• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministre: Ar Krievijas vēstnieku pārrunājot cūku importa liegumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2012., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/246074

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministre: Par finansiālo atbalstu uzņēmumu radīšanai laukos

Vēl šajā numurā

30.03.2012., Nr. 52

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministre: Ar Krievijas vēstnieku pārrunājot cūku importa liegumu

28.martā zemkopības ministre Laimdota Straujuma, tiekoties ar Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, izteica lielas bažas par Krievijas lēmumu apturēt dzīvo cūku importu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

“Mums līdz šim ir bijusi laba sadarbība veterinārās un pārtikas uzraudzības jomā, un tādējādi Krievijas negaidītais lēmums, sākot ar 20.martu, apturēt kaušanai paredzēto dzīvu cūku importu no Eiropas Savienības dalībvalstīm, tajā skaitā Latvijas, izraisa lielas bažas, jo tas smagi ietekmē Latvijas cūkkopības nozari,” vēstniekam uzsvēra L.Straujuma.

Ministre norādīja, ka Krievija ir nozīmīgs Latvijas tirdzniecības partneris, kas trešo valstu starpā ierindojas pirmajā vietā lauksaimniecības produktu eksporta un importa ziņā. Pēc viņas teiktā, Latvijai dzīvu cūku eksports uz Krieviju ir būtisks. Pagājušajā gadā dzīvās cūkas bija trešā nozīmīgākā uz Krieviju eksportējamo produktu grupa. Dzīvu cūku eksports no Latvijas uz Krieviju pērn veidoja 19,9 miljonus eiro.

“Tas ir vērā ņemams apjoms, un šajā gadījumā cieš ne tikai Latvijas cūku audzētāji, bet arī Krievijas ražotāji un patērētāji, jo Latvija Krievijas tirgum piegādāja ceturto daļu no Krievijas kopējā dzīvu cūku importa,” uzsvēra L.Straujuma.

Zemkopības ministre norādīja, ka ar Krievijas puses sniegto pamatojumu aizlieguma ieviešanai ir iepazinusies ļoti rūpīgi un attiecībā uz Latviju pamatotus iemeslus šim liegumam nesaskata. Krievijas Federācija ir informējusi Eiropas Komisiju (EK) par ES dalībvalstu pārkāpumiem dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu eksportā no ES uz Krieviju. No kopumā 128 aizrādījumiem ES dalībvalstīm uz Latviju attiecas tikai divi nenozīmīgi pārkāpumi, kas nav saistīti ar dzīvu cūku eksportu, bet gan ar piena produktiem, un faktiski šie pārkāpumi bijušas sīkas neprecizitātes kravu pavaddokumentos.

Viens no Krievijas vēstulē EK minētajiem aizlieguma iemesliem ir nesen konstatētā atgremotāju dzīvnieku saslimšana ar Šmalenbergas vīrusu vairākās ES dalībvalstīs. Sarunā ar Krievijas vēstnieku tika uzsvērts, ka Latvija Šmalenbergas vīrusa skarto valstu sarakstā nav.

L.Straujuma norādīja, ka dzīvu cūku importa aizlieguma problēma tiks risināta sarunās starp ES un Krieviju. Savukārt tehniskā līmenī turpināsies sadarbība starp Latvijas Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) un Krievijas Veterinārijas un fitosanitāro dienestu.

PVD jau ir nosūtījis vēstuli Krievijas Veterinārajam un fitosanitārajam dienestam, informējot un apliecinot, ka tiks veiktas atkārtotas pārbaudes Latvijas cūku audzētāju saimniecībās.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!