• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par administratīvā sloga samazināšanu uzņēmējdarbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2012., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/244546

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par būvniecības nozari 2011.gadā

Vēl šajā numurā

24.02.2012., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par administratīvā sloga samazināšanu uzņēmējdarbībā

21.februārī Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu tikās ar augsta līmeņa neatkarīgu ieinteresēto personu grupas, kas risina ar administratīvo slogu saistītus jautājumus, priekšsēdētāju Edmundu Štoiberu, kurš iesniedza grupas ziņojumu “Situāciju Eiropā var uzlabot” (“Europe can do more”) par paraugpraksi dalībvalstīs ES tiesību aktu īstenošanai vismazāk apgrūtinošā veidā.

Ž.M.Barrozu teica: “Es sveicu Dr.Edmunda Štoibera vadīto grupu ar šo izcilo ziņojumu. Tajā ir spilgti piemēri, kā dalībvalstis saprātīgi īsteno ES tiesību aktus, lai varētu rasties to pozitīvā ietekme un tās nekavētu nevajadzīgs administratīvais slogs valstu līmenī. Es aicinu dalībvalstis iepazīties ar šiem piemēriem un mācīties no tiem. Smeļoties savstarpēju iedvesmu lietpratīgam regulējumam, mēs varam turpmāk uzlabot uzņēmējdarbības vidi un atbalstīt izaugsmi un darba vietas Eiropā.”

Komisija pieprasīja paraugprakses ziņojumu 2010.gada augustā. Ziņojumā doti 74 paraugprakses piemēri, tostarp iniciatīvas par e-pārvaldību, par gudriem risinājumiem, jo īpaši maziem uzņēmumiem, ieinteresēto personu tiešu iesaistīšanu, labu vadību un pārrobežu iniciatīvas.

Tajā norādīts, ka ir plašas iespējas uzlabot ES tiesību aktu īstenošanu. Tā kā gandrīz trešdaļa ES tiesību aktu radītā administratīvā sloga uzņēmumiem rodas no ES prasību neefektīvas īstenošanas valstīs, šīs apgrūtinošās īstenošanas samazināšana ir svarīga, lai uzlabotu uzņēmumu ikdienu un atbalstītu ES ekonomiku un tās konkurētspēju.

Ziņojumā iekļauts arī kontrolsaraksts ar ieteikumiem, un lasītāji tiek aicināti to komentēt.

Pamatinformācija

Mērķi līdz 2012.gadam par 25% samazināt administratīvo slogu uzņēmumiem Eiropas Savienībā un attiecīgo rīcības programmu Komisija ierosināja 2007.gada janvārī un Eiropadome atbalstīja 2007.gada martā. Uzņēmējdarbības vides uzlabošana, samazinot birokrātiju, ir kopējs mērķis, ko var sasniegt, tikai pamatojoties uz Eiropas iestāžu un dalībvalstu kopīgu atbildību.

Eiropas Komisija ir guvusi labus panākumus rīcības programmas īstenošanā. Komisija jau ir ierosinājusi pasākumus, kas samazina administratīvo slogu par līdz pat 33% jeb vairāk nekā 40 miljardiem eiro. Tostarp Padome un Parlaments līdz šim ir pieņēmuši pasākumus, kas veido samazinājumu 22% apmērā.

Ar neseno vienošanos par pasākumiem, kas samazina uzskaites birokrātiju vairāk nekā pieciem miljoniem mazo uzņēmumu, kopējais samazinājuma skaitlis saņēma papildu atbalstu, lai sasniegtu mērķi līdz 2012.gadam samazināt administratīvo slogu par 25%.

Augsta līmeņa grupa ar administratīvo slogu saistītiem jautājumiem, ko vada E.Štoibers, sniedz padomus un palīdz Komisijai īstenot rīcības programmu administratīvā sloga samazināšanai Eiropas Savienībā kopš 2008.gada.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!