ekonomikas, Izglītības un zinātnes ministrijas un NVA pārstāvji. LM ir apkopojusi rīcības grupas priekšlikumus, kuri būtu iekļaujami Nacionālajā reformu programmā. Tie nosūtīti izvērtēšanai Ministru prezidentam.

Pēc LM rīcībā esošajiem statistikas datiem, uz 2012.gada 1.martu reģistrēts 15 791 jaunietis bezdarbnieks jeb 11,8% no kopējo bezdarbnieku skaita. 22,2% no tiem ir ilgstošie bezdarbnieki. 86,5% no reģistrētajiem jauniešiem bezdarbniekiem ir vecumā no 20 līdz 24 gadiem. 70% no jauniešiem bezdarbniekiem ir zems izglītības līmenis.

2011.gada dati liecina, ka jaunieši piedalījušies šādos NVA organizētajos pasākumos: profesionālajā tālākizglītībā – 1107 jaunieši bezdarbnieki, neformālās izglītības programmās – 3026 jaunieši, konkurētspējas paaugstināšanas pasākumos – 7417, apmācībā pie darba devēja – 284, kompleksajā iekļaušanas programmā, t.sk. darba vietā jaunietim – 1619 (381), jauniešu brīvprātīgajā darbā – 1255, pasākumos komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai – 12 cilvēki, karjeras konsultācijās – 11 930 jaunieši.

Kopējais finansējums 2012.gadā (plānots) aptuveni 3 miljoni latu. Tā ietvaros 2012.gadā ir plānots sniegt atbalstu 15 tūkstošiem jauniešu.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!