• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1999. gada 11. maija noteikumi Nr. 170 "Vistu olu aprites noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.05.1999., Nr. 155/158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24353-vistu-olu-aprites-noteikumi

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.171

Grozījums Ministru kabineta 1998.gada 3.marta noteikumos Nr.80 "Noteikumi par maksāšanas līdzekļu attiecību un maksāšanas kārtību, privatizējot vai atsavinot valsts un pašvaldību zemi pilsētās un lauku apvidos, un par iegūto līdzekļu ieskaitīšanu privatizācijas fondos"

Vēl šajā numurā

14.05.1999., Nr. 155/158

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 170

Pieņemts: 11.05.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 170

Rīgā 1999.gada 11.maijā (prot. Nr. 25, 16.§)

Vistu olu aprites noteikumi

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro daļu, 8.panta otro daļu un 13.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka pārtikai paredzēto vistu olu (turpmāk — olas) marķēšanas un higiēnas prasības šķirošanas, uzglabāšanas, transportēšanas un izplatīšanas posmos, un tie attiecas uz olu apritē iesaistītajiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un fiziskajām personām.

2. Šie noteikumi neattiecas uz olām, kuras olu ražotājs pārdod savā saimniecībā tieši patērētājam privātai lietošanai.

II. Olu izplatīšanas higiēnas prasības

3. Olu ražošanas uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) drīkst piegādāt olas olu iepakošanas centram (abi minētie uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) atrodas Valsts veterinārā dienesta uzraudzībā un kontrolē), realizēt tās inkubācijai, realizācijai nepārtikas rūpniecībā, kā arī pārdot pārtikas preču tirgū, kur nodrošināta pastāvīga veterinārā uzraudzība, vai pārdot uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) tieši patērētājam privātai lietošanai.

4. Fiziskā persona var realizēt olas pārtikas preču tirgū, kur nodrošināta pastāvīga veterinārā kontrole. Olas, kuras piegādā fiziskās personas, pārbauda un zīmogo valsts veterinārais inspektors.

5. Tirdzniecībā atļauts piedāvāt olas ārējā iepakojumā uz paliktņiem, iesaiņojumā vai neiesaiņotas olas uz paliktņiem.

6. Olu iesaiņojumu, kurā ir ne vairāk par 36 olām, mazumtirdzniecībā realizē neatvērtā veidā.

7. Mazumtirdzniecības vietā, kur realizē neiesaiņotas olas, jābūt informācijai par olu kvalitāti, svaru un olu uzglabāšanas režīmu.

8. A un B kategorijas olas tirdzniecībā atļauts piedāvāt cilvēku patēriņam un pārtikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām).

9. Ja ir beidzies A kategorijas "ekstra" olām noteiktais galīgais derīguma termiņš, tās drīkst piegādāt patērētājam kā A kategorijas olas līdz attiecīgajai kategorijai noteiktā galīgā derīguma termiņa beigām.

10. A un B kategorijas olas, kuras vairs neatbilst attiecīgajām kategorijām noteiktajām īpašībām vai kurām beidzies galīgais derīguma termiņš, aizliegts izplatīt mazumtirdzniecībā, bet tās drīkst piegādāt pārtikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), ja uz iepakojuma ārējās virsmas ir uzlīmēta sarkana etiķete (burtu lielums 2 cm) ar norādi "Olas rūpnieciskai pārstrādei".

11. C kategorijas olas drīkst piegādāt tikai pārstrādei pārtikas vai nepārtikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām).

12. Ieplēstas olas piegādā pārstrādei pārtikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) (izņemot kulināriju) ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc olu šķirošanas.

13. Saplēstas olas piegādā pārstrādei nepārtikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc olu šķirošanas.

14. Tirdzniecībā atļauts piedāvāt olas, kuras atbilst šo noteikumu prasībām un citos normatīvajos aktos noteiktajām obligātajām nekaitīguma prasībām.

III. Olu iepakošanas centrs

15. Olu iepakošanas centrā (turpmāk — iepakošanas centrs) olas šķiro pēc kvalitātes un svara, iepako tās, kā arī marķē olas un to iepakojumus.

16. Iepakošanas centram olas šķirošanai piegādā no olu ražošanas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ne retāk kā katru otro darba dienu.

17. Olas, kuras pēc šķirošanas paredzēts pārdot kā A kategorijas "ekstra" olas, uz iepakošanas centru piegādā katru darba dienu.

18. Iepakošanas centrs šķiro un iepako olas ne vēlāk kā nākamajā darba dienā pēc to saņemšanas. Ražotāja nosūtīto olu iepakojumu atver tieši pirms šķirošanas uzsākšanas. Visas viena iepakojuma olas šķiro, marķē un iepako bez pārtraukuma.

19. Iepakošanas centrs var būt olu ražošanas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) struktūrvienība vai patstāvīgs uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), un tas var atrasties olu ražošanas uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā), kā arī ārpus tā.

20. Ja iepakošanas centrs atrodas ārpus olu ražošanas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), katras uz iepakošanas centru nosūtītās olu partijas pavaddokumentos un uz iepakojuma etiķetes, kas ir dzeltenā krāsā, norāda olu ražošanas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, adresi, olu izdēšanas datumu, nosūtīšanas datumu un olu skaitu.

21. Ja iepakošanas centrs atrodas olu ražošanas uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā), tad, nosūtot olas uz iepakošanas centru, pavaddokumentos norāda olu skaitu, olu izdēšanas datumu un vistu mītnes numuru (nosaukumu).

22. Iepakošanas centrs pavaddokumentus vai attiecīgo informāciju glabā sešus mēnešus.

23. Iepakošanas centra telpām jāatbilst normatīvajos aktos noteiktajām higiēnas prasībām, un tās jānodrošina ar šo noteikumu prasībām atbilstošu šādu tehnisko aprīkojumu, kas paredzēts olu šķirošanai:

23.1. izgaismošanas ierīce (ovoskops), ar kuru pārbauda katru olu;

23.2. ierīce olu gaisa kameras augstuma mērīšanai;

23.3. svari olu svēršanai;

23.4. iekārta olu marķēšanai.

IV. Olu marķēšana

24. Olas šķiro pēc kvalitātes:

24.1. A kategorijas olas jeb svaigas olas nedrīkst būt mazgātas, tīrītas, un tām jāatbilst šādām prasībām:

24.1.1. olu čaumalai jābūt tīrai un nebojātai;

24.1.2. olu gaisa kameras augstums nedrīkst pārsniegt 6 mm, un tai jābūt nekustīgai;

24.1.3. olas baltumam jābūt tīram, dzidram, bez piejaukumiem, un tam jābūt sarecējušam;

24.1.4. olas dzeltenums caurskatē (ovoskopējot) redzams tikai kā ēna, bez skaidri saskatāma ārējā apveida, kustinot olu, tas ievērojami nenovirzās no olas centra, un tam jābūt bez piejaukumiem;

24.1.5. dīgļa šūna nav sākusi attīstīties;

24.1.6. olām nepiemīt tām neraksturīga smarža;

24.2. A kategorijas "ekstra" olām jāatbilst:

24.2.1. visām šo noteikumu 24.1.1., 24.1.3., 24.1.4., 24.1.5. un 24.1.6.apakšpunktā A kategorijas olām noteiktajām kvalitātes prasībām;

24.2.2. olu gaisa kameras augstums nedrīkst pārsniegt 4 mm, un tai jābūt nekustīgai;

24.3. B kategorijas olām jeb aukstumā uzglabātām olām jāatbilst:

24.3.1. visām šo noteikumu 24.1.1., 24.1.3., 24.1.4., 24.1.5. un 24.1.6.apakšpunktā A kategorijas olām noteiktajām kvalitātes prasībām;

24.3.2. olu gaisa kameras augstums nedrīkst pārsniegt 9 mm, un tai jābūt nekustīgai;

24.4. C kategorijas olas jeb "atšķirotas olas" ir olas, kas neatbilst A un B kategorijas olām noteiktajām kvalitātes prasībām;

24.5. ieplēstas olas, kurām ir plaisas čaumalā, bet neskarta membrāna;

24.6. saplēstas olas, kurām ir saplēsta čaumala un bojāta membrāna.

25. A kategorijas olas, arī "ekstra" olas, šķiro pēc svara un uz iepakojuma vai iesaiņojuma etiķetes norāda atbilstošo simbolu:

25.1. XL — ļoti lielas olas, kuru svars ir 73 g un vairāk;

25.2. L — lielas olas, kuru svars ir no 63 g līdz 72 g;

25.3. M — vidējas olas, kuru svars ir no 53 g līdz 62 g;

25.4. S — mazas olas, kuru svars ir mazāks par 53 g.

26. Visu kategoriju olas, kas paredzētas mazumtirdzniecībai, tiek marķētas.

27. Olu marķējumam jābūt labi salasāmam. Marķējumā izmantotajai krāsai jāatbilst prasībām, kādas normatīvajos aktos noteiktas krāsvielām, kuras izmanto pārtikas preču marķēšanai.

28. Olu marķējumā obligāti norāda galīgo derīguma termiņu un olu ražotāju, bet papildus, ja ražotājs vēlas, var sniegt citu informāciju.

29. Galīgā derīguma termiņa marķējumu (to apzīmē ar 5 mm lieliem cipariem) uzliek olai šķirošanas brīdī un norāda šādā kārtībā:

29.1. datums no 01 līdz 31;

29.2. mēnesis no 01 līdz 12.

30. Olu marķēšanas prasības neattiecas uz inkubācijas olām un olām, ko piegādā tieši pārtikas un nepārtikas uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām).

V. Prasības olu iepakojumam un iesaiņojumam

31. Olu iepakojuma un olu iesaiņojuma materiālam jāatbilst obligātajām nekaitīguma prasībām, kādas noteiktas materiāliem un priekšmetiem, kuri nonāk saskarē ar pārtiku. Tam jābūt triecienizturīgam, sausam un tīram, lai nepieļautu olu kvalitātes pasliktināšanos, kā arī pasargātu olas no apkārtējās vides smaržu iedarbības un temperatūras svārstībām.

32. Olu ārējo iepakojumu drīkst izmantot atkārtoti, ja tas nav saplēsts, netīrs un uz tā neatrodas iepriekšējā marķējuma atliekas, kas var maldināt pircēju.

33. Olu iesaiņojumu nedrīkst lietot atkārtoti.

VI. Šķiroto olu iepakojuma un iesaiņojuma marķēšana

34. Ja olas piedāvā mazumtirdzniecībā, uz katra olu iepakojuma un olu iesaiņojuma (arī tādos gadījumos, ja tas ievietots ārējā iepakojumā) ārējās virsmas redzamā vietā jābūt labi salasāmai etiķetei, kurā norādīta šo noteikumu pielikumā minētā informācija.

35. Ja olas aizliegts realizēt mazumtirdzniecībā, uz olu iepakojuma ārējās virsmas jābūt sarkanai etiķetei saskaņā ar šo noteikumu 10.punktu.

36. Etiķetes uz iepakojuma un iesaiņojuma iepakošanas centrā piestiprina olu šķirošanas un iepakošanas dienā.

37. Olu ārējo iepakojumu aizlīmē ar līmlenti.

38. A kategorijas "ekstra" olām līmlenti ar norādi "ekstra" uzlīmē uz iesaiņojuma un olu ārējā iepakojuma.

39. Līmlenti nedrīkst lietot atkārtoti.

VII. Olu uzglabāšanas un transportēšanas higiēnas prasības

40. Olas uzglabā tīrās, sausās telpās ar pietiekamu ventilāciju un atbilstošu uzglabāšanas temperatūras režīmu.

41. Olas transportējot, tām jābūt tīrām, sausām un aizsargātām no triecieniem, meteoroloģiskajiem laika apstākļiem un gaismas iedarbības.

42. Uzglabājot un transportējot olas, tās jāaizsargā no krasām temperatūras svārstībām.

43. A kategorijas olas un A kategorijas "ekstra" olas visos aprites posmos atļauts uzglabāt temperatūrā no 5 °C līdz 18 °C. Transportējot, kā arī īslaicīgi (ne ilgāk kā 24 stundas) uzglabājot olas tirdzniecības uzglabāšanas telpās vai noliktavās, olas atļauts uzglabāt temperatūrā no 1 °C līdz 5 °C.

44. B kategorijas olas atļauts uzglabāt ne ilgāk kā 120 dienas aukstuma iekārtās vai ledusskapjos temperatūrā no 1°C līdz 5 °C.

45. C kategorijas olas atļauts uzglabāt telpās, kurās temperatūra ir no 1 °C līdz 18 °C.

46. Olu galīgais derīguma termiņš, sākot no olu izdēšanas dienas, ja tiek ievērots noteiktais uzglabāšanas režīms, ir šāds:

46.1. A kategorijas "ekstra" olām — 9 dienas;

46.2. A kategorijas olām — 28 dienas;

46.3. B kategorijas olām — 120 dienas;

46.4. C kategorijas olām — 28 dienas.

VIII. Iepakošanas centra uzraudzības kārtība

47. Lai uzsāktu darbību olu šķirošanā un iepakošanā, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz Valsts veterinārajā dienestā iesniegumu par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) iekļaušanu uzraudzības objektu sarakstā.

48. Valsts veterinārais dienests 30 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas izskata to, novērtē attiecīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) un, ja minētais uzņēmums (uzņēmējsabiedrība):

48.1. atbilst šo noteikumu 23.punkta un citu normatīvo aktu prasībām, iekļauj attiecīgo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) uzraudzības objektu sarakstā un piešķir tam numuru uz trim gadiem;

48.2. neatbilst šo noteikumu 23.punkta un citu normatīvo aktu prasībām, attiecīgajam uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) 10 dienu laikā jānovērš pārbaudes dokumentā norādītie trūkumi. Valsts veterinārais dienests veic atkārtotu pārbaudi un pieņem attiecīgu lēmumu — atļaut vai neatļaut uzsākt darbību olu šķirošanā un iepakošanā.

49. Ja uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) pieņemtais lēmums neapmierina, tam ir tiesības 10 dienu laikā pēc rakstiska lēmuma saņemšanas pārsūdzēt lēmumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

50. Valsts veterinārajam dienestam ir tiesības svītrot iepakošanas centru no uzraudzības objektu saraksta un anulēt tam piešķirto numuru, ja netiek pildītas šo noteikumu 23.punktā un citos normatīvajos aktos noteiktās prasības.

IX. Noslēguma jautājums

51. Noteikumi stājas spēkā ar 2000.gada 1.janvāri.  

Ministru prezidents V.Krištopans

Zemkopības ministrs P.Salkazanovs

Pielikums
Ministru kabineta
1999.gada 11.maija
noteikumiem Nr.170

Informācija, kas norādāma olu iepakojuma un iesaiņojuma marķējumā

Uz iepakojuma un iesaiņojuma ārējās virsmas redzamā vietā jābūt labi salasāmai baltai etiķetei ar šādu informāciju:

1. A kategorijas olām — kategorijas simbols burts "A", no kura pa labi atrodas aplis 12 mm diametrā, kura iekšpusē ir iepakojumā esošo olu svara atšķirības zīme.

2. B kategorijas olām — kategorijas simbols burts "B", kas atrodas vienādmalu trijstūrī, kura katra mala ir 10 mm gara.

3. C kategorijas olām — kategorijas simbols burts "C", kas atrodas aplī, kura diametrs ir 12 mm.

4. A, B un C kategorijas olām papildus norāda:

4.1. olu skaitu;

4.2. iepakošanas centra nosaukumu un numuru saskaņā ar šo noteikumu 48.1.apakšpunktu;

4.3. olu ražošanas uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu;

4.4. olu izdēšanas datumu un galīgo derīguma termiņu;

4.5. olu uzglabāšanas režīmu.

5. A kategorijas olām, ņemot vērā dējējvistu turēšanas apstākļus, norāda šādu informāciju:

5.1. "Brīvās turēšanas apstākļi", ja tie atbilst šādiem nosacījumiem:

5.1.1. vistas nepārtraukti pavada dienu brīvā dabā;

5.1.2. zeme, kas vistām pieejama, klāta galvenokārt ar augiem;

5.1.3. maksimālais ganāmpulka blīvums nav lielāks par 1000 vistām uz hektāru zemes vai viena vista uz 10 m2;

5.2. "Pusintensīvās turēšanas apstākļi", ja tie atbilst šādiem nosacījumiem:

5.2.1. vistas nepārtraukti pavada dienu brīvā dabā;

5.2.2. zeme, kas vistām pieejama, klāta galvenokārt ar augiem;

5.2.3. maksimālais ganāmpulka blīvums nav lielāks par 4000 vistām uz hektāru zemes vai viena vista uz 2,5 m2;

5.3. "Dziļie pakaiši", ja tie atbilst šādiem nosacījumiem:

5.3.1. maksimālais ganāmpulka blīvums nav lielāks par septiņām vistām uz grīdas platības m2;

5.3.2. vismaz trešdaļa no grīdas platības ir klāta ar pakaišiem (salmiem, koku skaidām, smiltīm vai kūdru);

5.3.3. attiecīgā grīdas platība tiek izmantota putnu mēslu savākšanai;

5.4. "Laktas", ja dējējvistu turēšanas apstākļi atbilst šādiem nosacījumiem:

5.4.1. maksimālais ganāmpulka blīvums nav lielāks par 25 vistām uz grīdas platības m2;

5.4.2. ēkas iekšiene aprīkota ar laktām, kuru garums ir pietiekams, lai nodrošinātu vismaz 15 cm katrai vistai;

5.5. "Būru baterijas", ja vistas turētas būru baterijās.

6. Ieplēstām un saplēstām olām norāda šādu informāciju:

6.1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukums un adrese, uz kurieni paredzēts nosūtīt olas;

6.2. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukums un adrese, kurš nosūtījis olas;

6.3. olu izdēšanas datums.

7. Uz saplēstu olu etiķetes jābūt papildu norādei "Patēriņam cilvēku uzturā nederīgs" ar vismaz 0,8 cm lieliem burtiem melnā krāsā.

Zemkopības ministrs P.Salkazanovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!