• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministre: Tiekoties ar jaunajiem lauksaimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.04.2012., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246411

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar kultūras ministri pārrunājot nozares aktualitātes

Vēl šajā numurā

11.04.2012., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministre: Tiekoties ar jaunajiem lauksaimniekiem

5.aprīlī zemkopības ministre Laimdota Straujuma ar biedrības “Jauno zemnieku klubs” pārstāvjiem pārrunāja biežāk sastopamās problēmas lauksaimniecībā. Jaunieši sniedza ierosinājumus, kā veicināt Latvijas lauku izaugsmi un palielināt jauno saimnieku konkurētspēju.

“Jauno zemnieku kluba” (JZK) dalībnieki rosināja, lai izstrādājamā zemes kreditēšanas programmā jaunajiem lauksaimniekiem būtu priekšroka zemes iegādē un tiktu palielinātas kredītu garantijas zemes iegādes aizdevumiem jaunajiem lauksaimniekiem. Ministre atgādināja, ka jau pašreiz saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 7.jūlija noteikumu 746 “Lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas kārtība” nosacījumiem aizdevumiem zemes iegādei maksimālais garantijas apmērs jaunajiem lauksaimniekiem noteikts 50 procentu apmērā. L.Straujuma pastāstīja jauniešiem, ka arī 28.marta Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes sēdē vienojušies, ka pēc 80% finansējuma apguves zemes iegādei priekšroka tiks dota jaunajiem lauksaimniekiem un būs ietverta prasība par lauksaimniecisko izglītību.

JZK aicināja Zemkopības ministriju (ZM) atrast finansējumu programmai “Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem”. Ministre atgādināja, ka pasākuma īstenošana tika aktīvi sākta 2009.gadā. Tad ekonomiskās krīzes dēļ pasākumu pārtrauca. Tomēr 2010.gadā Latgales reģiona – Ziemeļaustrumu, Austrumlatgales un Dienvidlatgales – lauksaimnieki pārdalīja daļu no neapgūtajiem finanšu līdzekļiem, tādēļ 2011.gada beigās tika izsludināta vēl viena pieteikšanās kārta minētajās trijās lauksaimniecības pārvaldēs. Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem ir paredzēts arī nākamajā, 2014.–2020.gada plānošanas periodā, informēja L.Straujuma.

“Nākamajā programmēšanas periodā daudz lielāks uzsvars tiks likts uz atbalstu jaunajiem zemniekiem. Tādēļ mudinu jūs aktīvi rīkoties, aizstāvēt savas iespējas diskusijās ar ilggadīgajiem saimniekiem,” teica L.Straujuma. “Man tiešām liels prieks par to, cik aktīvi un strauji jūs vēlaties atrisināt problēmas, bet daudzi jautājumi jārisina nevalstisko organizāciju starpā. Bet esmu gatava strādāt kopā ar jums pie lietām, ko varam kopīgi izdarīt.”

Jaunos uzņēmējus uztrauc arī nekoptā lauksaimniecības zeme. Viņi ierosināja piemērot paaugstināto – līdz 5% – nekustamā īpašuma nodokļa likmi neapzinīgajiem īpašniekiem. Ministre piekrita jauniešiem, ka pašreizējā nodokļa papildlikme 1,5% no kadastrālās vērtības nav devusi pietiekami lielu stimulu, lai īpašniekus mudinātu izmantot zemi ražošanai. Ministre teica, ka priekšlikumu paaugstināt nekustamā īpašuma nodokļa likmi neapstrādātajai lauksaimniecībā izmantojamajai zemei ZM ir iesniegusi Finanšu ministrijai.

Vēl L.Straujuma un jaunie lauku uzņēmēji pārrunāja lauksaimniecības izglītības jautājumus un situāciju ar Rīgas Centrāltirgus nakts tirgus platības samazināšanu, kā arī iespējamos risinājumus, kā mudināt Latvijas zemi iespējami saglabāt Latvijas valstspiederīgo īpašumā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!