• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par cigaretēm ar samazinātu aizdegšanās iespēju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2011., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/240499

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par atbalstu mazajiem kinoteātriem pārejai uz digitālo ēru

Vēl šajā numurā

01.12.2011., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par cigaretēm ar samazinātu aizdegšanās iespēju

Eiropā nenodzēsta cigarete ir viens no biežākajiem ugunsgrēku iemesliem ar liktenīgām sekām. Pierādījumi liecina, ka nāves gadījumu skaitu var samazināt par vairāk nekā 40%, ja tiktu ieviestas cigaretes ar samazinātu aizdegšanās iespēju (SAI). Šāda veida nenodzēstas cigaretes pašas apdziest un retāk var izraisīt ugunsgrēku. Šāda drošības prasība jau ir ieviesta dažās valstīs pasaulē (ASV, Kanādā, Austrālijā) un ES – kopš 2010.gada aprīļa Somijā.

No 2011.gada 17.novembra, kad jaunie drošības standarti tiek publicēti "ES Oficiālajā Vēstnesī", visām Eiropā pārdotajām cigaretēm būs jāatbilst šādām prasībām. Šīs jaunās ugunsdrošības prasības piemērošana būs valstu iestāžu pienākums.

ES veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli teica: "Nav tāda lieta kā droša cigarete, un visdrošāk, protams, ir vienkārši nesmēķēt! Bet, ja cilvēki tomēr vēlas smēķēt, tad jaunie standarti, kas drīzumā stāsies spēkā, nodrošinās, ka cigarešu ražotāji ražos tikai cigaretes ar samazinātu aizdegšanās iespēju, un potenciāli pasargās simtiem iedzīvotāju no šādu ugunsgrēku briesmām."

 

Iedzīvotāju pasargāšana no uguns briesmām

Dalībvalstu iesniegtie dati par laika posmu no 2003.gada līdz 2008.gadam liecina, ka nenodzēstu cigarešu dēļ ES gada laikā tiek izraisīti 30 000 ugunsgrēku, kuros iet bojā vairāk nekā 1000 un tiek ievainoti vairāk nekā 4000 cilvēku. Kā liecina pieredze Somijā, kur cigarešu izraisītos ugunsgrēkos cietušo skaits ir samazinājies par 43%, ES katru gadu varētu glābt gandrīz 500 cilvēku dzīvību.

Jāuzsver, ka tabaka Eiropā ir lielākais veselības apdraudējums, jo lēš, ka tabakas lietošanas dēļ katru gadu ES mirst vairāk nekā pusmiljons cilvēku, un no tā varētu izvairīties. Komisija paliek uzticīga mērķim "Eiropa bez tabakas dūmiem" un minēto problēmu risina, īstenojot ES kampaņu "Atmetušos neapturēt".

 

Kā darbojas jaunie drošības standarti?

Izmaiņas, kas ir paredzētas jaunajos standartos, ir saistītas ar aizdegšanās iespējas samazināšanu, kas samazina iespējamību, ka nenodzēsta cigarete var izraisīt ugunsgrēku. Cigarešu papīra ražotāji ir mainījuši šā papīra ražošanu, lai divās vietās uz cigaretes izveidotu biezāka papīra joslu. Ja cigarete netiek nodzēsta, tabaka nodegs līdz vienai no šīm joslām un pati apdzisīs, jo šī josla ierobežo skābekļa piekļuvi. SAI cigaretei ir īsāks degšanas laiks, un tas samazina mēbeļu, gultas piederumu un citu materiālu aizdegšanās iespējamību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!