• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: Par Eiropas Savienības ārējo attiecību instrumentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2011., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/241212

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Tiekoties ar Eiropas Latviešu apvienības pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

13.12.2011., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs: Par Eiropas Savienības ārējo attiecību instrumentiem

Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumi finanšu instrumentu izveidošanai ārējo attiecību jomā 2014.–2020.gadam ir ambiciozi un kopumā vērtējami pozitīvi, atzīst ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Šajos EK priekšlikumos ir atspoguļotas ES prioritātes ārpolitikā: paplašināšanās, kaimiņattiecības, sadarbība ar stratēģiskajiem partneriem un attīstības sadarbība. Salīdzinājumā ar plānošanas periodu 2007.–2013.gadam ārējo attiecību instrumentu arhitektūra nav kardināli mainīta. Vienlaikus ierosināts ievērojami palielināt ārējām attiecībām veltāmo finansējuma apjomu.

“Eiropas Savienība ar 500 miljoniem iedzīvotājiem, ceturto daļu visas pasaules ekonomikas un piekto lielāko ārējo tirdzniecību ir globāli nozīmīgs spēlētājs. Veidojot kopīgu ārpolitiku ar Eiropas partneriem, mēs varam panākt daudz vairāk, nekā strādājot individuāli. Ar ārējiem instrumentiem mēs radām instrumentus ārpolitikas īstenošanai. Īpaši svarīgi tas ir tādās jomās kā attīstības sadarbība, atbalsts demokrātijai un likuma varai, kā arī cilvēktiesību aizsardzība un drošības sniegšana,” uzsver ārlietu ministrs. Ņemot vērā Latvijas ģeopolitisko novietojumu, tai īpaši svarīga ir attiecību pilnveidošana ar ES kaimiņvalstīm. Vienlaikus ministrs norāda, ka jānodrošina līdzsvarota pieeja austrumu un dienvidu kaimiņu atbalstīšanai.

Ministrs uzskata, ka EK priekšlikums jāskata, paturot prātā šābrīža ekonomisko realitāti. Rūpīgi jāvērtē katra instrumenta pievienotā vērtība un efektivitāte iepretim izvirzītajiem mērķiem. Tāpat iespēju robežās jāturpina palielināt attīstības sadarbībai veltītos līdzekļus, tomēr kā neproporcionālu vērtē ierosinājumu ievērojami palielināt Eiropas Attīstības fonda apjomu, kā arī Latvijas iemaksas tajā.

Saskaņā ar EK priekšlikumu Latvijas iemaksas šajā fondā nākamajā plānošanas periodā divkāršotos, sasniedzot 37 miljonus eiro. Tas notiek laikā, kad Latvija mēģina atjaunot savu divpusējo palīdzības programmu, kuras īstenošanai saskaņā ar 2012.gada budžeta projektu paredzēts tērēt 50 000 latu.

Komisijas 7.decembrī pieņemtie priekšlikumi ir skatāmi kontekstā ar EK priekšlikumu par ES daudzgadu budžetu 2014.–2020.gadam. Latvijas prioritātes sarunās par budžetu ir šādas: pietiekami liela kohēzijas finansējuma nodrošināšana, lai Latvija ātrāk pietuvotos ES vidējam attīstības līmenim un radītu labvēlīgus apstākļus Latvijas ekonomikas izaugsmei un infrastruktūras attīstībai, kā arī godīgu un vienlīdzīgu konkurences nosacījumu panākšana Latvijas lauksaimniekiem kopējā Eiropas tirgū.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!