• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Irākas vēstnieka iepazīšanās vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.2012., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246158

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par īpašu atbalstu godprātīgajiem uzņēmējiem

Vēl šajā numurā

03.04.2012., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Irākas vēstnieka iepazīšanās vizīti Saeimā

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs 20.martā tikās ar pirmo Latvijā akreditēto Irākas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Saīdu Džavadu Kindīlu, kurš Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs sarunā ar vēstnieku izteica līdzjūtību saistībā ar 20.martā Irākā notikušajiem terora aktiem, kuri prasījuši vairākus desmitus cilvēku dzīvību.

Pievēršoties abu valstu attiecībām, A.Klementjevs atzina, ka pirmā Irākas vēstnieka nozīmēšana abu valstu attiecībās ir vēsturisks notikums: "Ceru, ka līdz ar vēstnieka nozīmēšanu mēs pāršķiram jaunu lapu divpusējās attiecībās, būtiski paplašinot mūsu līdzšinējo sadarbību gan politiskajā, gan ekonomiskajā jomā, kā arī kultūrā."

Irākas demokrātija ir salīdzinoši ļoti jauna, tādēļ tās parlaments būtu ieinteresēts pieredzes pārņemšanā gan deputātu, gan parlamenta darbinieku līmenī, pauda vēstnieks, uzsverot nepieciešamību abos parlamentos izveidot deputātu grupu sadarbībai ar otras valsts parlamentu.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs uzsvēra, ka Latvija augstu vērtē Irākas sākto demokratizācijas un valsts stabilizācijas procesu un ir gatava dalīties reformu pieredzē. Latvija iespēju robežās jau iesaistījusies pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas procesā Irākā. Turpmāku divpusējo sadarbību stiprinātu augsta līmeņa amatpersonu un nozaru speciālistu vizīšu apmaiņa.

"Latvija ir Irākas draugs un var palīdzēt jūsu valstij, kas ilgus gadus cietusi no karadarbības. Mums ir viss nepieciešamais, lai palīdzētu atjaunot valsts infrastruktūru. Celtniecība, ceļu būve, mašīnbūvešīs jomas Latvijā ir attīstītas, esam gatavi gan apmācīt jūsu cilvēkus, gan piedāvāt mūsu speciālistu palīdzību uz vietas," sacīja A.Klementjevs. Kā perspektīvu sadarbības jomu viņš minēja arī farmāciju, ņemot vērā, ka Latvijas uzņēmumi var piedāvāt konkurētspējīgu produkciju, kas atbilst visaugstākajām Eiropas Savienības prasībām.

Irākas vēstnieks atzina, ka valsts infrastruktūras atjaunošanai nepieciešami 500 miljardi dolāru un tā prasīs vismaz desmit gadus. Valstij šajā darbā ir nepieciešama starptautiskās sabiedrības un arī Latvijas atbalsts, sacīja Irākas vēstnieks.

Patlaban biznesa saites starp abām valstīm nav spēcīgi attīstītas. Latvija pērn uz Irāku eksportējusi preces vairāk nekā 1,1 miljona eiro apmērā, galvenokārt telefona aprātus un kūdru, bet preču imports no Irākas nav reģistrēts.

Irāka atzina Latvijas neatkarību 1992.gadā, bet diplomātiskās attiecības starp abām valstīm nodibinātas 2004.gadā. Irākas vēstnieks pastāvīgi rezidēs Polijas galvaspilsētā Varšavā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!