• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konstitucionālo tiesību aktualitātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.2012., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244908

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar iekšlietu ministru un valsts sekretāri

Vēl šajā numurā

06.03.2012., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konstitucionālo tiesību aktualitātēm


Foto: Valsts prezidenta kanceleja

 

5.martā Rīgas pilī notika Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Konstitucionālo tiesību komisijas (KTK) priekšsēdētāja Egila Levita saruna, kuras gaitā tika skarti aktuālie Satversmes pamatu nostiprināšanas, kā arī valsts pārvaldes modeļa iespējamo izmaiņu jautājumi, kurus aktualizējis Valsts prezidents. E.Levits informēja, ka KTK viedoklis par Satversmes pantiem, kas ir konstitūcijas pamats un nebūtu pakļaujami tautas nobalsošanām, tiks sagatavots līdz aprīļa beigām un maija sākumā tas būs publiski pieejams plašākai diskusijai. Vienlaikus gan Valsts prezidents, gan KTK priekšsēdētājs bija vienisprātis, ka esošais valsts pārvaldes modelis Latvijā ir jāmaina, bet par iespējamajām izmaiņām nepieciešama plaša profesionāla diskusija.

Valsts prezidents argumentēti izklāstīja pozīciju par to, ka Latvijas valsts pārvaldes modeļa izmaiņas primāri nepieciešamas mūsu valsts stiprināšanai gan iekš­politiski, gan Eiropas Savienības ietvaros, kas ES izšķirīgu lēmumu pieņemšanā ir īpaši nozīmīgi. “Esmu pārliecināts, ka Eiropas Savienība spēs atrisināt samilzušās problēmas. Neko nepieļaujamāku kā Eiropas Savienības sagraušanu šobrīd nevar iedomāties. Nākotnē fiskālie, monetārie un nodokļu jautājumi Eiropas Savienībā ir jāregulē kopīgi. Tieši tādēļ valstu izpildvarām jābūt spējīgām aktīvi reaģēt,” uzsvēra Valsts prezidents, vienlaikus akcentējot nepieciešamību stiprināt pašvaldību lomu un tiesības lēmumu pieņemšanā.

E.Levits pauda izpratni par Valsts prezidenta A.Bērziņa aktualizētajiem jautājumiem, atzīstot, ka, viņaprāt, šī problēma ir gan institucionāla, gan politiska. Valsts prezidents un KTK priekšsēdētājs bija vienisprātis, ka nepieciešams vairāku pasākumu kopums, piemēram, konstruktīvais neuzticības votums, Ministru prezidenta lomas palielināšana izpildvarā, Valsts prezidenta tiesības saskaņot ministru amatu kandidātus, resoru konkurences mazināšana un izpildvaras koncentrēšana, kā arī profesionāla un spēcīga civildienesta izveide. “Profesionāls civildienests diemžēl ir atstāts novārtā, un bez tā nav iespējams realizēt pieņemtos lēmumus un pildīt likumus. Tas ir atslēgas jautājums,” uzsvēra KTK priekšsēdētājs.

Noslēdzot sarunu, abas puses pārrunāja sabiedriskā medija lomas nostiprināšanas nepieciešamību un valsts atbalsta izšķirošo nozīmi šajā jautājumā attiecībā uz laikrakstu “Latvijas Vēstnesis” un žurnālu “Jurista Vārds”, kas ir nepieciešami, lai nodrošinātu Satversmes 90.pantā noteiktās ikviena tiesības zināt savas tiesības. Puses bija vienisprātis, ka likumos, kas nosaka tautas nobalsošanas ierosināšanas kārtību, būtu jāpanāk saprātīgs līdzsvars starp personu iniciatīvām un to, kas demokrātiskā nacionālā valstī būtu pieļaujams.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!