• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mirkli pirms sākuma, pirms grāmatas un kongresa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.1999., Nr. 167/168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24572

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par gaidītu un greznu grāmatu

Vēl šajā numurā

21.05.1999., Nr. 167/168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mirkli pirms sākuma, pirms grāmatas un kongresa

Nupat, šajās stundās, top vienreizējs izdevums: enciklopēdija "Latvijas pilsētas". Līdz rīta stundai Siguldā, kad sāksies Latvijas pilsētu savienības konference, "LV" redakcijai piedāvātās loksnes jau kļūs par grāmatu, un, iespējams, Siguldas pilī būs arī tās svinīgas atvēršanas svētki.

Par to, kas tas īsti ir par izdevumu, stāsta Arvīds Vītols, apgāda "Preses nams" zinātniskais redaktors:

— Manā līdzšinējā pieredzē (kopš astoņdesmito gadu sākuma — trīs gadi izdevniecībā "Avots", pēc tam aptuveni pusotrs gadu desmits — "Latvijas enciklopēdijā" un nu jau divi gadi — "Preses namā") šis, manuprāt, ir unikāls gadījums.

Es jau esmu gana burzījies izdevniecību lietās un varu nojaust, ko nozīmē tāds vai cits izdevums. Tomēr šis Latvijas grāmatniecībai ir vienreizējs izdevums, jo mēs tagad varam piedāvāt ko tādu, kā līdz šim nav bijis, un attiecīgi saprast, kā mēdz teikt, kas ir kas.

Jo būtībā jau nav runa tikai par loksnēm vai lappusēm, kas top apkopotas šajā foliantā. Tā ir mūsu kopīgā vēlēšanās sniegt Latvijai to, ko spējam un varam. Jo 77 pilsētas ir tikai daļa no mums pašiem, un tā nav tikai laika kaprīze.

Jā, trīsdesmito gadu beigās iznāca rakstu krājums "Latvijas pilsētas", un šajā sējumā ir daudz pirmatnējā materiāla, ko mēs esam rūpīgi izpētījuši. Tomēr, kad ķērāmies pie šī izdevuma, izrādījās, ka divdesmit Latvijas tagadējām pilsētām vispār nav pat savas kartes (!?), nerunājot par detalizētiem aprakstiem. Te nu ir tā tēvuzemes mīlestība jebšu cita nostādne. Tomēr grāmatā, ko "Preses nams" drukās un, iespējams, arī iesies šonakt, būs viss vai iespējami viss.

Vai jūs gribētu sacīt, ka viss ir noritējis tik gludi, ka vairs neko nevarētu vēlēties?

— Kur tad mēs dzīvojam? No sākta gala mums likās, ka atsaucība šāda izdevuma veidošanai būs vairāk nekā faktiska. Māra Caune, mūsu izdevniecības vadītāja, pat piedāvāja simbolisku iemaksu — piecus latus. Galu galā izrādījās, ka visdedzīgākās ir tieši nelielo (es negribētu teikt — mazo) pilsētu pašvaldības. To vadītāji bilda: ja jau mums beidzot būs tāds unikāls izdevums, lai būtu vismaz pa trijām grāmatām — viena pašvaldībai, otra — skolai, trešā — bibliotēkai. Tos piecus vai desmit latus mēs atradīsim.

Dīvainā kārtā līdz šim viskūtrākās bijušas lielpilsētas. Gan atsaucības, gan ieinteresētības ziņā. No vienas puses, šo atsalumu var izskaidrot. Jo vai tad Rīgai, Jelgavai, Liepājai vai Ventspilij trūkst dažnedažādu sīkizdevumu par šīm pilsētām? To varbūt ir pārpārēm. Tomēr, no otras puses, kad mēs centāmies iekļauties nešaubīgi šīs enciklopēdijas veidošanā, attieksme bija vairāk nekā piesardzīga.

Mums vaicā: cik tas maksās? Jūsu priekšā ir gandrīz 40 loksnes, tātad ap 600 lielformāta lappušu. Par visiem un zināmā mērā par visu, jo ikvienas pilsētas raksturojumam ir vairākas lappuses. Jā, mēs jau sākotnēji bildām, ka šis nebūs lēts, tomēr daudzu pašvaldību vadītājiem pieejams izdevums. Tiem, kuri vēlēsies iegādāties šo enciklopēdiju, vajadzēs rēķināties ar 12—15 latiem. Mēs tomēr jau iepriekš vēlētos pateikt, ka arī šādam kapitālizdevumam nepieciešami savi ieguldījumi, jo domājam par nākotni.

Jūs izņēmāt jautājumu no mutes, patiesi: gluži loģiski ir vaicāt, kur tad paliek vai paliks Latvijas pagastu enciklopēdija?

— Jā, viss ir skaidrāks par skaidru, jo mēs nevaram un pat nedrīkstam apstāties pusceļā. Jau šo enciklopēdijas sējumu veidojot, mēs pārliecinājāmies, ka vietas ir atliku likām, lai mēs jau tūlīt (es baidos teikt — līdz gada beigām) laistu klajā "mazo enciklopēdiju", kaut ko līdzīgu tūrisma ceļvedim, kas arī maksātu attiecīgi mazāk un būtu pieejama ikvienam Latvijā.

Protams, mēs esam par to, lai šīs iestrādnes nepaliktu tikai Preses nama 15.stāvā. Kaut gan mums ir izcili speciālisti, kaut vai tepat blakus sēdošais Uldis Placēns. Diezin vai sešsējumu "Latvijas daba" būtu varējusi iznākt bez viņa erudīcijas, tāpat "Kurzeme un kurzemnieki", nu varam tikai domāt par to, kālab tādiem lietpratējiem nav piešķirta vismaz Triju Zvaigžņu ordeņa goda zīme. Bet bez viņa lietpratības arī "Latvijas pilsētas" būtu tikai simbolizdevums.

Mēs tagad gaidām un gaidīsim atsauksmes par "Latvijas pilsētām". Jau šodien Latvijas pilsētu apvienības konferencē Siguldā, bet jo vairāk pēc nedēļas — Latvijas pašvaldību devītajā kongresā Viesītē. Esam gatavi nākamajai enciklopēdijai "Latvijas pagasti" . Mēs jau esam uzkrājuši un krājam izejmateriālus. Dažkārt dzirdam iebildumus: tūlītējā administratīvi teritoriālā reforma visu sagriezīs krustām šķērsām. Mūs šādi viedokļi nemulsina. Tieši pretēji: varbūt tieši tagad reformas sakarā ir svarīgi fiksēt Latvijas 600 pagastu sākotni un nākotni, lai tiešām būtu XXI gadsimta enciklopēdija. Te, protams, ir svarīgi Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Pagastu apvienības un citu institūciju attieksme.

Jo, ja jau teju, teju nāk klajā "Latvijas pilsētas", jābūt arī "Latvijas pagastiem" un "Latvijas apriņķiem" arī nekur nepalikt.

Mintauts Ģeibāks,

"LV" informācijas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!