• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1994. gada 27. oktobra noteikumi "Mehānisko transporta līdzekļu, to numurēto agregātu un piekabju mazumtirdzniecības noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.1994., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240686

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes minstrijas nolikums

NOLIKUMS par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību mazumtirdzniecībai ar mehāniskajiem transporta līdzekļiem, to numurētiem agregātiem un piekabēm

Vēl šajā numurā

10.11.1994., Nr. 132

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: noteikumi

Pieņemts: 27.10.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Mehānisko transporta līdzekļu, to numurēto agregātu un piekabju mazumtirdzniecības
NOTEIKUMI

Apstiprināti ar
LR satiksmes ministra 1994.gada 27.oktobra pavēli Nr.211

1. Vispārīgie noteikumi

1.1 Par pamatu mazumtirdzniecībai ar mehāniskajiem transporta līdzekļiem un to piekabēm (turpmāk — transporta līdzekļi), kurus, pamatojoties uz Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994.gada 30.augusta noteikumiem Nr.169 "Par ceļu satiksmi", ir nepieciešams reģistrēt Ceļu satiksmes drošības direkcijā (turpmāk — CSDD), kā arī ar šo transporta līdzekļu motoriem, motora blokiem, nesošām virsbūvēm, šasijām (rāmjiem) (turpmāk — numurētie agregāti) kalpo Satiksmes ministrijas izsniegta licence.

1.2. Katram uzņēmuma veikalam Satiksmes ministrijas licencēšanas komisija izsniedz tirdzniecības karti.

1.3. Mehānisko transporta līdzekļu, to numurēto agregātu un piekabju mazumtirdzniecība bez licences un tirdzniecības kartes ir aizliegta.

1.4. Mazumtirdzniecību ar transporta līdzekļiem var veikt šādos gadījumos:

1.4.1. ja transporta līdzekli tirdzniecībai nodevis tā Latvijas Republikas transporta līdzekļa reģistrācijas apliecībā minētais īpašnieks (turētājs);

1.4.2. ja tirdzniecības uzņēmums transporta līdzekli ievedis kā preci no ārvalsts nolūkā to pārdot;

Piezīme: transporta līdzekļa ievešana iepriekš jānoformē Latvijas Republikas muitas iestādē.

1.4.3. ja transporta līdzekli kā preci izgatavojis Latvijas Republikas uzņēmums;

1.4.4. ja sev piederošu transporta līdzekli nodevis pārdošanai ārvalsts iedzīvotājs.

Piezīme: transporta līdzekļa ievešana iepriekš jānoformē Latvijas Republikas muitas iestādē un jāsaņem CSDD rakstiska piekrišana atsavināšanai.

1.5. Transporta līdzeklim iepriekš jābūt noņemtam no uzskaites ārvalstī, no kuras ievests vai CSDD, ja tas ir reģistrēts Latvijas Republikā;

1.6. Mazumtirdzniecība ar transporta līdzekļu numurētiem agregātiem atļauta šādos gadījumos:

1.6.1. ja agregātu nodod pārdošanai tā īpašnieks (turētājs), uzrādot īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu;

1.6.2. ja agregātu kā preci likumīgā ceļā ievedis tirdzniecības uzņēmumi no ārvalsts nolūkā to pārdot;

Piezīme: numurētā agregāta ievešana iepriekš jānoformē Latvijas Republikas muitas iestādē.

1.6.3. ja agregātu kā preci izgatavojis Latvijas Republikas uzņēmums.

1.7. Transporta līdzekli un numurēto agregātu var pārdot gan juridiskai, gan arī fiziskai personai.

1.8. Gadījumos, kad transporta līdzekļa īpašuma tiesību apliecinošs dokuments vai tā noformēšanas kārtība izsauc Šaubas, tirdzniecības uzņēmums ir tiesīgs pieprasīt CSDD slēdzienu.

1.9. Konstatējot šo Noteikumu prasību pārkāpumus, CSDD atsaka pārdotā transporta līdzekļa un numurētā agregāta reģistrāciju. Strīdus gadījumā jautājums tiek izlemts Latvijas Republikas likumdošanā noteiktajā kārtībā.

2. Mazumtirdzniecības organizācijas pamatnoteikumi

2.1. Īpašuma tiesības apliecinošs dokuments, kas tiek izsniegts ieguvējam nopērkot transporta līdzekli vai numurētu agregātu, ir rēķins-uzziņa. To izsniedz vienai fiziskai vai juridiskai personai.

2.2. Rēķinu-uzziņu veidlapas ir stingrās uzskaites dokumenti. Viens tā komplekts sastāv no trijām lapām, no kuram pirmā lapa tiek izsniegta ieguvējam un kalpo par pamatu transporta līdzekļa vai tā numurētā agregāta reģistrācijai CSDD, otrā lapa paliek tirdzniecības organizācijā, kas to tālāk nodod CSDD, trešā lapa paliek tirdzniecības uzņēmumā arhīva veidošanai, kurn glabā divus gadus.

2.3. Tirdzniecības uzņēmuma vadībai jānodrošina tādi rēķinu-uzziņu glabāšanas apstākļi, lai izslēgtu nepiederošu personu piekļūšanu rēķinu-uzziņu neaizpildītām veidlapām un arhīva materiāliem.

2.4. Ja liek pārdots Latvijas Republikā iepriekš reģistrēts transporta līdzeklis, tad tā reģistrācijas apliecības atvēruma labajā pusē tiek izdalīts ieraksts — tirdzniecības uzņēmuma nosaukums, rēķina-uzziņas numurs un tā izdošanas datums. Ieraksts tiek apliecināts ar tirdzniecības uzņēmuma vadītāja parakstu un zīmogu.

2.5. Ja transporta līdzeklis pieder laulātajiem kopīpašumā, tad laulātajam, uz kura vārda transporta līdzeklis ir reģistrēts, tā pārdošanas gadījumā rakstiski jāapliecina, ka otram laulātajam nav pretenziju sakarā ar transporta līdzekļa pārdošanu. Apliecinājums tiek uzglabāts kopā ar rēķina-uzziņas trešo lapu.

2.6. Pieņemot pārdošanai Latvijas Republikā reģistrētu transporta līdzekli no īpašnieka (turētāja), kopā ar transporta līdzekli, tiek paturēta transporta līdzekļa reģistrācijas apliecība, kuru pēc pārdošanas noformēšanas nodod transporta līdzekļa ieguvējam.

2.7. Pārdodot transporta līdzekli, kurš ievests kā prece no ārvalsts kopā ar rēķinu-uzziņu tiek nodots (izsniegts) ieguvējam:

2.7.1. izgatavotāja sertifikāts (jaunam transporta līdzeklim);

2.7.2. ārvalstī izdoti transporta līdzekļa reģistrācijas dokumenti (lietotam transporta līdzeklim);

2.7.3. dokuments par transporta līdzekļa likumīgu iegādi ārvalstī;

2.7.4. muitas apliecība (kopā ar tajā uzskaitītajiem dokumentiem).

2.8. Pārdodot transporta līdzekli, kuru no ārvalsts ievedis tā īpašnieks (ārvalsts iedzīvotājs), kopā ar rēķinu-uzziņu tiek nodots (izsniegts) ieguvējam:

2.8.1. transporta līdzekļa ārvalsts reģistrācijas dokuments;

2.8.2. muitas apliecība (kopā ar tajā uzskaitītajiem dokumentiem).

2.9. Pārdodot transporta līdzekli, kuru kā preci izgatavojis Latvijas Republikas uzņēmums, kopā ar rēķinu-uzziņu ieguvējam tiek nodots (izsniegts) izgatavotāja sertifikāts (dokuments, kas apliecina transporta līdzekļa izgatavošanu atbilstoši valsti pastāvošajām prasībām).

2.10. Pārdodot transporta līdzekļa numurēto agregātu, kuru kā preci no ārvalsts ievedusi juridiska persona, kopā ar rēķinu-uzziņu ieguvējam tiek nodots (izsniegts):

2.10.1. dokuments par transporta līdzekļa numurētā agregāta likumīgu iegādi ārvalsti;

2.10.2 muitas apliecība (kopā ar tajā uzskaitītajiem dokumentiem).

2.11. Pārdodot transporta līdzekļa numurēto agregātu, kuru kā preci izgatavojis Latvijas Republikas uzņēmums, kopā ar rēķinu-uzziņu ieguvējam tiek nodots (izsniegts) izgatavotāja sertifikāts (dokuments, kas apliecina numurētā agregāta izgatavošanu atbilstoši valsti pastāvošajām prasībām).

2.12. Pārdodot transporta līdzekļa numurēto agregātu, kuru nodevis pārdošanai Latvijas Republikas iedzīvotājs, kopā ar rēķinu-uzziņu ieguvējam tiek nodots (izsniegts) atsavinātāja īpašuma tiesības apliecinošs dokuments (CSDD izsniegta izziņa, rēķins-uzziņa, muitas apliecība kopā ar tajā uzskaitītajiem dokumentiem).

2.13. Pieņemt transporta līdzekli vai numurēto agregātu no īpašnieka (turētāja) pārdošanai drīkst tikai pēc ta apskates, un ja tā uzskaites dati atbilst iesniegtajos dokumentos uzrādītajiem. Par to tirdzniecības uzņēmums sastāda aktu. Aktā jāuzrāda atsavinātāja vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas kods, adrese, transporta līdzekļa tehniskie uzskaites dati un valsts numura, kā arī jānorāda dokumenti, kuri apliecina īpašuma tiesības. Augstāk minētais akts kopā ar rēķina-uzziņas trešo lapu un citiem dokumentiem veido tirdzniecības uzņēmuma arhīvu, kas jāglabā divus gadus.

2.14. Pārdodot agrāk Latvijas Republikā nereģistrētu transporta līdzekli muitas apliecības otrā pusē jāveic ieraksts, norādot izdotā rēķina — uzziņas numuru, izsniegšanas datumu, apliecinot šo ierakstu ar uzņēmuma vadītāja parakstu un tirdzniecības uzņēmuma zīmogu.

2.15. Ja uzņēmums pārtrauc mazumtirdzniecību ar transporta līdzekļiem un numurētajiem agregātiem, anulējot licenci vai tirdzniecības karti, 2.13. punktā minētais arhīvs jānodod CSDD. Vienlaicīgi CSDD jānodod ari neizlietotās rēķinu-uzziņu veidlapas, ka arī izlietoto veidlapu otrās lapas.

2.16. Transporta līdzekli drīkst pārdot personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu vai kura saskaņā ar Civillikuma 220.pantu izsludināta par pilngadīgu. Motociklus bez blakusvāģa, kuru motora darba tilpums nepārsniedz 125 kubikcentimetrus un jauda 11 kW (15 ZS), kā arī trīsriteņu vai četrriteņu mehāniskos transporta līdzekļus, kuru konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums pārsniedz 50 km stundā vai kura motora darba tilpums ir 50 kubikcentimetri vai lielāks, un kura pašmasa nepārsniedz 550 kg (elektrotransporta līdzekļiem akumulatoru masa netiek ņemta vērā), drīkst pārdot personām, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu.

2.17. Katrā tirdzniecības uzņēmumā jābūt Valsts ieņēmuma dienesta prasībām atbilstošam kases aparātam.

2.18. Rēķinu-uzziņu izgatavošanu un realizāciju tirdzniecības uzņēmumiem veic CSDD.

2.19. Ja rēķinu-uzziņu veidlapas tiek nozaudētas, nozagtas vai citādi gājušas bojā, par to nekavējoties rakstiski jāziņo Valsts policijas iestādei, kā arī CSDD.

2.20. Tirdzniecības kartei jābūt izliktai redzamā vietā tirdzniecības telpās.

2.21. Tirdzniecības telpas jābūt pieejamai informācijai par dokumentu noformēšanas prasībām, kā ari informācijai par klienta un tirdzniecības uzņēmuma pienākumiem.

3. Rēķinu-uzziņu veidlapu saņemšanas noteikumi

3.1. Pirmo reizi saņemot rēķinu-uzziņu veidlapas, CSDD jāiesniedz šādi dokumenti:

3.1.1. zīmoga kontrolnospiedums, ar kuru tiks apliecinātas rēķinu-uzziņu veidlapas;

3.1.2. konkrētai personai izsniegta pilnvara rēķinu-uzziņu saņemšanai.

3.2. Atkārtoti saņemot rēķinu-uzziņu veidlapas, CSDD jāiesniedz šādi dokumenti:

3.2.1. ne mazāk par 75 % no iepriekšējā reizē saņemto rēķinu-uzziņu eksemplāru otrajām lapām, kas sakomplektētas pa 25 lapām numuru pieaugošā kārtībā;

3.2.2. tādu rēķinu-uzziņu eksemplāru pirmās lapas, kuras bijušas bojātas un nav tikušas izmantotas. Tās jāiesniedz kopā ar attiecīgo rēķinu-uzziņu eksemplāra otrajām lapām;

3.2.3. konkrētai personai izsniegta pilnvara rēķinu-uzziņu saņemšanai.

3.3. Rēķinus-uzziņas izsniedz par samaksu, ko noteikusi Satiksmes ministrija.

4. Rēķinu-uzziņu aizpildīšana

4.1. Katru rēķinu-uzziņu komplektu aizpilda tirdzniecības uzņēmuma nozīmēta persona valsts valodā mašīnrakstā vai skaidri salasāmā rokrakstā, nemainot rakstāmrīku.

4.2. Katra rēķina-uzziņas komplekta visās trijās lapās tekstam jābūt identiskam, pie tam pirmās divas rēķina-uzziņas komplekta lapas obligāti jāaizpilda caur koppapīru (izņemot gadījumus, kad tiek izmantotas datoru drukas iekārtas), trešo lapu drīkst aizpildīt atsevišķi.

4.3. Atsevišķu kļūdu labošana rēķina-uzziņā pieļaujama, nepareizo ierakstu pārsvītrojot ar vienu svītru, uzrakstot pareizo ierakstu, to apliecinot ar veidlapas aizpildītāja iniciāļiem. Bez tam veidlapas otrajā pusē jādublē pareizais ieraksts, to apliecinot ar parakstu un tirdzniecības uzņēmuma zīmogu.

4.4. Veidlapā jābūt aizpildītām visām ailēm. Ja nav kādai ailei atbilstošu datu, to aizpilda, ierakstot vārdu "nav".

4.5. Ailē "nauda par pārdoto transporta līdzekli /agregātu/ saņemta" tiek ierakstīta naudas summa latos, par kādu pārdots transporta līdzeklis vai numurētais agregāts.

4.6. Par rēķinā-uzziņā uzrādīto ziņu atbilstību faktiskajam stāvoklim atbild tirdzniecības uzņēmums, apliecinot to ar direktora un grāmatveža parakstiem, pirmo lapu apliecinot ar uzņēmuma zīmogu.

4.7. Ja klients ir nozaudējis rēķinu-uzziņu, tirdzniecības uzņēmums pēc klienta rakstiska pieteikuma saņemšanas, pamatojoties uz sava arhīva datiem, izsniedz atkārtotu rēķinu-uzziņu. Uz atkārtotā rēķina-uzziņas tiek uzrakstīts teksts: "Atkārtota — R/U Nr. xxxxxx vietā".

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!