• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par Kohēzijas politikas griestiem atkarībā no IKP. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2011., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par Kopējās lauksaimniecības politikas reformu

Vēl šajā numurā

20.12.2011., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par Kohēzijas politikas griestiem atkarībā no IKP

16.decembrī finanšu ministrs Andris Vilks piedalījās Vispārējo lietu ministru padomē Briselē, lai turpinātu aizstāvēt Latvijas Kohēzijas politikas (Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda) intereses pēc 2013.gada. Pēc sanāksmes finanšu ministrs individuāli tikās ar ES reģionālās politikas komisāru Johannesu Hānu un budžeta komisāru Janušu Levandovski.

Tikšanās laikā ar komisāriem finanšu ministrs uzsvēra, ka Latvijai nav pieņemams Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums noteikt katrai dalībvalstij Kohēzijas politikas griestus 2,5% apjomā no IKP (vienādu visām dalībvalstīm), kas ir būtiski mazāk nekā 3,7% no ekonomikas kopapjoma, ko Latvija saņem laikā no 2007 līdz 2013.gadam. Tāpat pauda, ka Latvija iebilst pret finansējuma novirzīšanu uz vairāk attīstītajiem ES reģioniem. Šāds piedāvājums ir netaisnīgs, ņemot vērā, ka Latvija ir viena no priekšzīmīgākajām Kohēzijas politikas finansējuma apguvējām starp ES dalībvalstīm.

“Latvijai vissāpīgākais jautājums ir EK priekšlikums ieviest Kohēzijas politikas griestus 2,5% apmērā no IKP visām dalībvalstīm. Šāda griestu ieviešana nozīmē ES finansējuma samazinājumu atsevišķām mazāk attīstītajām valstīm, tajā skaitā Latvijai, kurai ES fondu finansējums ir praktiski vienīgais finansējuma avots ekonomikas izaugsmei un attīstībai,” bilda finanšu ministrs.

Ministru padomes laikā A.Vilks informēja padomes dalībniekus, ka Latvijai ir būtiski uzsākt ES fondu ieviešanu 2014.gada janvārī. Lai to nodrošinātu, nepieciešama savlaicīga Vienotā stratēģiskā ietvara izstrāde (ES līmeņa dokuments), kas dotu pietiekami laiku dalībvalstīm izstrādāt un apstiprināt Partnerības līgumu un darbības programmas līdz 2014.gadam.

Tāpat ministrs pauda, ka Kohēzijas politikai jābūt tematiski fokusētai, lai tās ieviešana novestu pie nozīmīgiem rezultātiem un demonstrētu pievienoto vērtību. Tādēļ būtu jāveido sistēma, kas liktu katrai dalībvalstij izvēlēties un ieviest ierobežotu skaitu prioritāšu, kas būtu skaidri definētas un saprotamas, nodrošinot efektīvu rezultātu sasniegšanu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!