• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2012., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs

Vēl šajā numurā

07.02.2012., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrs:
Piedaloties NATO aizsardzības ministru sanāksmē

No 2. līdz 3.februārim aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalījās NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, Beļģijā, kur pauda atbalstu “gudras aizsardzības” attīstībai un īstenošanai. A.Pabriks norādīja, ka šis ir tikai sākumposms ilgstošam procesam, lai celtu alianses spējas, savstarpēji sadarbojoties. Ministrs uzsvēra, ka ir ļoti būtiska katras valsts politiskā griba šā mērķa īstenošanā. Ekonomiskās krīzes laikā Latvija ir sapratusi, ka ir svarīgi izvirzīt prioritātes un sadarboties ar partnervalstīm, jo šādos apstākļos tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt aizsardzības spējas.

Tajā pašā laikā NATO aizsardzības ministri bija vienisprātis, ka “gudra aizsardzība” ir veids, kā palielināt efektivitāti militāro spēju attīstībā, bet nevar būt iemesls aizsardzības budžetu samazināšanai.

A.Pabriks kā ļoti veiksmīgu “gudras aizsardzības” piemēru minēja Baltijas gaisa telpas patrulēšanu, kurā Latvija, Lietuva un Igaunija ir gatavas palielināt uzņēmējvalsts atbalstu valstīm, kas nodrošina misijas izpildi, nodrošinot treniņu iespējas NATO gaisa telpā virs Baltijas un paplašinot pakalpojumu klāstu un apjomu. Ministrs norādīja, ka cer uz vienošanos par misijas ilgtermiņa pagarināšanu gaidāmajā NATO Čikāgas samitā, kas Baltijas valstīm ļautu neplānot milzīgas investīcijas patrulēšanai nepieciešamo iznīcinātāju iegādei, bet attīstīt un piedāvāt NATO militārās spējas citās jomās.

Diskutējot par starptautisko operāciju Afganistānā, A.Pabriks uzsvēra kopējas koordinācijas nozīmi, transformējot un samazinot spēkus Afganistānā, kā arī skaidru NATO lomas definēšanu pēc 2014.gada, jo nebūtu pieļaujama situācija, kas radās Afganistānā pēc PSRS karaspēka izvešanas 1989.gadā.

NATO aizsardzības ministri vienojās par kopīgu mērķi – līdz 2014.gada beigām nodot atbildību Afganistānas drošības spēkiem visā valsts teritorijā un sākt analizēt NATO lomu pēc 2014.gada. Sanāksmes laikā Baltijas valstu aizsardzības ministri tikās arī ar ASV aizsardzības sekretāru Leonu Panetu un pārrunāja patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas, dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā, ASV iesaisti Eiropā, kā arī Baltijas reģiona drošības jautājumus. ASV aizsardzības sekretārs L.Paneta pauda stingru ASV apņemšanos stiprināt ASV ietekmi Eiropas, tai skaitā Baltijas, drošībā.

Aizsardzības ministri diskutēja arī par NATO vadīto operāciju Kosovā, kā arī ar par NATO sadarbības partneru ieguldījumu operācijā Afganistānā.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!