• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Briselē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2012., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/243212

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas zemkopības ministres darba vizīti Briselē

Vēl šajā numurā

25.01.2012., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Briselē

23.janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Briselē notikušajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē, kuras ietvaros ārlietu ministri apsprieda aktuālo situāciju Irānā, Mjanmā, Sīrijā, Serbijā un Kosovā, kā arī Baltkrievijā.

Balstoties uz 2011.gada 9.decembra Eiropadomes secinājumiem un bažām, kādas rada Irānas konsekventa atteikšanās no sadarbības ar Starptautiskās Atomenerģijas aģentūru un ANO Drošības padomes rezolūciju nepildīšanu, ārlietu ministri vienojās par ES ierobežojošo pasākumu pret Irānu pastiprināšanu un papildināšanu, tai skaitā par naftas importa embargo ieviešanu.

Reaģējot uz cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Baltkrievijā, ārlietu ministri vienojās par sankciju kritēriju paplašināšanu. Ārlietu ministrs E.Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību ES izstrādāt precīzu un pamatotu kritēriju piemērošanas mehānismu. Ministrs akcentēja, ka būtiski nodrošināt katra gadījuma individuālu izvērtējumu. ES arī būtu vairāk jāstrādā pie dažādu izglītības programmu īstenošanas Baltkrievijā. E.Rinkēvičs norādīja, ka ES ir jāpanāk vienošanās ar Baltkrieviju par vīzu atvieglojumiem. Gadījumā, ja tas nebūs iespējams, Latvija izskatīs iespēju vienpusējā kārtā samazināt vīzu nodevu Baltkrievijas pilsoņiem.

Ārlietu ministri apsprieda arī aktuālo situāciju Mjanmā un novērtēja valsts demokrātisko reformu centienus. E.Rinkēvičs uzsvēra, ka ES jābūt gatavai atbilstoši reaģēt uz pirmajām pozitīvajām pārmaiņām Mjanmā. Līdz ar to Latvija jau šobrīd atbalsta vīzu ierobežojumu atcelšanu atsevišķām Mjanmas valsts augstākajām amatpersonām. Vienlaikus E.Rinkēvičs atzīmēja nepieciešamību turpināt politiskās reformas un aprīlī rīkot demokrātiskas vēlēšanas, lai sankcijas pilnībā tiktu atceltas.

Saistībā ar vairāku mēnešu garumā notiekošajām protesta demonstrācijām Sīrijā ārlietu ministri pauda stingru nosodījumu un aicināja Sīrijas varas iestādes uzsākt visaptverošu reformu procesu un nacionālo dialogu.

Apspriežot Serbijas–Kosovas dialoga norisi, E.Rinkēvičs norādīja, ka Latvija atbalsta kandidātvalsts statusa piešķiršanu Serbijai, jo Serbija ir veikusi ievērojamu darbu. ES nevajadzētu kavēties ar lēmuma pieņemšanu šajā jautājumā, jo tas varētu negatīvi ietekmēt ES paplašināšanās procesa turpmāko gaitu.

Pusdienu darba sesijā ārlietu ministri diskutēja par situāciju Ēģiptē un Tuvo Austrumu miera procesā.

E.Rinkēvičs Ārlietu padomes ietvaros tikās ar Horvātijas ārlietu ministri Vesnu Pusiču. Latvijas ārlietu ministrs apsveica Horvātiju ar veiksmīgiem referenduma rezultātiem attiecībā uz Horvātijas pievienošanos ES, kurā 66% iedzīvotāju bija pauduši atbalstu. Ministrs darīja zināmu Latvijas gatavību dalīties ar ES integrācijas pieredzi. Abu valstu ministri apsprieda arī gaidāmā NATO samita Čikāgā darba kārtību, tostarp alianses tālāko iesaisti Afganistānā un pastāvīgas gaisa telpas patrulēšanas risinājumu, kā arī attiecību veidošanu ar NATO partnervalstīm. Ministri vienojās intensificēt divpusējās ekonomiskās attiecības, apsverot arī iespējas sadarboties projekta RailBaltica īstenošanā.

Ārlietu ministrijas
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!