• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba samaksas pārmaiņām 2011.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2012., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244988

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pārresoru koordinācijas centrs: Par Nacionālā attīstības plāna prioritātēm

Vēl šajā numurā

07.03.2012., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darba samaksas pārmaiņām 2011.gadā

2011.gadā, pakāpeniski palielinoties ekonomiskajām aktivitātēm, arī darba samaksa auga.

Kopumā 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, vidējā bruto darba alga pieauga par 4,4 procentiem un vidēji bija 464 lati. Gan privātajā, gan sabiedriskajā sektorā algu dinamika pagājušajā gadā bija līdzīga, pieaugums attiecīgi par 4,6 un 4,7 procentiem.

Tautsaimniecības nozaru griezumā straujākais darba samaksas kāpums 2011.gadā bija vērojams lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, kā arī atsevišķās pakalpojumu nozarēs, piemēram, operācijās ar nekustamo īpašumu un dažādos individuālos pakalpojumos. Šajās nozarēs darba samaksas pieaugums pārsniedz 8%, tiesa šajās nozarēs vidējā bruto darba samaksa ir zemāka nekā vidēji tautsaimniecībā.

Mērenāks algu pieaugums pērn bija vērojams apstrādes rūpniecībā (par 5%). Neraugoties uz straujo nozares izaugsmi, būtiskāku algu pieaugumu ierobežoja nepieciešamība saglabāt nozares konkurētspēju. Pakāpeniski no krīzes sekām atkopjoties būvniecībai, arī šajā nozarē darba samaksa pieauga (par 4,7%). Lēnākais atalgojuma pieaugums 2011.gadā bija transporta un uzglabāšanas nozarē (par 1%), kā arī profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē (1,6%).

Ņemot vērā, ka tautsaimniecības izaugsme šogad varētu būt lēnāka nekā 2011.gadā, arī darba samaksas pieaugums būs lēnāks un vidēji 2012.gadā varētu būt 3% robežās.

Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!