• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par Eiropas drošības un aizsardzības politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2011., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240781

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunām ES regulām pārtikas piedevu lietošanā

Vēl šajā numurā

06.12.2011., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par Eiropas drošības un aizsardzības politiku

30.novembrī un 1.decembrī Briselē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē, kurā ārlietu ministri apsprieda ES Kopējo drošības un aizsardzības politiku, situāciju Rietumbalkānos, Tuvo Austrumu miera procesa virzību, iespējamo ES ierobežojošo pasākumu pret Irānu pastiprināšanu un aktuālo situāciju ES Dienvidu kaimiņu reģionā.

Apspriežot situāciju Rietumbalkānos, īpaša uzmanība tika pievērsta Kosovas–Serbijas dialogam. Ministri atzina, ka situācija Kosovas ziemeļos ir ļoti satraucoša un attiecību normalizēšana ar Kosovu ir prioritāte, lai Serbija varētu saņemt ES kandidātvalsts statusu un uzsāktu pievienošanās sarunas ar ES. E.Rinkēvičs novērtēja Serbijas paveikto gan sadarbībā ar Starptautisko kriminālo tribunālu bijušajai Dienvidslāvijai, gan turpinot dialogu ar Kosovu. Ministrs pauda Latvijas atbalstu kandidātvalsts statusa piešķiršanai Serbijai. Apspriežot situāciju Bosnijā un Hercegovinā, ministri pauda apņēmību tupināt ES iesaisti, kā arī konstatēja, ka fakts, ka jau vairāk nekā gadu nav bijis iespējams izveidot centrālo valdību, kavē reformas.

Saskaņā ar 23.oktobra Eiropadomē nolemto un Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojumā ietvertajiem faktiem par Irānas aktivitātēm, dalībvalstis vienojās, ka ciešā sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem jāpastiprina pastāvošie ierobežojošie pasākumi un apņēmās strādāt pie diplomātiska risinājuma ES augstās pārstāves Ketrinas Eštones vadībā, lai pārliecinātu Irānu atgriezties pie sarunām par konkrētiem uzticību veicinošiem pasākumiem.

Izvērtējot situācijas attīstību ES Dienvidu kaimiņu reģionā, īpaša uzmanība tika pievērsta situācijai Ēģiptē, Sīrijā un Jemenā. Ņemot vērā vardarbību pret civiliedzīvotājiem Sīrijā, tika pieņemts lēmums tālāk papildināt ES sankcijas un sākt dialogu ar citiem starptautiskajiem partneriem par vienotu stratēģiju. Lai labāk izprastu sadarbības perspektīvas un ES tālākas iesaistes iespējas Dienvidu kaimiņu reģionā, ministriem bija darba pusdienas ar Arābu līgas ģenerālsekretāru Nabilu Al Arabi.

Ministri vienojās, ka dalībvalstīm kopā ar Komisiju un Ārējo attiecību dienestu jāturpina darbs pie Eiropas Fonda demokrātijai izveides, lai atbalstītu demokrātijas centienus Eiropas kaimiņu reģionos.

30.novembrī ES ārlietu ministru un aizsardzības ministru kopīgajās vakariņās tika apspriesta Kopējās drošības un aizsardzības politikas (KDAP) nākotne, jautājumi, kas skar KDAP misiju un operāciju plānošanu un īstenošanu, kā arī civilo un militāro spēju, tajā skaitā ES kaujas grupu, turpmāko attīstību. Tupinot vakariņās iesāktās diskusijas, 1.decembra Ārlietu padomē ministri vienojās pagarināt EUNAVFOR operācijas "Atalanta", kurā dienē arī Latvijas karavīri, mandātu, strādāt pie misijas Āfrikas ragā, kā arī pie ES civilo un militāro spēju attīstīšanas un ES–NATO attiecību stiprināšanas.

Pirms Ārlietu padomes sanāksmes notika kārtējā Baltijas un Ziemeļvalstu (NB6) ārlietu ministru tikšanās, kas tradicionāli tiek organizēta pirms ES Ārlietu padomēm. Šoreiz to vadīja Latvijas ārlietu ministrs E.Rinkēvičs. Tās laikā ministri pārrunāja Dānijas ES prezidentūras prioritātes 2012.gada pirmajā pusē un 1.decembra Ārlietu padomes darba kārtības jautājumus.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!