• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: - uzrunājot Latviju Mātes dienā, 9.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.1999., Nr. 143/146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/24227

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: - uzrunājot Latviju Mātes dienā, 9.maijā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

11.05.1999., Nr. 143/146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— uzrunājot Latviju Mātes dienā, 9.maijā

Uzruna Latvijas radio 1999.gada 9.maijā pl. 8.45

Cienījamās mātes!

Latvijas ģimenes!

Šodien, šajā skaistajā svētdienā — Mātes dienā, es vēlos sveikt un izteikt pateicību visām mātēm, kas sevī radušas spēku un mīlestību, lai domātu un rūpētos, audzinātu un uzklausītu, izglītotu un saprastu...

Ikvienas mātes skaistumu es saskatu viņas pašaizliedzībā, pacietībā un neizsīkstošā mīlestībā, kas aug kopā ar bērnu.

Māte vienmēr ir stipra. Un šī spēka noslēpums ir bērns un viņa nākotne.

Jau astoto gadu Latvijā atzīmējam Mātes dienu. 1922.gadā no Ziemeļvalstīm, Vācijas un citām zemēm pārmantotā tradīcija godināt māti 1934. gadā kļuva par svētkiem arī Latvijā. Četrus gadus vēlāk — 1938.gadā — Mātes dienu pārdēvēja par Ģimenes dienu.

Šodien, sūtot sveicienus visām mātēm, es vēlos godināt arī viņu vismīļākos un tuvākos cilvēkus.

Mēs sakām "stipras ģimenes — tā ir stipra valsts". Un šai domai ir dziļa jēga. Jo ģimene cilvēkam palīdz ne tikai fiziski izdzīvot un pastāvēt, tā palīdz arī veidoties un nemitīgi pilnveidoties personībai. Mainās laiki un tā ritms, taču ģimenes loma un nozīme allaž paliks nemainīga tās kopības un pēctecības nodošanas ziņā.

Šodienas straujajā un prasīgajā laika ritmā ģimenē vairāk nekā jebkad agrāk meklējams un rodams atsvars tam, kas atdots darbam un laika prasībām. Un tāpēc šodien, manuprāt, ģimenei jābūt jo īpaši vienotai savā vērtību un dzīves izpratnē.

Stipra ģimene ir tā, kas ir un spēj būt laimīga. Laimes jēdziens katram ir savs, taču domāju, ka nekļūdīšos, ja teikšu, ka laime ģimenē ir spēja dzīvot savstarpējo attiecību harmonijā un spēja atrast harmoniju attiecībās ar laiku, vidi un sabiedrību, kurā dzīvojam.

To, kā jūtas māte un ģimene kopumā, nosaka arī tas, kāda ir valsts un sabiedrības attieksme. Par šo jautājumu, manuprāt, mums vēl daudz jādomā. Katrai valstij, katrai sabiedrībai ir vērtības, kuras tiek uzsvērtas ikdienā. Šodien valsts atbalsts ģimenei kā sabiedrības būtiskai vienībai nav pietiekams — un tas nav pietiekams ne tikai materiālā nozīmē, bet arī attieksmes ziņā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!