• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par videi nekaitīgu tehnoloģiju nokļūšanu tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2011., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241969

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par videi draudzīgākiem mazgāšanas līdzekļiem

Vēl šajā numurā

28.12.2011., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par videi nekaitīgu tehnoloģiju nokļūšanu tirgū

Eiropas Komisija ir izveidojusi jaunu instrumentu, lai palīdzētu uzņēmumiem, kas ir izstrādājuši inovatīvas vides tehnoloģijas. Vides tehnoloģiju verifikācijas (VTV) izmēģinājuma programmā tiks veikta neatkarīga jauno vides tehnoloģiju veiktspējas verifikācija. Tas ražotājiem palīdzēs pārbaudīt deklarētās veiktspējas uzticamību, savukārt tehnoloģiju pircējiem – iepazīt inovācijas, kas atbilst viņu vajadzībām.

Vides komisārs Janežs Potočniks uzskata: “Vides tehnoloģiju verifikācijas izmēģinājuma programma ir pirmais praktiskais Ekoinovācijas rīcības plāna ieguvums. Investoriem ir vajadzīga objektīva un drošticama informācija par jauno tehnoloģiju veiktspēju, tāpēc šai iniciatīvai būs liela nozīme. Tai vajadzētu palīdzēt uzņēmumiem videi nekaitīgu progresīvu tehnoloģiju izmantošanu padarīt par labāko iespēju Eiropas vienotajā tirgū.”

VTV izmēģinājuma programma, kas ir pilnīgi brīvprātīga, sākotnēji norisināsies šādās trijās jomās: notekūdeņu attīrīšana un pārraudzība; izejvielas, atkritumi un resursi; enerģētikas tehnoloģijas. Mērķis ir samazināt riskus un palielināt pirmo pircēju vai tādu investoru uzticēšanos, kuri veic ieguldījumus jaunajās tehnoloģijās, sniedzot drošticamu, zinātniski pamatotu informāciju par to veiktspēju. Šim nolūkam tiks izdots verifikācijas sertifikāts izmantošanai uzņēmumu savstarpējās attiecībās. VTV pakalpojumi galvenokārt domāti mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuriem ir grūtāk pierādīt jauno tehnoloģiju veiktspēju nekā lielākiem ražotājiem. VTV vajadzētu samazināt vajadzību pēc demonstrāciju vietņu daudzuma palielināšanas vai atkārtotām testēšanas kampaņām dažādos tirgos. Tai vajadzētu arī atvieglināt eksportu uz tirgiem, kas atrodas ārpus ES, piemēram, Dienvidameriku un Āziju, kur aizvien vairāk atzīst VTV pieeju.

Turpmākā rīcība

Saskaņā ar programmu sākotnēji apstiprinās verifikācijas struktūras (VS), kuras verificēs tehnoloģijas. Organizācijas, kurām par šo pasākumu ir interese, aicinām sazināties ar akreditācijas iestādi dalībvalstī, kurā tās ir reģistrētas; šo iestāžu saraksts ir pieejams Eiropas akreditācijas sadarbības tīmekļa vietnē. Tuvākajos mēnešos tiks publicēts aicinājums iesniegt priekšlikumus Konkurētspējas un inovāciju programmai, lai atbalstītu akreditētās VS izmēģinājuma programmas ieviešanā. Tas paredz arī palīdzību ražotājiem veikt verifikācijas saskaņā ar VTV.

Pēc diviem vai trim programmas norises gadiem Eiropas Komisija novērtēs VTV izmēģinājuma programmu, tās darbību un ietekmi uz jauno tehnoloģijju tirdzniecību un izdarīs secinājumus par to, kā veidot vides tehnoloģiju verifikāciju Eiropā. Ieinteresētajām pusēm lūgs paust viedokli par VTV izmēģinājuma programmas īstenošanu un novērtēšanu ieinteresēto pušu forumā, ko paredzēts izveidot 2012.gadā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!