• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas deputātu vizīti Briselē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2011., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sākumdeklarēšanas likuma pieņemšanu

Vēl šajā numurā

08.12.2011., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas deputātu vizīti Briselē

Latvija nepiekrīt Eiropas Komisijas piedāvājumam visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm noteikt ierobežojumus kohēzijas finansējuma apguvei jeb tā dēvētos absorbcijas griestus 2,5 procentu apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta. To 5.decembrī Briselē, tiekoties ar ES Reģionālo jautājumu komisāru Johannesu Hānu, uzsvēra Saeimas deputāti.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica un komisijas priekšsēdētājas biedrs Atis Lejiņš, kā arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis 5. un 6.decembrī uzturējās darba vizītē Briselē, kur aizstāvēja Latvijas intereses nākamajā ES daudzgadu budžetā, īpašu uzmanību veltot ES kohēzijas finansējuma un lauksaimniecības finansējuma sadalei 2014.–2020.gadā.

"Latvija nepiekrīt absorbcijas griestu noteikšanai 2,5 procentu apmērā, jo mūsu valsts ir viena no sekmīgākajām kohēzijas finansējuma apguvējām. Nevaram piekrist, ka Latvija šādi tiktu sodīta par labu kohēzijas finansējuma apguves kapacitāti un paveiktajiem konsolidācijas pasākumiem, sekmīgi īstenojot aizdevuma programmu," sarunā ar komisāru uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Savukārt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs V.Dombrovskis norādīja, ka starptautiskā aizdevuma sarunās ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu viena no prioritātēm bija, lai Latvijas valsts budžeta samazināšana nenotiktu uz mazturīgo iedzīvotāju rēķina. "Bet patlaban Eiropas Savienība, samazinot savu budžetu, to gatavojas veikt tieši uz nabadzīgāko dalībvalstu rēķina," teica komisijas priekšsēdētājs, akcentējot negatīvo ietekmi, kādu uz Latvijas tautsaimniecību varētu atstāt ES kohēzijas finansējuma samazināšana.

ES Reģionālo jautājumu komisārs J.Hāns sarunā apliecināja Eiropas Komisijas atvērtību sarunām ar Latvijas pārstāvjiem par jaunā ES daudzgadu budžeta piedāvājumu. Patlaban ir tikai sarunu sākumposms, un aptuveni martā būs zināmi precīzi jaunā ES daudzgadu budžeta sadalījuma skaitļi, uzsvēra komisārs. J.Hāns apliecināja, ka pēc precīzu finansējuma aprēķinu saņemšanas ir gatavs no jauna tikties ar Latvijas parlamentāriešiem.

Latvijas delegācija 5.decembrī piedalījās arī starpparlamentārā sanāksmē par sociālo kohēziju un demogrāfiskās attīstības ilgtspēju Eiropā. Arī uzrunājot parlamentāriešus, Z.Kalniņa-Lukaševica vērsa uzmanību uz nepieciešamību nodrošināt pietiekamu kohēzijas finansējumu.

"Ja mēs vēlamies Eiropu ar ilgtspējīgu labklājību, uz zināšanām un izaugsmi balstītu ekonomiku, mēs nedrīkstam pieļaut situāciju, ka, domājot par Eiropas nākotni un nākamā perioda daudzgadu budžetu, tām valstīm, kas cietušas krīzē visvairāk un spējušas sekmīgi īstenot drastiskus taupības pasākumus, pozitīva novērtējuma vietā tiek samazināts pie­ejamais Kohēzijas politikas finansējums," teica komisijas priekšsēdētāja.  

Briseles vizītes laikā Saeimas delegācija tikās arī ar ES budžeta komisāru Janušu Levandovski, Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Ježiju Buzeku un Eiropas Parlamenta Reģionālo lietu komitejas priekšsēdētāju Danutu Hībneri.

Tāpat, lai pārrunātu Latvijas interešu aizstāvību, Saeimas komisiju vadība tikās ar Latvijas pārstāvjiem Briselē – Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti un Latvijas pastāvīgo pārstāvi Eiropas Savienībā, ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Ilzi Juhansoni.

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!