• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par Horvātijas dalību Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2011., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240782

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par Eiropas drošības un aizsardzības politiku

Vēl šajā numurā

06.12.2011., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par Horvātijas dalību Eiropas Savienībā

Parlaments 1.decembrī nobalsoja par Horvātijas iestāšanos Eiropas Savienībā, un tā varētu kļūt par ES 28.dalībvalsti 2013.gada 1.jūlijā. Tomēr deputāti aicina valsti risināt atlikušās problēmas – īstenot tieslietu sistēmas reformas un risināt korupcijas un organizētās noziedzības problēmas.

Horvātijai un dalībvalstīm ir jāparaksta pievienošanās līgums Eiropadomes sanāksmē, kas notiks 8. un 9.decembrī. Līgums pēc tam jāratificē visām 27 dalībvalstīm.

Parlamenta lēmumu piekrist Horvātijas uzņemšanai bija sagatavojis deputāts Hanness Svoboda. Parlaments nobalsoja ar 564 balsīm par, 38 balsīm pret un 32 atturoties. Pēc balsojuma Eiropas Parlamenta deputāti veltīja ilgstošas ovācijas klātesošajiem Horvātijas pārstāvjiem.

"Šodien ir priecīga diena gan Horvātijai, gan Eiropas Savienībai," pēc balsošanas uzsvēra Parlamenta priekšsēdētajs Ježijs Buzeks. Viņš norādīja, ka Eiropas Parlamenta balsojums ir maksimālais iespējamais atbalsts Horvātijai: "Mēs esam skaidri apliecinājuši, cik ļoti ES vēlas, lai Horvātija kļūtu par tās daļu." Viņš atgādināja, ka Horvātijas iedzīvotājiem drīzumā būs iespēja paust savu atbalstu Eiropas Savienībai referendumā.

Parlamenta lēmumam pievienotā nesaistošā rezolūcijā, ko arī izstrādājis deputāts H.Svoboda un ko pieņēma ar 550 balsīm par, 34 balsīm pret un 41 atturoties, deputāti atzinīgi vērtē pievienošanās sarunu pabeigšanu, mudina Horvātiju veicināt iedzīvotāju iesaistīšanos referendumā un balsot par pievienošanās līgumu. Deputāti aicina dalībvalstis laikus pabeigt ratifikāciju un gaida ierodamies parlamentāros novērotājus no Horvātijas. Deputāti uzsver, ka sekos līdzi uzraudzības procesam pirms pievienošanās, un aicina Komisiju informēt Parlamentu par to, vai Horvātijas iestādes pilda sarunu gaitā dotos solījumus un saistības.

Horvātijai izteikts aicinājums pastiprināt centienus kara noziegumu izmeklēšanā, ievērot Starptautiskā Kara noziegumu tribunāla ieteikumus bijušajai Dienvidslāvijai un efektīvi veicināt kara bēgļu, īpaši serbu, atgriešanos.

Parlaments aicina Horvātiju turpināt īstenot strukturālās reformas ekonomikā, stimulēt nodarbinātību, atdzīvinot darba tirgu, kā arī veikt fiskālo konsolidāciju, lai sekmētu konkurētspēju.

 

Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!