• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba samaksas atšķirību Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2012., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244985

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darba samaksas pārmaiņām 2011.gadā

Vēl šajā numurā

07.03.2012., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darba samaksas atšķirību Eiropā

Labklājības ministrija:

Gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā (ES) sievietes vidēji saņem zemāku atalgojumu nekā vīrieši, secina Labklājības ministrija (LM).

Tā, piemēram, sievietes ES dalībvalstīs vidēji pelna par 17% mazāk nekā vīrieši. Vislielākās darba samaksas atšķirības 2009.gadā ir konstatētas Igaunijā –30,9%, Čehijā – 25,9%, Austrijā – 25,4%, Vācijā – 23%, Grieķijā – 22%, Slovākijā – 21,9%, Kiprā – 21%, Somijā – 20,4%, Lielbritānijā – 20,4%. Savukārt vismazākās darba samaksas atšķirības pastāv Slovēnijā – 3,2% Itālijā – 5,5%, Maltā – 6,9%, Rumānijā – 8,1%, Beļģijā – 9%, Portugālē – 10%.

Ņemot vērā iepriekšminēto, uz citu ES valstu fona Latvijā ir vidēji labi rādītāji. Proti, pēc 2010.gada datiem, sievietes vidēji pelna par 17,6% mazāk nekā vīrieši.

“Sievietes, saņemot mazākas algas nekā vīrieši, vecumdienās ir pakļautas lielākam nabadzības riskam, jo viņas nākotnē attiecīgi saņems zemākas pensijas. Darba samaksu atšķirība negatīvi ietekmē arī tās sievietes, kas vienas pašas apgādā bērnus, jo, saņemot zemākus ienākumus, gan pašas, gan bērni ir pakļauti nabadzības riskam,” norāda LM speciālisti.

Galvenie iemesli atšķirībām darba samaksā sievietēm un vīriešiem:

• sievietes un vīrieši veic atšķirīgus darbus atšķirīgās nozarēs, piemēram, veselības un sociālā darba nozarē ne tikai Latvijā, bet vidēji arī ES strādā 80% sieviešu;

• nozares, kurās koncentrējas sievietes, ir zemāk apmaksātas;

• sievietes retāk ieņem vadošus amatus (sabiedrībā valdošie stereotipi par vīrieti kā labāku vadītāju u.c.);

• sievietēm pārsvarā ir pārrāvumi karjerā bērnu piedzimšanas dēļ un, atgriežoties darbā, grūtības saskaņot darba un ģimenes dzīvi, kas liecina par nevienlīdzīgu bērnu aprūpes un mājsaimniecības darbu sadali starp sievietēm un vīriešiem, u.c.;

• par vienas un tās pašas vērtības darbu sievietes nereti saņem zemāku atalgojumu nekā vīrieši, piemēram, finanšu sektorā, bankās utt., Latvijā sievietes par vienādas vērtības darbu ar vīriešiem saņem tikai 61% no vīriešu algas;

• tendence – jo vairāk kādā jomā sieviešu, jo zemāks atalgojums, piemēram, pirmsskolas skolotājas, medmāsas, kultūras darbinieces u.c., savukārt vīriešiem – pretēji, jo vairāk kādā jomā vīriešu, jo augstāks atalgojums.

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

Eiropas Komisija:

Visās ES dalībvalstīs sievietes joprojām pelna vidēji par 16,4% mazāk nekā vīrieši – par to liecina jaunie dati, kurus Eiropas Komisija ir publicējusi 2.martā. Šī bija otrā reize, kad Eiropas mērogā tika atzīmēta Vienlīdzīgas darba samaksas diena. Pirmo reizi šis pasākums notika 2011.gada 5.martā pēc Eiropas Komisijas iniciatīvas. Šis Eiropas mēroga pasākums norāda uz papildu dienu skaitu, kuras ir jāstrādā sievietēm, lai nopelnītu tikpat daudz cik vīrieši. Eiropas Komisija vēlas visā ES palielināt informētību par sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirībām. Šogad Vienlīdzīgas darba samaksas dienā uzmanība tika pievērsta galvenokārt darba devējiem un šo dienu atzīmēja īsi pirms Sieviešu dienas 8.martā.

“Eiropas vienlīdzīgas darba samaksas diena mums atgādina par to, cik daudz dienu un stundu kopš 1.janvāra sievietes ir strādājušas “par velti”. Princips par vienādu atalgojumu par līdzvērtīgu darbu ir ierakstīts ES līgumos jau kopš 1957.gada. Ir pienācis laiks īstenot šo principu visās jomās,” sacīja par tiesiskumu atbildīgā ES komisāre un Komisijas priekšsēdētāja vietniece Viviena Redinga.

Jaunākie dati liecina, ka 2010.gadā visā Eiropas Savienībā sieviešu un vīriešu darba samaksa atšķīrās par 16,4%. Aizvadītajos gados sieviešu un vīriešu darba samaksa atšķīrās par 17% un vairāk, bet tagadējie rādītāji liecina, ka šī atšķirība ir nedaudz mazinājusies. Atšķirības amplitūda ir dažāda – sākot ar 2% Polijā līdz 27% Igaunijā.

Atšķirība starp vīriešu un sieviešu vidējo bruto darba samaksu stundā visās tautsaimniecības nozarēs joprojām ir liela, un dažādās valstīs un nozarēs šis rādītājs ievērojami atšķiras. Tādējādi tiek atspoguļota darba un privātās dzīves saskaņošanas problēma – daudzas sievietes izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu un strādā nepilna laika darbu. Lai gan kopumā ir pamanāma neliela pozitīva tendence, ir dalībvalstis, kurās sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirības aizvien palielinās. Tas notiek Bulgārijā, Francijā, Latvijā, Ungārijā, Portugālē un Rumānijā.

Informētības veicināšanas pasākumi ir ļoti svarīgi, lai informētu darba devējus, darba ņēmējus un ieinteresētās personas par to, kāpēc joprojām saglabājas sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības un kā tās var samazināt. Ir šādi jauni līdzekļi:

• uzņēmumiem paredzētas mācības un pozitīvās pieredzes apmaiņa dzimumu līdztiesības nodrošināšanas jomā, kā arī metodes un līdzekļi, lai novērstu sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirības uzņēmumos;

• videomateriāls, kurā atspoguļota pašreizējā darba samaksas nevienlīdzība starp sievietēm un vīriešiem;

• atjaunināta kampaņas tīmekļa vietne, kurā iekļauta jauna sadaļa par sociālo partneru starpā noslēgto kolektīvo līgumu būtisko nozīmi sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirību mazināšanā; līdzekļi, kas ļauj noteikt sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirības darba vietā; kontrolsaraksts, lai kolektīvajos līgumos ieviestu noteikumu par darba samaksas vienlīdzību;

• vairāki pasākumi 17 ES dalībvalstīs, lai izplatītu informāciju par darba samaksas atšķirībām.

Vispārīga informācija

Lai mazinātu sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirības un novērstu to dažādos iemeslus, ir jārīkojas vairākos līmeņos, un tādēļ Komisija cieši sadarbojas ar dalībvalstīm šajā jautājumā. Komisija 2011.gada decembrī organizēja pozitīvās pieredzes apmaiņu, lai risinātu jautājumu par sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirību. Vācijas valdība demonstrēja 2009.gadā ieviesto programmatūru, kuru izmanto uzņēmumi, lai savā organizācijā analizētu sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirības. Austrija sniedza informāciju par jauniem tiesību aktiem, kas paredzēti, lai uzlabotu atalgojuma pārredzamību uzņēmumos, un par šajos tiesību aktos ietverto prasību ziņot par darba samaksas atšķirībām.

Pateicoties ES un valstu tiesību aktiem par vienlīdzīgu atalgojumu, ir samazinājies tiešas diskriminācijas gadījumu skaits, t.i., gadījumi, kad vīrieši un sievietes par pilnīgi līdzvērtīgu darbu saņem atšķirīgu atalgojumu. Tomēr darba samaksas atšķirības ir vēl plašākas un atspoguļo visā darba tirgū pastāvošo nevienlīdzību.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!